Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Manje od 30 posto žena su nositeljice OPG-ova

  Hina           15.10.2023.         1370 pogleda
Manje od 30 posto žena su nositeljice OPG-ova

Samo 30 posto žena u EU-u su nositeljice OPG-ova, u Hrvatskoj i manje, a kako su seoske žene u neravnopravnom ekonomskom i društvenom položaju svaki projekt za njihovo jačanje poput EU-ovog Grass Ceilinga je dobrodošao, istaknuto je na Agronomskom fakultetu u povodu Svjetskog dana seoskih žena 15. listopada. Na konferenciji za novinare na zagrebačkom Agronomskom fakultetu okupile su se inovatorice iz ruralnih krajeva koje sudjeluju u EU-ovom projektu Grass Ceiling, kojim se želi potaknuti inovativnost žena na selu i promovirati njihovu važnost i proizvode, te aktivnosti kojima se može popraviti njihov položaj.

To je istraživački i akcijski projekt kao dio EU-ova projekta Obzor Europa, u kojemu je uz Hrvatsku još osam zemalja, a u svakoj je odabrano osam seoskih žena s inovacijskim potencijalom. Projekt je počeo ove godine i trajat će tri, do kraja 2025., a Hrvatska je kao partner za to dobila nešto manje od sto tisuća eura, rekla je predstojnica Zavoda za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj Agronomskog fakulteta Nataša Bokun, koja sudjeluje u projektu. Uz njih, tu su još i Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), ispred koje je Tajana Radić naglasila da se u sklopu projekta osnivaju laboratoriji koji služe za savjete i umrežavanje tih žena, praćenje njihovog rada i napretka te za povećanje njihove vidljivosti i u Hrvatskoj i u EU-u.

"Cilj je i da projekt pridonese uvrštavanju inovacija seoskih žena u nacionalne strateške planove, pa i one za financiranje, što su neke zemlje u projektu, poput Španjolske i Irske već učinile tj. povećale sredstva za to, što se očekuje i u Hrvatskoj”, dodala je Radić.

"Bez žena nema sela"

Bokun je iznijela nalaze iz novih istraživanja EU po kojima se neravnopravan položaj i podcijenjenost ruralnih žena ogleda u svim sferama života, najviše u ekonomiji i puno težem dolaženju do sredstava za financiranje, samo zato što su žene. "Žene na selu rade u prosjeku i oko 22 sata tjedno tzv. nevidljivog posla uz sav onaj vidljivi, pa je i tu neravnopravnost. U Hrvatskoj primjerice od tih nešto manje od 30 posto žena nositeljica OPG-ova, pitanje je koliko one zapravo i stvarno donose odluke, i to su sve teme na kojima treba dodatno raditi”, upozorila je Bokun.

Složila se s tvrdnjom da "bez žena nema sela”, kao i ostale okupljene seoske inovatorice, među kojima je primjerice i Marija Svetić iz Ličkog Novog kod Gospića koja se 'probija' proizvodnjom drvenih lampi od ostataka hrastovih greda. Kazala je da im je projekt jako važan za savjete što, kako i kuda se obratiti, za promociju, ali i prodaju, pri čemu ne sumnjaju u isplativost svojih inovacija jer potražnja postoji.

Sudionice projekta su u dobi od 30-ak do 60-ak godina, iz raznih su ruralnih dijelova Hrvatske, a među inovacijama koje razvijaju su primjerice i antistres i loptice za sušilice od ostataka ovčje vune Jaminke Gršković, koja je kazala da je time našla način da taj otpad ne propadne nego se upotrijebi u kućanstvu. Tijekom trajanja tog projekta, uključeni se sastaju tri puta godišnje, komuniciraju i na dnevnoj bazi, a inovacije i proizvode predstavljaju i u Bruxellessu i drugdje, pa je i Svjetski dan seoskih žena prilika da se to promovira, rekla je Bokun.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda