Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier Turudić

Mama šefa zagrebačkog HDZ-a ipak ne ide u zatvor. To je odlučilo Turudićevo vijeće

  Index.hr           15.01.2024.         1445 pogleda
Mama šefa zagrebačkog HDZ-a ipak ne ide u zatvor. To je odlučilo Turudićevo vijeće

Nakon što je više od tri godine odgađala odlazak na odsluženje zatvorske kazne, Vinka Luetić-Herman, majka predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana, sada je, kako piše N1, uspjela potpuno izbjeći zatvor u aferi s namještanjem invalidskih mirovina i to zbog odluke vijeća suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, sad kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika.

Luetić-Herman je još 2020. pravomoćno osuđena za korupciju koja je otkrivena u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO). Proglašena je krivom i osuđena na 16 mjeseci zatvora jer je uzimala mito kao predsjednica povjerenstva koje je određivalo visinu invaliditeta potrebnog za određivanje visine invalidske mirovine.

Riječ je o aferi otkrivenoj još 2011. godine kada je uhićen Drago Rubala, poznati liječnik i radijski voditelj, koji je, kako je utvrđeno tijekom postupka, kao nekadašnji načelnik Odjela medicinskog vještačenja u HZMO-u Područne službe u Zagrebu, organizirao seriju malverzacija.

U dogovoru s Ivanom Ostoićem, vještakom varaždinske podružnice - za iznose od 1000 do 7500 eura sređivao je mirovine bez obzira jesu li podnositelji zahtjeva imali uvjete za invalidnost. Novac od mita među sobom su dijelili.

USKOK je dokazao da je u tom lancu sudjelovala i Neva Zganec. Ona je u zamjenu za mito ljudima koji su preko posrednika kontaktirali povjerenstvo sređivala više invalidske mirovine. Uz nju je bila osuđena i članica povjerenstva Nevija Buković koja je, kao i majka šefa gradskog HDZ-a, dobila 16 mjeseci zatvora. Obje su morale vratiti 70 tisuća kuna primljenog mita.

Inače, Rubala je sve prvi priznao. Vinki Luetić-Herman nepravomoćnu presudu Županijski sud u Zagrebu izrekao je još 2015., ali ju je Vrhovni sud RH potvrdio tek početkom 2020. godine.

Prvi poziv za odlazak na odsluženje kazne dobila je u travnju 2021., no sve je uspješno odgađala do lanjskog ljeta. Njezini zdravstveni problemi bili su razlog tome. Sud joj je molbe za odgodom zatvora zbog lošeg zdravlja prihvaćao.

No na kraju joj je zadnja molba odbijena te se morala konačno javiti u zatvor.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Turudić