Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Upooooomoć, Hitna pomoć, UMIREM...

  Ljubo Ruben Weiss           17.06.2013.         2689 pogleda
Ljubo R. Weiss: Upooooomoć, Hitna pomoć, UMIREM...

Prisustvujemo totalnom urušavanju socijalne države u Hrvatskoj, totalnom urušavanju... Mislio sam ne pisati o ovoj temi, jer me uznemirava - nije tajna, povišeni cuker, srčane tegobe, povišeni tlak...rekli bi zdravlje primjereno prosječnom hrvatskom čovjeku moje dobi. Četvero mojih iz generacije, četvero najboljih prijatelja i prijateljica već je pod ledinom, ili kremirano, u pepelu...

Dakle, sada ćemo imati čast i priliku, ako uznemirujemo Hitnu pomoć, odnosno zovemo je bez razloga, platiti 180 kuna.

Mnogi od nas već i sada imaju slična iskustva, kao ovo moje. Dakle, prije oko godinu i po u teškom stanju, čak oko 10 minuta sam MOLIO Hitnu pomoć da dođu... Iako sam se grčio od bolova i pritiska u prsima, povraćalo mi se, tražili su da im opisujem detalje... Ipak su nakon povišena tona, kada sam počeo vikati UMRIJET ĆU LJUDI, došli i odvezli me u bolnicu! Dijagnoza: lakši srčani udar! Dva dana sam bio u polusvjesnom stanju, onda sam se počeo oporavljati...

I nema tu puno riječi: NEKA IDU U MP 3, toj hrvatskoj pseudoeliti treba HITNO podrezati krila! Sve su manje-više pokrali, varali, obećavali... i sada mi SVI moramo plaćati njihove krađe i lopovluke! Zanima me hoće li to vrijediti - plaćanje - i za one koji iz Sabora ili Vlade uznemiruju Hitnu pomoć??? Ne smijem dalje, opet će mi pozliti, ali ipak...
KAKO JE POLICIJA BRZA...??

Imao sam u proteklih nekoliko godina i više susreta s lokalnim patrolama policije, pa i nekoliko posjeta policije kući... SVAKI PUT se pokazalo da zapravo dolaze na nečije prijave, bez pravog razloga... Dozlogrdilo mi to da su mi malo malo za petama, dva-tri puta su me presreli i na javnom mjestu, ipak čovjeku je neugodno, tim više, uska smo varoš a u varoši uvijek ima dežurnih besposlenih, koji jedva čekaju da im u isprazne živote uleti nečija tuđa nevolja... I tako, kada me je to počelo nervirati. to nepotrebno presretanja od policije, zapitao sam ih već pomalo ljutit: ZAR VI NE SHVAĆATE DA ME PRIJAVLJUJU PSIHIČKI BOLESNICI, DO KADA ĆETE MI DOSAĐIVATI?? Znate, ovo što radite mogu shvatiti i kao vrstu psihološkog pritiska, možda mislite da ću pisati pitomije na lokalnom portalu svoje kolumne, ne znam zašto to uopće radite??

Odgovor: "Gospodine Weiss, mi MORAMO doći na svaku prijavu, to je naša dužnost..!"
I po peti put, prijavljen od iste osobe, i nakon što ste me zaustavili, i nakon razgovora, kako teško hodam, i odvezli policijskim autom kući, pitam: "Zar vi ne biste mogli s rezervom primati ubuduće te prijave??"

"Ne, zakon je zakon, MI VAS MORAMO PRONAĆI i napraviti izvid...!"
I tako, ovi moraju doći, zdravstvenjaci ne moraju doći i napraviti izvid tj. liječnički pregled. Jer, mogu li ja sam, ma koliko bio zdravstveno obrazovan odnosno prosvijećen, razlikovati srčani napad od napada - teže gripe...??? Dr. Oza na TV gledam tek u novije vrijeme, oduvijek su mi BOLESTi bile strana, nelagodna tema. Čujem opis nečije bolesti i vrlo brzo pomislim - gle, i ja imam iste simptome, znači RAK kao i kod mog prijatelja ili prijateljice!!
I poznato je da Hitnu pomoć zovu također vrlo često jedni te isti pacijenti - nakon tri posjete, zar te osobe ne bi mogle u centrali Hitne pomoći zaslužiti obavijest, naznaku - HIPOHONDAR! Umire već najmanje deset godina i uvijek počinje na isti način:

HALO, HITNA, UMIREM, POMOZITE!

Bez puno daljnjih riječi, da mi opet ne pozli kao prrije oko godinu i po: urušava se ono malo što je ostalo socijalne države, detonator pod nju prvo je postavio HDZ, onda nastavio SDP, i danas nas tretira samo kao brojke, a ne ljude...pacijente.. Državna kasa je prazna, nekada davani doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje završili su tko zna gdje, a dio, ZNA SE za plaćanje skupih operacija izabranih u inozemstvu! Počelo je to i ranije, s „aferom Medenica" (tko se još sjeća mudrijaša doktora Medenice, koji je izmišljao operacije na srcu u Švicarskoj, dobro ih naplaćivao, a eventualno napravio neku sitnu operacijicu na pacijentu, ili baš ništa??). Poharao je uz pomoć tadašnje političke pseudoelite Yu fondove, a ovi od 1991, samo su nastavili njegovu nečasnu rabotu.
Dakle, Rajko Ostojiću, i Slavko Liniću, kao i dr. Andrija Hebrang, dr. Darko Milinović, i drugi „poslijeratni" ministri zdravlja, gdje je naš novac koji je desetljećima uredno uplaćivan u fondove??? Što ste radili s njim, i što radite???

PRIČICE O LIJEKOVIMA I FARMACEUTSKOJ INDUSTRIJI

Kupovali Šimazu zdravomazu, sad me vidiš sad me ne vidiš aparate i opremu, (s dijelom nje ne zna se ni danas koristiti!), nepotrebna cjepiva protiv ptičje gipe, i drugih gripa, nepotrebne i skupe lijekove jer je baka Kata, rođaka od doktorice Ž. čula da su upravo se u USA pojavili super lijekovi..., čudotvorni.. sveliječući, oni koji podmlađuju, dižu mrtve čune, i čine druga raznolika čuda - made in Croatia!

I pri kraju, odat ću vam male tajne privatne kuhinje: više žena s kojima sam živio, čak i prva ljubavnica bile su - magistre farmacije, studentica farmacije... Moja hipohondrična majka, svaka čast majci, u domu je,voljela je i voli lijekove - iza mene je u ormaru ugrađen dio koji zovemo sekreter, i pod ključem je. Znate li što je, pored ostalog, u njemu?? Bar pedesetak načetih kutijica, polupraznih flašica, folija, krema... Dok su jedni u ordinacije doktora ulazili kao u samoposlugu za lijekove, dotle, naravno, za druge je bilo sve manje lijekova...Sada nam kompjuterski broje svaku tabletu!! Osim toga, po slobodnoj procjeni, svaki treći Hrvat ili Hrvatica je na nekom od psihofarmaka, naravno, najviše se uzimaju antidepresivi, i tablete za smirenje.
I na kraju, koja ono industrija u vrijeme svjetske krize nije se požalila na krizu??
Farmaceutska industrija!

Nekada davno čitao sam roman „Gorki lijekovi", i još neke koji su opisivali koja je jedna od najvećih prijevara modernog doba - ona od proizvođača lijekova! Farmaceuti, najzgodije žene, obilaze liječnike, pričaju bajke, nijedan lijek zamalo da nema nuspojava, farmaceutski giganti potkupljuju komisije koje odobravaju nove lijekove, farmaceute u bolničkim ljekarnama...
I tako, dok završavam ovu skicu za jedan ozbiljniji tekst, sjetim se jednog starog profesora rodom iz Splita, Dalmoša u Zagrebu, završio faks na Sorboni, kada bi me vidio da uzimam lijek protiv migrene:

"ŠTO, zar opet tablete?? A sto puta sam ti rekao - ljekovito bilje, samo ljekoviti bilje..."
I zaboravio je reći: U budućnosti ne gledati TV prijenose sa sjednica iz Sabora, i zaključke Milanović - Linić- Ostojićeve vlade., ili bilo koje vlade...I pada mi napamet pitanje: "Nije li ovih 180 kuna kazne, osveta Rajka Ostojića zbog poraza na lokalnim izborima u Zagrebu?? I ne potiče li on ovom mjerom -izražavanje glumačkih sposobnosti Hrvata??"

DANI SU ČOVJEKOVI KAO TRAVA

Za kraj malo Talmuda, nikada ne šteti: „Glupi čovječe! Zar nisi čuo kako je zapisano: DANI SU ČOVJEKOVI KAO TRAVA! Kao što biljka neće rasti ako se ne gnoji, i plijevi, i zaore, a ako poraste i ne popije dovoljno vode, neće živjeti, već umrijeti, tako je i tijelo drvo, gnojivo je lijek, a zemljoradnik - liječnik!
Reče rabi Elazar: Poštuj svoga liječnika i dok ti ne zatreba!"
Naravno, ovo je ozbiljno i mudro upozorenje iz svete knjige, ali može se i ovako zaključiti:
Hrvatska policija mora doći uvijek, a Hitna pomoć samo onda kada već riknete s telefonskom slušalicom u ruci...

PS: Molim lijepo da upisima vodite računa o mom zdravstvenom stanju, i ne uznemiravate me nepriličnim upisima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lance Poole
22.6.2013. 18:40
@jedna.: "Gospodine Ljubo, aka Lance Poole znadete li vi onu priču o cvrčku i mravima. Vi ste se hvalili kako imate dvije mirovine, našu i austrijsku mirovinu. Vas pored austrijskuh eurića ne boli briga plaćanje hitne pomoći. Što da kaže ona sirotinja koja je izgubila sve dok ste vi zarađivali austrijsku mirovinu?"

Pitanje je nelogično.
Za vrijeme Jugoslavije je bilo stotine tisuća, možda milijune južnoslavenskih emigranata u zapadnim zemljama, koji su zarađivali novac i obezbeđivali mirovinu na taj način. To je isto kao što je jedan zaposleni za svoga radnoga staža radio u više poduzeća. Naravno da se to mora uračunati u kompletan radni staž. Bilo to u domovini ili van nje. Čovjek ništa ne radi badava, nego radi istovremeno i za društvo i za sebe. Ako ima onih koji su izgubili sve (što to znači?). Nisu npr. izgubili život. To je prvo - očuvali su život. I onda sve počinje iz početka. Za nikoga ne postoji garancija sigurnosti. Poplava, zemljotres, gubitak obitelji, bolest, rat, sve može da u mah otme materijalnu egzistenciju. Tu stoji državna zajednica da nesretniku pruža pomoć da pojedinac može dostojanstveno da živi. Ako ima obitelj, koja mu pomaže, tim bolje. Ako nema, opet država kao društveni kolektiv nacije ima dužnost da pojedincu omuguči život, ali i novi početak u relaciji konkretnih mogučnosti. Ako je pojedinac unesrećen imao kuću, onda država nije zadužena da mu povrati jednu kuću, nego pojedinac mora da je spreman živjeti u jednom stančiću. Nema ništa i niko pravo na ikakve privilegije, jer se ne radi o očuvanju istoga standarda, nego o životu u dostojanstvu.
Lance Poole
22.6.2013. 18:27
@fitilj: "@Lance Poole sve treba imati ekonomsku računicu."

Uvjetno da. Trebalo bi se reći: sve treba imati novčanu računicu."

A novac po sebi nema ama baš nikakvu vrijednost. Pa se ta ideologija ne može obdržati. Nemoguče. Oni koji prave paniku oko novčanih kriza, stečaja, konkursa Grčke i ostalih neistinitih formulacija, koje sa stvarnošću nemaju nikakve veze, oni će cijeli svijet dovuči u kolaps. Zato, jer se sve mjeri po novcu. A to je moralni grijeh. Jer u biti novac ni ne postoji. Mora da se ipak đavao uvukao u diskusiju. Ali da ostanem na primjeru Grčke: zamislite: da li je moguče, da se otoci prodavaju, da se otimaju Grcima? Zar to nije jedna od najvećih laži, blasfemija, zbunjavanja današnjeg čovjeka? Da li može biti, da jedna država, jedan narod dođe u stečaj? Kakve gluposti. Ne može se trgovati zemljom. Zemlja uvijek ostaje na jednom mjestu i ona je vlasništvo onih, koji na njoj žive. Ili da li ćemo se služiti terminima Robovlasnik - Rob? To su gluposti i blasfemije...to je politika onih, koji su sve ljudske i zemaljske vrijednosti prevele u pojam novca. A to ne odgovara ni istini, ni stvarnosti, ni svijetu. Čudno mi je samo, da jedan narod jednostavno ispušta svoju narodnu moć iz ruke i predaje se svojim robovlasnicima. Za slobodu jedne zemlje se krv prolivala. A u procesu sebeprodaje jedan narod sebe vodi u ruke robovlasnika bez i jedne kapljice krvi...to mi je čudno. Čovjek se rado dozvoljava varati. Pa ako to pojedinac voli, onda i jedan cijeli narod. Gubitak svojega narodnoga identiteta, identiteta svoje nacije, je najveće nedjelo koje postoji. Kapitalizam ima za cilj uništiti taj identitet. Njemu nije bitno, što je netko, nego što i koliko netko plaća.
jedna.
21.6.2013. 16:13
Gospodine Ljubo, aka Lance Poole znadete li vi onu priču o cvrčku i mravima. Vi ste se hvalili kako imate dvije mirovine, našu i austrijsku mirovinu. Vas pored austrijskuh eurića ne boli briga plaćanje hitne pomoći. Što da kaže ona sirotinja koja je izgubila sve dok ste vi zarađivali austrijsku mirovinu?
Ljubo R. Weiss
21.6.2013. 14:10
@Lance Poole
Uočio si bitno:
...!!!!!
"Država koja u svom sistemu principijelno vodi brigu o roditeljima umjesto njihove djece diše hladnoćom bez ljubavi. U takvoj državi starci masovno krepiraju osamljeni u urinu i krvi.
Njihova djeca se iživljavaju u prolaznom trenutku i svojim ponašanjem sačinjavaju potencijelne kandidate za staračke, masovne domove.
Krivo političari govore, da su mirovine zagarantirane. Nebi se smjelo reći, da su mirovine osigurane, nego da je osiguran čovjek. Da je osiguran pojedinac i suveren države, pojedinac kao nosilac države, kao sama država. Nema dvojbe o činjenici, da će država uvijek nositi pojedinca sa poštovanjem iz zahvalnosti prema njegovim djelima. ..." U Hrvatskoj je specifika u tome što imamo veliku disproporciju onih koji rade i umirovljenika. Tu treba dodati i nevjerojatno velik broj umirovljenika-branitelja koji su umirovljeni mladi, kao i lažnih branitelja. Sve to plaća MALI BROJ RADNO AKTIVNIH POJEDINACA!
fitilj
21.6.2013. 7:42
@Lance Poole sve treba imati ekonomsku računicu.
Lance Poole
21.6.2013. 2:00
Definicija i formuliranje pojma mirovine su nekorektni, odnosno diskriminirajući.
Pojedinac je država. Pojedinac je suveren države.
To znači da je svaki pojedinac kralj države, vladar, pa i sabornik.
Sabornici u saboru su samo zastupnici pojedinca.
Oni nisu suvereni u smislu kao što je to pojedinac, nego prvenstveno zastupnici suverena pojedinca građana.
Njihova suverenost se mjeri po vrijednosti autentičnoga zastupanja pojedinca, koji nema izravnu mogučnost govoriti u saboru.
Ako sabornici ne zastupaju časno pojedinca, onda su oni šarlatani, koji daleko stoje ispod pojedinca.
a.) u biti ne postoji svota novca radnika za vlastitu, kasniju mirovinu
b.) ali ni ne postoji solidaran fond za sadašnje mirovine umirovljenika

Što onda postoji?
Jasno je da građan mora kroz doprinos svoje radne snage i socijalnog učinka da jedan dio (cehent) metne u opću zajedničku zdjelu.
Građan radnik svojim radom i djelom privređene plaće garantira osiguranje države (kolektivne jedinice jedne ljudske zajednice). I isto tako država pojedincu radniku garantira da će se za njega socijalno brinuti do kraja života, čak kada on više ne može raditi.
To nema nikakve veze sa nekim vremenskim terminom. Jer to čini svaki pojedinac građan za vrijeme svoje radne sposobnosti i to uvijek čini država u svako doba.
To je uzajamna garancija jednoga solidarnoga ugovora između pojedinca i države, države i pojedinca. A činjenično je pojedinac sam država. Država je organ pojedinca, koja u njegovo ime vrši službu nad njim, kao što i on nad njom, da ona može imati svoje vanjsko materijalno tijelo i kao takva služiti pojedincu. Država je u tom smislu ogledalo pojedinca, njegovo lice.
Sa toga pogleda, uopće ne postoje sporovi oko pitanja plaćanja novca za mirovinu. Ne postavlja se pitanje, da li radnik plaća za sadašnje umirovljenike, ili za sebe kada stigne u penziju.
To pitanje je u biti krivo postavljeno. Krivnja toga krivo postavljenoga pitanja se nalazi u političkim korumpiranim sistemima i strukturama, koje sugeriraju laži, da radnik u biti ne plaća za sebe, nego plaća za druge. To tako nije istina. Itekako radnik plaća za sebe. Ali ne plaća u smislu štedne knjižice. On plaća za sebe u smislu, da svojim novcem financira funkcioniranje cijele države, koja je on sam. On svojim novcem financira da je država sposobna da financira svakoga pojedinca da svaki ima dosta za živjeti, da je egzistencijalno opskrbljen. I tim načinom pojedinac plaća i uplaćuje novac i za sebe. Jer činjenicom da svaki radnik od milijuna radnika plaća taj dio, cijela država se hrani i opskrbljuje sposobnošću da preko svojih ustanova hrani i brine se o svim građanima, koji su nemočni.
Taj sistem nikada ne isključuje obavezu da se djeca brinu o svojim roditeljima. Briga djece za roditelje je danak brige roditelja za djecu.
Država nikada nije u stanju nadoknaditi obiteljsku bliskost.
Ukoliko djeca mogu i moraju da se brinu o svojim roditeljima, utoliko će država biti sposobnija brinuti se o starima bez djece.
Država koja u svom sistemu principijelno vodi brigu o roditeljima umjesto njihove djece diše hladnoćom bez ljubavi. U takvoj državi starci masovno krepiraju osamljeni u urinu i krvi.
Njihova djeca se iživljavaju u prolaznom trenutku i svojim ponašanjem sačinjavaju potencijelne kandidate za staračke, masovne domove.
Krivo političari govore, da su mirovine zagarantirane. Nebi se smjelo reći, da su mirovine osigurane, nego da je osiguran čovjek. Da je osiguran pojedinac i suveren države, pojedinac kao nosilac države, kao sama država. Nema dvojbe o činjenici, da će država uvijek nositi pojedinca sa poštovanjem iz zahvalnosti prema njegovim djelima.
Radnik koji je sposoban da radi, plaća svoj dio za tu državu, čiji je on subjekt. On zna da će mu se ta država odužiti svojim obzirom prema njemu, kada on više nije u stanju da radi.
Može to biti svota novca, ali ne nužno. Može to biti njega, opskrba, darovi, posjete, ljubav, naturalije itd.
U biti nije sve u novcu, a novac ne može biti mjera života. Novac ne može biti mjera za ništa, jer novac je samo sredstvo za jednostavniju razmjenu. Može se dobro živjeti i bez novca, ako svaki ponešto daje i svaki ponešto prihvata prema potrebama.
Kapitalizam je smrt sviju sistema, jer nema ništa ružnije, od uređenja klasa, bogatih, bogatijih, najbogatijih, pa mase običnih, prosječnih radnika, na dole do siromašnih, nemočnih, tlačenih. Kaste ne postoje samo u Indiji, one postoje u cijelom kapitalističkom sistemu.
Iz agresivne privatizacije proizlaze dileme i fenomeni, kako ih je Ljubo Weiss opisao. Cjenkanje o pitanju, da li da se ide po pojedinca ili ne.
To je moguče samo u sistemu, koji mjeri i računa preko novca. Računa se o prevozima i njihovim cjenama u odnosu na neke dubiozne dobitke. Bolestan je takav sistem i bolestan je takav razvoj.
On ne gleda na čovjeka, na dušu, nego gleda na novac, to jest u obliku potencijelnog gubitka ili potencijelnog dobitka.
lukica
18.6.2013. 9:32
stole, itekako sam svjesna činjenice da ni u EU ne teku med i mlijeko, no činjenica je da omjer cjena i plača kod nas i u EU nije baš isti.Ipak tamo ljudi lakše "dišu".Osim toga nema, bar u tolikoj mjeri, mita i korupcije koje je kod nas prisutno u svim sferama, pa tako, na žalost i u zdravstvu
stole123
17.6.2013. 23:47
lukica pa ni u eu. plaće i mirovine nisu ništa posebno, i tamo je isti problem ima doduše par članica gdje je to normalnije ali većina članica ima isti problem ,
lukica
17.6.2013. 21:49
Zdravvstvo je u kolapsu, mirovinsko je u kolapsu jer je i država u kolapsu. Što nas čeka u u budučnosti, samo nebo zna. Nedavno je objavljeno da se sa 30. 6. raskidaju ugovori sa svim privatnim poliklinikama, nakn par dana tu su vijest demantirali. Ukoliko ipak dođe do raskida ugovora, pitam se kolike če biti liste čekanja, koje su i onako poduže, bez obzira što ministar kaže. Dakle ostaje nam jedino da plačamo pretrge,koje kakve zahvate...Koji si to "penzić" može priuštiti a radio je cijeli svoj život i ulagao u mirovinski i zdravstveni fond. Djeca , koja bi mu i pomogla, ili su bez posla ili rade za "crkavicu". Ali to je, kako je bač joza rekao kapitalizam i svatko od nas pliva kako najbolje može i umije. Reforme su potrbne, slažem se, ali ne na uštrb malog čovjeka. Na televizij nas svakodnevno informiraju o izjednačenju cijena sa EU, ali nitko ne spominje izjednačenje plače i mirovina. Do tada nadajmo se dobrom zdravlju.
bać joza
17.6.2013. 21:08
Poštovani!

Razumijem ja i mirovinsko i zdravstveno osiguranje. No, pitanje je: "Gdje je pečat, tj. gdje je lova."

Malo po malo idemo u razvoju i u pogledu zdravstvenog i mirovinskog sustava. Židovi su nam tu primjer. Oni za vrijeme zemaljskog života toliko zarade da imaju i za starost, bilo od kamata bilo od iznajmljivanja prostora. Nem druge, opasno smo zagrizli u kapitalizam i borimo se!
stole123
17.6.2013. 20:33
ljubo svaka čast tekst je pogodak u sridu kako bi neki rekli, evo da dodam i ja poneku riječ za razmišljanje. prije par godina radio sam neki posao u austriji, točnije gracu, i pomalo slušam tv dok radim , jednom se objavljuje da se u eu, 2017 godine ukida mirovinsko i zdravstveno osiguranje, i uvodi se američki sistem, odeš kod liječnika i platiš koliko košta njegov pregled, tada dobiješ račun i sa njim odeš u svoje osiguranje i oni ti vrate novac,(dali kompletan ili dio ) nisam naj bolje razumio. kad sam se vratio nazad prvo sam to ispričao svojoj knjigovotkinji a ona mi objasni da se kod nas to uvodi 2016 gdine, ja do mirovinskog pa upitam mogu li ja kao obrtnik da potpišem da netražim mirovinu od mirovinskog i da neplaćam dalje mirovinsko , ljubazno su mi objasnili da ja ni neplaćam mirovinsko za sebe nego vam lijepo piše mirovinsko iz solidarnosti, što znači da si solidaran i daješ drugima za mirovinu, . lijepa riječ solidarnost, ali za mene ona znači da dam koliko mogu a ne koliko mi netko drugi odredi da moram dati. i tako ja odem iz mirovinskog i stvarno piše mirovinsko iz solidarnosti, a to što naši umirovljenici dobijaju mirovine i to je valjda iz solidarnosti jer nemaju za pristojan život ,e sad mene zanima kakve ćemo mi imati mirovine koji plaćamo mirovinsko i zdravstveno kad se 2016 godine ukine mirovinsko i zdravstveno osiguranje , valjda će se netko smilovati pa dati i nama neku mirovinu iz solidarnosti.nešto slično je i sa zdravstvenim, odem kod liječnika nakon 20 godina i dobijem da platim pregled jer je dopunsko isteklo prije par dana odem ga redovno i produžim ali pregled see morao platiti a vjerovatno se negdje i može vidjeti da se dopunsko plaća od kad je izišlo, a i 20 godina nisam posjetio liječnika , a plaćamo to osiguranje ,
Ljubo R. Weiss
17.6.2013. 18:17
@bać joza
Ima i toga, a to je da djeca ne brinu, iako IMAJU i za sebe i za njih, o siromašnim roditeljima, ali to su više iznimke nego pravilo. Žalosti me da ne razumiješ SUSTAV MIROVINSKOG I ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA, u koji su ti ljudi u danas u nevoljama, preko svojih firmi ili kao obrtnici, ili kao seljaci itd.UPLAĆIVALI ne male sume za zdravstvenu zaštitu i/li mirovinu?? Pitam ponovo, gdje su nestali ti silni novci, kako se njima upravljalo da se njima, pacijentima, danas broji svaka tableta, svaki pregled, svaki posjet doktoru... da bi na kraju došli u situaciju da mnogo ljudi, pogotovo starijih, ne živi nego životari????
bać joza
17.6.2013. 17:10
Poštovani!

Naravno da oko ovakvih pitanja ne može niti biti polemike nego racionalno, razborito i odgovorno reći da se za starije ljude prvenstveno trebaju brinuti njihova djeca. Tu nema nikakvog spora. Zašto bi se za starije brinula država ako ti stariji imaju vlastitu djecu.

Ako nemaju djece, itekako mogu svoju imovinu dati nekim mladim obiteljima koje će se za njih pobrinuti dobivajući zauzvrat njihovu imovinu. Znam da nije lako starim ljudima dati nekome nešto što su oni krvavo stjecali tijekom cijeloga života, no nekome će to svakako ionako pripasti poslije njihove smrti. Zato, neka se o tome pobrinu na vrijeme. Uvijek se može naći rješenje na obostrano zadovoljstvo.

Pozdrav!
zigi7darko
17.6.2013. 16:22
Civiliziranost neke obitelji, države, društva se mjeri po tome koliko se ta obitelj, država, društvo brine za svoje stare. Tu završava svaka priča.
Naši stari žive kao zadnji bijednici (velika većina), tu sada uopće nisu bitne stvari koje vi ovdje navodite. Oni moraju živjeti dostojanstveno, jer su to (uglavnom) zaradili svojim "grbavim" leđima.
Tko tu mora "uskoćiti", pa naravno država. Ne postoji ni jedan problem koji u jednoj civiliziranoj državi može biti prioritetniji od toga.
Ponavljam, naši stari žive kao zadnji bijednici, to je sramota svih nas, nitko od nas zbog toga ne bi trebao/smio mirno spavati.
Ne želim dalje o ovoj temi ovdje polemizirati.
Hvala.
Pozdrav!
bać joza
17.6.2013. 15:18
Poštovani!

Definitivno da ima vrlo teških situacija u kojima se nalaze naši ljudi, i to ljudi starije populacije. No, treba otvoreno reći da puno puta starija populacija ne želi dekomodirati svoje potomke, pa i za prijevoz, makar im djeca imaju automobile. Ti stariji i dalje pomažu svoje mlađe puneći im gepeke automobila kada im dođu u posjetu u selo. Znam da nije lako napustiti svoje selo i moliti pomoć svojih najbliži, ali ti stariji svoju imovinu ne ostavljaju društvu nego svojim potomcima. Neka se ti stariji ljudi obrate za pomoć svojoj djeci, a ne da očekuju pomoć od zajendice a da pri tome njihova djeca za njih ne mare.

Budući da mi poziv nalaže pomagati drugima, jako sam dobro upućen u situacije naše populacije. Da je teško, jest, ali u isto vrijeme naći dobre, savjesne i odgovorne ljude da ti nešto za plaću naprave je prava lutrija.

Dakle, doista treba odgovorno, studiozno i pošteno govoriti o krizi u našoj domovini. Znam da takve analize nisu za internet portal, ali kada se već piše, neka se čuje i druga strana medalje.

Pozdrav!
zigi7darko
17.6.2013. 12:28
Poštovani gosp "bač joza", zaista mi nije cilj preuveličavati teško stanje kod starije populacije.
Nisam onaj koji ima na bilo koji naćin ikakve veze s politikom, sram bi me bilo.
Govorim samo ono što vidim svakodnevno, dok ulazim u takve kuće i pokušavam im pomoći na razne naćine, volonterski, u svoje slobodno vrijeme.
Stanje je katastrofalno, no, kao što rekoh, ljudi su preponosni da kažu da žive u teškoj bijedi.
Ako sumnjate u moje riječi, provezite se malo selima naše županije, zastanite, udite u kuće...
Lijepi pozdrav i sve dobro Vam želim!
kišni
17.6.2013. 12:25
nisu nama problem stvarni bolesnici nego oni kaj traže debelu vojnu mirovinu dobiju brdo lijekova koje naravno treba netko platiti koje oni ionako bace u prvu kantu za smeće, eto tak odem ja lijepo doktorici, sasluša ona mene kaj me muči i pazi sad na nekom žutom papiru nekaj napiše i ovak mi reče "Odite si to kupite u ljekarnu pa si to kupite ak vam nakon 10 do 15 dana ne bude bolje onda mi opet dođite pa bumo smislili nekaj drugo, pitam ja nju zakaj ne mogu to dobiti na freecept jer plaćam i dopunsko a ona meni mrtvo ladna da je potrošila mjesečni bonus izdavanja na teret HZZM-oa, nemam pojma dali sam dobro uopće i napisao ali je ovo katastzrofa znači oni kaj muljaju za vojene penzije Piti Jesti Piti a da ne pričam o kladionicama, njima sve na moj račun e pa J..... se s.., pa kud ovo vodi, ne smijem se svađati jer me bu još i policioja privela ioko sam u pravu.
Ljubo R. Weiss
17.6.2013. 11:28
@zigi7darko
Hvala ti na ovoj dopuni moje kolumne! Zato i tvrdim da se u nas socijalna država ttalno urušava... Jer, ti starci u velikoj većini su radili i siguran sam,u velikoj većini, zaslužili stare dane dostojne čovjeka...I hvala ti što činiš dobra djela, to je prmjer drugima kako nam bez solidarnosti nema sreće ni budućnosti!
@bać joza
Upravo u Crkvi, Caritasu drugim ustanovama vidim posebno značajnu ulogu u otklanjanju ovakvih, i drugih apsurda, hrvatskog društva!
bać joza
17.6.2013. 11:16
Poštovani!

Iako je situacija otežana, ipak nije toliko staršno da se kaže da ima na tisuće onih koji su baš totalno u kolapsu. Treba ostati smiren i razborito inositi podatke!

Pozdrav!
zigi7darko
17.6.2013. 11:13
Nekima je još puno gore gosp. Weiss!
Svakodnevo putujući s posla obavezno povezem jedan dio puta starce koji cijeli dan čekaju po bolnićkim čekaonicama na pregled.
Naravno da nemaju novaca za autobusnu kartu do Virovitice, pa moraju stopirati.
Te bi priće trebali čuti, pomalo su slične "Zapisima iz mrtvog doma".
Što mislite, koliko treba da "Hitna" stigne do njihove "hiže"?
Što mislite, kako je živjeti s tisuću i manje kuna mjesečno?
To su istinski heroji naših dana, no, bez obzira na sav jad koji proživljavaju, još uvijek ih nije napustio ponos, srame se reći da doslovno gladuju.
A ima ih na tisuće u Virovitičkom kraju...
bać joza
17.6.2013. 10:01
Poštovani!

Vrlo iscrpan i razrađen članak o našem zdravstvenom sustavu.

Premda je zdravlje čovjeka na prvom mjestu, nekako bi prežalio da je ovakvo stanje samo u zdravstvenom sustavu, kada takvo stanje ne bi bilo u svim sferama našega života.

Što je tu je. Pojedinac ne može učiniti puno, ali eto može se malo potužiti na sustav u kojem živimo. Tako je to.

Pozdrav!


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa