Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Kultura

Manifestacija Noć knjige održava se od 21. do 23. travnja

  Hina           15.04.2023.         2078 pogleda
Manifestacija Noć knjige održava se od 21. do 23. travnja

Manifestacija Noć knjige održat će se u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige od 21. do 23. travnja, najavila je Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice na konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici u Zagrebu. Svečano otvorenje Noći knjige održat će se 21. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a tema manifestacije "Sanjaju li roboti električne knjige" propituje fenomen umjetne inteligencije, napomenula je Zvonarek.

Raspravljat će se, istaknula je, o tomu može li umjetna inteligencija biti korisna i za knjigu i čitanje te o tomu zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse.  Bit će riječi, dodala je, i o tomu hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka te može li stroj postati uspješan autor. Razgovarat će se i o tome što bi umjetna inteligencija mogla značiti za umjetnost, osobito za književnost, napomenula je Zvonarek.

Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba ocijenila je da su se sudionici Noći knjige, s obzirom na njihov broj, kao i broj organizatora programa te broju prijavljenih programa, pronašli u temi i prepoznali je kao važnu i vrlo izazovnu za doba u kojem živimo.

Za ovogodišnju Noć knjige 2023. trenutno je 615 prijavljenih organizatora programa, od čega je 155 narodnih knjižnica s ograncima, 313 ustanova, dvjestotinjak škola i vrtića, rekla je Štalec Obradović te dodala da je trenutno prijavljeno 1100 programa i različitih akcija.

Istaknula je i da će se ove godine Noć knjige održati i u hrvatskim bolnicama te će se na pedijatrijskim odjelima čitati djeci. Uključili su se i mjesni odbori s kvartovskim programima, a programi će se održavati i za ljude u domovima za starije osobe, rekla je te dodala da u manifestaciji sudjeluju brojne udruge, kulturni centri i kafići.

Organizatori manifestacije su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.
 Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura