Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Poljoprivreda

Mali mljekari izrazili zabrinutost zbog povećanja cijena plina, električne energije i sve većih troškova transporta

  mps           20.07.2022.         910 pogleda
Mali mljekari izrazili zabrinutost zbog povećanja cijena plina, električne energije i sve većih troškova transporta

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnicima Zdravkom Tušekom i Šimom Mršićem te ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u utorak, 19. srpnja 2022. godine održala sastanak s predstavnicima malih mljekara Veronika, Latus d.o.o. i Euro-milk d.o.o. na temu aktualnosti u mljekarskom sektoru.

U prvom redu razgovaralo se o trenutnom stanju na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji u svijetlu povećanih troškova stočne hrane, energenata i repromaterijala, kao i o Nacrtu prijedloga Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva, koji je vrijedan 3 milijuna kuna, prošao je postupak elektronskog savjetovanja te se nalazi u zakonodavnoj proceduri.

Tijekom sastanka predstavnici malih mljekara iznijeli su svoje viđenje trenutnih okolnosti s naglaskom na najvažnije izazove s kojima se susreću u poslovanju. Pri tome su pozdravili napore Ministarstva poljoprivrede, iskazane kroz dodatne mjere potpora i izvanredne programe, a s ciljem opstojnosti sektora. Međutim, iskazali su i svoju zabrinutost zbog povećanja cijena plina i električne energije te sve većih troškova transporta koji nastaju pri sabiranju mlijeka.

U tome kontekstu istaknuto je kako je na posljednjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena izvanredna mjera za prilagodbu proizvođačima u sektorima mliječnog govedarstva, svinjogojstva i peradarstva, vrijedna 80 milijuna kuna, s ciljem ublažavanja posljedica porasta cijena stočne hrane i energenata, čime će se izravno pridonijeti sigurnosti opskrbe stanovništva mlijekom, svinjskim mesom, mesom peradi i jajima.

Zaključno, razgovaralo se i o važnosti zelene energije za razvoj ovog sektora te iznalaženju pomoći kroz investicijske mjere Programa ruralnog razvoja, konkretno kroz operacije 4.2.2. i 4.1.1., čije je raspisivanje predviđeno do kraja godine, a koje se odnose na restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te na korištenje obnovljivih izvora energije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda