Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Crna kronika

'Lopovi, vratite nam svijeće, mjesto im je samo na oltaru!'

  Marija Lovrenc/VLM           21.07.2010.         3584 pogleda
'Lopovi, vratite nam svijeće, mjesto im je samo na oltaru!'

Nepoznata je osoba za vikenda usred bijela dana s glavnog oltara župne crkve sv. Roka u Virovitici ukrala dvije plastične svijeće koje se već godinama svakodnevno koriste u liturgiji.

Čudna krađa - lopov od svoga "plijena" neće imati velike koristi. Plastične svijeće koriste posebno ulje i, kada ono dogori, neće više služiti svrsi poput novog ukrasa na groblju ili za neku sličnu namjenu, zbog koje se, nagađaju vjernici, lopov odlučio na ovaj čin.

Župnik fra Robert Perišić na misama je apelirao na lopova da svijeće vrati kako bi se mogle koristiti na mjestu za koje su i predviđene, te da, ako treba obične svijeće, jednostavno pokuca na vrata župnog ureda, gdje će ih dobiti besplatno.

Krađe u crkvama i kapelicama, iako nisu brojne, nisu iznimka. Na meti lopova nalazi se ne samo novac u škrabicama koje obijaju ili jednostavno odnesu iz crkve, kao i novac koji za siromahe i crkvu vjernici znaju ostaviti na oltarima, nego i cvjetni aranžmani, vaze, novine, kišobrani, svijećnjaci, torbice.

Njih ukradu dok se vjernici mole, kao i jastuke za klupe, koje redoviti vjernici ostavljaju na "svom" mjestu u crkvi.

– Većina crkava i kapelica u Virovitici i okolici nema nikakav nadzor, pa se pojedini župnici, osobito u manjim mjestima, odlučuju na zaključavanje crkve do svetih misa, no u većim sredinama to je zadnja varijanta – poručuju župnici, koji žele vrata crkve ostaviti vjernicima otvorena cijelog dana.

Neke od ukradenih stvari lopovi čak i vrate.

– Ukrali su nam škrabicu u kojoj je bio novac za novine. Nakon što sam na misama zamolio da nam škrabicu, koju sigurno neće koristiti, onaj tko je ukrao i vrati, to se i dogodilo. Vratili su nam škrabicu, doduše samo s lipama u njoj, ali barem bez nje nismo ostali – sjeća se Ivan Pofuk, župnik župe sv. Ilije Proroka u Gradini.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Tomo
21.7.2010. 20:27
a pobogu dragi ... svašta


Još iz kategorije Crna kronika