Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Likovna umjetnost

Mala retrospektiva slikarice Edite Schubert

  Olga Vujović/foto Palma Poljaković           12.08.2019.         2478 pogleda
Mala retrospektiva slikarice Edite Schubert

Na sjevero-zapadnom djelu grada Zagreba nalazi se četvrt Črnomerec nazvana prema istoimenom potoku, a spomenuti „kvart“ većina stanovnika poistovjećuje s tramvajskim okretištem, ciglanom, pivovarom, povijesnim kompleksom Rudolfovih vojarni, bolnicom (i crkvom) Sveti Duh…

U sklopu nekadašnjeg austro-ugarskog vojnog kompleksa funkcionirala je jahaonica (Adolf Ehrlich, Emil Eisner, 1910.), da bi kasnije ta dugačka prizemnica služila kao tkaonica Tekstilnog kombinata Zagreb. Prestankom rada, zgrada postaje zaštićeni spomenik kulture i adaptira se za potrebe likovnih izložbi, ali i druženja, te dobiva naziv „Lauba – kuća za ljude i umjetnost“.

Zgradu uređuje arhitektonski tim predvođen Alenkom Gačić- Pojatina, a unutrašnjost oblikuje Morana Vlahović. Podaci su preuzeti sa službene stranica , gdje stoji objašnjenje samog imena: lauba je vrbovečki lokalni naziv za kružni drvored! Svake godine Lauba izložbom i prigodnim programom obilježava datum utemeljenja , pa je tako svoj osmi rođendan uveličala malom odličnom retrospektivom slikarice Edite Schubert (14.6. do 24.8.2019).

Edita Schubert (17.6. 1947.-25.7.2001.) pripada među najzanimljivije suvremene hrvatske likovne umjetnice, a njezine stvaralačke mijene mogu se pratiti i na ovoj izložbi (odabir Leonida Kovač).

Nakon završetka studija 1971. na zagrebačkoj ALU u klasi Miljenka Stančića, Schubert se bavi slikanjem „običnih“ predmeta na hiperrealistički način, nakon čega se okreće instalacijama i oslikanim površinama. Krajem 8o-ih počinje stvarati u duhu nove geometrije koristeći intenzivne boje nerijetko povezujući prljavo plavu i ružičastu. Upravo su taj spoj  odabrali arhitekt Krunoslav Kovač i suradnici  za rad nazvan „Hommage Editi Schubert“ (nagrada na 46. Zagrebačkom salonu 2011).

Oni su posegnuli za slikaričinim ciklusom pod nazivom „Transavangardna geometrija“ i obojili fasadu (160 x 10 metara) u središtu Virovitice živim bojama, što je izgledalo prilično neobično u kontekstu zadanih povijesnih zdanja.

Osim zgrade, bio je obojan i pločnik , pa se čovjek na „Šetalištu Edite Schubert“ osjećao uronjenim u sliku (valja napomenuti da je Schubert rođena Virovitičanka). U međuvremenu su brojni potplati „odnijeli“ boju s tla, pa bi bilo sjajno da se, uz novi muzejski postav u obnovljenom dvorcu Pejačević u kojem će nesumnjivo djelić likovnog opusa Edite Schubert naći svoj kutak, obnovi boja pločnika (što će se odlično vidjeti s muzejskog prozora, jer će dosta vremena proteći dok će novo drveće krošnjama moći zakloniti pogled).

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Likovna umjetnost