Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Tko Bandića ne bi volio - radin, požrtvovan, smiješan i još k tome – kolekcionar!

  Ljubo Ruben Weiss           26.10.2014.         2626 pogleda
Ljubo R. Weiss: Tko Bandića ne bi volio - radin, požrtvovan, smiješan i još k tome – kolekcionar!

Ne znam uistinu zašto se narod toliko uskomešao oko Milana Bandića – danima i noćima neki ozbiljni razgovori, analize, procjene, ocjene, posljedice, prognoze…Jedni ZA velikog Milana, drugi PROTIV, jedni ga hvale, drugi kude… Kako vrijeme odmiče, sve je više onih koji ga hvale i nekako, čitajući te hvale, prebirući tekstove o njegovim silnim brigama za ljude, orose mi se oči: meni omiljenu voditeljicu Milu Horvat vozi službeni auto na operaciju u Beč, Sandra atletičarka vozi se kao kraljica u autu gradonačelnika vamo, tamo, gospodin stalno dela, eto, recite vi meni tko je osim marljivog Bandića brao mahune te nedjelje popodne…? Nedjelja, Bogom dana za odmor, a Bandiozo sa kompanjonima radi u vrtu na Savici! Ni odmora nedjeljom, niti mise…

I sad vidi tragikomedije: pišem o raznim negativcima naše političke i drugih scena, i njega sam još davno, narodski rečeno, opaučio. Kako nema toga kojem on nije udjelio, napišem mu prije nekoliko mjeseci pismo, onako židovski – kažem, ako, malo„šnorovanja“ nije nikoga ubilo! Žicanje, moljakanje, vučeš nekoga moćnog bogatuna da ti udijeli! Nisam tražio za sebe već za Židovsku općinu Virovitica. Kaže mi jedan znanac - e, baš nisi fair, kritiziraš ga naveliko ranije, a sada baš njega moliš za pomoć?
I tako, Židovska općina Virovitica dobije ljubazan dogovor, potpisao ga šef Kabineta Miro Laco… Nisam previše očekivao, ali nikada se ne zna. Odgovor hladno - birokratski…

Važno da su „U ime obitelji“ dobili, netko mu šapnuo, bolje njima nego Židovima u Virovitici. Ionako pomaže godinama Lustigov festival židovskog filma, kažu pomogao je da se nađe prostor za Bet Izrael, kažu, dobre su veze Tel Aviva i Zagreba… itd. I sada se žderem što sam mu uopće pisao, naivac, i to koji mjesec prije uhićenja, kada su se već svi mogući kumovi, rođaci, prijatelji, i neprijatelji, namirili…Ali mislio sam, kolege smo sa faksa, pa u Virovitici je Zagreb dobio status slobodnog kraljevskog grada, neka Bula, povijesni dokument.. itd. Ali nevolja ne pita, znate, nama uskratili novac iz proračuna RH, nema ni kune, a Bandić pomaže naveliko, istina, ne svojim novcem, ali pomaže… Uzme, pa dadne, kao moderan Robin Hood, ili Čaruga, ili Tito, kako već želite… Jel to POPULIZAM, JEL TO KLIJENTELIZAM, briga vas, a i mene... Milan će MOŽDA ipak poslati koju siću?
No, ništa…!

NIJE GRAD ZAGREB VLAK…

A sada bih i ja pisao hvalospjeve Bandiću, ovako, malo mi je on zapravo smiješan. Pa pišem, za one koji su u panici što je Zagreb obezglavljen: „Nije grad Zagreb vlak, da mora imati stalno budnog strojovođu ...“ A zašto mi je smiješan? Zato što malo nagluh, zadnjih godina uopće ne razumijem što on priča novinarima… onak nekak u žurbi, s nogu, nervozno, kao da se svađa sa novinarima… Pratim ga po „gestenšprahe“, kako bi rekli Nijemci, Austrijanci i Švicarci… Ne razmem, ali slutim kaj je štel reći – na štokavskom hrvatskom, na kajkavskom, na "sjajnom" engleskom… Čovjek govori sve jezike ovog svijeta – baci koju siću, i svi ga razumiju, ne mora riječ reći… Baš kao pravi kum! Sjeti me to na slavonsko djetinjstvo i Crkvu preko puta rodne kuće i svadbena kola, čauše na konjima i ono urnebesno KUMEEE, GORIII KESSSAAAAA!

A kum se osmjehne, povuče iz boce zapasane za pojas na kojem su tri naše boje – crven,bijeli, plavi, zavuče ruku u džep, zaplovi novac obično u snijeg, a mi djeca u borbu za dinare. Nije bilo tada kuna, ali novac je novac, fijuču ti novčići u zraku, zatim nježno slijeću u hrpe snijega i onda FAJT… Kao za vraga, netko zgrabi poldinarku, netko dvije, a sretnici i petodinarku…još u letu! Nema jednakosti, i nema nikada za sve jednako…

I sad, gledajte Milana! Koja je to briga za ljude: Kozari Bok, to je ona nekadašnja mjesna zajednica gdje su navodno nekada dovezli mrtvog slona iz ZOO vrta, mjesna zajednica se žalila što je slon tu dovezen, umjesto na neko pristojno odlagalište, recimo, na Jakuševac, neka smrdi u Jakuševcu, a ne u Kozari Boku, na Pešćenici, jel..?

Koji je Bandić simpatičan fiškal – šljap, šljap po Kozari Boku, cipele mu blatnjave, ali on je junak našeg doba, blato i voda mu ne smetaju, nema veze…veza je NAROD, svi oko njega. I zato, nije slučajno da su Romi prvi se isplakali kada je Bandić pao. Ali, nije on pao, on se samo poskliznuo, kao onomad u Brčkom, na onom spomeniku gdje je polagao vijenac želeći biti gradonačelnik cijele Hrvatske. I kako je samo krenuo žustro na Sljeme jedno jutro, mi se nismo ni razbudili, on je sa svojim pesom jurio na vrh Sljemena. „Eto, ni krmelje niste otrli, a ja već posadio dva reda raštike.“ Nema veze što ne znam što je RAŠTIKA, ali čovjek dela. I sad, kome on ne bi bio simpatičan, ranoranilac, dela kao konj…
No, tko je u svemu konj, tko magarac, tko peso, tko mahune, tko i što je raštika, Bog sam zna!
Jer, on toliko voli svoju majku u Poganoj Vlahi da joj iz Zagreba pošalje prvoklasne mesare, pun auto, ne znam samo da li joj je poslao i svinje? Svinjokolja je narodni običaj, i tko ga ne bi cjenio i volio – voli majku, voli narodne običaje, ali što držim posebno SJAJNIM, voli i umjetnike…

Nakon Kozari Boka tko bi pomislio da jurne do vikendice kod Samobora (Slava Gora?!), da posloži slike što po zidovima, što po tajnom spremištu… Imao ga je Sanader, imao ga je Vidošević, kako bi Milan zaostajao za njima? Mi smo u stvari sretan narod, i sretna država – nema političara – lopine, a da nije pomagao i pomaže likovne umjetnike! Pravi mecene! I dok je Sanader sa Vidoševićem preferirao stare majstore, recimo Bukovca, Milan je bio i u tom narodskiji – kupovao je slike modernih umjetnika (od Murtića do Berbera), možda je i neku dobio na dar, pa tko ne bi poklonio „Buergermeisteru Agrama“ koji pliva po Kozari Boku, požrtvovan, brižan, i viče AJMO DELAT, AJMO DELAT!?

Moj djed Adi bio je toliko bogat (rekli bi danas, poduzetnik i rekli bi tada trgovina poljoprivrednim plodinama, građevinskim materijalom...) da je kupio negdje 1939. luksuzni auto, išao na ljetovanja s obitelji u Makarsku, pa u Sloveniju… Ostavio nam je nekoliko zlatnika i srebrnjaka zazidanih u dimnjaku kuće, ali ni jednu jedinu umjetninu! Moj djed jednostavno nije pomagao umjetnike, on je pomagao seosko vatrogasno društvo, i to zamjeram svom djedu, nije bio sklon umjetnicima…. Sklon je bio vatrogascima. Ali, i njih je volio Milan!

Dakle, Milan Bandić, kao i mnogi autokrati i populisti, imao je i neke pozitivne karakteristike, čist onak, znao je učiniti neki humani gest, čak podosta, pogotovo za svoje najbliže, kumove, prijatelje, TV voditeljice, atletičarke…Volio je kumice na Dolcu, tramvajce, dinamovce, mamićevce, Hercegovce – sunarodnjake, zagrebaše, cibonaše, svog Rudija (pas se tako zove?), kao što ja volim svoju macu Jaficu. On je dogman, ja sam catman, volio je SDP, volio je Snježnu kraljicu, ali iznad svega, volio je – vlast!
Pa što, zar je to toliki grijeh?

Onak, iz ove retrospektive, najbolje mi je bilo kada je Skupštinu Holdinga činio – on sam! Sjećate li se da je od ovih tisuće pravnika bar jedan zapitao kako može skupštinu činiti jedan čovjek, kada sam naziv SKUPŠTINA kaže da je to skup ljudi, kao, skup brojeva, uči se to u osnovnoj, ne? A možda je on i gledao svijet kroz mahune, svinje (umjesto ovaca) i brojeve…? I nije se on tim brojevima suviše zamarao, imao je svoje Kikaše (kažu da Kikaš nije imao svoj kompjuter, kaže, nije mu trebao, hm, hm..), svoje Mire Lace… Ma, ne žderem se što mi (nam) nije poslao neku siću, možda i bolje, onima koje je uvelike častio, bar nekima, je neugodno. Meni je neugodno što sam tri dana premišljao odgovoriti Bandiću preko Mire Lace, na kraju sam odustao.

A možda i bolje tako: jer, da sam mu ponovo pisao, i da su se nekim čudom i Bandić i Laco predomislili, sada ne biste čitali ovu kolumnu posvećenu dragom Milanu. Jer, kako nam je pravna država brza, i kako gospođe i gospoda ne vraćaju i državnu kasu i gradske kase, čemu uzrujavanje i žaljenje? Kažu, Sanader vratio - NULA KUNA! Zato, tko zna, možda ćemo i Bandića pamtiti po fontanama, Kozari Boku, darovima Zagrepčanima i drugima te – boljoj strani? 
Relativiziram?

Ne, i Talmud kaže: promatraj čovjeka uvijek po njegovoj boljoj strani!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

jedna.
1.11.2014. 11:38
gospodine ljubo o vašem žicanju love, ili o tome kolika ste lažovčina doista nema smisla raspravljati. dovoljno je čitati vaše komentare u kojima sami sebi skačete u usta. čemu navoditi vaše laži kada ih kao što je gospodin slobodagovora dobro primjetio vi sami priznajete. neke ptičice cvrkuću kako u tom vašem laptopu još uvijek čuvate govor koji ste za 5 kavica, crnih, običnih, ne produženih, bez mlijeka + jedna krafna i burek, ponudili nesuđenom virovitičkom gradonačelniku damiru bariću. navodno vam je cijeli deal skoro propao jer ste uz burek tražili još i jogurt, ali ste na kraju ipak odustali od tog zahtjeva i tako si spasili "unosan" posao pisanja predizbornih govora! navodno ste kavicu i burek dobili, a zbog ostatka koji vam još nije "isplaćen" čuvate taj vaš govor. eto toliko o vašim honorarima za tobožnje vaše "kolumne" koje sročite tako da copypastate ideje, mišljenja i analize uglednih novinara, sve to onda smiksate sa izvadcima iz komentara koje pokupite po internetskim portalima i onda nastane vaša "kolumna". pri tomu kako mi je jedan dobar poznavatelj vašeg "novinarskog" djelovanja pojasnio vašim dodatcima upropastite smisao i sadržaj copypastanog. što se pamćenja tiče ne berite brigu jer svježi bilogorski zrak čuda stvara za dušu i mozak. apropo bilogora sjetih se sada one vaše stračare koja vam se je zbog nestručne gradnje i dotrajalosti srušila. Budite sretni što vas je priroda spasila od troškova koje bi sada imali da ste tu pokleušku morali legalizirati, a nakon onomadnog kiksa sa pisanjem političkih panfleta i govora mušterija ni od korova. gospon ljubo, lijep pozdrav i stojte mi dobro
Autor Lj.R.W.
1.11.2014. 1:59
@joda
Hvala na razumijevanju kolumne! Volio bih kada bi bilo više čitatelja poput tebe! Pozz!
Autor Lj.R.W.
1.11.2014. 1:56
@jedna.
Serkiš? Kao obično! I pamćenje te napušta - ispod 200 000 eura po kolumni, ni poklopac laptopa ne podižem!
jedna.
31.10.2014. 22:14
@slobodagovora e pa po tom je pitanju kiro bolje prošao. platio kavu ljubi i ovaj ga ne dira! a da mu je platio burek kao nesuđeni gradonačelnik barić, ljubo bi mu pisao hvalospeve!
stole123
27.10.2014. 22:48
počelo je, ako te slike zaista vrjede toliko para zar bi ih držao u vikendici. ja ipak mislim da su te slike kao i izetove u podrumu ,a i ja imam nekoliko komada bilo bi ih dobro unovčiti samo treba naći bandića ili sanadera da ih kupe. ipak mislim da je to malo prenapuhano pozdrav.
joda
27.10.2014. 22:36
Neke teme imaju moć iz pisca izvući najbolje. Sviđa mi se lakoća kojom autor kroz šalu naglašava svoj status manjine, bez obzira što će to u "pravog" Hrvata povući klišeovski podsmjeh, tipa tko o čemu, Židov o novcu. Sviđa mi se vesela ironija kojom oslikava lik i djelo milog Milana. Sviđa mi se što sve to, bez obzira na godine, autor piše na modernom hrvatskom jeziku. Dakle moram eto priznati sviđa mi se ovaj gospon Weissov tekst, no ne zbog teme koja je mučna i ne znam što mi je mučnije, lopovi, kojima smo dali povjerenje da upravljaju našim novcem ili oni što nalaze razlog da opravdaju tu prljavštinu. Još nam samo fale majice sa natpisom "svi smo mi Bandić" dakle na nekoj razini svi smo mi lopovi bilo da krademo, držimo ljestve, ili samo zaokružujemo lopove na biračkim listićima.
slobodagovora
27.10.2014. 18:31
Milane,Milane ma kako ti je palo na pamet da žicanje love od jednoga tako poznatoga autora smataš ironjom ili možda čak cinizmom,sram te bilo što nisi autora shvatio ozbiljno..
Autor Lj.R.W.
27.10.2014. 13:37
@mirovnjak1
Nema tu spora - gledamo različito na komunikaciju sa čitateljima. Upravo to da se javim kada me kao autora netko spominje u svom upisu je, po meni, znak da poštujem čitatelje i uvažavam vaša mišljenja. Naravno, nekada u DIJALOGU i pojasnim neki stav i mišljenje, dodam poneki argument itd. Ti smatraš da bi trebao napisati kolumnu i poslije - zanijemiti? Eto, vidiš, tu je baš ta razlika između mene kao publiciste i većine političara - držim da sam čovjek DIJALOGA, dok su, većinom, političari ti koji očekuju odobravanja i poslušnost! Za razliku od njih koji mogu i KUPITI poslušnost dajući novac, privilegije, pogodujući... meni ostaje samo argument da tebe ili čitatelje općenito uvjerim u svoje mišljenja i stav!
Naravno, ima kolega novinara i publicista kojima ne pada na pamet nakon napisanog i objavljenog teksta raspravljati, dijalogizirati... što je također legitimno!
POZZ!
pocelo je
27.10.2014. 9:28
stole 123 smijesan si.sta mislis da je to slucajno sto i sanader i vidosevic i gle cuda bandic imaju kolekciju skupocjenih slika?bandic da 20 milijuna "dinamu"(mamicu) i sta je onda mamicu problem dati bandicu jednu sliku vrijednu 200 tisuca kuna.lako je bilo bandicu biti popularan i omiljen kada je gazda najbogatijeg grada u hrvatskoj a i sire.lova iz cijele drzave se slijeva u zagreb pa nije ni cudo da je mogao dijeliti pa ponekad i onima koji su to zasluzili.
mirovnjak1
27.10.2014. 9:11
Ljubo!
Ja poštujem tvoje tekstove, a od tebe ne tražim da poštuješ moje mišljenje, "da je kolumna za komentiranje ostalih, a ne prvenstveno autora" ma tko on bio, no bilo bi pošteno da mi bar ne osporavaš pravo na takvo mišljenje.
Autor Lj.R.W.
27.10.2014. 2:00
@slobodagovora
Oprosti, zar ti stvarno misliš da ovog teksta ne bi bilo da je Bandić poslao Židovskoj općini neku siću? Ne meni, nego Židovskoj općini Virovitica! I zar ti ne primejćuješ da je teskt IRONIJA, SARKAZAM a ima i malo CINIZMA? I usput, kada se radi o meni cijena nije SIĆA, nego VEEELIIIIK novac! Već sam nekoliko puta napisao da je to najmanje po kolumni - 200 000 eura!
slobodagovora
27.10.2014. 0:11
Autor koji sebe smatra objektivnim i relevantnim? priznaje da ne bi bilo ovoga i ovakovoga teksta da mu je -Bandić poslao neku crkavicu,pa to više sliči na medijski reket,a ne objektivno novinarstvo?
Možda nam j stanje u državi takovo jednim djelom i zbog takovih slobodno mislećih i neovisnih novinara,koji mjenjaju miśljenje ovisno o izvoru donacija,da ne upotrebim težu riječ.
Autor Lj.R.W.
26.10.2014. 22:44
@stole123
Opet će me "mirovnjak" prozvati da se često javljam, i ne puštam čitateljima da iznose svoje stavove i mišljenja, ali pitanje mi je zanimljivo i želim kometirati ovo - zar mi se ne čini?
Radi se o jednom problemu koji nisam "obradio". Naime, premijer Zoran Milanović toliko je nepopularan (nesposoban) da se može steći dojam da onaj tko je s njim u konfliktu (a Bandić je bio), dijelom je u pravu! Ima i toga - da stranka na vlasti, u nemogućnosti išta bitnije poboljšati ocrnjuje svu oporbu, ali ovo sa Bandićem ipak ne čini stranka na vlasti već DORH i Dinko Cvitan, i druge represivne službe! Osim toga procesuiranje Milana Bandića ne ide u prilog SDP-eu jer je Bandić do 2009. bio njihov član, i dio inkriminacija odnosi se i na razdoblje kada je bio, dakle, i član SDP-a i gradonačelnik Zagreba.
stole123
26.10.2014. 21:35
ljubo zar vam se ne čini da je to malo i naamješteno . pa zar vam kao novinaru nikad nitko nije dao nešto na poklon. slučajno znam da je iz virovitice dato naa poklon i sanaderu a i bandiću par slika od jedne naše umjetnice . pa zar ta osoba nesmije dati sliku neku na poklon. isto tako znam da ta osoba nije dobila niti od sanadera niti od bandića ništa, slika je data kao poklon. ljudima koji su nešto učinili za grad viroviticu, a ne osobno ,ljubo zar vam se ne čini da STRANKA NA VLASTI POKUŠAVA ŠTO VIŠE OCRNITI SVE MOGUĆE PROTIVNIKE, DA NAROD MISLI KAKO ONI NEŠTO VRIJEDE A DO SADA NISU NIŠTA URADILI DA SE POKRENE GOSPODARSTVO I PRIVREDA, LJUBO O TOME BI MOGLI PISATI DANIMA KAO I O PLANU 21 . ALI IMA I PAMETNIJIH STVARI OD PISANJA JER ĆE SE MNOGI SDPEOVCI POBUNITI, DODUŠE IMA I POŠTENIH KOJI PRIZNAJU DA SU POGRJEŠILI . POZDRAV.


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa