Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Obrtništvo

Malo nas je al nas ima

  Mladen Balić           21.11.2010.         3338 pogleda
Malo nas je al nas ima

20.11.2010.

Pošto započete projekte u koje sam uložio dosta energije i vremena ne želim ostaviti nedorečenima, koristim priliku da putem ovog medija iznesem stavove i mišljenja koja nisam mogao iznijeti na izbornoj skupštini zbog ograničenog vremena predstavljanja kandidata (3-5 min) te zbog toga što tajnik komore g. Jeremić, iz meni nepoznatih razloga, nije dozvolio postavljanje pitanja kandidatima iako je interes postojao. Dakle planirano vrijeme na izbornoj skupštini: za predstavljanje kandidata (3-5 min), za raspravu - 0 min, zakuska - 60 min. Namjeravao sam  iznijeti znanja i iskustva koje posjedujem, predstaviti svoj stručni, znanstveni, poslovni i kulturni rad te reference i uspjehe koje sam ostvario na navedenim područjima a sve spomenuto se nalazi na tri stanice sitno pisanog teksta.

U 3-5 min sam uspio iznijeti neke natuknice iz životopisa i razloge zbog kojih sam pristao biti kandidat ispred Udruženja obrtnika Pitomača. Već do tada sam tri puta bio upozoren da skratim, tako da plan rada nisam niti spomenuo. Od ukupno 14 točaka, izdvajam samo dvije prve koje se direktno odnose na sam način izbora i selekcije kandidata te pravovaljanosti čitave skupštine.

19.11.2010.

1. Depolitizacija komore

 Funkcija predsjednika Županijske obrtničke komore po mom mišljenju nije spojiva sa funkcijom predsjednika Županijske skupštine zbog toga što je riječ o dva potpuno suprotna aspekta. Ukoliko jedna te ista osoba obavlja navedene funkcije (što je slučaj danas u našoj županiji, a po tome smo jedinstveni u državi)  dolazi do situacije da ista osoba polemizira o problematici sama sa sobom ili da je polemika nemoguća (što je vjerojatnije)..  

2. Izborni pravilnik za predsjednika komore

U pravilniku HOK-a za postupak izbora, imenovanja i razrješenja predsjednika i potpredsjednika  u Članku 8 između ostalog stoji: „ Predloženi kandidati trebaju biti vlasnici aktivnog obrta s uredno podmirenim doprinosom i ostalim obvezama „

Pošto sam vrlo dobro upoznat sa pravnom regulativom poslovanja, pitao bih tajnika komore za tumačenje članka 8 i citirane rečenice. U dijelu rečenice „uredno podmirenim doprinosom i ostalim obvezama „ ne navodi se kojim doprinosom i kojim obvezama. Svaki poslovni subjekt pa tako i aktivni obrt ima obvezu podmirivati više vrsta doprinosa i obveza, a nabrojiti ću samo neke: Porez na cmv, doh od nesam. rad, doh. Go. Prijave,porez na tvrtku, pos.p.na plaće, M.O.-II-po fi.os., M.O.-II-rješ PU, M.O.-II- poduz.pl., članar.tur.zaj., dop.paušal HOK,Z.O.-posl.fi.os., Z.o.-zaš.rad.-fi ,......

Upravo zbog navedenog a u cilju jasnije i učinkovitije procedure, moj prijedlog je da se u pravilnik za navedene izbore uvede i dostavljanje minimalne dokumentacije o solventnosti obrta čiji je vlasnik i kandidat za jednu od funkcija. Stoga predlažem da se u pravilnik uvrsti: Predloženi kandidati su dužni dostaviti slijedeće originalne dokumente ne starije od 30 dana :

-        BON 2 - poslovne banke o neblokiranosti poslovnog računa

-        Potvrdu nadležne porezne uprave o nepostojanju duga

-        Potvrdu nadležnog suda da se ne vodi kazneni postupak

Iz intervjua koji je predsjednik POK-VPŽ-a i ponovni kandidat za predsjednika ispred Udruženja obrtnika Virovitica, dao Virovitičkom listu  (15 .07.2010. ) te Večernjem listu, možemo saznati da je obrt kojem je on vlasnik dužan državi relativno veliki iznos  te da je račun obrta blokiran. Dakle, postavlja se pitanje o valjanosti kandidature kandidata UO Virovitica.

3. Ugovori sa drugim institucijama i službama...

4. Izrada programa projekta te povećanje broja aplikacija na otvorene natječaje...

5. Statistička obrada podataka...

6. Ppromocija obrtništva na temelju jasno definiranog  marketing plana...

7. Definiranje slobodnih kapaciteta...

8. Definiranje konkurentnih proizvoda...

9. Definiranje ciljeva na domaćem i ino tržištu....

10. Edukacija...

11. Jasno definiranje načina komunikacije na državnom nivou za postizanje partnerskog

     odnosa ...

12. Analiza pokrenutih aktivnosti i postignutih rezultata...

13. Uvođenje tematskih sjednica ...

14. Uvođenje natječaja za tri najbolja nova projekta kod novosnovanih obrta za

     bespovratnu novčanu potporu od 25 , 15 i 10 tisuća kuna...

15.  Problem lošeg zakona o obrtima ...

Svjedoci smo konstantnog smanjenja broja obrta, smanjenja broja zaposlenika u obrtništvu, pada likvidnosti obrta te smanjenja razvojnih mogućnosti. U dosadašnjem radu naše komore nisam primijetio aktivnosti koje bi imale za cilj ukazati institucijama na navedeno loše stanje niti je u protekle tri godine uopće bila sjednica o navedenoj problematici. Zbog toga smatram da je komori potrebna hitna promjena načina rada a samim time i vodstva jer imamo apsurdnu situaciju da komora štiti sebe i svoje zaposlenike a ne svoje članove.

20.11.2010.

Dio programa koji nisam uspio iznijeti na sjednici, iznosim ovim putem jer smatram da je stanje u kojem čovjek nema volje niti komentirati uviđajući loš krajnji rezultat, jedno od najgorih stanja po ljudski duh bez kojeg je nemoguć  pozitivan pomak. Dapače, ne može biti niti stagnacije jer razvojem drugih dolazi do našeg nazadovanja. Također se postavlja pitanje o legalnosti provedenih izbora obzirom da sam od pravnih stručnjaka (kako to već kod nas biva) dobio različita tumačenja već spomenutog osmog članka.

Kako osmim člankom pravilnika nije precizno definirano koja sve dugovanja kandidat treba podmiriti , tajnik komore (u slučaju da je radio po pravilima) trebao je tražiti mišljenje odnosno tumačenje spomenutog članka od strane pravne službe HOK-e iz Zagreba. Tada bi izborna skupština bila odgođena ili bi bio izabran jedan od preostalih kandidata (a to se ipak nije smjelo dopustiti).

Ukoliko bi pravna služba HOK-e tumačila članak 8 na način da se mogu kandidirati osobe čiji su obrti podmirili samo komorski doprinos u iznosu od oko tisuću kuna godišnje, bez obzira što su poreznoj upravi dužni npr. 300 tisuća kuna, dovela bi u pitanje smisao svog postojanja u tržišnom funkcioniranju gospodarstva i obrtništva.

Pošto moj prvenstveni cilj nije bio pobjeda na izborima (čitatelju će možda teško biti povjerovati ali  imam dosta obaveza i bez toga) nego poboljšanje rada sustava koji bi mogao u određenoj mjeri pomoći obrtništvu a tako i društvu u cjelini, nadam se da sam samom kandidaturom i ovim dopisom  potaknuo odgovorene na razmišljanje o promjeni načina rada jer se ipak financiraju na osnovi  onih poslovnih subjekata koji svojim radom plaćaju poreze i doprinose a kojih nažalost ima sve manje.

Predstavnici obrtnika u skupštini su izabrali predsjednika upravo kakovog zaslužuju (uostalom , kao i nakon svakih izbora ) ali je pitanje zaslužuju li obrtici provođenje takvog načina izbora jer u precizno definiranom  izbornom postupku , sadašnji predsjednik ne bi mogao biti niti kandidat.

Ovim dopisom sam ukazao na problematiku rada komore. Na žalost to nisam uspio učiniti na planiranom mjestu u vremenu od  3-5 min za predstavljanje i u predviđenih 0 min za raspravu, pa sam iskoristio mogućnost koju pruža ovaj javni portal. Naravno da ću pismeni prigovor uputiti i HOK-i u Zagrebu ali smatram da i lokalna zajednica treba biti upoznata sa napisanim.

Mladen Balić    

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

malo nas je
24.11.2010. 21:29
al nas ima
hvala na komentarima potpore. Dobio sam i brojne pozive obrtnika tako da uviđam ispravnost postupka da text ipak objavim. Sada čekamo tumačenje pravne službe HOK-a , koje treba doći za max 7 dana. Zahtjev za tumačenjem članka sam poslao i nekim drugim institucijama a već sam dobio i odgovor koji članak tumači da se pod doprinosom i ostalim obvezama smatraju sve obveze koje ima aktivni obrt u RH , ako u članku ne piše precizno ( a ne piše ).
M.B.
antimon
24.11.2010. 7:43
Ti Baliću kao da nisi znao kakav će biti krajnji rezultat, gospoda su odredili, kao u Fimi mediji "imali smo tri ponude i odlučili da je ova koja je 10 puta skluplja od druge dvije idealna"
pinokio
23.11.2010. 16:02
Ne znam što bi taj Balić htio. Kako misli da bi se netko tko uspješno posluje mogao baviti projektima u Obrtničkoj komori. Za to moraš imati vremena, što ne ide zajedno sa uspješnim poslovanjem. Dakle, u pravilnik HOK-a treba promijeniti i staviti da je poželjno da kandidat za predsjednika nema zaposlenih, da mu je gospodarska aktivnost nula kako bi se što bolje posvetio radu HOk-a. Samo pod takvim uvjetima mogli bi biti sigurni da ćemo izabrati pravog predsjednika.
karlo01
22.11.2010. 18:16
Kao u vrijeme komunizma,sekretar komore g. Jeremić dobio da u ime partije postavi podobnog druga na čelo komore i to je to.Što se sada čudimo pa tako to ide već dugi niz godina u Lijepoj Njihovoj a raja šuti li šuti.Vijest bi bila da je izabran netko tko se ne uvlači aktualnoj vlasti u d...
guru3977
22.11.2010. 7:56
"nije dozvolio postavljanje pitanja kandidatima iako je interes postojao.."

tipično za hrvate, samo bez talasanja!
mastermind
22.11.2010. 2:11
"Pošto započete projekte u koje sam uložio dosta energije i vremena ne želim ostaviti nedorečenima, koristim priliku da putem ovog medija iznesem stavove i mišljenja koja nisam mogao iznijeti na izbornoj skupštini zbog ograničenog vremena predstavljanja kandidata (3-5 min) te zbog toga što tajnik komore g. Jeremić, iz meni nepoznatih razloga, nije dozvolio postavljanje pitanja kandidatima iako je interes postojao. Dakle planirano vrijeme na izbornoj skupštini: za predstavljanje kandidata (3-5 min), za raspravu - 0 min, zakuska - 60 min"

Kako sada ne pomisliti da su izbori bili gotovi i prije nego su počeli...
anakonda
21.11.2010. 12:17
Funkcija predsjednika Županijske obrtničke komore po mom mišljenju nije spojiva sa funkcijom predsjednika Županijske skupštine zbog toga što je riječ o dva potpuno suprotna aspekta. Ukoliko jedna te ista osoba obavlja navedene funkcije (što je slučaj danas u našoj županiji, a po tome smo jedinstveni u državi) dolazi do situacije da ista osoba polemizira o problematici sama sa sobom ili da je polemika nemoguća (što je vjerojatnije)..

i jesmo jedinstveni, dobro zapažanje, politika i gospodarstvo ne idu zajedno!!!!!!!!
reulutat, zadnji u rh po svim gospodarskim pokazateljima!


Još iz kategorije Obrtništvo