HZZO će izdvojiti oko 22,5 milijuna kuna za naknade za samoizolaciju
Milanović: Simbolika Pesaha trajno je nadahnuće čitavome čovječanstvu
Osijek: Laboratorij za kliničku mikrobiologiju prilagođen testovima na koronavirus
Savez samostalnih sindikata: Ne zaboraviti zdravstvene radnike kada kriza prođe
Božinović: E-propusnice zatražilo 28 osoba zaraženih koronavirusom
Plenković: Za sada ne idemo u rebalans nego u preraspodjele proračuna
Sabor: Zakon o praćenju mobitela poslan u drugo čitanje

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo Ruben Weiss: Dnevnik za Radio «Slobodna Europa» (I dio)

  Ljubo R. Weiss           19.05.2009.         3488 pogleda
Ljubo Ruben Weiss:  Dnevnik za Radio «Slobodna Europa» (I dio)

Naš suradnik Ljubo R. Weiss dobio je poziv Radio stanice Slobodna Evropa da vodi Dnevnik za tu radio stanicu koji je u zvučnoj verziji emitiran u subotu, 9. svibnja 2009. godine. Smatra se velikim priznanjem i čašću biti odabran za osobu koja vodi takav Dnevnik i vjerojatno je prvi Virovitičanin kojem je to omogućeno. Dnevnik je vodio sedam dana, a mi ćemo ga objavljivati u nastavcima. Dnevnik za Radio Slobodnu Europu već godinama vode ugledni intelektualci iz regije, a pisati Dnevnik za tu radio stanicu sa sjedištem u Pragu smatra se osobitom čašću.

Subota, 2.5.2009.

    Subota je, Šabat pa iako nisam ortodoksni vjernik nastojim što više, taj dan, živjeti duhovno, okrenut Hašemu, Stvoritelju. Obično listam Talmud i prisjećam se dijelova koji su odavno podcrtani. Otac je za Prvi maj, drugi svoj rođendan, okupljao sve Weissove i išlo bi se na janjetinu s mladim lukom, druženje, «šmuzovanje». Zašto drugi rođendan? Otac je smatrao da je tada ponovo rođen. Od 1. na 2 svibanj 1945. stražari logora Dachau koji su izveli kolonu smrti iz logora i krenuli s njom prema planinama iznad Muenchena, odjednom su počeli presvlačiti svoje uniforme u civilna odijela, skrivati se...Kolona logoraša u blizini Garmischpartenkuerchena  2. 5. 1945. raspršila se i izgladnjeli pojedinci primani su u kuće domaćina koji nisu mogli vjerovati svojim očima, prugasta odijela, izgladnjeli, neispavani...Tek drugi dan nakon što je  broj zamijenjen  imenom, stigla je američka vojska, otac je smješten u  vojnu bolnicu i to je bilo  o s l o b o đ e n j e...Oca nema među živima, sjećanja ostaju.

   Moderni život podrazumijeva Internet komunikaciju i povremeno mi se čini da virtualni svijet odnosi prevagu nad stvarnim životom. Evo, i danas: red  e-mailova, red SMS-ova, red portala, red televizije, red telefonskih razgovora...Obavezno gledam «Prizmu» i «Duhovne izazove», danas ponovo slušam govore iz Jasenovca, briljantan komentar  starog druga Ine Beškera iz Vatikana, a pred posjet pape Benedikta XVI Izraelu.. Od portala, zadržavam se na www.virovitica.net  gdje opet čitam komentare na moju kolumnu «Vici Vukojeviću vrane popile mozak».Virovitica net portal je novinara Gorana Gazdeka kojeg uređuje  profesionalno i smjelo i gdje imam «otvorene stranice».

     Poruka stiže od poznatog hrvatskog književnika i prijatelja Luje Bauera (vrsno hrvatsko pero, upravo se vratio iz Beča), koji me uključuje u raspravu FB prijatelja  na temu «Studenti i radnički protesti»..Lujo piše da demokracija nije pojava koja se privatizira i služi samo privatnim interesima grupe na vlasti, vladajuće valja trgnuti, probuditi, da se vladaju istinski demokratski... Dodajem: Hrvatska od osamostaljenja 1991., izuzevši ratne godine, nije bila u većoj krizi. Vladajuće «elite» nemaju više autoritet, potrošeni su svi krediti, protestni potencijal je izuzetno velik, uz bolju artikulaciju revolta radnika i studenata, uz vođu koji će se brzo profilirati,  imamo stanje gdje bi časno bilo da Vlada podnese ostavku i raspišu se prijevremeni izbori. Miran odstup znači mirno se odreći «slasti i masti», nečuvenih privilegija, prikriti tragove velikih malverzacija, a to s obzirom na balkanski mentalitet i primitivizam koji nažalost dominira u Hrvatskoj, nije moguće. Možda malo prestrogo, ali u osnovi se slažem se s nekima da u Hrvatskoj imamo umjesto demokracije - mafiokraciju!  Pribojavam se  nasilja na ulicama i fakultetima, represije pa i krvoprolića.

   S obzirom na neuspjelu operaciju kralježnice ovisim podosta o drugim ljudima. I danas mi nesebično pomaže  ljubazna apotekarka, pouzdana i marljiva maserka i dobra susjeda A. Na muci poznaju se prijatelji i junaci..

Nedjelja,3.5..2009.

     Podnevno ritualno otvaranje kompjutera i pogled na OUTLOOK  EXPRESS. Dogovaram sa Sonjom Samokovlija, urednicom časopisa Ruah Hadaša (časopis židovske organizacije Bet Izrael, usput unuka mog omiljenog književnika Isaka Samokovlije), daljnju suradnju. Zanimljivo da ne želi  prenijeti članak o Vici Vukojeviću smatrajući da se obraćanjem pažnje na takve  izjave «radi reklama budaletinama».Tu se očituju dvije koncepcije pristupa antisemitskim pojavama - dok su jedni za žestoke polemike i razjašnjavanja (tu i sebe ubrajam), drugi su za ignoriranje. Ima i onih koji smatraju čak da se reagiranjem potiču novi valovi antisemitizma i da tu mediji igraju važnu ulogu. Ne, antisemitizam postoji, u Hrvatskoj se povećava, malo ubrzanije nego u svijetu, bez obzira pisalo se ili ne o njemu, a generiran je posvemašnjom krizom; vlastima u određenoj mjeri i odgovara, jer se odgovornost prebacuje na «vječno  krive Židove», što nije nikakva novost pod kapom nebeskom.

    Javila mi se i Jadranka G., mailom iz Beča, nakon odmora na Woerthersee, draga prijateljica koja mi, zajedno s mužem I., pomagala je  i pomaže u ovoj ne baš lakoj fazi života. Trenutno rješavamo jedan problem tipa kvadrature kruga - prodaju dijela knjiga preostalih nakon zatvaranja moje knjižare u Beču, krajem 2005. godine!  Prebacivanje  privatne biblioteke JUDAICE (oko 800 knjiga skupljanih 40 godina, među kojima ima prvorazrednih rariteta) iz Beča, preko Zagreba do Virovitice, bliži se kraju. Nije lako sada, u krizi, prodati ništa  a kamoli knjige (da, lijekove za svinjsku gripu jest, planuli su u hrvatskim ljekarnama). I u tih nekoliko tisuća knjiga ex-knjižare ima i vrijednih rariteta, pregovaramo s nekoliko zainteresiranih institucija, nitko, za sada, ne reagira. Ponudio sam te knjige i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Hrvatske u Zagrebu, povoljno, no  skeptičan sam vezano za odgovor. Šteta, kada dođe vrijeme da knjige zamalo ništa nikome ne znače, to ne sluti na dobro. Ili, sam pesimista, kakav sam često bio u životu, ne znam!?

    Od poneke TV emisije gledam  rado razgovore koje Aleksandar Aca Stanković vodi u «Nedjeljom u 2» s često, vrlo zanimljivim gostima. Aktualan je, kritičan, elokventan, goste propitkuje bez velikih obzira. Danas mu je gost bio asistent s Filozofskog fakulteta dr. Mate Kapović i dominirale su teme vezane za studentski bunt. Budi to uspomene na 1971. i djelovanje  frakcije tzv. lijeve frakcije unutar pokreta sveučilištaraca, teme nedovoljno istražene do danas.Za neprilike pod Sljemenom uvijek su bili krivi oni pod Avalom - tko će sada biti kriv što je obrazovanje ipak privilegija sinova i kćeri bogatih Hrvata, a siromašni studenti kako se snađu? Riječ je o buntu buduće hrvatske inteligencije i čudim se da se revolt nije dogodio ranije. Vezao bih visinu školarine još izravnije za uspjeh studenata i socijalnim elementima vezanim za studiranje, olakšao ga onima talentiranima, a slabijeg imovnog stanja. Plašim se podjele među studentima na socijalno i nacionalno osviještene, poticane izvana, što u krajnjem može dovesti do sukoba među njima, a što bi već dobrano poljuljanoj Vladi na neki način, samo koristilo. Nadam se da će represivne mjere vlasti izostati jer  bi one izazvale strahovito reagiranje studenata, ali i građana. Postoji mogućnost povezivanja studentskih i radničkih demonstracija što može stvoriti buntovni potencijala nesagledive razorne moći. Sve je jasnije da tržište nije svemoćni i magični regulator socijalno-ekonomskih odnosa i ne bi me iznenadilo da idućih desetak godina u Hrvatskoj i šire, ponovo zažive  socijalističke ideje pa se reafirmira i marksizam kao filozofija, svjetonazor pa i ideologija.

    Navečer u žustroj diskusiji s poznatim virovitičkim ugostiteljem u restoranu u kojem imam «svoj stol».Tema: studentska buna i školarine!

   Rođak iz Kanade, Kon, šalje mi pjesmu Marijana Beneša «Ne psuj mi Tita».

Ponedjeljak, 4.3.2009.

    Registriran sam na tri adrese, a živim samo na jednoj, u Virovitici, upravo zbog nezgodnih zdravstvenih okolnosti. U roditeljskoj sam kući u Virovitici, a mogao bih, da sam boljeg zdravlja, živjeti i u Zagrebu, pa i u Beču. Sit sam velikih bučnih gradova koji kao neprirodne aglomeracije oduzimaju čovjeku energiju. Nažalost, i provincijalna panonska sredina oduzima čovjeku vedrinu i optimizam - sjećam se Danila Kiša koji je negdje zapisao da ono što se događa  u Panoniji kao da se događa na dnu morskome... Zahvaljujući modernim komunikacijama, posebno Netu, osjećam se kozmopolitom, na mnoga mjesta raspleten, rekao bih pjesnički, sve do zvijezda.

   U virovitičkom kraju pripremaju se lokalni izbori, a kako je ovo kraj plodne ravnice s blago povijenom Bilogorom, živi se prvenstveno od poljoprivrede tj. šećerne repe, kukuruza, pšenice, duhana, krumpira, paprike, voćarstva, i nekoliko relativno manjih tvornica (šećerana, TVIN...) Umalo da me nisu kritičari razapeli kada sam svojevremeno napisao kako imam osjećaj da je Virovitica, inače bastion HDZ-a,  «ukleti grad». Jer u sve se može dirnuti, ali ovdje ne i nikako i nikada u Domovinski rat, pokojnog predsjednika Tuđmana, branitelje i lokal-patriotske osjećaje. Mi Weissovi smo zadnja židovska obitelj, veliki gubitnici - ništa od restitucije imovine, ništa od odštete za dinamitom srušenu malu vikend - kuću; toleriraju nas, ali ne obeštećuju. Godine 1941. u Virovitici i okolici 230 židovskih duša, danas samo nekoliko. Tužno, trebalo bi vrisnuti do neba! Iako sam očekivao odštetu za dinamitom srušenu vikendicu - radilo se o terorističkom aktu, najvjerojatnije «honoraru» za dva kritička teksta vezana za «dr.» Tuđmana, nadležno ministarstvo (Petar Čobanković) prije nekoliko tjedana poslalo mi je negativan odgovor (baš za Jom hašoa - Dan sjećanja na žrtve Holokausta!!) na molbu za odštetu odnosno nadoknadu ratne štete. Jedina satisfakcija su mi brojni čitatelji portala virovitica. net i prijatelji rasuti po svijetu, koji razumiju moje kritičke članke, razumiju obiteljsku situaciji  i sokole me.

   Pokušavam plasirati, već prije nekoliko tjedana napisani članak, mislim kvalitetan i studiozan, o šefu osoblja Bijele kuće, Rahmu Israelu Emanuelu, desnoj ruci Baracka Obame, ali bez uspjeha. «Globus» je  nagovijestio da im treba povod,( imaju ga: sto dana od inauguracije), ali sada se povlače, uz smiješna obrazloženja umjesto da otvoreno kažu da nemaju financijska sredstva plaćati vanjske suradnike.»Slobodna Dalmacija» i  gl. urednik Zoran Krželj opravdavaju se brojnim oglasima pred lokalne izbore koji izravno donose novac, ali kod njih još ima malo nade. Bez novinara specijalista, neke vrste znalaca posla, u koje ubrajam «skromno « i sebe, hrvatski žurnalizam, uz časne iznimke, pada na najniže grane u zadnjih pedesetak godina.

   Trenutno pratim slučaj raspodjele državne zemlje poljoprivrednicima u jednom većem mjestu kraj Virovitice i kako se drakonski vladajuća HDZ politička struktura obračunava s dva nezadovoljnika - seljaka, ali i branitelja, koji su dirnuli u osinje gnijezdo...Optužuju ih za širenje lažnih i uznemirujućih vijesti što podsjeća na nekadašnji verbalni delikt. Ali, tko se pitao nisu li notorne laži Vice Vukojevića o upravljanju Jasenovcem također širenje lažnih vijesti? Jedna firma dobila je u koncesiju 1400 hektara zemlje u toj općini, a drugima - grumeni zemlje, dovoljni za pokop. Najlošije su prošli preostali seljaci Srbi u nekoliko sela i sada se naveliko raspravlja da li je to istina i po običaju, uvijek se nađu i pokoji dvorski Srbi koji drže stranu onih koji su počinili nemoralnu otimačinu. Kao što smo mi Židovi imali  (i imamo) svoje dvorske Židove tako, eto, pojavljuje se i kategorija «dvorskih Srba».Inače, nekada je u Virovitici i virovitičkom kraju živjelo 12 % srpskog stanovništva, a danas ni 5 %. «Humano preseljenje naroda»? Nema ni jednog jedinog Srba na nekom značajnijem položaju, a  grad i Županija se u 18 godina nisu pomakli s mjesta, dakle, Srba nema koji bi «drmali», a očitijeg napretka također. Tko je kriv? Da nije hrvatski kralj jal ili odljev hrvatske pameti iz provincije, pa i iz Hrvatske?

                                                        (nastavit će se!)

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
26.5.2009. 8:21
Cukartown u vezi ribe znam samo jednu vaznu stvar a ta je - riba je najbolja onda kad je netko drugi spremi! A prekuhati zubaca to je barem najjednostavije - ne dugo i na laganoj vatri.
tomislav
26.5.2009. 8:17
Zaistinu nisam znao sta se ovdje cestita, mislio sam Dan sabora a to kazete Dan dr Tita. Dobro neka bude tako!
Danica
26.5.2009. 2:34
Vidi, čestitka i to od b.b.b-a! Hvala! Kada je Tile bio živ nisam baš padala ničice pred njim a danas, nakon gosopodara rata, on mi je kao svetac! Nosila bi mu Štafetu, makar i sama! (slično kaže Balažević u jednoj svojoj knjizi!)
A ja bi jela šarana, dobrog šarana! Ima li toga gdje u Vtci?
cukartown
25.5.2009. 21:17
Tomislave imaš možda koji dobar recept za jela s ribom .Što sam stariji više koristim ribu umjesto mesa prije je to bilo možda jedan put u dva mjeseca ,a sad već svaki tjedan jednom ,i prija mi. Stekao sam jedan drugaćiji pogled na ishranu pogotovo na mediteransku.Postala mi je jednostavnija ukusnija raznovrsnija zdravija ta talijansko mediteranska kuhinja.Ne ne nisam kuhar samo sam gurman,a supruga je ta koja realizira želje na obostrano zadovoljstvo naravno i ostalih ukućana,a ponekad i gostiju.Blitva je prića za sebe ona ne smanjuje apetit ,nego naprotiv. Tko je koristi zna na šta mislim .
tomislav
25.5.2009. 20:44
Danice to sto kod nas ljudi uvijek vicu sda su gladni posljedica je utjecaja turske kuhinje i hrane sa jakim zacinima pa zeludac nikad nema odmora i stalno bi nesto preradjivao. Zato i majdari kazu za nas da je to narod koji uvijek vice da je gladan. Istina, pronasao sa u literaturi ozbiljne regleksije na tu temu. Kad bi s okrenuli kuhanoj ribi i blitvi brzo bi se stisao nas apetit.
miha
25.5.2009. 14:40
@feral, već sam odbio broj, ali prihvačam i ovaj, sad nam je svima lakše
Feral
25.5.2009. 11:38
mihi,
isparavak netočnosti, nisu napravili 4,5 miliona siromašnih , nego 4,3 .
Dopustit ćeš valjda mogućnost da su sebe i svoje osigurali ( istina na uštrb ostalih ) ,a oni su ipak podskup naše skupine.
B-B-B
25.5.2009. 7:17
Danice srećan ti praznik !
Danica
25.5.2009. 4:27
Stići će, PLANUT ĆE TAJ CRLJENI VJETAR, ima ovaj hrvatski narod strpljenja, prašta i velike grijehe ali obmanu koja se zove suverenost, neće oprostiti. Ja sam za hrvatsku državu ali ne o v a k v u!!!Jer, može li se suverenost - jesti!?Može li zasititi gladna hrvatska usta? Jednima sve, drugima mrvice sa bogate tajkunske trpeze! Neće to tako ići- ideja socijalne pravde je - i kršćanska! I ti su manipulatori - iznevjerili snove o bogatoj i pravednoj Hrvatskoj i - zaboravili Boga!Stoga će biti kad-tad kažnjeni!
B-B-B
24.5.2009. 22:02
...ma nemoj se praviti toliko pametan, znam ja što je ona mislila i nemoj gluposti pisati o nekakvim neugodnostima komunisto!
B-B-B
24.5.2009. 21:59
Baš si komesarčić i to prvorazredni crveni.
tomislav
24.5.2009. 20:46
Taj BBB je jedan komesarcic koji u danim okolnostima moze stvoriti mnogima neugodne trenutke. Medjutim, teme koje dolaze iz bespuca povijesne zbiljnosti su ove koje navode danko i miha. Nama jednostavno ne ide, nista nismo naucili iz povijesti i ratova, tolerancija i postenje su za nase drustvo strani termini. Crljeni vihor je pjesnicka figura s kojom pjesnik pokazuje bunt ali i on na kraju kaze da ce taj vihor planuti jednoga dana nad piramidom mrtvih domobrana. Znaci zrtve su pale uzalud jer njegovo velicanstvo novac prozdire sve nakon revolucija i borbe za ideje, pljacke, morbidni kriminal i sve sto s tim ide (Kelner kavane Parnas).
Ljudska pohlepa i strast za bogatstvom na svaki pod svaku cijenu nacin je eminentna ljudska karakteristika i kako kaze Obama smisao ove demokracije je u kontroli svakoga jer nikom se u naprijed ne vjeruje i svatko mora polagati svoje racune pa nek se onda bogati. Na zalost kod nas i u vrijeme koje je deklarirano kao socijalizam toga nije bilo, razne poslovodje, sekretari itd bili su neopravdano prebogati i nitko im nije mogao nista. Glavno da si bio u partiji kao uostalom i danas. Zato se Danica opravdano pita koji je smisao svih nasih povijesnih rovova kad se ni djelic socijalne pravde ne postize a ideje postaju samo razlog za nepravdu.
B-B-B
24.5.2009. 18:44
Nebi ja ništa trampio to ti samo misliš, ja nisam nikada bio niti ću biti nekakav jugović. Ničega me nije sram i mogu svojoj djeci pogledati u oči bez imalo stida i grižnje savjesti.
Danice i za tebe to isto tako vrijedi, moji korjeni su moji i dosta znam o njima, a ti pišeš bedastoće a o rovovima s tobom neću polemizirati. Nego crljeni vjetar si nagovješatavala i prije nekoliko mjeseci . I ?
miha
24.5.2009. 15:21
@Danko,Nisam ja preoštar bio, četiri i po milijuna ljudi ovi nesposobnjakovići su napravili siromašnima i bijednima. Bez ponosa i cilja. Oni o dostojanstvu Domovinskog rata pričaju, oni za to stavku u proračunu imaju, pa kakav je to domovinski rat ako mu propaganda treba i sredstva iz proračuna, da bi dostojnstven bio- i te branitelje time besprizorno vrijeđaju. Vrijeđaju zdrav razum,- i pljačku, otimačinu, bijedni mentalitet primitivnih razbojnika, koji krađom imovinu stiču-žele kao obrazac civilizacije predstaviti. Ne mislim kako će ih pomesti ikakav vjetar, niti će ikuda protjerani biti, mi ćemo tragom zavedenih i propalih, mi čemo otići. Ovo će biti njihova zemlja, njihova tezga na kojoj će kantarima mjeriti koliko duša za Euro mogu dati. Dali smo svoju prošlost, povjest, svoju djedovinu u ruke onih kojima pamčenje do jučer seže, a vrhunac intelekta im je otvaranje bankovnog računa. A za to više ne moraju preko granice, sad u Njemačke banke, ovdje uložiti svoj krvavi novac mogu. I ta krv je jedino crvenilo koje vidim, istina, ne da se sprati s ruku, ali njima ne smeta krvavi novac, ta drugi oni ni ne poznaju. A o studentima si i ti dobro zaključio-hvala im, i slava im , treba dodati.
Ma znam da strašno zvuči, ali tako je. Umrtvljena tkiva društva, koje nije sposobno prepoznati i reagirati, ne mogu biti klica, možda samo kliconoše, no to je drugi pojam
DANKO
24.5.2009. 14:28
@miha Možda malo preoštro, ali suočiti se s istinama, bolno je! Rasprodali su zemlju, dostojanstvo i identitet! Odlično uočeno - tko će nas uvažavati kada smo dozvolili da nas baš kao OVCE prevedu žedne preko vode! Jednom, ako se to dogodi, kada progledamo i postanemo svjesni kako su nas obmanuli ipak u osnovi plitkim pričama i providnim manipulacijama, uslijed će takva buna da će "vladajući" morati stopama onih koji su vodili nekada tzv. NDH...znači, bijeg u inozemstvo! Jer, svatko zdrav zna da se bogatstva hrvatske tajkunske elite nisu mogla steći poštenim radom nego pljačkom vlastita naroda,u sprezi s mafijom i stranim kapitalom! Žalosno je što Milanović i Čačić pripadaju istom krugu! Neki n o v i crljeni vjetar treba doći...Pobunjeni studenti bili su prvi nagovještaj! Mada na kraju se povukli, hvala im!
miha
24.5.2009. 9:13
Ja ne znam, i mislim kako nije ni važno tko je dinarid tvrde glave, a tko panonska izgubljena sitno i krupnozuba stoka, ali znam kako se nema ono što se proda. Ovi vođe, moraju rasprodavati državu kako bi obezbjedili njeno funkcioniranje. Oni otvoreno govore kako ne mogu voditi zemlju koju imamo, oni moraju rasprodavati stečenu imovinu. I raspodavati će, sve dok državu ne svedu na svoje okvire-par jutara zemlje i dvije tri familije. Toliko oni znaju i mogu voditi. Okrnjili su nam državu, osramotili nas, učinili prosjacima, a plan je da u svojoj zemlji postanemo i stranci, jednako će se ovdje osječati i Hrvat i Francuz, ovdje da, ali u Parizu ne. Jer što će ovdje trebati poštivati?: ljude koji su prokockali, rasprodali, svoju djedovinu kako bi za hranu imali? Ni to sami nisu mogli-mislit će o nama, a da smo najbolje vođe birali, pa to se valjda podrazumjeva-siguran će biti svijet. Kakvi smo mi ostali, kad su nam ovi najbolji, dovoljno govori o nama.
tomislav
24.5.2009. 5:53
Cukartown mislim da se sjecam tih cinjenica samo ja bih ipak djeci dao svako pravo i prosperitet jer takva djeca dovoljno su `kaznjena` sto nisu rasla uz oba roditelja i meni je toga uvijek zao. Ali takova smo vrsta i tu se puno pomoci ne mozze.
tomislav
24.5.2009. 5:47
Inace nisam da drzim nekom hvalospjeve ali Danice potpuno si u pravu, nismo bili svjesni koliku suverenost nam je Tito dao po Ustavu iz 1974. Kad ovo sada vidim mislim kako sam bio u totalnom nesuglasju sa samim sobom. Evo Tita osudjuju sad i Slovenci da im je u ime Hrvatske oteo njihove povijesne terotorije a da je Kardelj to morao kao vjerni sluga prihvatiti. Jos ce ovi hrvatski soveni pjevati Druze Tito mi ti se kunemo ... Hajde dzapici D r u z e T i t o mi ti s e
tomislav
24.5.2009. 5:40
E moj BBB ti bi trampio jednu cinjenicu za jednu (dis)kvalifikaciju, ne bi to islo pametnjakovicu. Moras nazad na konsultacije kod svojih hibrida djapica, kirina i slicnih.
Danica
24.5.2009. 4:25
b.b.b. ti bi htio biti jugović? Pa ti to jesi, onaj najgore vrste, dinarid, tvrde glave, zalutao u ravnicu! I vučeš tko zna kakav genetski materijal a htio bi biti čistokrvni Hrvat! Toga je bilo samo u glavama Tuđmana i drugih šovena i rasista!Ali, da će nam u lijepoj našoj već sada stranci, Nijemci, raditi o glavi špijuniranjem, nama Hrvatima, e to je ipak malo previše! I ti b.b.b. kažeš kao i F.T. "Imamo Hrvatsku!" A ja ti kažem: "Samo na papiru!" Bolje da si ostao na ženi, kako kažeš, nego se povlačio po rovovima za - ništa, baš ništa! I kada smijenimo Milanovića, sve će vas pomesti CRLJENI VJETAR, SVE!I ove špijunčine koji rovare po Hrvatskoj! Eh, plakat ćemo mi za suverenošću ,koju smo imali u Titovo vrijeme..Ustav hrvatski iz 1974. donosio nam više suvrenosti nego je imamo sada!A još kako će nas tek nagaziti germanska čizma!??? Pa Mađari, pa Talijani..I sav strani kaopital.. Tako nam i treba kad smo mazohistii mazohistkinje!
B-B-B
23.5.2009. 16:29
Ja jugovich ti kuakavica, može?
cukartown
23.5.2009. 12:09
Tomislave jesi znao da su djeci rođenoj van braka ime davali svečenici.Samo su se tako mogla krstit,a ime je uvijek bilo prepoznatljivo i par generacija poslje možeš si mislit i zašto.Mislim da je to bila praksa i običaj u monarhiji i pitam se dali bi Cvitan Onesin dogurao tada pa barem do prvog razreda.
tomislav
23.5.2009. 10:58
Cukartaun, to ti je sve ko ona prica o poznatom hrvatskom intelektualcu Onesinu Cvitanu, pace mislim, akademiku. Cvitan zna se ikavski, dalmatinski ko cvice a Onesin e to su mudre glave razmisljale odakle samo to ime potice. I jedan se dosjetio i lijepo rekao - pa to je onaj od ONE SIN. A ona je bila onako ona sna se, koja nije puno birala i zato je bila ona, i kad se rodilo takvo dite bez naznake oca dalo mu se ime od ONE SIN ili Onesin.
cukartown
23.5.2009. 2:22
da pridodam ovoj znanstvenoj fantastici još i ovaj podatak da je bosnaca u hrvatskoj 12 % a ljudi porjeklom iz bosne 52 % i još da je tog genetskog materijala u bosni i hercegovini 75 % u hrvata 45 % u bošnjaka i 35 % u srba,a u hrvatskoj u hrvata 45 %,a ostatak što li je i tko može sa sigurnošću reći da nije u ostaku ili među ovim prvima.Koje zablude u našim životima mili bože.
tomislav
22.5.2009. 19:58
Jugo shvabo je svakako pejorativan naziv isto kao i komunjare i crveni pa nastavimo tim putem jer ocito mi smo na suprotnim stranama.
Mozes jugovichu izabrati npr. Hrvate u Rumunjskoj, ima nekih izvornih etnickih sela tamo, a i jedan plus je tu - naime oni su vec Europa, ono sto nama nasi susjedi ne dozvoljavaju (zar samo oni?).
Sta se tice gramatike ista nije u vezi sa `tipfelerima` jer ja nemam jos i vremena vrsiti redakciju tekstova a i nije potrebno na ovim javljanjima, medjutim, za povijest-povjest dobijao se u vt gimnaziji kec i u augustu-kolovozu islo se na popravni. Dobro i to su prosla vremena jer danas mozda je dovoljno biti pismen u wordu na engleskom a za vrijeme-vremena tko te pita.

Sta se tice entickog porijekla Danice, tu se npr. prof Radman nije htio izjasnjavati jer jedna nacionalisticka struja proglasila nas je nekim iranskim plemenom (samo zato da nemamo veze sa slavenima). On je tek rekao da je siguran u jedno, da ljudsak vrsta pocinje negdje u africi sa nekih tristo hiljada ili ruski: tisuca, pripadnika homosapiensa.
Ali dosao sam sad do jednog svicarskog Insituta koji se bavi genetikom i balkanskih naroda i istrazuje koliko povijesno u nama ima ovog ili onog genetskog materijala. Nalazi su da i u nama i u srbima (dakle modernim pripadnicima ovih naroda) ima oko 30 posto Ilirskog materijala a za lijepe nase sugradjane kaze se da na zalost iranskom materijala uopce nema.
Zato ovaj bbb kud god da ode na balkanu uvijek ce naici na taj ilirski materijal a kod nasih ljudi (begovica, pasa, osmanovica) vjerojatno i na `turski` makar kazu da je stanovnistvo Turske genetski najrazlicitije u tom prostoru balkanskom, pace evropskom.
Danica
22.5.2009. 19:22
Eh, da je Tomislava više, a b.b.b.-a manje, i ja bi rado Hrvaticom zvala! Ovako, pored ovih koji osnovali državu da bi više krali nego što su mogli u Titovoj Jugslaviji, da bi svoj vlastiti narod ogulili do kože, rasprodali ono što se 45 godina ,mukotrpno gradilo, e to je dovoljno da samo tiho kažem - da Hrvatica sam i nadam se da će ovi lopovi kad-tad doći pred narodni, hrvatski sud!E, TADA IM NEĆE POMOĆI NI ARGENTINA, NI šPANJOLSKA a ovom vitezu junaku što sipao u grlo sumpornu kiselinu nenaoružanom čovjeku, neka pomogne BiH ili Bog, ako može!Ili, da mu b.b.b. odnese okrijepu, da ne gladni i žedni na BiH kamenjaru...I on je, ne zaboravimo, Hrvat!
B-B-B
22.5.2009. 6:49
Vidi vidi tko to mene ispravlja, a sam je pun gramatičkih grešaka, jesi smiješan frajeru, knjiga je iz 1940. godine i nisam ja za tebe nikakvi jugo pametnjakoviću pametni. Mene bi trebalo biti sram s kakvim tzv hrvatima živim.
tomislav
22.5.2009. 6:42
Odgovor cika Jove Zmaja Jovanovica: mi Lorkovica i decke ne slavimo zato sto nam je teziste u vladajucoj partiji hdz na ustastvu (i ulasku u europu) a ovaj gospodin sa svojim deckima bio je domobranski oficir koji je htio srediti naseg vodju kasnije preobucenog u fratra, pitam se pitam!
tomislav
22.5.2009. 6:36
sami sa sobom ratovali

sami sa sobom i svojim ludim glavama su rvati ratovali (Ivo druzic sdp na to nas je sve upozorio u sta idemo - u sta idu), pogotovo oni koji su odsjedili slavne obrambene dane u hr saboru ili pak u fondu za otimanje nacionalnog blaga stecenog kroz period od 45 godina.

Jugovichu, u sfrj narodnosti su bile nacionalne manjine ali je taj izraz zamjenjen zbog politicke korektnosti, dakle, hrvati su bili nacija a ne narodnost a i tad smo bili politicki korektni i sad ces ti jugo-shvabo kad dodje europa morati zaboraviti svoje ustasko znakovlje i biti jos politicki korektniji kad te taj tvoj hibrid od partije stegne al iz nutra u to ne sumnjam kakav si.
tomislav
22.5.2009. 3:14
Jugovichu pise se povijest a ne povjest i kaze se uvreda a ne uvrijeda, to se uci u skoli kao refleksija starosalvenskog glasa `jat`. Strijela, strelice itd, malo navrati u koji vt osnvonu.
A taj tvoj drug glojnaric sto pise o Hrvatima na rubu ponora nikad cuo za gospodina.
Etnicko porijeklo se mijenjati ne moze, to smo ti vec pokusali objasniti.
Danica
21.5.2009. 23:49
Crljeni vjetar kad-tad pomest će ovaj trapavi HDZ. I to onda kada mu oporbene stranke ozbiljno zapušu. Ovo što i kako radi Milanović nije ozbiljna opozicija.
Dobro je primijećeno, mi se uglavnom vrtimo oko nekoliko tema, a autor dotiče široki spektar tema. Recimo, kako tajkunska "elita" malo drži do knjiga i kulture! Jedna Virovitica da ne može imati jedno pošteno kino!? Ajd, Gradska knjižnica je za pohvalu!
cukartown
21.5.2009. 23:34
samo osvrt na članak i ništa više.
Za gosp. Weiss mi je drago da se našao u prilici pisat dnevnik za poznatu radio stanicu.Ljudi s ogromnim životnim iskustvom to svakako i zaslužuju i kao Virovitičan sam ponosan što imamo takvu dušu među nama.Želim Vam brzo ozdravljenje gosp.Weiss i još puno javljanja na portalu.
s poštovanjem
miha
21.5.2009. 22:15
Pa što nisi prije naveo svoje izvore znanja, bilo bi jasnije. Ovako sam mislio da ti to krivo zaključuješ. Sad znam, zaključuješ na osnovu onog što si pročitao, saznao...Ako su i drugi izvori kao navedeni, onda ok, samo bedasto je ne reći prije
B-B-B
21.5.2009. 21:54
Pročitao sam ja i iskusio puno toga, više nego što vi možete zamisliti, dosta mi je vašeg iskrivljavanja povjesti jer sve što pišete i na svaku temu što komentirate na isti način, uvijek su vam vaši djedovi i očevi krivi za sve pa gdje to ima na kraju ispda da su hrvati sami sa sobom ratovali, da su bili povlašteni u odnosu na sve narodnosti u ex yu. Ako ne vjerujete našim knjigama i povjesti hrvata čitajte strane knjige koje su ne jednom opisale pravo stanje u hrvata i stoljetnim patnjama. Pročitajte si knjigu" BORBA HRVATA"Mirko Glojnarić. Danice ako te toliko sram što si hrvatica onda više nešto poduzmi u svezi toga mada mislim da tu pomoći nema.
cukartown
21.5.2009. 16:02
zašto stalno sjedate na provokacije koje imaju samo jedan cilj da vam skrene rasprave u drugi smijer.Školski nema šta ako jedan neuspije e onda se pojave još njih par koji imaju već određeni vokabular.Kad malo razmislim sve te rasprave na netu su besmislene i kontra produktivne VAN među ljude VAN.Zato se gosp.Nada se pokupila sa skupa u Koriji jer samo visi u internetu.Zaboravila je kako se komunicira s ljudima.
tomislav
21.5.2009. 9:21
jesmo budale i ostat ćemo budale - danica.

da apsolutno, imamo nase rezultate a ponasamo se da su nam fasisticke ustase krojile povijest, koja glupost. Pavelic se preobukao u fratra i zbrisao u argentinu a svoju vojsku prepusto Simi Dubajicu da se izivljava na njoj, koji heroj zar ne? namjestenik Musolinija i Hitlera. Steta sto ga Lorkovic nije sredio. Nije bilo srece ko ni s atentatom na Hitlera. A pitam se zasto mi te decke ne slavimo, Lorkovica i drugove?
tomislav
21.5.2009. 9:13
Nakon 45 godina ovaca i novaca u srbofilskoj zemlji najrazvijenije republike su bile?...pomoć :zovi, ili preskoči pitanje? Ne bi bilo loše nešto i naučiti, a ne samo u gusle guditi.


Isitna je - bila je nasa Hrvatska! A gdje je danas?
tomislav
21.5.2009. 9:08
E sad da je Tito bio Hrvat, prvi puta čujem! Izjašnjavao se kao Jugoslaven, otac mu bio Hrvat, majka Slovenka...A ti se b.b.b. saberi, izmišljaš stalno Hrvate kao patnike.. A što su bili po nacionalnosti Vladimir Bakarić, Jakov Blažević, Jure Bilić, Milka Planinc, Ivo Latin, Ivica Račan, Manolić, Boljkovac,Špegelj, Ante Marković, Branko Mikulić, Mika Špiljak, braća Vrhovec...HRVAT DO HRVATA BRAĆO MOJA!Amnezija, što je?

Ovo gore je bit ove rasprave - potpuno tocno i za sva vremena.
tomislav
21.5.2009. 9:04
Šta si ti sada sve nabrojao, kakve veze ima Bakarić i ostali s onime što sam ja napisao. Dali si ti rus ili mađar što si ti ?

Danko ovaj jugovich nije te u stanju pratiti jer ne zna pojedinosti, inace zaista pogadjas i sridu kak vele sinjani!
tomislav
21.5.2009. 8:54
... u miliciju nisi mogao ili jako teško, direktori su bili uglavnom srbi... Pa zbog objektivnih razloga hrvati i nisu htjeli u miliciju i vojsku, jer su već srbi zauzeli rukovodeća mjesta.

Svi moji direktori u HR za vrijeme SFRJ bili su Hrvati a zivio sam cak 6 mjeseci u Vojvodini/Subotica gdje je gen direktor bio Hrvat, direktor kadrova bio je Srbin koji je govorio i hrvatski i madjarski besprijekorno jer oni su se strogo drzali kljuca a to znaci Madjar - Hrvat- Srbin (prema postocima u stanovnistvu), sto su razboriti ljudi jako kritizirali jer htjeli su ljude na rukovodecim mjestima po sposobnosti a ne po kljucu.

Vojsku sam sluzio u Nissu (srbija) i zacudio se koliko sam oficira Hrvata tamo sreo, prosto mi jasno bilo nije i u kasarni je prevladavao hrvatski jezik zbog dosta hrvata na odsluzenju, peskir nikad nije bio peskir nego ruznik itd itd. cak su i srbijanski zastavnici usvajali tu terminogoliju.

Prema tome sve su ono stereotipi i o vojsci i o miliciji jer Hrvata je bilo tamo upravo zato sto se svuda vodilo brige o tom kljucu.
guru
21.5.2009. 7:13
Zaista zanimljiva rasprava. Sve se svodi ponovo na Srbe i Hrvate a da pri tome svi zaobilaze bitno (PODJELU ZEMLJE). Spominjao gos.LJubo i nadoknadu štete od strane države, nemogučnost prodaje vrijednih knjiga, studente i prosvjede tema dovoljno za nekoliko knjiga a mi po starom.
Srbi su iselili iz Hrvatske i sad plačaju danak svoje gluposti.
Što je sa nama Hrvatima?
Mi još nismo svjesni svjih gluposti. Što su one veće mi im bolje plješčemo.
Ljudi trebate li zaista svi na zajednički kazan da bi shvatili kuda ovo društvo vodi aktualna vlast?
B-B-B
21.5.2009. 6:08
Ma o kakvim ustašama ti pišeš, kakve ja imam veze s time ti nisi baš ... Vidiš tako kao ti pišeš to je klasična komunistička škola-hrvati koje vole svoju državu su ujedno i ustaše, toga sam se naslušao u onom sistemu ali nema tome kraja vidim, važnije je da su vjetrovi negdje zapeli i nisu uopće bili toliko intenzivni kakva je bila prognoza.
Danica
21.5.2009. 1:42
Pitam se da li je ovaj b.b.b išta pročitao ili samo katzala19 godina slušao rekla-kazačla i jednu te istu laž koja bi, zbog ponavljanja, njemu trebala biti istina.Ine samo njemu.
I stvarno vid sad ovo: ustaše, kolaborateri s Hitlerom, dio njih i zločinci u Jasenovcu i drugim logorima, odjednom su postali "naši dobri i nevini dečki Hrvati", ne spominje se da su bili ustaše, samo Hrvati a ovi koje sam nabrojao u hrvatskoj i yu politici, šta su oni bili? Ne, oni nisu bili Hrvati nego - komunjare! I tako smo b.b.b. lijepo prekrojili povijest. I čudim se da ti Danko to sve objašnjava kada sam znala i dobro znam da se ustaše i potomci ustaša ne mogu suočiti s -povijesnim istinama! Ali, Evropa zna, svijet zna tko su bili uz fašiste, tko su bili partizani - dio antifašističke koalicije. I dok god to ne shvatimo, kao popravkaši, sjedimo u jednom te istom razredu, sve dok nam se ne razbistri u glavi! Ili da idemo dalje i Antu Pavelića proglasimo- antifašistoim, a Tita - fašistom! I dok se svi u svijetu- od Moskve do Washingtona, ponose svojim antifašizmom, mi Tita, koji je istina i griješio i dozvolio da mali broj u s t a š a bez suđenja skonča na Bleiburgi i na Križnom putu, mi Tita godinama sotoniziramo!Ej, jesmo budale i ostat ćemo budale!Sramim se što sam Hrvatica, uz neke Hrvate koji neprekidno - trabunjaju!
miha
21.5.2009. 0:14
Pa da, svaki iole normalan Hrvat je bio u ustašama, srbofili su bili u partizanima, pošto su ustaše (normalni hrvati) bili s nacistima, onda je lako zaključiti kako je antifašistička koalicija u stvari srbofilska organizacija. Jedino ne znam kako će svizac sve to zamotati. Nakon 45 godina ovaca i novaca u srbofilskoj zemlji najrazvijenije republike su bile?...pomoć :zovi, ili preskoči pitanje? Ne bi bilo loše nešto i naučiti, a ne samo u gusle guditi.
B-B-B
20.5.2009. 23:29
Šta si ti sada sve nabrojao, kakve veze ima Bakarić i ostali s onime što sam ja napisao. Dali si ti rus ili mađar što si ti ?
t.t.
20.5.2009. 23:07
zanimljivo......ali nepravde je uvijek bilo i bit će........nažalost.......
DANKO
20.5.2009. 22:13
Imamp državu već 18 godina, Srba gotovo i nema, a nikad se nije živjelo lošije! Hrvatski kauboji rasprodali sve što se dalo rasprodati, u 18 godina NIJE IZGRAĐENA JEDNA VEĆA TVORNICA, ajd ceste u redu ali ne možeš raditi na cesti, osim kod naplatnih kućica...Ono što nisu rasprodali (Pliva, Ina, sada i jeno brodogradilište za jednu kunu...!!!), banda lopovska opljačkala...Nije Tito bio cvijeće, ali plakat ćemo za njim i njegovim vremenima, posebno kada nas još pritisne austrijsko-germanska čizma..Pa, ipak smo mi Slaveni!
E sad da je Tito bio Hrvat, prvi puta čujem! Izjašnjavao se kao Jugoslaven, otac mu bio Hrvat, majka Slovenka...A ti se b.b.b. saberi, izmišljaš stalno Hrvate kao patnike.. A što su bili po nacionalnosti Vladimir Bakarić, Jakov Blažević, Jure Bilić, Milka Planinc, Ivo Latin, Ivica Račan, Manolić, Boljkovac,Špegelj, Ante Marković, Branko Mikulić, Mika Špiljak, braća Vrhovec...HRVAT DO HRVATA BRAĆO MOJA!Amnezija, što je?
B-B-B
20.5.2009. 21:21
Ma kakvi što bi to bili istina, u miliciju nisi mogao ili jako teško, direktori su bili uglavnom srbi a ti pokušavaš iskrivljavati povijest. Pa zbog objektivnih razloga hrvati i nisu htjeli u miliciju i vojsku, jer su već srbi zauzeli rukovodeća mjesta. Nije mi najvažnije što je čovjek po nacionalnosti ipak mi je bitnije kakav je, ali da mi je dosta važno i je (mada nije odlučujuće)jer ima stoke u svim narodima pa tako i kod nas. Slušaj sad tomislava srbi bi se trabali žestiti na tita, pa sve je dao srbima i novce i ovce naravno zato su ga i držali kao kap na dlanu, a svaki iole normalan hrvat ga je mrzio iz dna duše. Da je bilo kako vas dvojica opisujete nikada hrvati nebi ni težili za svojom državom daj se sredite.
tomislav
20.5.2009. 19:33
Poznato je da su se Hrvati teško odlučivali za politiku, a još teže za vojsku i miliciju. Srbi su popunili ta mjesta koja su im Hrvati ostavili prazna.

To isto nije tocno i predstavlja jedan stereotip. najveci hr politicar nakon rata JBTito bio je hrvat, do njega slovenac kardelj a treceg-rankovica srbina su sredili (preko hrvata druga steve) i otjerali na povijesno smetliste. Nitko srbe u beogradu i srbiji sredio nije ko ovaj slovensko hrvatski tandem. konacno i sipce su im namjestili pa su danas ostali bez kosova. ako se itko treba zestiti na jb tita to su najprije srbi, ali oni u srbiji, jer precani srbi su ipak neki drugi srbi.

DANKO
20.5.2009. 19:20
Koliko mi je poznato SK je nastojao osigurati proporcionalnost u vladajućim tijelima sustava,(skupštinama i slično) kao i u vojsci, miliciji i diplomaciji. Poznato je da su se Hrvati teško odlučivali za politiku, a još teže za vojsku i miliciju. Srbi su popunili ta mjesta koja su im Hrvati ostavili prazna. I drugo, ta veća zastupljenost Srba nija bila logična i iritirala je Hrvate, posebno šoviniste pa i nacionaliste.Inače kao i u mnogome drugom od toga je stvoren mit u Hrvatskoj - Srbi svuda i svagdje, što jednostavno nije bila istina. Ako je netko pošten čovjek i radi odgovorno svoj posao ( a to bi trebala biti i politika) u osnovi mi je svejedno koje je nacionalnosti! Bolji mi je pošten Srbin, nego mafijaš Hrvat!Tebi vjerojatno može proći i mafijaš Hrvat, važno da je Hrvat!??
B-B-B
20.5.2009. 14:27
Kakvi simboli ? Pa šta god je uvedeno uvedeno je u HRVATSKOJ, kako nije smetalo mađarima, česima i dr.
Ajde da te pitam kada već spominješ gdje su srbi, dali ti je smetalo što su jako zastupljeni bili do 1990. ?
B-B-B
20.5.2009. 14:18
To je tvoja medalja
DANKO
20.5.2009. 14:06
Vrlo malo Srba je ostalo, dizali nekima kuće u zrak, zastrašivali ih 1991., na razne načine... Gdje su sada u virovitičkom kraju - zar su toliko nesposobni da ne obnašaju ni jednu jedinu važniju dužnost, osim Žarkovića?
A da je i jednim dijelom Milošević zajedno s klikom, manipulirao njima, bjelodano je! Huma noi preseljenje je naka vrsta etničkog čišćennja dragi b.b.b. i ostali! Tuđman nije znao sa Srbima - pregovarao je s ludim Raškovićem umjesto s umjerenim Srbima...I stalno ih je provocirao uvođenjem simbola ,koji su ih prisjećali na tzv. NDH...Svaka medalja ima dvije strane pa i ova!
A onima koji su ostali treba jamčiti sva prava i slobode koje im jamči Ustav i zakoni!
B-B-B
20.5.2009. 12:53
Stvarno neznam ko je kriv i ko je dirao srbe u Suhopolju, za kako piše humano preseljenje naroda, imali su prilika i prilika da se ograde od četnika, no nisu nego su zbrisali ostavljajući svoje nemoćne starce, toliko o pravdi i humanom preseljenju.
mastermind
19.5.2009. 21:13
BBB ne moraš čitat ak ti je naporno!
B-B-B
19.5.2009. 21:09
Što ste naporni


Još iz kategorije Kota Lj. R. WeissaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.