Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Vedrana Rudan, opet jašete konja po imenu «Antisemitizam» (otvoreno pismo)

  Ljubo R. Weiss           23.05.2010.         4024 pogleda
Ljubo R. Weiss: Vedrana Rudan, opet jašete konja po imenu «Antisemitizam» (otvoreno pismo)

Mi smo se sreli davno, samo to vi niste primijetili. Prodavao sam knjige u Beču pa i Vašu razvikanu  «Uho, grlo, nož» i već onda sam se pitao kakva je to vrsta literature koju pišete i što je i tko je autorica koja tako pretenciozno secira hrvatsko društvo. Nije mi dugo trebalo da tu literaturu nazovem «psovačkom literaturom» i da je kao takvu primam, kao knjižar, s oprezom. Čitatelji, koji su izričito tražili «Uho, grlo, nož» su knjigu dobili, ali je nikome nisam preporučivao.

   Kamo takva vrsta literature vodi, uvjerio sam se mnogo godina kasnije vidjevši Vas u emisiji  Magazin TV Nova, kako, manikirajući  nokte, u vrijeme vojne intervencije izraelske vojske u pojasu Gaze, izgovarate sada već antologijske rečenice vezano za Anu Frank i njen Dnevnik.

   Tada ste rekli, a poslije i napisali «da je dim nad Auschwitzom vječan, a dim nad Gazom - pičkin dim».

   I sada, zamalo godinu i nekoliko mjeseci od tog sramnog događaja, koji Vas je i koštao radnog mjesta, Vi ne samo da ste tu rečenicu, u intervjuu banjalučkom portalu Press - online  (l6.5.20l0.) označili  «najboljom rečenica koju sam u životu napisala» nego ste se, u maniri gorljive antisemitkinje koja iskazuje primitivizam i predrasude, potrudili razraditi vaše antisemitske stavove u tančine. Taj čudni intervju može se vidjeti i na Vašoj oficijelnoj Facebook stranici, gdje ga koristite za promociju Vaše najnovije knjige.

   Inače, prvo što mi pada na pamet nakon čitanja intervju, ne pravim li Vam reklamu za Vas osobno, ili za Vaše knjige? Ne pridajem li Vam veće značenje nego što je potrebno, mnogi mi kažu - IGNORIRATI... Eto, neki to mogu, moja malenkost ne može. U Vašem slučaju sam za onu «Oko za oko, zub za zub..», ne mogu Vas nakon što ste se nabacili kamenom, vratiti Vam  kruhom, ne mogu Vam pružiti drugi obraz, jer se radi i o - dostojanstvu, osobnom, i židovskog naroda.

Ne bih se posebno vraćao na Vaše izjave (pisao sam o tome svojevremeno u «Slobodnoj Dalmaciji») kojima se i danas ponosite, ali, ipak:

    «Trenutno je najveća katastrofa holokaust nad Palestincima. Klanje koje rade Židovi isto je onome što je napravio Hitler. Ana Frank je davno napisala: «Kada ćemo mi prestati biti Židovi i postati ljudi»? a ja baš njih - Židove, pitam kad će prestati biti Židovi i postati ljudi?»   (podvukao Lj.R.W.)

           Analizom Dnevnika Ane Frank pokazalo se da ste lagali odnosno grubo manipulirali gospođo Rudan, da ste uzeli jednu rečenicu Ane Frank iz njena Dnevnika, napisanu u posve drugačijem kontekstu i izokrenuli njen smisao. Već su me tada upozoravali znalci književnosti i Vaše osobe, da je polemizirati s vama izgubljeno vrijeme jer kao i većina antisemita, vi nećete razumjeti moje argumente niti ćete promijeniti stavove koji su bili bjelodano antisemitski i prije ovog nastupa na TV Nova. Čitajući sad skoro, jedan bravurozan esej filozofa Predraga Fincija, koji rado preporučujem, o antisemitizmu i umjetnosti (dostupan je na www.elmundosefarad.wikidot.com) definitivno shvaćan da se kod Vas radi o nepromjenljivom mentalnom sklopu, ali i štetočinstvu koji činite vlastitom narodu tj. Hrvatima i Hrvatskoj. Vi vjerojatno toga niste svjesni jer kako mi kaže jedan vaš uvaženi kolega, hrvatski književnik, Vama čak i nije bitno što vi lupetate, Vama je bitno da se iza Vas praši, uskovitlana prašina koju podižete prodaje Vam odlično knjige. Ne, ne praši se samo iza dobrog konja, pogotovo ne u vašem slučaju: iza vas ostaje smrad koji širite i otrov koji truje mladež i poluinformirane ljude, kakvi smo u većini danas.

   Jer, Vi ste tipičan primjer kada se antiizraelizmom izražava antisemitizam. Vi, koji u spomenutom aktualnom i ekskluzivnom intervjuu tvrdite kako se ne isplati biti borac za ljudska prava, kažete da «Jevreji misle da im holokaust može biti alibi za sve zločine koje vrše trenutno nad Palestincima. Mislim da ne postoji večna žrtva sa velikim "ž", kao što ne postoji ni večni zločinac sa velikim "z". Ja bi trebalo, kao nekakva Hrvatica, biti doveka ustaša koja čim vidi Jevreja na 100 kilometara treba da se pokloni i kaže "oprosti". Ne pada mi na pamet, jer takozvano klanjanje smatram farsom. Šta se ti imaš klanjati onome koji sa onima koji su nastradali pre 60 godina i nema nešto zajedničko. Naprotiv, ponašaju se kao Hitler, kao neprijatelj svojih očeva i baka»

   I što sada da se radi s ovim rečenicama koje na prvi pogled zvuče uvjerljivo? Da Vas pitam zbog čega je Willy Brandt pao na koljena u prosincu l970. pred spomenikom u Varšavskom getu, zašto njemački i drugi političari, uključujući i hrvatske, pa i papa Benedikt XVI odlaze u Jad Vašem, u izraelski Kneset i izgovaraju riječi pomirenja i isprike? Zbog čega Međunarodni dan holokausta, zbog čega svakog siječnja sjećanja na Auschwitz i krematorije iz kojih je danonoćno sukljao dim koji je nesvakidašnji dim jer se, udišući ga, osjeti da gore - ljudska tjelesa...Zbog čega se čuva sedam tona ljudske kose u Auschwitzu, hrpe naočala, zubne proteze iz kojih su izvađeni zlatni zubi, sapun izrađen od ljudi...? Nitko od vas kao Hrvatice ne traži poklonjenje Židovima, mojima nestalim u dimu Auschwitza, kao i mojim sunarodnjacima, Vi se ne morate klanjati, jer to držite farsom. Ne traži se od Vas da razlikujete strahovladu Hitlera i ponašanje Izraelaca prema Palestincima u Izraelu, jer je to ipak malo složenija lekcija iz povijesti i međunarodnih odnosa. Očekuje se samo minimum pijeteta.

   Nastavljate u intervjuu:  «I smeta mi ta jevrejska hipersenzibilnost jer oni definitivno misle da su ibermenši, nadljudi. Dakle, okej, ti misliš o sebi da si velik, ali ja mislim da si veliki koliko sam ja velika, ali i mali koliko sam ja mala. Mene užasava činjenica da mogu na ulici reći slobodno da su Švajcarci govna i svi će za mene reći da sam prostakuša, ali ako kažem "Jevreji su govna" svi će za mene reći da sam učinila zločin, jer je njih holokaust trajno definisao kao svece i žrtvu.»

   Ako vas smeta židovska hipersenzibilnost, mene smeta Vaša bešćutnost, nerazumijevanje povijesti i povijesnih događanja. Vi niste velika, Vi s ovakvim izjavama nećete postati velika hrvatska književnica, već tek ona koja sramoti misleće hrvatske književnike, hrvatsko izdavaštvo, medije, druge hrvatske institucije - vi pothranjujete još tu i tamo prisutne stereotipe o Hrvatima kao ustaškom ili ustašoidnom narodu. Ostat ćete veliki krić jer ste u duhovnoj nizini, osoba koja misli da može vrijeđati ne samo Židove, nego i Švicarce i sve narode koji Vam padnu na pamet. I s ovim naprijed u vezi -  mi smo izgubili mnogo, oduzeto nam je mnogo - od života do materijalnih vrijednosti, ali mi se, zbog Vas nećemo odreći svoje hipersenzibilnosti jer je to dio našeg pijeteta, poštovanja prema žrtvama, a to što ga Vi nemate prema hrvatskim i drugim žrtvama je Vaš, a ne problem Židova.

   Dalje, izjavili ste: «Ali šta je sa Ciganima koji su se u istim tim logorima pretvorili u dim, pepeo, sapun ili deo nečije lampe u sobi? Gde su filmovi o Ciganima? Gde su ljubavni filmovi o Ciganki u logoru? Kako to da ne znamo nijedno cigansko ime koje je nastradalo u logoru? Meni to smeta. Jevreji su trajna žrtva zato jer imaju novaca da plate taj status.»

   Ovo je možda vrhunac Vaših fantazmagorija, to da Židovi plaćaju status žrtve, «novcem, jer ga imaju.» Prvo, svaki iole ozbiljniji povjesničar zna za genocid nad Romima (ne Ciganima, nego Romima, gospođu Rudan), zna se kako izgleda popis žrtava Jasenovca i koliko stranica zauzimaju Romi Jovanovići u popisu žrtava Jasenovca. Pa, kada ste tako zainteresirani za priče i filmove o Romima u vrijeme IIWW zašto niste VI napisali neki roman o Romima, neku ljubavnu priču... nego pišete svoju psovačku literaturu mimo uvažavanja elementarnih kulturnih i civilizacijski vrijednosti? I nitko nije Stivenu Spielbergu, svjetski poznatom redatelju, dao novac da snimi najveću video dokumentaciju o žrtvama holokausta - izdvojio je vlastiti novac u tu svrhu i stvorio «enciklopediju mrtvih», koja se čuva jednako tako kao i najstarije knjige i sveti spisi u Muzeju knjige u Jeruzalemu.

   Vi za zlo na Bliskom istoku, kao tipični antisemit, okrivljujete Židove, brkajući Židove i Izraelce, vi buncate o nekom Obaminu stezanju kese, o tome da Židovi sada predsjednika USA Obamu proglašavaju antisemitom. Kažete, u sada već antologijskom intervjuu antisemitizma, «ako je on  (Obama, napomena Lj.R.W.) stegao kesu Jevrejima, to znači da je Amerika stavila malo Jevreje pod kontrolu jer je i Americi neko poručio "dosta je". Amerika je u frci velikoj i prodata je Kinezima, Arapima, pitaj boga kome i neko od tih vlasnika Amerike je rekao "daj malo te Jevreje smiri".»

   O, koji ste vi stručnjak za međunarodne odnose, Vi, kako i naslov Vašeg sablažnjujućeg intervjua glasi -ŠOROŠ JE GLAVNI TERORISTA, NE BIN LADEN) stvarno ste vrsna analitičaraka i stručnjakinja za terorizam. Vas bi trebalo poslati u hrvatsku diplomaciju, jedino ne znam koja bi vas država na svijetu primila kao hrvatsku veleposlanicu?

    I na kraju, niste Vi dobili otkaz  «jer ste palestinskoj pobijenoj deci dali ime». Kažete: «I to mi ne mogu oprostiti i ja se time ponosim. Zamislite, Stejt department kao problem u izveštaju o poštovanju ljudskih prava u Hrvatskoj vidi problem u meni, koja sam jedno obično hrvatsko piskaralo koje nema nikakvu moć. Ponosna sam na tu svoju epizodu apsolutnu i to je antologijska rečenica.»

   Nije mi do toga da komentiram tko je George Soros, kako je glupavo ovog ekonomistu, investitora i filantropa svjetskog glasa uspoređivati s teroristom Bin Ladenom, Vaše odgovore vezano za Vatikan i katoličku crkvu, Vaše viđenje dr. Josipovića i Tadića kao i hrvatskog i srpskog naroda; Vaše ekscentrične izjave su dio Vašeg imagea koji, zahvaljujući nekritičkim medijima pa i banjalučkom Press portalu te izvjesnom Branku Rosiću, koji tvrdi u uvodu da imate svoje «verne obožavatelje», ali i «opake protivnike», sve je to papazjanija koja govori više o Vama nego i temama koje dotičete svojom opakom jezičinom. Naime, stavovima u intervjuu, ali i drugim javnim nastupima svjedočite neosjetljivost za druge. To je, nažalost, česta pojava, kako mi piše jedan moj virtualni drug, u hrvatskom društvu, u kojem nema mnogo sućuti za patnje drugih, niti za njihove osjećaje - a nema niti razumijevanja za pluralnost iskustava - osobnih, grupnih, suvremenih i povijesnih. Vi, zapravo, činite jedan cirkuski saltomortale - ono što spočitavate stereotipnom Židovu činite sami - novac postavljate vrhunskim kriterijem za dominaciju i samoisticanjem da ste bili Tuđmanova žrtva i žrtva kod otkaza s TV Nova, igrate  beskrupulozno na - kartu žrtve...

   Budite Vi i dalje ponosni na PIZDIN DIM, učite mlade pristojnom ponašanju na svoj način, još lupetajte o dimu nad Auschwitzom, proglašujte samohvalisavo što je Vaša antologijska rečenica, ali ostat ćete u hrvatskom medijskom i kulturnom prostoru ono što ste jedino istinito rekli u svom intervjuu - da ste «jedno obično hrvatsko piskaralo» Dodajem i jednu rečenicu koja oslikava Vaš svjetonazor, a koje bi s posramio i najgramziviji Židov iz naci-propagande: «Verujem samo u novac. Sve drugo su pizdarije».

   Mogu samo pretpostaviti na kakav će odjek naići Vaš «nadahnuti» intervju u Izraelu s kojim Hrvatska želi dobre diplomatske odnose. Mnoge izdavačke kuće u vlasništvu Židova nakon ovog intervjua požurit će tiskati Vam knjige u prijevodu na strane jezike, hm, hm?

   I nadam se da ste usamljena jahačica konja u hrvatskom medijskom i kulturnom prostoru, konja koji se zove «Antisemitizam».

   Jašete konja, gospođo Rudan, iza kojeg ostaje smrad i - mučnina- jednaka onoj koja nastaje kada se udiše dim nad Auschwitzom, u vrijeme holokausta.

PS: Sasvim osobna napomena za kraj ovog otvorenog pisma: dok ovo pišem leluja plamen dvije svijeće, Šabat je, trebalo bi mirovati. Ali, napisao sam Vam ovo pismo i zbog mog pokojnog oca, Marka Weissa, logoraški broj l2l 729, Auschwitz-Birkenau koji je dim nad Auschwitzom udisao i u njemu se gušio. Bio je to dim u kojem su nestali majka mu Katarina, brat Ljubomir-Ruben i tetka mu Lotika. Otac mu, a moj djed Adolf, smrznuo se u blizini logora Buchenwald početkom l945. godine i Marko Weiss vratio se u Hrvatsku u kolovozu l945. bez ijednog člana svoje najuže obitelji.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
9.6.2010. 5:47
Ne samo stigma-ti-ziranje nego i mržnja prema svemu što je drukčije a dio odgovora g Pljuske se svodi i na obični bullshit.
Nekima pomogne nekolikotjedni kursić gdje će pobijediti mržnju prema svakome i svačemu što nije kako to on (ili ona) zamišljaju, nekima ili nekome ništa ne pomogne niti pomaže makar za razliku od 90-tih ovo društvo makar formalno ide prema tolerantnim društvima.
Mrziš ti, mrzim ja celog života, para nemam sreće nemam pa sam (u glavi) siroma.
pljuska
7.6.2010. 15:14
Niko ondje nikoga ne stigmatizira bez nekog argumenata kako ti Tomislave tvrdiš. Autor kolumni zlorabi ovaj net za širenje svoje cionističke ideologije i maštanja o povratku svojih prijatelja koji su otišli tamo daleko.

Autor kolumni istresa svoje osobne frustracije i averzije prema svemu što je hrvatsko i katoličko, i što je najžalosnije vlasnik neta koji je sušta suprotnost ideologiji koju zastupa Ljubi. R. Weiss mu to dopušta. mu to dopušta.

Inače za ustvrditi da ovaj pisac kolumni drži net interesantnim uistinu može samo pisac kolumni kroz neki od njegovih mnogobrojnih alijasa i kloniranih nickova, ili se biti slijep i ne vidjeti dalje od nosa, odnosno ovog neta koji je nekada ispod kolumni imao predesetak i više komentara.

Joj da o čitanosti ni ne pričamo jer ovaj je net nekada imao korisnike koji su svojim pisanjem privlačili, a ne kao Ljubo R. Weiss odbijali sudjelovanje na netu na kojem je kolumnista osoba koja brani treorištički napad na humanitarni konvoj, stalno pljuje po ljudima i kraju u koji se je nakon bjekstva ponovno vratio i još niz, niz, drugih stvari koji sigurno ne spadaju u stigmatiziranje, već žalosnu istinu poput one da nam oni koji su klali i ubijali na ovim prostorima sad trebaju postati i dožupani, dogradonačelnici i koješta drugo.

E moj narode, zašto izginuše, osakatiše i obolješe toliki ljudi, zašto tolike žrtve, stradanja i kalvarije, kada nam se ubice i koljače nameće u vlast?

Ajde Ljubo R. Weiss, da čujemo po tom pitanju tvoje mišljenje!
tomislav
5.6.2010. 2:18
Svatko ima svoj ukus i afinitete isto ko i autor ovog teksta i tekstova. On međutim zna posao i zanat pisanja i ima i ponešto talenta da tekstove učini zanimljivima. To je jedini izravni pisac kolumni na ovom netu i drži net interesantnim barem, što se mene tiče.
Stigmatizirati nekog bez argumenata jalov je posao.
Htio bih pročitati nešto smisleno i sustavno od ovih pljusaka itd.
fitilj
3.6.2010. 14:23
Treba naglasiti da Ljubo Weiss na drugim portalima gdje objevljuje svoje kolumne sudjeluje u raspravi čime pokazuje da brani i stoji iza napisanog. Dapače uvredljiv je i napadački raspoložen prema svima koji kritiziraju njegove kolumne i komentare, tako da je postao glavni negativac na pollitika.com, najjačem političkkom portalu u Hrvatskoj, dobitniku izuzetno prestižne međunarodne nagrade za obranu i promicanje demokracije.

Treba naglasiti da je vlasnika i admina pollitike.com upravo zbog kvaliteta njegovog portala i opasnosti koju je politička mafija prepoznala u portalu pollitika.com izložila policijskim represalijama i progonu.

Zato bi bilo čudno da ovdje na netu Ljubo Weiss ne sudjeluje u raspravi. Dapače smatram da ima više od jednog imena pod kojim piše komentare, a neka od tih imena rekao bi glase t.t., DANKO, DANICA, Kota411 i u to sam ubjeđen još neka.

Upravo zato je na ovim stranicama zamrla nekad žustra i konstruktivna rasprava, jer tamo gdje Ljubo Weiss raširi svoje šatore trava više ne raste.

No na pollitika.com postoji mogućnost takvom korovu dati i protuotrov, čime njegovi njegove kolumne propadaju i nestaju sa popisa kvalitetnih dnevnika i sa naslovnice portala, a njegovi komentari izazivaju lavinu minusa i postaju nečitljivi.

Da to je ocjena vrijednosti kolumni koje Ljubo Weis ovdje ljepi i od ovog nekada kvalitetnog i politički uvažavanog neta stvara pustinju.
fitilj
1.6.2010. 22:16
Dali se je itko upitao kakav je stav autora gornjeg teksta prema hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu!?

Ljudi moji mućnite malo glavom prije nego što dozvolite da vam Ljubo R. Weiss dijeli lekcije o poštenju, moralu i zločinu.

Pročitajte njegovo mišljenje o napadu izraelskih terorista na konvoj humanitarne pomoći, pa si zamislite o srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku i gdje je taj gospodin bio za to vrijeme. Ovo je odgovor Ljube R. Weissa kolegi koji je upozorio na teroristički napad izraelskih komendosa na humanitarno konvoj.

Ti sve vjeruješ što napiše Jutarnji?
Nema smisla previše nraspravljati, naravno da mije žao poginulih ali samo pokušaj primijeniti to na slučaj Hrvatske.Neka druga država dovozi humanitarnu pomoć Srpskoj krajini, brodom. Hrvatska ima informacija da se u humanitarnim konvojima prebacuje i oružje za pobunjene Srbe.
Ovo štoi je učinila izraelska vojska je presedan: dala je mogućnost posadi broda da iskracaju teret u nekoj od izraelskih luka, a Izrael preuzima obvezu da pomoć dostavi tamo gdje je trebala dospjeti. Naravno, u tom slučaju se vidi da se na brodu prevozolo i oružje, pa brod nastavlja plovidbu i pored upozorenja izraelskih vlasti što da čini.
Kao što je ranije Hamas djeca koristio kao živi štit, sada se i humanitarna pomoć koristi za dopremu oružja. To je mračnjaštvo, perfidija prve vrste.
Hrvatska bi dopustila slobodan prolaz brodovima koji dovoze "humanitarnu" pomoć?


pljuska
29.5.2010. 1:00
Danko, ili Ljubo koga svrbi nek se češe, ali nemoj tresti buhe po drugima.
DANKO
28.5.2010. 23:29
@pljuska
Pojma o pojmu nemaš, kao i obično. Antisemizam nije osobni problem autora, nego društveni problem, problem kulture i politike i u Hrvatskoj. A da ti ne držiš stranu Rudanice? Reci, hrabro...pa da se zna s kim imamo posla.
pljuska
27.5.2010. 7:55
Ti bi Danko, ili Ljubo kao prvo trebao razlučiti što je osobni, a što opći interes.

Kada to budeš naučio javi se za daljnju diskusiju, jer tvoje neslaganje s Rudanicom je kao što reakcija javnosti dokazuje je tvoj problem.

Problem u čije rješavanje ne trebaš uvlačiti druge.
DANKO
27.5.2010. 0:54
@pljuska
Opet ista priča - neprijatelj Hrvatske, razapnimo ga...A ništa o otvorenom pismu, osim vrijeđanja. I nije kriva Rudanica koja je izgovorila antisemitske bljuvotine, nego autor koji se na antisemitizam-mržnju prema Židovima- osvrće.
A takva se pisma pišu i zbog tebe "pljuska", ali bojim se da ti ništa iz toga nećeš naučiti. Autizam se to zove, čisti autizam.
pljuska
26.5.2010. 21:22
Jedino pitanje koje si postavljam je čemu pisati otvoreno pismo osobi koja nema nikakvu težinu u bilo kojem pogledu.

Pojašnjenje vidim u zloj namjeri autora otvorenog pisma da se prozivanjem jedne marginalne budale nanese šteta Hrvatska.

Naravno niti jedan medij nije objavio ovakvo s*anje od teksta, ali na portalima ima mjesta za svako smeće.
guru
26.5.2010. 20:17
Gos. Ljubo mislim da uzalud pokušavate doći u svijest tako nevažne osobe. Rudanka je samo oličenje ovog društva koje se ponaša po potrebi. Nije bitno ako piše , nego kako joj odrade marketing. Ja bi Rudanku i Nives Celzius poslao na deset godina u samostan i tada postavio za glasnogovornice crkve kad dođu parlamentarni izbori.
Izmjenilo se nešto u lijepoj našoj pa svaka fukara može pisati što hoće.
cuccurin
26.5.2010. 7:45
apsolutno, zlo je zlo, ma kako se ono zvalo i protiv koga bilo usmjereno. no, imao sam potrebu stavit pojašnjenja vezana uz antisemitizam jer iznenadili bi se koliko malo ljudi uopće zna što taj pojam znači i na što se odnosi.
DANKO
26.5.2010. 3:18
@cuccurin
Da, pismo je preopširno, dotična persona ne zaslužuje toliku pažnju.
Definicija antisemitizma je na mjestu, međutim u društvu krize, gdje se radi o, za mnoge, preživljavanju, ove teme nisu previše od javnog interesa. Sve dok vrag ponovo ne pokuca na naša vrata - ne treba se on zvati antisemitizam, može to biti opet neki rat...
cuccurin
25.5.2010. 8:48
Poštovani g. Weiss, dali ste preveliki prostor dotičnoj pa ću, na žalost, to učiniti i ja. Shvatili jeste da bi gđa Rudan, kako bi prodala svoje štivo sebe nazvala kurvom, kravom, nacistkinjom ili bilo kojim drugim nazivom ili kvalifikacijom. I tu bih stavio točku. To je jednostavno rečeno jedna luda baba čije tekstove, zbog vulgarnosti i teških prostota ( kakvim se jezikom inače u većini koristimo !! ) svi iz znatiželje čitaju-i plaćaju. Da li je persona antisemitkinja ?? Evo nekoliko podataka pa može svatko prosuditi.


"""Pojam antisemitizam prvi je put upotrijebio Wilhelm Marr, 1870-ih da bi napravio razliku između starog antijudaizma i moderne, političke, etničke, ili rasne opozicije prema Židovima. Pojam je ubrzo ušao u uporabu i u druge jezike te postao sinonim, ne samo za neprijateljstvo prema Židovima u modernom razdoblju, već se počeo retroaktivno primjenjivati i za svaku vrstu animoziteta prema Židovima u povijesti.
U nekim se jezicima (npr. u engleskom), antisemitizam ponekad piše s povlakom. Međutim, takvom se praksom legitimira pojam semitizam kao rasni dok se podrijetlo uporabe pojmova semitski i arijski/indoeuropski odnosi na lingvističke, a ne rasne skupine.
Židovi (pretvaranjem semitizma u definiciju rase, što se, u ovom kontekstu, odnosi na Židove) nisu rasa: ono što Židove ujedinjuje su tradicija, povijest, kultura, možda sudbina, ali ne i genetika. Inače, iako je i arapski jezik dio semitske jezične obitelji, kad antisemit govori protiv Semita, on misli - Židov. Kad su nacisti ubijali Židove, surađivali su i s Arapima.
Antisemitzam nije pojam koji je nastao kao suprotnost onome što jest semitizam, budući da takav pozitivan pojam nikada nije postojao. Antisemitizam je antižidovska ideologija. Tako je antisemitizam generički pojam, koji definira negativan odnos prema određenoj skupini ljudi; ili, parafrazirajući filozofa Zvi Diesendrucka: teško ćemo pronaći još jedan pojam, koji je skovan samo kao negativan prema ijednom drugom narodu.
Antisemitizam svoje korijene vuče iz antičkog svijeta: bio je posljedica netolerancije vjerske različitosti između poganskih naroda i Židova. Židovi su bili objekt kršćanskog antisemitizma jer su ih kršćani vidjeli kao zle i odgovorne za Isusovo raspeće. Moderni pak, antisemitizam, za razliku od ovih prethodnih, ima rasne elemente. Svaki od ovih slučajeva, ma koliko međusobno bili različiti, dolazi iz isto izvora – različitosti Židova od njihove okoline.
Poganski antisemitizam temeljio se na ideji o razlčitosti Židova od njihove okoline. Kršćanski antisemitizam imao je isti temelj, ali je tome dodao grijeh odbacivanja i razapinjanja Isusa. Uz to, kršćanstvo je sebe percipiralo kao religiju koja se od judaizma razvila i postala njegov nasljednik te ga tako zamijenila; time je judaizam postao, gledano iz kršćanske perspektive, irelevantna i od Boga odbačena religija. Dakle, postojanje judaizma i nakon kršćanskog ustanovljavanja ugrožavalo je takav koncept."""""

t.t.
25.5.2010. 1:15
Potresno Otvoreno pismo V.Rudan. Ne mogu vjerovati da nakon Drugog svjetskog ima osoba koje ništa nisu naučile iz povijesti. I k tome neka književnica.


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa