Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Tko nam dolazi u Viroviticu? Profesor doktor Žarko Puhovski, britka uma, zanimljiv, hrabar…

  Ljubo Ruben Weiss           16.01.2015.         5492 pogleda
Ljubo R. Weiss: Tko nam dolazi  u Viroviticu? Profesor doktor Žarko Puhovski, britka uma, zanimljiv, hrabar…

Na spomen dr. Žarka Puhovskog netko će vam reći AHA, TO JE ONAJ KOJI ISKAČE IZ SVAKE PAŠTETE, ili pak netko drugi: AHA, DOLAZI U VIROVITICU, BAŠ GA ŽELIM VIDJETI – I ČUTI - U ŽIVO! Kada sam mu se svojevremeno obratio s molbom da bude gost Židovske općine Virovitica i održi predavanje na temu DRUGI SVJETSKI RAT, HOLOKAUST I TOLERANCIJA, nestrpljivo sam očekivao njegov odgovor. Prošle godine ugostili smo Slavka Goldsteina i njegovo predavanje u Gradskoj knjižnici i čitaonici bilo je vrlo dobro posjećeno. U međuvremenu vodili smo žestoku bitku s Vladom RH, ali i pojedincima u židovskoj zajednici kako bi osigurali rad i daljnje djelovanje ove naše male vjerske zajednice, bitku koja je uspješno – za nas – okončana!

Odahnuo sam kada je stigao pozitivan odgovor dr. Puhovskog s kojim se ne moramo u svemu slagati, ali koji slušatelje ne ostavlja ravnodušnim. Znaju to i njegovi studenti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali i mnogi koji su s njim surađivali ili se samo s njim družili, znamo to i mi koji ga dugo poznajemo. Moje poznanstvo s doajenom yu, ex-yu i hrvatske intelektualne i političke scene duga je vijeka (iz vremena zajedničkog studiranja 1968 – 1973.), no pripremajući se za predavanje saznao sam da je i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Višnja Romaj imala ga za profesora, pa i kod njega imala diplomski rad te da i u Virovitici ima krug onih koji ga izuzetno cijene. Ovom prilikom nećemo spominjati i osporavatelje njegova „lika i djela“.

Pripremajući se za ulogu domaćina i moderatora podsjetio sam se preko video snimaka na mnoge njegove javne nastupe, izjave, analize i kao poštovalac i kolega sa zadovoljstvom ga slušao, čudeći se pomalo koliko nas i danas povezuju mnogi isti ili slični stavovi i mišljenja. Iako zadnjih desetljeća i nismo puno komunicirali u sjećanju su mi njegove izjave na odličnom njemačkom jeziku koje je davao austrijskoj televiziji i njemačkim TV kanalima, a koje sam slušao u Beču. Novinari, mediji ga vole kao sugovornika jer je u stanju kratko, jasno, često i lucidno opisati neku političku situaciju, ukazujući na uzroke političke pojave i dajući prognoze razvoja određenih političkih procesa. Doživljavam ga kao osobu koja zna rano kukurijekati, koju ni život, ni okolina nije previše mazila i koji ima petlju, znači hrabro reći i neke istine koje nam i ne zvuče sasvim ugodno. Njegova je rečenica: ZADATAK JE INTELEKTUALCA SVOJEVRSNA IZDAJA….

Naravno, ovu rečenicu neki će shvatiti dobronamjernom, neki je neće ni razumjeti, niti prihvatiti, ali kao i sve u filozofiji i ona je za propitivanje i raspravu.

TKO JE, ZAPRAVO, ŽARKO PUHOVSKI?

   Tema o kojoj će govoriti – DRUGI SVJETSKI RAT, HOLOKAUST I TOLERANCIJA - široka je, povijesno-filozofska, ali i na svoj način vrlo intrigantna. Iako planiram uvodno dati ključne elemente biografije prof. dr. Žarka Puhovskog evo već sada kratke biografije:

 Rođen je 15. prosinca 1946. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je fiziku dvije godine, nakon čega odlazi u Njemačku na studij filozofije. Ponovno se vraća u Zagreb 1968. i upisuje se na Fakultet političkih znanosti. Slijedeće godine postaje glavni urednik Omladinskog tjednika. Nakon četiri mjeseca smijenjen je zbog tobožnje uvrede predsjednika Republike. Prije toga, u gimnaziji je bio isključen iz Saveza socijalističke omladina zbog jednog referata o seksu i kontracepciji. Miko Tripalo ga je poslije vratio u tu organizaciju.

Poslije sloma Hrvatskog proljeća 1971. postaje svjedok optužbe na suđenjima studentskim liderima, Draženu Budiši i Ivanu Zvonimiru Čičku. Diplomirao je 1973. godine kada postaje asistent na Institutu za filozofiju Sveučilišta u Zagrebu a od 1975. predaje filozofiju politike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je na brojnim stranim sveučilištima. Prevodio je knjige i studije s engleskog i njemačkog jezika.

 U politiku se vraća 1988. kao osnivač i predsjednik Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu (UJDI). Od početka rada Hrvatskog helsinškog odbora Puhovski je aktivni djelatnik te organizacije. Na njenom čelu bio je od 2000. do 2007. a slijedeće godine istupa iz te udruge zbog razlaza s dugogodišnjim suradnikom Ivom Bancem.  Svjedočio je u postupku protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača pred Haaškim sudom.

Nositelj je posebne nagrade Europskog rektorskog kluba za djelovanje za mir i protiv ksenofobije za 1993. godinu. Objavio je više knjiga. Interes i zajednica (1975.), Kontekst kulture (1979.), Povijest i revolucija (1980.), Um i društvenost (1989, Leksikon temeljnih pojmova politike (1990.), Politics and Economics of Transition (1993.) itd.     Naravno, nije moguće predvidjeti cjelokupni tok predavanja niti pitanja publike, ali kao onaj koji se u velikoj mjeri angažirao u ciklusu manifestacija vezanih za obilježavanje 70 godina od oslobođenja konc-logora Auschwitz, siguran sam da velikoj većini onih koji će u ponedjeljak, 19. siječnja u 19 sati navratiti u Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Virovitici poslušati predavanje dr. Puhovskog neće biti nimalo dosadno.
Virovitica i naša Županija imaju puno pravo na intelektualno-kulturna i obrazovna događanja prve vrste!

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Autor Lj.R.W.
20.1.2015. 2:18
Predavanje održano, dvorana puna, 50 minuta slušanja NETREENICE Originalan pristup trima podtemama, bez idedološke obojenosti" Tako govore najbolji hrvatski intelektualci! Gosta iz Zagreba pozdravila je početku Lahorka Weiss, predsjednica Gradskog vijeća Viroivitice!
Bio sam ponosan družiti se sda Puhovskim i moderirati predavanje. Danas u na programu 4 HRT-a bit će dio snimke te intervjui! Svima koji su pomogli da predavanje uspije, od srca hvala, i SHALOM! Vidimo su idući poonedjelajk u 19 sati na istom mjestu. Predavanje će imati moja malenkost. Tema: MOJ ŽIVOTS OCEM, Markom Weissom, logoraški broj 121 729, Auschwitz -Birkenau!
Nano-59
18.1.2015. 8:17
Kako je tema DRUGI SVJETSKI RAT, HOLOKAUST I TOLERANCIJA, po meni već naveliko izlizana i potrošena, prilagođena onome i onima koji se na nju pozivaju. Pojam velikog rata mi govori da rat traje konstantno od kad postoji ljudska zajednica, a svijet je doživio dva posebna, dva velika. Ratova i sukoba ljudskih CIVILIZIRANIH hordi mi je pun k...., gosta bih radije pitao o političkim događanjima i trenutku u kojem se nalazimo kao držvna cjelina. Kako to nije tema radije ću biti negdje drugdje, već sa prije rekao da sam svoj Holokaust strušio, a o tuđim mi se više ne da naklapati, jer u ime osoba, žrtava Holokausta i ispravljanja nepravde prema njima od `45 godine čine se nove još veće nepravde i pogromi.
Autor Lj.R.W.
17.1.2015. 23:08
@Lynx
dojma sam da si idealan za publiku najavljenoig predavanja dr. Puhovskog. Nisam želio opterećivati tekst detaljima, ali na satolu mi je knjiga "HOLOKAUST, ljudska prava i obrazovanje" sa esejom Žarka Puhovskog "Razlozi epohalne prihvaćenosti genocida" Ako bude prenio publici sam neke teze iz tog izvrsnog eseja vidjet će se koliko su povezani Drugi svjetski rat, Holokaust i sadašnji događaji u Francuskoj. I mišljenja sam da "vlad" dobro razumije poveznice između tri događanja i one nisu nimalo teritorijalne, ili su to jako malo!
Lynx
17.1.2015. 22:05
@vlad,
ratove uvijek želi najmanje jedna strana. Ne mogu ipak povezati ww2 i holokaust sa nedavnim nemilim događajima u Francuskoj (osim teritorijalno), tako da ne vidim ništa bitno i zajedničko sa ww2 i holokaustom i nedavnim događajima, te zašto moramo u tom smislu razumjeti događaje iz ww2.
Ines_Golić
17.1.2015. 17:08
Da pričam o čovjeku nešto, kojeg ne poznam, ne bi bilo u redu. Ali, sumnjam da neće oduševiti našu publiku. S obzirom da je prvi put u ovome gradu, mislim da će biti dobra senzacija i usvježenje među ovoj varoši. :) pozdrav!
UooH
17.1.2015. 15:16
Ma kakvi HDZ čovječe nit sam ikad bio u HDZ-u niti ću ikad biti dok su tamo tvoji komunjare poput Karamarka.
mirovnjak2
17.1.2015. 12:53
UooH!
Moram se ispričati brojnim, ali nažalost šutlijivim HDZ-ovcima koji ne spadaju u one o kojima ja pišem i koji su vrlo glasni poput tebe.
Poznam jednoga visoko pozicioniranog HDZ-ovca koji je sudjelovao u pretvorbi, ali danas njegova tvrtka ima više uposlenih nego je imala prije pretvorbe.
Ovakvi su rijetkei i ćute, ali o njima trebamo mi govoriti i na njih se ugledati, a prvenstveno vi zagovornici onog kriminalnog dijela HDZ-a.
mirovnjak2
17.1.2015. 9:51
UOOH!
Čovjeka koji je uredno kršten kao dijete, u crkvi se vjenčao, djecu krstio kao "male", a ne kao što se ovi tvoji krštavaju kao "veliki" Djeca uredno vjenčana u crkvi unučad krštena, samo čovjek koji na HDZ-ovski način iz duše mrzi sve koji ne misle kao on može nazvati antikrstom.
No moj UooH meni je drago kada me te ti i takvi ne hvalite i tako nazivate, već bi se jako zabrinuo kada bi me ti hvalio,. Sačuvaj me bože tvojih pohvala.
Moji poznanici, moji susjedi i moji prijatelji znaju tko sam ja i što sam u svom životu radio.
jedna.
17.1.2015. 9:20
e pa baš se je našao "stručnjak" koji će upriličiti "intelektualno-kulturna i obrazovna događanja! predlažem da ljubo pozove i milorada pupovca da priča o domovinskom ratu. narod tište aktualni problemi i borba za preživljavanje, a ne drugi svjetski rat i laprdanja profesionalnih mutikaša koji žive os svojih priča. toga smo se naslušali u proteklih dva mjeseca. no tko voli nek izvoli!
vlad
17.1.2015. 6:43
Zadnji događaji u Francuskoj pokazuju zašto ZID. Zašto ratovi, koje niko ne želi.
Pokazuju zašto je važno razumjeti WW2 i Holokaust i nakon 70 godina. Vidi li EU kako je živjeti u strahu terora?
Neki vele da je posojao jedan rat od 1914 do 1945, jer je prvi izazvao drugog.
Treba li nam treći ? Kako pomoći u Ukrajini ?
Glad, kriza, granica između Istoka i Zapada.
Riskiramo li previše sa naoružanjem i pokazivanjem mišića ?
O svemu tome treba čuti prof. dr. Puhovskog.
UooH
16.1.2015. 23:42
stole123. iz njegovih komentara kroz više godina, no to je samo moje viđenje, evo ti ne vidiš tako i to mi je drago ja bih volio da sam u krivu....
stole123
16.1.2015. 23:25
UooH odakle ti izvadi da je mirovnjak ateist, ja to nigdje nisam našao, a nigdje nisam našao ni da je antikrist,
prije bi posumljao u terminatora da je ateist,
UooH
16.1.2015. 21:59
Mirovnjak sto tebe kao ateistu toliko zanima i smeta Crkva, znam dosta ljudi koji su ateisti (postujem njihov stav) ali oni ne vrijedjaju druge koji su u nekoj vjeri nego ih postuju. Zato bi za tebe prije rekao da nisi ateist nego antikrist. Terminatora i opcinuslatina necu ni spominjati.
bać joza
16.1.2015. 20:37
Poštovani!

Ne poznajete materiju o kojoj pišete!

Laku noć!
mirovnjak2
16.1.2015. 20:25
@Bać
je li ova izjava Svetog oca točna:
Crkva mora prihvatiti i krstiti svako dijete koje roditelji donesu u crkvu.
Je li se ti i tvoje kolege toga pridržavate?
Je li točna izjava svetog oca odnosno pitanje o homoseksualcima: Tko sam ja da im sudim?
Ili uputa jednog svećenika prema ženskoj djeci krizmanicima, da vode računa da ne uzimaju kume ako su spavale sa dečkima, a nisu u braku. Je li to sukladno sa stavovima Svetog oca?
Je li Sveti otac ikad službeno primio pravomoćno osuđenu osobu za ratni zločin od strane međunarodnog suda, ne priznavajući taj sud?
I tu ću stati.
bać joza
16.1.2015. 18:12
Eto, vjerojatno je tako! Vi u Virovitici imate više informacija.
slobodagovora
16.1.2015. 17:01
To što nije nikoga smijenio prije je znak da nema dobar uvid što pojedini biskupi čine svojim riječima i djelima, a ne da su na ispravnoj liniji.
bać joza
16.1.2015. 15:58
Poštovani mirovnja2!

Tema koju predlažete bila bi sigurno jako, jako zanimljiva! Naravno iz više razloga.

Prvi razlog je da se može javno razgovarati o stavovima pape Franje, koji su na prvi pogled zanimljivi lijevim medijima, jer papa Franjo potječe iz Južne Amerike gdje je Crkva Katolička jedini oslonac obespravljenih. Kao takav se na prvi pogled sigurno ne uklapa u naša zapadnjačka razmišljanja, međutim u svojim stavovima on se ipak drži nauka Katoličke Crkve koliko god se to nekima čini da radi suprotno.

Drugi razlog leži u činjenicu da papa Franjo još nije smijenio niti jednoga biskupa Crkve Katoličke u Hrvatskoj. To znači da su svi katolički biskupi u Hrvata na ispravnoj liniji, a to znači na liniji Crkve katoličke i njenog vrhovnog poglavara.

Treći razlog leži i u činjenici da katolički svećenici itekako podržavaju rad pape Franje, jer je papa Franjo itekako jasan i nedvosmislen. Naravno, i kada govori o homoseskualizmu, i o ljudskim pravima, i o pravu na poštivanje vjerskih sloboda, i o korištenju materijalnih dobara.

Definitivno, da bi tema bila zanimljiva i vrlo aktualna. Ja se te teme uopće ne bi bojao niti se bojim jer se u svemu slažem sa papom Franjom. I moji kolege također.
Terminator
16.1.2015. 15:24
tko viče, taj ne govori tiho...
jedna.
16.1.2015. 15:07
tko viče nije u pravu!
Terminator
16.1.2015. 13:53
Nemojte "vikati" (pisati postove velikim slovima)!
Terminator
16.1.2015. 13:50
@mirovnjak2 "uvaljao" si baćku i pri tome tako poentirao da sada mora razmisliti o prelasku u ilegalu. Koliko je baćko aktivan (ovdje), nadam se da ne zapostavlja svoje župljane (tamo). Ta, ipak su oni zaslužili i nešto boljeg...poradi bolje nam Hrvatske, preporuka baćku je jedina, put pod noge i pravac Vatikan...
Autor Lj.R.W.
16.1.2015. 13:38
U principu se više neću javljati ispod mojih tekstova i polemizirati sa čiateljimaq. Osim kada sam izravno prozvan (vrijeđan) i kada osjećam baš jaku potrebu dodati koju rečenicu. Ovaj puta samo NAGLAŠAVAM DA JE SVAKI GRAĐANIN obavezan BITI SVJEDOK, KADA SE TO OD NJEGA TRAŽI, POGOTOVO na međunarodnim sudovima. Svjedočenje je GRAĐANSKA DUŽNOST I SAMO U IZUZETNIM SLUČAJEVIMA (RODBINSKA POVEZANOST I SL.) SVJEDOČENJE SE MOŽE ODBITI! Uostalom, zašto da odgovaram na primjedbu koja se tiče Puhovskog? Dođite i pitajte ga IZRAVNO!
mirovnjak2
16.1.2015. 13:22
A što misliš Bać Joza da netko održi predavanje na temu:
"Razlike u stavovima Svetog oca i hrvatskih biskupa" I da još jedan od predavača budeš moj Bać ti, sa naglaskom na stavove tvojih lokalnih kolega u odnosu na stavove Svetog oca, u čemu se sve ne slažete.
Bilo doista zanimljivo.
atma
16.1.2015. 12:45
U redu je razmišljati svojom glavom. Međutim, uvijek moramo uzeti u obzir činjenicu da je ovladani um najbolji prijatelj, a neovladani um najveći neprijatelj.
Nano-59
16.1.2015. 12:20
Ljudsko tijelo i um koje zarobi slobodu misli i djela je Holokaust. Ja sam svoj Holokaust, zidove i temelje, srušio i razbio onog trena kad sam bio spreman saslušati i prihvatiti osobe drugačijeg mišljenja, te da poštujem različitost u svemu.
Zato cijenim ovaj portal koji mi je pružio mogućnost da čujem i svoje neistomišljenike, poput Bać Joze, živ i zdrav mi bio on,
meni na sreću i zadovoljstvo.
Lynx
16.1.2015. 11:05
Treba ih slijediti i pri tome biti dosljedan.
Ako uvijek govoriš istinu, nitko te ne može uhvatiti u laži.
bać joza
16.1.2015. 11:02
Poštovani!

Otišli smo predaleko. Nažalost, nije moguće ulaziti u dublje analize svih navedenih činjenica, niti mojih niti vaših.

Pozdrav!

P.s. Ne smatram da sam izgubio debatu, nego jednostavno nije moguće sve ove činjenice kvalitetno razložiti.
Lynx
16.1.2015. 10:56
@bać
Kako često volite za sebe reći da ste školovani za razliku od malog čovjeka, ne smijete si dozvoliti lapsus i napisati "Upravo to. Što ti i ja možemo učiniti da svijet u kojem živimo bude ljepši, bolji, kvalitetniji i po mojim djelima i po mom životu."
Sami otkrijte što ne valja.
bać joza
16.1.2015. 10:45
Poštovani!

Svatko svojim životom i radom ostavlja iza sebe trag. Zašto taj trag ne bi bio na ponos nama koji smo živjeli taj život, a u isto vrijeme i pokazatelj da se može kvalitetno, dobronamjerno i primjereno živjeti i u uvjetima u kojima mi sada živimo.

Naš kvalitetni život može pomoći onima koji dolaze poslije nas da je moguće dobro i pošteno živjeti uvijek bez obzira što nas određene okolnosti mogu u tome poljuljati.
Lynx
16.1.2015. 10:35
Zašto bih ja ili itko drugi radio nešto da svijet u kojem živimo bude ljepši, bolji, kvalitetniji i po vašim djelima i po vašem životu @bać joza?
bać joza
16.1.2015. 10:24
Poštovani!

Upravo to. Što ti i ja možemo učiniti da svijet u kojem živimo bude ljepši, bolji, kvalitetniji i po mojim djelima i po mom životu.

Pozdrav!
Lynx
16.1.2015. 10:07
Sve me manje zanima svijet kakav je bio, a sve me više zanima kakav će biti i što ćemo ostaviti svojoj djeci.
Terminator
16.1.2015. 10:02
Ima i drugih zanimljivih tema kao što su papinska i rimska inkvizicija, progon vještica i heretika-mračno doba ljudske povijesti (1231-do danas), inkvizicija u Hrvatskoj, oblici torture (stiskanje palčeva, konop, španjolska čizma, stolac sa čavlima, ljestve za rastezanje, lomača itd), ali to bać jozi ne bi baš "leglo". Priziva bać Lucifera, Primusa, Silnjaka... i dodaje još jedno ime na svoju "modernu inkvizicijsku listu"!
bać joza
16.1.2015. 10:02
Poštovani!

Slažem se s vama. Tema je "prevaziđena" odavno u svjetlu sadašnjih zbivanja. Naravno. Nitko ne osporava profesoru određeno znanje, no upitno je njegovo prečesto pojavljivanje u medijima u kojem dolaze do izražaja njegovi oprečni stavovi makar se čovjeku uvijek mora dozvoliti i obraćenje i promjenu mišljenja i stavova.
Lynx
16.1.2015. 9:40
Pretpostavljam da znate više o tome što ste naveli, ne biste spominjali reference. Da biste mogli nešto kvalitetno komentirati - morate poznavati materiju.
Tvoje riječi @bać

Ne želim osporiti ničije pravo da se održavaju predavanja o bilo kojem dijelu povijesti, no osobno bih više volio biti na predavanju kojemu bi teme bila sadašnje stanje na Bliskom istoku, uloga Izraela i Turske u regiji (sa osvrtom na Jordan i Palestinu), ISIS, reakcija EU na širenje muslimanskog ekstremizma i tolerancija. Šteta je potrošiti takvog čovjeka na nešto što je već puno puta prožvakano.
bać joza
16.1.2015. 9:18
Poštovani!

"Svjedok optužbe na suđenjima studentskim liderima, Draženu Budiši i Ivanu Zvonimiru Čičku."

"Svjedočio je u postupku protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača pred Haaškim sudom."

Nisu ovo baš neke reference!


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa