Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: „Zlatni čovjek“ - Goldstein, u Virovitici, o židovstvu

  Ljubo Ruben Weiss           16.06.2014.         1748 pogleda
Ljubo R. Weiss: „Zlatni čovjek“ -  Goldstein, u Virovitici, o židovstvu

O Slavku Goldsteinu mnogi znaju mnogo, ali naravno, ne i sve; neki, uvjerio sam se ovih dana, ne znaju ni osnovno o čovjeku koji je svojim radom i životom svjedočio najmanje šest desetljeća svjesnog, angažiranog intelektualca. Kada bi trebalo jednom riječju ga predstaviti napisali bi i rekli, LEDOLOMAC, Slavko ledolomac. On je uvjerio sam se iz naših druženja i kontakata, skroman čovjek koji većinu svog blaga nosi u glavi i svojih deset prstiju, i stotinama knjiga na kojima je radio kao urednik ili koje je osobno napisao.

Ako ovdje izložim sve bitno o njemu, neću imati mnogo reći za uvod koji planiram održati najavljujući njegovo predavanje zakazano za srijedu, 18.06. 2014. u Gradskoj knjižnici i čitaonici, s početkom u 19 sati. Dogovarajući ovo predavanje nekoliko puta smo telefonski razgovarali i svaki put sam osjetio da ovaj ledolomac sa navršenih 85 godina ima raspored obveza tj.satnicu kakvu nemaju ni tzv. ljudi u naponu snage. Slavko Goldstein je javna osoba, ali i čovjek kojeg mnogi žele za sugovornika, pitati ga , provjeriti neku tezu, saznati neku činjenicu, on je zapravo onaj tip čovjeka-intelektualca kojih je sve manje u našim životima – sa svjetonazorom, odmjerenih ocjena i blage riječi.

NAŠE JE POZNANSTVO DUGA VIJEKA

   Naše je poznanstvo duga vijeka, i prije nego što smo se i osobno upoznali krajem osamdesetih prošlog stoljeća, nije bio za mene znatiželjnog, nepoznanica. Iako su njegove najplodonosnije godine i ulazak u javnost vezane za kraj osamdesetih i devedesete godine, faze života do 1990. podosta su prešućivane, ili pogrešno interpretirane, pa se o njegovu radu kao novinara, filmskog radnika, izdavača, uistinu svestranog intelektualca relativno malo zna. Zašto ne napisati sreo sam se u pripremi predavanja (govorit će na temu ŽIDOVSTVO JUČER, DANAS, SUTRA) sa podosta stereotipa o njemu kao osobi.

„Što će ta komunjara u Virovitici?“ pitala me jedna relativno bliska osoba, dok je na našoj web stranici- kada pišem našoj, mislim na web stranicu ŽIDOVSKA OPĆINA VIROVITICA 11 /2013. – nađen upis „Jedva čekam da u živo vidim i čujem Slavka Goldsteina!. To upućuje da nam je gost u Virovitici, za neke, kontroverzna osoba i djelatnik naše intelektualno-političke scene iza kojeg se diže prašina - naravno, za mene vrlo, vrlo malo kontroverzna osoba, daleko prije, osoba koju cijenim i koja je podosta utjecala i na moj rad i život. Naime, dok je Slavko Goldstein bio prvi predsjednik Kulturnog društva MŠ Freibereger moja persona bila je tajnik tog društva, koje je bilo sastavnica Goldsteinova projektao izlasku Židova iz Hrvatske iz svojevrsnog hrvatskog odnosno jugoslavenskog geta. Židovstvo naime, milenijima funkcionira na načelima Tore i Talmuda i običajnog prava, i uglavnom je svaka Židovska općina djelovala okrenuta svojim vjerskim socijalnim i kulturnim potrebama. Neki su u tome vidjeli oblik sumnjivog djelovanja i zatvorenosti židovstva, neki jedini   sine qua non opstanka židovstva, neki pak ekskluzivitet! U svakom slučaju, Slavko Goldstein je kao predsjednik Židovske općine Zagreb i kasnije predsjednik i jedan od osnivača Kulturnog društva bukvalno prilično sebi okrenutu Židovsku općinu Zagreb, otvorio je javnosti i medijima, počeli smo planirati i gradnju na Praškoj 7, mjestu gdje je stajala nekadašnja zagrebačka sinagoga, srušena od ustaša početkom 1942., a po nalogu tadašnjeg gradonačelnika Zagreba Ivana Wernera.

   Slavko Goldstein i danas zagovara što skoriji početak gradnje Kulturnog centra, sa malom sinagogom, ima i vizije kako bi on izgledao i koje bi sadržaje imao. Vjerujem da će na predavanju govoriti i o tome.

GOLDSTEIN I KAO POLITIČKI LEDOLOMAC

   Inače, ovu osobu od formata i moju personu povezuje značajan događaj od 28.05. 1989. kada je u tadašnjem Narodnom sveučilištu „Moša Pijade“ u Zagrebu osnovan Hrvatski socijalno-liberalni savez. Slavko Goldstein je jedan od osnivača prve političke stranke nakon vremena poslije IIWW kada su stranke likvidirane, odnosno ukinuto višestranačje u Titovoj Jugoslaviji. Zajedno sa Vladom Gotovcem, Zvonkom Lerotićem, prof Zenkom, Kovačevićem i drugima imao je hrabrosti sazvati osnivačku skupštinu, a moja persona, iako nisam imao to ovlaštenje procijenila je da trebam pozdraviti skup u ime Socijalističkog saveza, tada nama konkurentsku stranku. Ne treba spominjati da je skup protekao u poluilegalnim uvjetima jer Ivica Račan i ekipa nisu tada ni u primisli imali dopustiti višestranačje, jer je to tog trenutka označavano kao protuustavna djelatnost, Slavko Goldstein i desetak osoba preuzelo je rizik neovisnog političkog djelovanja pa je i stoga Slavko Goldstein ledolomac jugoslavenskih (ne)prilika. Pojavile su se kasnije i špekulacije u javnosti o nekakvom dogovori između Slavka Goldsteina i moje persone prije skupštine HSLS-a što je potpuno neistinito i apsurdno! Druga je pak tema što, 25 godina kasnije misli Slavko Goldstein o višestranačju u Hrvatskoj. Osobno sam razočaran da se ono pretvorilo, umjesto zdrave političke utakmice, u strančarenje vrlo nezgodne vrste.

   Iako je bilo sugestija da tema predavanja bude šira od židovstva, vjerujem da će Slavko Goldstein odgovoriti na pitanja iz publike , ukoliko ih bude, i u vezi višestranačja jer to pitanje jedno je od krucijalnih za Hrvatsku danas. Kao što je vizija o budućnosti židovstva u Hrvatskoj Slavka Goldsteina jedna od presudnih za sve nas Židove koji smo u osnovi prihvatili Hrvatsku kao prvu ili drugu domovinu.

   Gotovo sam siguran da će dvorana Gradske knjižnice u srijedu navečer, 18. 06. 2014. u 19 sati biti dupkom puna! I kao kolumnist i kao predsjednik Židovske općine Virovitica i na ovaj način pozivam vas da budemo ugodni domaćini „zlatnom čovjeku“ Slavku Goldsteinu koji je prije kraćeg vremena držao predavanja i potpisivao englesko izdanje knjige „1941.- godina koja se vraća“ u New Yorku, da bi koji mjesec kasnije bio gost znatiželjne publike u Virovitici. U tom smislu, njegovo prezime bi trebalo biti „Goldmann“ (Gold = zlato, Mann = čovjek) no, vjerujem da mi Slavko neće zamjeriti na ovom miraklu s riječima gdje sam kamen pretvorio u čovjeka! Na kraju krajeva, Slavko Goldstein je „nezgodan svjedok“ i izdavač, autor kojem je riječ ubojita snaga, a knjiga (na kojima je mnogo radio i oko 700 uredio) samo znak da nam u goste dolazi pripadnik naroda knjige koji je DAO I DAJE HRVATSKOJ KULTURI NEMJERLJIV DOPRINOS!

   Predavanje je organizirano uz sponzorstvo virovitičke gradske uprave.

     DOBRO DOŠLI NA DRUŽENJE u srijedu, u 19 sati u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Virovitica.

   SHALOM SVIMA!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

jedna.
19.6.2014. 12:36
ama koje uredničke škare? nema uredničkih škara kod persona koje kod gazde portala imaju status ličkog međeda!
Mikeš09
19.6.2014. 8:21
Čim je kirohito bio na promociji tu je neka čudna sprega u pitanju...normalno...kad znamo kako to u ovoj guberniji funkcionira...dakle...
Vjerojatno su pozivnice ``letjele`` na sve strane...stoga...
Mikeš09
19.6.2014. 8:13
Kako rade ove uredničke škare...kao `41 - `49. nema nimalo razlike...sramotno i jadno...
Pobojali se za promociju a na kraju ispalo dobro...
Al glavno da smo ih ``odrezali``...eee nećetee vi nama...na našem portalu...grrr...vau,vau...
A 21 je stoljeće...užas od ovakvih...bez obzira
jedna.
18.6.2014. 22:11
Goldstein u prijevodu nije „Zlatni čovjek“ već "zlatni kamen".


Još iz kategorije Kota Lj. R. WeissaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.