Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Virkas

Mala Moskva u Virovitici: Spasiba, Čehov/fala ti, Splite

  Marina Mađarević           15.02.2020.         991 pogleda
Mala Moskva u Virovitici: Spasiba, Čehov/fala ti, Splite

U sklopu šesnaestih Virovitičkih kazališnih susreta (VIRKAS) odigrana je predstava „Mala Moskva“ koju potpisuju dramski pisac Tomislav Zajec i redateljica Olja Lozica, a udruženim umjetničkim snagama ostvarili su je Kazalište Playdrama i HNK Split, okupivši pritom sjajnu glumačku četvorku – Petru Kovačić Pavlinu, Moniku Vuco Carev, Anu Mariju Veselčić i Nikšu Arčanina.

Predstava koja je praizvedena 3. studenoga 2018., a 2019. godine zasluženo nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave, na zanimljiv način promišlja o životima četvero članova jedne obitelji.

Riječ je o kazališnom komadu zasnovanom na četveročinki „Tri sestre“ ruskoga dramatičara Antona Pavloviča Čehova, uz napomenu da je pod svjetla reflektora, osim triju nesretnih sestara, Olge (Kovačić Pavlina), Maše (Vuco Carev) i najmlađe Irine (Kuzmanić), postavljen i njihov brat Andrej (Arčanin) koji u originalnom tekstu biva zapostavljen i odložen u crno-bijelu karakterizaciju lika. U devedeset dinamičnih minuta zalazimo u život Male Moskve, obiteljskoga doma kojemu je neobično ime nadjenuo njihov pokojni otac. Fizički (i psihički) razasutu braću na istome je mjestu okupila Irinina rođendanska proslava.

Ruska drama postavlja se u dalmatinsku stvarnost, prikazujući četvero mladih ljudi zauvijek obilježenih vlastitim propustima. Prije svega, riječ je o izuzetno zatvorenoj Olgi, profesorici koja biva okaljana zabranjenim odnosom pa zbog istoga bježi od svijeta, pokušavajući se skriti među zidovima propadajuće Male Moskve. Na svojevrstan način, zabranjena ljubavna afera s ruskim vojnikom poremetila je i život njezine sestre Maše, a nemoć i izuzetna želja za pronalaskom prave ljubavi veoma su obilježile i njihovu najmlađu sestricu Irinu.

Kako ne bismo povjerovali u izdvojenu ranjivost ženskoga roda, javlja se i Andrej, asistent na fakultetu, poznavatelj književnosti, ali i kockar koji vlastitim sestrama taji svoje ljubavne preference. Svi oni izuzetno su obrazovani, što dokazuju mudri narativi i govorne karakterizacije proizvedene iz riječi Čehovljeva Andreja („Zahvaljujući ocu, sestre i ja znamo francuski, njemački i engleski, a Irina zna još i talijanski! Ali – kako smo to skupo platili!“) te sklonost stranim jezicima (vidljivo u njemačkim i francuskim pjesmicama), ali nadasve „oduzeti“ od stvarnosti. Svaku neugodnu temu stavljaju pod tepih, nadomještajući nedostatak odgovora suludim igricama u kojima tragaju za šesteroslovnim gradom čije ime započinje slovom M, ignorirajući time i stvarnost (Moskvu!) koja stoji pred njima.

Tek u trenutku izuzetnoga kaosa, u trenutku u kojemu „spuste vlastite štitove“ i (doslovno i metaforički) prekriju lampe plahtama, na površinu će isplivati stvarni identitet, požar emocija kojim se pali svaki prljavi trag prošlosti. Učenost i iskonstruirane uloge zamijenit će narodno i iskonsko. Velebne strane izreke bit će pometene kad stvarni problemi budu iskazani riječima, iskrenim materinskim riječima čakavskoga narječja i splitskoga govora.

Završne scene posebno su zaokružene naglašenim jezikom i upotrebom scene. Sjajna filmična scenografija Igora Vasiljeva omogućila je stalnu prisutnost likova na sceni, ali i omogućila mudra dramska rješenja. Veliki kauč nasred pozornice poslužio je kao uporište i utočište likovima koji se na njemu zatječu. On priziva sjećanje na djetinjstvo, neke prošle rođendane, roditelje. Infantilne težnje izgubljenih djetinjstava u sadašnjost dozivaju i narančasti baloni koji su poslužili i kao sredstvo za umirivanje ljutnje, ekstaze, tuge…

Tu su se zatekla i četiri stolca koja ekonomično umanjuju nepotrebne izlaske sa scene (ujedno imaju i svojevrsnu osuđujuću ulogu kojom likovi, čim sjednu na svoj stolac, postaju prosuđivači situacije), a devet lampi (koje simbolično unose ideju danteovskih devet krugova pakla kroz koje i sami likovi prolaze) poslužilo je kako bi na razne načine razigralo i aktiviralo (očekivanu, ali vješto izbjegnutu) statičnost i turobnost dramske radnje.

Težina radnje ipak se nije mogla u potpunosti izbjeći. Svi likovi opterećeni su ljubavnim promašajima i nedostatkom emocije. Čehovljeve sestre tragaju za povratkom u Moskvu, a splitske traže povratak u dane koji su bili ispunjeni toplinom i zajedništvom, postavljajući pitanje: „Zašto nima ljubavi?“

Zapravo izbjegavaju priznati samima sebi da su njihova očekivanja, baš kao i upitne odluke i izostanak moralno-etičkih smjernica, problemi koji koče njihove živote i unose nepokretljivu nepodnošljivost svakodnevice.

Stavljanje životinjskih maski pretvorilo je tragično u grotesku, dok je uporaba motiva krvi u smislu izgubljene časti, nevinosti (kada se krv pojavljuje u obliku parodiranoga „klanja“ rajčice i bušenja crvenoga balona), ženstvenosti, morala, želje za životom podsjetila na ljudsku „krvavost ispod kože“, ranjivost i vječno traganje za sigurnim mjestom usred ovoga moskovski hladnoga svijeta. Valja zaključiti da je ovu hladnu rusko-dalmatinsku dramu ugrijala spasonosna bratsko-sestrinska ljubav i svijest o tome da se život nastavlja, čak i protiv naše volje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije VirkasVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.