Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Turudić drži konce procesa, Sanader misli da je još premijer

  Ljubo Ruben Weiss           10.11.2011.         3314 pogleda
Ljubo R. Weiss: Turudić drži konce procesa, Sanader misli da je još premijer

Danas, četvrtak, 10. studenog 2011. gledao sam TV reportažu o suđenju Sanaderu u Zagrebu, TV izvještaj kojime je podsjećao na najzanimljivije rasprave pred američkim sudovima. U jednom trenutku Sanader kategorički odbacuje i optužnicu za MOL jer se temelji, kažu on i obrana, na iskazu jednog čovjeka (Ježića) koji ima problema sa tužiteljstvom i nastoji se izvući iz te situacije. Turudić  je još jednom prekinuo Sanadera uz uvjeravanje kako će ga tijek rasprave uvjeriti da nije uskraćen u pogledu ravnopravnosti na zastupnicu optužbe.

PREPIRKA  TURUDIĆ - SANADER
 Zatim je uslijedio dijalog koji je bio otprilike slijedeći:

--------------------------------------------------

"Ali ona je ponovila cijelu optužnicu!", kaže Sanader.(optužnice za Hypo Banku i Ina-Mol su spojene u  međuvremenu u jednu!)  
"Niste u poziciji da postavljate pitanja, već da na njih odgovarate!", uzvraća mu Turudić.
"Zašto mi predbacujete?", pita Sanader
"Molim vas ne uvodite moralne kategorije i ne polemizirajte o osobnim odnosima", kazao mu je Turudić i upozorio ga da nije vrijeme da iznosi obranu.


"Ja poštujem sud i kako kažete, tako će biti, ali naprosto sam htio reagirati na sve što je izrečeno. Držim da je Laptoš iznijela vrlo teške optužbe na moj račun. Ulažem oštar prosvjed .... Turudić ga prekida jer ga, kaže, ne zanima što je razgovarao s odvjetnicom.

Kasnije  Sanader je kazao da se želi dodatno očitovati.
"Ha, dobro...", odgovorio mu je Turudić i kazao je da će ga prekinuti ako previše bude duljio.

----------------------------------------

   Ovo navodim, kao ilustraciju prepirke, zapravo oštrog sukoba suca Ivana Turudića i optuženog Ive Sanadera, bivšeg hrvatskog premijera.

Nije mi namjera očitovati se o krivnji Sanadera, već želim skrenuti pažnju na djelovanje  suca Ivana Turudića, inače v.d. predsjednika Zagrebačkog županijskog suda, koji ni u jednom trenutku ne ispušta konce  sudskog procesa iz svojih ruku. Naime, i pored više pokušaja Sanadera, pa i skupih odvjetnika da impresioniraju  glavnog suca, to im ne uspijeva, pa je i iz ove prepirke u četvrtak Ivo Sanader izvukao deblji kraj.

TKO JE SUDAC IVAN TURUDIĆ?

  Tko je zapravo Ivan Turudić, pitaju se mnogi iako je on Virovitičanima poznat kao kadar koji je u Zagrebu napravio zavidnu karijeru. Po mišljenjima laika, ali i stručno - pravnih krugova Ivan Turudić je uspješan sudac. Ima 49 godina, v.d. je šefa zagrebačkog Županijskog suda, sudionik Domovinskog rata koji je pravnu karijeru započeo na Općinskom sudu u Virovitici. Sportaš je koji se odlično snalazi s nogometnom loptom i dobro s teniskim reketom, vozi pristojan automobil Audi A4, ima i veliki kredit od preko 400 tisuća kuna, stanuje u stanu od stotinjak kvadrata, djeca mu zahvaljujući stipendiji studiraju u Americi. Može se reći da se stvari za njega odvijaju dobrim tijekom, komentira Jutarnji list. Osim što je stalno u medijima zbog predmeta u kojima sudi i silnih priča o tome koliko je sudac blizak HDZ-u, a koliko neovisan te hoće li uspjeti postati predsjednik Županijskog suda.

   Nije ga lako uplašiti, iako je to pokušao i Hrvoje Petrač, kojem je sudio i osudio ga na zatvorsku kaznu. Sudio je i kompliciran slučaj Ivane Hodak osudivši Mladena Šlogara, osudio je i Nevena Juricu, bivšeg

Veleposlanika RH pri Ujedinjenim narodima,  u jednom slučaju presudio je da  osuđeni ima vratiti otuđenu imovinu državi, ukratko zapadali su ga pravno pa i politički delikatni slučajevi.

   Osobno, cijenim ljude koji se ne daju impresionirati niti zaplašiti, a tu na neki način ubrajam i sebe. Neki će prigovoriti da pišem o sudskom procesu koji je u toku, a tima mogu samo poručiti da nije takvih tema mediji bi ostali bez najmanje petine svojih sadržaja. Pišem o okolnostima sudskog procesa, zapravo, uz Sanadera, ključnu ulogu u procesu ima Ivan Turudić, tu je i zamjenica tužitelja Uskoka Tamara Laptoš, kao nositeljica i jedne svjetske prestižne nagrade za državne odvjetnike, koja se također priprema za svako ročište i brzo odgovara na nezgodna pitanja i tvrdnje. Tu istu tužiteljicu Sanader je u nekoliko navrata oslovio s „ona" na što je opet reagirao Ivan Turudić, upozoravajući Sanadera da je oslovljava kao „zamjenicu državnog tužitelja" pokazujući i na taj način da valja poštovati sud i sudionike sudskog procesa.

SANADER JOŠ UVIJEK MISLI DA JE U BANSKIM DVORIMA

    Dojma sam da zapravo Ivo Sanader, i pored višemjesečnog pritvora u Austriji  i u Remetincu, još nije se pomirio s novom ulogom i novom situacijom. Jednostavno, često se ponaša kao onaj koji je još u Banskim dvorima i zvijezda domaće i međunarodne politike. Ne treba zaboraviti da se Sanader uvelike bavio teatrom, u teoriji i praksi. Tako, sudeći po današnjem držanju na sudu,(četvrtak) gdje jedva ima tragova njegovih bolesti, može se zaključiti da je odgoda početka procesa zbog lošeg zdravstvenog stanja bio ipak manevarski potez Sanadera i njegove obrane.  Biti šest godina na čelu hrvatske vlade, okružen poslušnicima, neprikosnoveni vladar i uvjerljivi autoritet za suradnike, ali i veći dio javnosti, dio je njegova identiteta koji želi i u ovom sudskom procesu koristiti. Zato, nije lako ni Ivanu Turudiću, ali ni drugima uključenima u ovaj sudski proces.

   Naravno, teške optužbe valja dokazati - afera s Hypo bankom gdje ga se tereti za primanje pozamašne provizije te afera u vezi INE-MOLA gdje se Sanadera tereti da je primio mito za protuvrijednost od 10 milijuna eura. Za to je trebao ishoditi  prepuštanje upravljačkih prava Inom mađarskom Molu, što je i učinjeno. Navodno, posredstvom Roberta Ježića, Sanaderu je stiglo pet milijuna eura, a nakon toga Ježić je prekinuo  ugovore o „savjetničkim" uslugama koje je, opet navodno, Sanader pružio MOL-u.

   Sve ovo, mada još nema presude, ukazuje da je hrvatsko društvo još uvijek impregnirano korupcijom i da ovu borbu za poštene i čiste ruke, valja nastaviti i da u tom smislu, Kukuriku koaliciju očekuju nadnaravni zadaci. Tim više, što ima znakova (koaliranje HDZ-a s Kerumom i drugo) da se pred ove izbore za Sabor javljaju neprincipijelne koalicije, samo da bi se osvojilo što više mandata u Saboru. Da sada ne ulazim u temu koliko je primjerice, vrh Hrvatske narodne stranke čist i vjerodostojan ili koliko ima logike da političar osuđen pravomoćno za ratni zločin, služeći kaznu u zatvoru u Mostaru (u drugoj državi) vodi listu HDSSB-a?

   Na kraju, mnogi zaboravljaju da nismo punopravni član Evropske zajednice, da je na snazi monitoring i za nadati se je  sve ovo negativno što isplivava na površinu, bit će zamijećeno u Bruxellesu i Strasbourgu. Utoliko je važno da imamo korektne suce u pravosuđu, da razumijemo da je čuveno poglavlje 23 pregovora Hrvatske i EU, zatvoreno uz neke obveze Hrvatske prema članicama EU.

ZA ENERGIČNE I PRAVEDNE SUCE

   Utoliko je posebno važno imati energične i pravedne suce na svim razinama suđenja, omogućiti i okrivljenima obranu, ali ne i povlačenje za nos sudaca, državnih odvjetnika.... jer, kako kažu i sveti spisi, gdje je više pravde, više je i mira!

  U tom okviru vjerujem u pravnu državu ma koliko bilo pokušaja da se iza kulisa na nju djeluje. Posebno držim da bez nezavisnog pravosuđa i sudaca, neće biti prijeko potrebne demokratizacije društva niti izlaska iz agonije u kojoj se hrvatska država predugo nalazi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
14.11.2011. 9:08
Jedna od mojih najvećih neciviliziranih zamjerki bivšem prvom presjedniku RH je da je za svoju suprugu Ankicu govorio "ona", dakle, za njega je to bila ona a ona nije bila ni srbijanka niti jevrejka, pardon, po hrvaški-židovka.
Pa htio bih vidjeti kako to funkcioniraju državne stipendije za djecu visokih funkcionera, ne plaća li te stipendije sam propračun ove male državice, a Jurica je ionako bio već otpisana roba koja je ovu državu dosta koštala. Jer i on se stipendirao u raznim kockarnicama novcem seljaka ove napačene zemlje.
tomislav
14.11.2011. 8:59
Pa onaj seljak Laslo ili onaj seljak bez zubiju sa nekom malom bradicom elokventniji su ljudi od toga vašeg suca iz suhopolja. Zar se to ne može uvidjeti, pa on da jednom prevejanom doktoru makar i lopovu drži predavanja o ovom i onom, zar je i to moguće.
Lj. R. Weiss
13.11.2011. 21:23
@sanjalica
Ma kakve galamđije, teški huligani koji ugrožavaju ustavni poredak Hrvatske! Znamo mi takve.. he, he...
sanjаlica
13.11.2011. 18:41
Piše u Slavonskom listu da su ta dvojica poznate galamdžije. Meni je glupo da sada napadaju čovjeka oni koji su bježali iz Hrvatske dok je on došao.
Lj. R. Weiss
13.11.2011. 2:29
Vjerojatno su ona dva hrabra mladića u Belom Manastiru čuli ili pročitali koliko je Šeks ovdje na portalu "omiljen"!?Za nadati se je da će netko iz Gradskog vijeća Virovitice izreći sličnu poruku zlom duhu hrvatske politike, čovjeku koji je godinama držao šapu nad pravosudnim sustavom. Nije li taj gospodin Sova, grobar demokracije, i počasni građanin Virovitice???
siniša prpić
12.11.2011. 19:53
@MMMM, potpuno si u pravu. Još uvijek su oči ( i uši ) sudaca uprti u politiku. Prilika je da nakon 04.12.11. svaki sudac donosi odluke u skladu sa pravilima struke i vlastite moralnosti. To očekuju i mnogi građani Vir.-podravske županije koji pripadaju grupaciji "štediša", ali i mnogi drugi. Živi bili pa vidjeli.
Lj. R. Weiss
12.11.2011. 16:18
MMMM
U pravu si, ove kakve-takve projene u djelovanju hrvatskog pravosuđa, događaju se pod pritiskom EU.Uz sve, tu se brojni strani novinari, Sanaderov odvjetnički tim jedva čeka neku grešku sudskog vijeća da bi alarmirali inozemstvo.
MMMM
12.11.2011. 13:33
Mislim da će se sada izvađati pravedna suđenja jer se gleda svaki pokret i unutar države i iz EU pa si vladajući ne mogu priuštiti bilo kakve kiksove. Kako da se dokaže da imamo pravednu državu EU, kako da se biračima pokaže da se korupcija iskorjenjava.
sanjаlica
11.11.2011. 23:52
Dobro piše Ljubo da je Šeks jedan od malo poštenih. E da je više takvih gde bi nam bio kraj.
stole123
11.11.2011. 22:10
sonic. imaš dobar nos da nanjušiš nešto što drug znaju a to je da je istina da je sudac turudić blizak hdzeu. drugo da su i turudić i sanader dalmatinci.treće je da je turudić marija sestra od ivana turudića sudca bila u fondu za privatizaciju (kad su uništeni pikovi) pa prema tome dobro si nanjušio a ishod tog suđenja ćemo vidjeti na kraju ali mislim da je to ipak samo farsa za nas obične građane
Mikeš09
11.11.2011. 19:37
Ne kudite konja dok utrku trči a i ne hvalite ga dok utrka nije gotova...ovo u članku su samo impresije,kao...zgodan,mlad,lijep i plav...
Sonic
11.11.2011. 15:18
Bilo bi zanimljivo pročitati kolumnu o Šeksu, u zadnje vrijeme novinari kao da se boje (i s pravom) detaljno ga izanalizirati. Možda misle da se o njemu već sve zna, ali ja tvrdim da nije loše ljude podsjetiti.
Go for it!
tomislav
11.11.2011. 14:10
Valjda je svima jasno da je taj sudac, nepsimen, trokant kad govori, nema viziju onoga što radi, nastupa s pozicije svoje navdone moći, svakako ga vratiti u pučku školu da nauči propuštene pjesmice naizust. A Sanader je zaista i za toga sudca u za šeksologiju koja vlada ovim prostorom doktor doktora (i izdavač porno literature).
independente
11.11.2011. 12:05
najte se srditi, g. Weiss. to što ste u tekstu napisali-i ja bih. napomenuo sam samo kako bi trebalo biti.
Lj. R. Weiss
11.11.2011. 11:57
@sonic, independente
Pisao sam o onome što vidim i čujem. Napisao sam i da se Turudića svrstava u društo blisko HDZ-u. Koliko je stvarno blizak HDZ-u ne znam! Znam samo da Šeks ima velik utjecaj na pravosuđe, iako je to iz dana u dan sve manje! Šeks je pak posebna tema - izraziti politički žongler i antidemokrata. "Zaslužio" je bar jednu kolumnu i da ga oslikam kao izrazitog negativca naše političke scene!
independente
11.11.2011. 11:04
nije ture kriv! kod normalnog ministra pravosuđa takav vjerojatno ne bi imao takvu težinu i sudio najveće procese. promjene će brzo stići, vidjet ćemo hoće li novi ministar/ica sve to gledati s čuđenjem i divljenjem ili će netko dobit po prstima.
Sonic
11.11.2011. 10:50
Mislim da se samo u Hrvatskoj može dogoditi da prvo Sanader postavi Turudića na Županijski sud, potom mu ovaj sudi, a sve s vjetrom u leđa dragog mu prijatelja Vladimira Šeksa. Onog Šeksa koji je odjednom postao najveći borac protiv korupcije (tj. I. Sanadera), velikog demokrata koji vraća verbalni delikt.
Neovisno pravosuđe nemamo i cijela farsa oko Sanadera je predstava u režiji vrha HDZ-a, Turudić je marioneta jedne prljave političke igre u koju je vjerojatno i sam upetljan.
hdznedajboze
11.11.2011. 10:17
Držte lopova,aktualna tema i u potpunosti se slažem sa autorom,smatram da to nije uplitanje u proces koji traje.To je iznošenje mišljenja jedne osobe sa trenutnim stanjem jednog suđenja koji zanima većinu stanovništva RH.Jedna mala zamjerka autoru članka koji kod nabrajanja vrlina glavnom sudcu nije bar jednom riječju spomenuo njegovu uspiješnu karijeru u nogometnom klubu Suhopolje.Manje važno ali mi Suhopoljčani smo na to ponosni.Namjerno ne spominjem optuženika Sanadera smatram da on nije tema ovog članka već je to izvrsni sudac Turudić.


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa