Banner
Obuljen Koržinek: Dužnost svakoga od nas promovirati tolerantan način komunikacije
Capak: Nije nam potreban novi lockdown, postoji niz drugih mogućnosti
Trut: Hrvatska zasad ima dovoljno bolničkih kapaciteta i zaštitne opreme
SDP: Vlada ničime nije olakšala položaj građana pod ovrhom
Sindikat traži ukidanje zabrane zapošljavanja u zdravstvu i socijalnoj skrbi
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Virovitički pijac nekada, sada, ubuduće?

  Ljubo Ruben Weiss           24.07.2014.         3456 pogleda
Ljubo R. Weiss: Virovitički pijac nekada, sada, ubuduće?

Zamalo svaki puta kada se pojavim na virovitičkom pijacu pred oči mi iskrsavaju slike iz bečkog vremena života i rada odnosno vremena posjeta roditeljima i Virovitici. Tada bih, s autom prepunim knjiga, nabavljenih većinom u Zagrebu, kretao na put dug točno 333 kilometra, od roditeljske kuće do knjižare - antikvarijata u 8. Bezirku u Beču, put koji me je preko Balatona i Gradišća (Burgenlanda) vodio do grada snova, uzbibanog i raskošnog – Beča. Tada bih prije polaska svratio na pijac i kupovao redom sve one namirnice kojih je bilo i u Beču, ali nisu bile „domaće“ već bi ih nalazio najčešće u Billi, blizu moje knjižare-antikvarijata. Tražio sam i kupovao omiljen svježi sir sa vrhnjem (kajmakom), paradajze, paprike, čuvene virovitičke paprike odlične za punjenje, krastavce, jabuke, kruške, grožđe…ponekad bih uzeo i šarana… Ako je bilo vrijeme odnosno sezona višanja kupio bih zamalo sve višnje što su vrijedni prodavači imali na štandovima. U Mađarskoj bih još svemu dodao tvrdog sira, salame, ajvara, oraha… i moja bečka trpeza obradovala bi i moju draganu i mene koji sam uživao bar tjedan u našim delicijama.

   Onda sam otkrio Nashmarkt, i vidio da svega toga ima i u Beču, ne samo u trgovačkim lancima, ali domaće je domaće, i opet bih u Virovitici, slijedeći boravak završavao obilaskom našeg pijaca. Činio mi se tada živahan, bogat, ljudi nekako opušteniji i veseliji nego što su danas, šarolik u voću i povrću, ali i raznolik u trgovaca - prodavača: od mladih djevojaka do naših baka, baka Kate iz Podgorja, ili bake Mare iz Lukača… Ne mogu a da ne primijetim, što je bilo više kapitalizma na pijacu, i u gradu, to je bio naš pijac sve skromniji.. Možda je problem što je taj kapitalizam bio od vrste brutalnog kapitalizma, ne znam… samo vidim i iz razgovora zaključujem da virovitički pijac nije ono što je bio nekada: i mjesto za razgovore, za razmjenu novih, friških informacija – kako ovaj, kako ona, tko je bolestan, tko je umro, tko se propio, koga je ostavila žena, tko je ostavio ženu i našao ljubavnicu…Radio Mileva radio je nekada punom parom! O cijenama se raspravljalo i onda, slično kao i danas, ali novčanici . bilo to dinari, kune, euri…- bili su puniji, kartice za peglanje, ne tako česte…

UBIŠE PIJAC KONZUM, BILLA..

Prije nego sam počeo dolaziti redovito na pijac svaku cijenu i komentar čuo sam od majke, dok i ona nije počela, privučena nekim reklamama i bodovima, sve češće odlaziti kolicima na dva kotača, u „Konzum“… Trebalo je imati nerava i slušati te majčine redovne izvještaje o cijenama namirnica i o mirovini koja ne raste…?

   Zato, kada sam se počeo pojavljivati stalno na pijacu (majka je smještena, nažalost, umorna i bolesna u Dom u Špišić Bukovici), negdje oko 11 sati, cijene, dosta visoke, nisu za mene bila novost. Inače. moj politički diskutant me upozorava da se pravi život na pijacu odvija do 11 sati i da puno kasnim… Možda je u pravu, no kako da mu priznam da tek kasnije ima i nižih cijena? Do 11, 12 sati cijene su nevjerojatno ujednačene, fenomenalno je kako tržište funkcionira na pijacu…jaje jedna kuna, ako uzmeš 20 jaja može biti i jeftinije, najbolje breskve 10 kuna, one lošije(mekanije, koje posebno volim) 6 kuna. Ja bih sve ove novokomponirane virovitičke kapitaliste poslao na specijalizaciju na pijac, jer veći dio njih ne zna elementarna pravila ponude i potražnje, većina su to priučeni harmonikaši, umirovljeni branitelji, propali poljoprivrednici kojim se nije milila motika… Dobro, neka i njih, sada pišem o pijacu!

   Dakle, u našoj varoši iznikle filijale trgovačkih lanaca, od Konzuma, Bille, Plodina, Lidla… do ne znam kako se sve ne zovu (nemam auta, pa ih rijetko obilazim, a i da imam auto, zaobilazio bi ih.. ) Jer na našem pijacu može biti za nijansu skuplje, ne primaju se bankomat kartice, VISA, DINERS i druge, ali ovo na placu je ipak svježe, nije iz hladnjača… to ima miris mog Lukača (sir i vrhnje), to je to… Bio je do prije desetak mjeseci na pijacu i jedan Albanac iz Makedonije, odmah desno od ulaza, sada ga nema, i žao mi je zbog toga jer je bio ljudina – ljubazan, znao je trgovački posao… A trgovina je veliko umijeće, ona se u nas svela na hladan posao, bez cjenkanja, bez dodavanja.. A kaže židovsko pravilo: Daj više nego to mušterija očekuje, nasmiješi se, pitaj za zdravlje, partnera, djecu…ne varaj, izgubit ćeš mušteriju…Sve je danas manje vremena, evo, danas sretnem sutkinju, razmijenimo nekoliko rečenica o fiskalizaciji, o nekim novim pravilima koja pogađaju marljive žene koje donose jaja na prodaju…Vidim, i gradonačelnikovica kupuje, žuri… Istina, nađen je neki kompromis u vezi Linićeve fiskalizacije. ali lokali oko štandova su uglavnom prazni.. Netko nešto pokuša, pa ubrzo odustane..

GDJE SU NESTALI…?

Obrti su uništeni, ni cvijeće se ne nudi kao ranije (puno se bavim uzgojem cvijeća, jako odmara taj hobi!), ovi trgovci što prodaju tekstil se žale na kinesku konkurenciju, sada i oni prodaju kinesku robu.. pisao sam već da i gaće Dević nisu hrvatske gaće, već da je Dević uvoznik robe iz Kine… I kupim tako kratke hlače, a ono PLITKI džepovi, pa malo-malo izgubim nešto, trči K. za mnom i kaže, ispao vam ključ na terasi…! Jao, ne bi mogao u kuću.. eto, vidite što se sve može dogoditi zbog toga što pijac naše varoši nije ono što je nekada bio…To se posebno vidi ponedjeljkom, srijedom i petkom, to zaista nije onaj pijac iz mladosti, ili iz bečkog razdoblja.. Moj sparing partner za rasprave Z, kaže „jad i bijeda“ Kažem, hm, hm, tko se bavi otkupom poljoprivrednih plodina? Gdje su nestale poljoprivredne zadruge, gdje je obitelj mog djeda koji je u Lukaču od 1918 do 1941. s obitelji i desetak zaposlenih stvorio veletrgovinu, bavio se otkupom „zemaljskih plodina“, prodavao građevinski materijal i imao takav standard da je kupio luksuzni auto i tandrkao se po lošim cestama do – Makarske ili do Slovenije, na odmor? Kako je zapušteno imanje Weissovih preko puta Crkve u Lukaču (poluruševno, ni na nebu ni na zemlji, sa mahovinom na krovu kuće!) i kako je obitelj Weiss prevarena u denacionalizaciji, znaju već i ptice na grani! Sada će se opet ljutiti Goran što to spominjem, ali spominjem li išta što nije istina?

   Gdje su nestale jabuke –petrovače?

   Zašto ne idemo na ekološku proizvodnju, zašto ne nudimo to što imamo kvalitetno na evropsko tržište, nego s njega uvozimo GMOM plodine.. Užaaas, fujuuuj!

   Zato sam i pesimist što se tiče budućnosti virovitičkog pijaca! Strahujem, brinem, ljutim se - majstori smo da radimo protiv sebe, majstori smo da prodamo i državu i sve što vrijedi, STRANCIMA, kao da će nam oni donijeti ono što nam kronično nedostaje – rad, organizirani rad, poštenje, moral i etiku, i bogatiji varoški pijac!

   Dobar apetit vam želim – od namirnica sa virovitičkog pijaca!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ljubo R. Weiss
31.7.2014. 0:26
@Mikeš09 Da, GOLA ISTINA na virovitički način! Piju mi krv na drugim portalima, ali, nema veze! PIJAC je sada najbolji, još da je više sunca pa da sve bude zrelo i pravo slatko.. i DOMAĆE!
Mikeš09
30.7.2014. 15:24
Gola istina i pun pogodak...ali...nema tu nigdje mesa...šta će glođat kritičari ``žedni krvi``...agrumi su im nejestivi a da prostite od njih je i stolica slaba...stoga...
Ljubo R. Weiss
30.7.2014. 3:11
Priznajem da sam zbunjen - nema više komentara!? Čak se ni moji stalni kritičari nisu javili?! Pa dobro, idu li naše domaćice još na pijac? Koliko vidim na pijacu, ima nas! A vi što prodajete voće i povrće, sir...reklama ne smeta, ne trebate me pretjerano hvaliti, ma može i kritika!?? Svaka kolumna može biti još bolja!
Ines_Golić
24.7.2014. 18:19
Očito je da je ova koluma autoru "legla". Meni se jednostavno sviđa ! :)


Još iz kategorije Kota Lj. R. WeissaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.