Plenković: Kada je HDZ jedinstven - tada i pobjeđuje na izborima
Klinici za infektivne bolesti dodatnih tri milijuna kuna za sprječavanje koronavirusa
HND o koronavirusu: Nepotrebno širenje straha u medijima
Analitičari: Inauguracija primjerena, govor uravnotežen i s poznatim stavovima
Miljenić: Inauguracija prošla dostojanstveno i svečano, primjereno zemlji i funkciji predsjednika
Milanović: Ne kanim biti korektivni nego konstruktivni faktor
Sabor u srijedu o popisu stanovništva

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Poštedite me lika i politika Zorana Milanovića…

  Ljubo Ruben Weiss           06.06.2014.         5114 pogleda
Ljubo R. Weiss: Poštedite me lika i politika Zorana Milanovića…

Do sada pisao kolumne a vrlo rijetko dogovarao sa Goranom i temu, i stil, i intonaciju… Kako se priliči, vlasnik portala nije se miješao u moju „uređivačku politiku“, jer status kolumniste znači vrlo često imati slobodne ruke u odabiru teme, u pristupu temi, dakle, imati veliku slobodu, ali i preuzeti punu odgovornost za tekstove. Zadnji put kada smo se družili bilo je riječi da pišem češće svoja sjećanja na Viroviticu, da teme budu ležernije, lokalne…I taman kada sam skicirao neke ideje o mačkoljubici i pesoljubici Sl., o osobi koja je puno učinila u zaštiti malih životinja u gradu, prvo ona nije pristala da o njoj pišem, drugo, ovaj slučaj Milanović –Linić, diže zaista veliku prašinu i vuče me ponovo za jezik. I dojma sam da se po slučaju čeprka površinski, i da se rijetko ide u dublju analizu događanja.

Odluka Predsjedništva SDP-a o isključenju Slavka Linića iz SDP-a ima dalekosežno značenje i zbog nje se drma cijeli sustav, ionako ne baš stabilan. Negdje potiho se nadam da će prije frknuti Milanović, nego Linić, iako poznajući opet psihologiju vojnika partije, teško je u subotu očekivati preokret. Istina, imali smo i smrt Tuđmana,uhićenje generala Gotovine, presudu u Haagu (oslobađajuću za generale), uhićenje Glavaša i njegov bijeg u BiH, uhićenje Sanadera, pokušaj povratka Sanadera - puč u HDZ-u i sl., međutim, ovaj rasap SDP-a, ali i skori pad hrvatske vlade poprimio je dimenzije prave političke drame. Prognoza je da MORAMO ići u prijevremene izbore za Sabor, jer nije stvar samo matematičke većine u Saboru, nego i volje naroda koja pokazuje da joj je Milanovićeve vlade, BEZ REZULTATA, sasvim DOSTA! NEVJEROJATNA HRVATSKA POLITIKA, umorila nas je sve, ne može država i društvo biti talac jednog bonvivana koji je usto i opasan, kao što je Zoran Milanović!

DRASTIČNO POSRNUĆE

Pet godina Hrvatske u krizi i tapkanje u mjestu, zapravo, drastično posrnuće i jednog naroda i jedne države, rasap Hrvatske kojem prisustvujemo zadnjih godina, međunarodni sporovi Hrvatske, nesnalaženje u vremenu i prostoru, izostanak vizionara i čestitih političkih autoriteta, najgrozomornije strančarenje koje je moguće zamisliti (stranka to sam JA!), kriza životnog standarda, siromašenje na svim poljima - od Tuđmana i Sanadera duha do industrije, poljoprivrede.. ali i medija, inteligencije...neuređen pravni sustav, DIVLJANJE PSEUDOELITE dobili su još jedan element - strah od političkog komesara Zorana Milanovića, koji i nakon pokazuje se - autokrat, bez kontakta sa stvarnošću, izgubljen u vremenu i prostoru.

Meni osobno svejedno hoće li se pojaviti u Brazilu na Svjetskom prvenstvu, hoće li landrati po Australijama, licemjerno govoriti o potrebi štednje, a trošiti narodni novac kao sulud, hoće li demantirati sam sebe u roku od 12 ili 24 sata (u SOI nisu dvije godine zapošljavali, NULA zapošljavanja, da bi mu se podastrijelo podatak 26 plus 15 novozaposlenih...). Taj pravnik pokazuje se, pojma nema o ekonomiji, ali najgore, on nije, nakon Čačića, sposoban slušati savjete NIKOGA... A i Čačić mu je bio krasan šaptač!??

STALJINISTIČKI STIL OBRAČUNA S NEISTOMILJENICIMA

No, ono što brine do neba je STALJINISTIČKI stil obračuna s onima koji drugačije misle, nedostatak elementarne demokratske atmosfere u SDP-eu, izostanak svake konstruktivne rasprave, nego svođenje politike na to TKO ĆE KOGA!? Koga je sve u sedam godina politički pokušao eutanizirati, odnosno odbaciti DRUG ZOKA: Milan Bandić, Ljubo Jurčić, Mirela Holy, Damir Ferdelji, Zdravko Komadina, Aleksandra Kolarić, Davor Bernardić, Slavko Linić…Ajde, da taj stil obračuna dolazi iz jednog HDZ-a, ne bi bilo za čuđenje - ta stranka je od prvog dana i stasala na domunđavanju, kortešitanju, podvalama, zabunama, manipuliranju... u čemu su staru udbaši bili zapravo nenadmašni. Ali, da će SDP biti taj koji će prakticirati NOTORNI STALJINIZAM, ipak je iznenađenje. Jer, NITKO više neće riječ reći ukoliko progovori kritički, kao što je to učinio Slavko Linić, i prođe kao što prolazi on, izoliran i odbačen kao poderana krpa. Ne, nisam obožavatelj Slavka Linića, i on je mogao u ovoj nemilosrdnoj borbi više poraditi na savezima, pa ako hoćete, i neprincipijelnim koalicijama, nego je u bitku s očito nesposobnim Milanovićem, koji je uspio okupiti uz sebe očito nesposobne ministre (Marasa i Jovanovića te Ranka Ostojića, kao najglasnije) vodio po načelu "sam protiv svih"! Pomračenje u podne zavladalo je Hrvatskom, i zapravo, valja nam pitati kakvo je političko obrazovanje, "idejna osposobljenost", tih ljudi koji glume hrvatsku političku elitu?? Mladi i mlađi malo znaju o ulozi Moskve u vrijeme dominacije KGB-a, ili još dalje u prošlost, Jagode, Berije...o brijunskom plenumu itd. Pitanje svih pitanja: znaju li ti članovi Predsjedništva SDP-a i Glavnog odbora koje su glavne karakteristike političke doktrine zvane i detaljno opisane u znanstvenoj literaturi, ali i u književnosti, kao STALJINIZAM? Znaju li oni išta o morbidnoj likvidaciji Lava Davidoviča Trockog u egzilu, o staljinskim čistkama, o Kolimi, o Sibiru, o 7000 dana u Sibiru, o Izletu u Rusiju, Krleže, o carskim i komunističkim Potjemkinovim selima..., o metrou moskovskom gdje je svaka "ploščad" poprskana krvlju onih kojima je oduzeto elementarno ljudsko pravo - da misle?? Znaju li ta bonvivanska, zaigrana esdepenjarska gospoda-drugovi iz koje je epruvete pobjegao u Evropu - NACIFAŠIZAM, i koliko su STALJINIZAM i NACI-FAŠIZMA neka vrsta perverznih blizanaca??

POLITIČKO LUDILO ĆE SE NASTAVITI

Nisam siguran da do subote može doći do preokreta - političko ludilo, u kojem ne baš slavnu ulogu igra i „naša“ Nada Čavlović - Smiljanec, će se nastaviti, a pri tome će u tišini Ministarstvo financija zbrajati enormne dugove ove zemlje... zamalo nitko neće ozbiljno o izlasku iz krize i punjenju proračuna odnosno državne kase. Ovakva centrala u Zagrbu ne daje nikakvu šansu lokalnom SDP-eu, ne želim napisati što bih učinio na mjestu Damira Barića…?? Mi možemo prigovoriti štošta Slavku Liniću, ali on je kao ministar bar pokušao srediti poreze, i financije, nije uspio, ali nije uspio ne toliko zbog sebe, koliko zbog predsjednika vlade i SDP-a koji u vrijeme svog uspona i vladanja SDP-eom ne pamtim da je povukao dva uspješna politička poteza za redom! I nije Linićevo da pokreće rast, to je prvenstveni zadatak drugih ministara, ali očito, nisu uspjeli…I Linić je nasrnuo na bakice s placa, jednako kao na tajkune koji desetljećima nisu plaćali porez, sve pod geslom, stvarali smo državu, i još da joj plaćamo porez?? U našoj se varoši zna koji veliki domoljubi su izbjegavali plaćati porez, ali su istovremeno ulagali u nekretnine, bijesne aute, luksuz…Niti je premijer autoritet, jer kao pravnik, pokazuje se, nema pojma o ekonomiji i financijama…

Zato, ma koliko bilo kasno, dobro je da se pojavio Zdravko Komadina koji kaže - ja ću se kandidirati za predsjednika SDP-a! Pa, oprostite, gdje si Komadina bio do sada, gdje ste svi vi koji nemate ni svoje "ja", nemate elementarne političke pa ni građanske, pa ni ljudske hrabrosti ustati se i reći što zapravo mislite!? Nije li ovaj sadašnji cirkus posljedica "račanizma", tog smjera u politici koji je poznat po sporosti, kalkulanstvu, i odabiru pogrešnih kadrova? Nije li u nas sve postavljeno na principu akcije i reakcije gdje pogreške jednih donose politički uspon drugih? Gdje će, vrlo vjerojatno ceh neodlučnosti i "svilenoj politici" platiti i Ivo Josipović, u korist Kolinde, ljepuškaste rambo-vojnikinje kojoj je najveća sposobnost često se fotkati , po mogućnosti u odori boje afganistanskog pijeska.

SKLONITE MI, IPAK, LIK MILANOVIĆA S TV EKRANA

Zar uistinu svih vas 102-je nemate pojma što je bio STALJINIZAM, i koliko je ZLA nanio radnicima, seljacima, mislećim ljudima, narodima koji su povjerovali da je moguć pravedniji svijet i bogatije društvo? Zar im je neka egoistična, sitna sinekura važnija od časti i kakvih-takvih postignuća za opće dobro? Zar je toliko kloniranih kukavica na jednom mjestu?

I na kraju ipak imam jednu osobnu molbu: kada budem gledao TV prijenos nogometnog meča Brazila i Hrvatske, poštedite me kamere na licu čovjeka koji se pokazuje danas, 2014. godine - Staljinovim šegrtom, gubitnikom svih gubitnika!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

jedna.
14.6.2014. 21:50
vlaečasni za judine škude ljubo bi hvalio i vašeg kiru i toleta. Samo ovi nisu ludi da bacaju novac nekom piskaralu, uzalud!
Ljubo R. Weiss
7.6.2014. 23:53
@bać joza
Dijelom sam već odgovorio što se tiče izbora gradonačelnika Virovitice. Podržavao sam Damira Barića kao osobu, tu se nije radilo o nekim ideološkim bitnim razlikama u odnosu na ostale kandidate.
Drugo, mislim da sam dovoljno napisao što se tiče aktualnog stanja. S obzirom da je virovitički SDP izjasnio se za izbacivanje Linića, što je, malo prije čujem, Glavni odbor SDP-a učinio, s vrlo tijesnom prevagom glasova (50-47) nemam što dodati nego reći da je to PIROVA POBJEDA DRUGA ZOKE, i da se, kao što sam u kolumni istakao, LUDILO NASTAVLJA! Naravno, na štetu nas građana! Već imam ideju za sljedeću kolumnu: višesgtranačje se pretvorilo u GROZOMORNO STRANČARENJE I TU SREĆE NEMA! I na lokalnoj razini i na nacionalnoj razini sposobni smo u RH svaku demokratsku ideju i projekt izokrenuti praksom u svoju suprotnost!
bać joza
7.6.2014. 18:51
Poštovani autoru članka!

Ponoviti ću svoje zapažanje koje ste očito previdjeli pa vas molim dodatni komentar!

Budući da je ovaj portal ipak lokalnog karaktera, bilo bi mi draže da je autor ove kolumne sav svoj bijes na SDP i Zorana Milanovića prikazao kroz prizmu SDP-a u Virovitici. Bilo bi lakše za komentirati, jer ipak nismo dovoljno informirani o vrhu vlasti u Republici Hrvatskoj.

Zanimalo bi nas kako je onaj komu je svaki čovjek bitan tako lako otjerao svoju protukandidatkinju na unutarstranačkim izborima.

Još bolje bi bilo pitati se kako je autor mogao prije lokalnih izbora dizati u nebesa lokalni virovitički SDP, a sada toliko po njemu pljuvati. Znam, obraćenja su moguća, no da li se obraćenje stvarno dogodilo?
Ljubo R. Weiss
7.6.2014. 17:53
@drug Što se tiče slobode pisanja, ne mogu se požaliti, ali, O APSURDA, ja bi da budem malo manje slobodan i izražavanju misli i mišljenja, ali da i kao društvo i kao pojedinci živimo u kakvoj- takvoj socijalnoj sigurnosti. Meni je Milanović, slično Sanaderu, lik koji je iznevjerio moja očekivanja, a drugo, što me posebno nervira, on živi i govori kao da ne dijelimo istu državu i društvo! on je ZAROBLJEN u svoje iluzije, tlapnje, često neznanje i krive procjene, ponekad možda i dobra htijenja, ali broje se samo RAZULTATI vladanja! Rezultata nema, i bez obzira tko će doći, on mora otići! Sjećam se kako su nas mlade plašili - ako ode ovaj, joooooj, ne znaš ti tko će doći!??
Ines_Golić
7.6.2014. 17:38
Ja bi autora pohvalila, a da li sam ja neprijatelj njemu ili prijetelj, to neka on procjeni. :)
drug
7.6.2014. 10:38
@ljubo, Samo sam se demokratskim pravom na mišljenje povezao na naslov. Bez da nekog ili nešto blatim. Niti meni nije drago kada vidim neke likove na ekranu ali obzirom da mediji uglavnom pitaju za mišljenji i KaruM. ako nedo Bog on dođe na vlast osjetićeš što je staljinizam, zato uživaj u slobodi i slobodnom pisanju dok još imaš vremena
atma
7.6.2014. 10:13
Autor bi, obzirom na godine i životno iskustvo, trebao razumjeti poantu teze: Onaj koji me hvali taj mi je najveći neprijatelj.
bać joza
7.6.2014. 7:53
Poštovani "Sulejman Veliki"!

Ako vas je netko zadužio da na svaki moj komentar pljujete po meni na osobnoj razini, volio bih da to kažete otvoreno.

Komentirajte članak, ili se osvrnite argumentima na moj komentar, ali prestanite vrijeđati. Jednostavno, niste korektni.

P.s. Podsjećam vas da je autor ove kolumne dizao u nebesa gospodina Damira Barića i njegovu viziju za grad Virovitica prije lokalnih izbora. Naravno, ako ej dizao njega, znamo da je indirektno to činio i stranci kojoj gospodin Barić pripada i čiji je predsjednik gradskog ogranka.
Ljubo R. Weiss
7.6.2014. 5:11
Zahvaljujen onima kokji u kolumni vide poticajno štivo, posebno "terzi". Samo oni oji ne razumiju da danas postoje osobe koje znaju i pohvaliti nečiji uradak, mogu u toj pohvali vidjeti "šupkanje!!"
Točno je zapaženo da očeikivanja od Damira Barića, ukoliko osvoji gradonačelničko mjesto, bila s jedno, a očekivanja od SDP-a, na lokanoj razini, ipak drugo. Naime, lokalna razina traži više komunalnih zahvata i vrlo malo ima veze s političkim bojama, Drugo je pak to što s eu nas zamalo SVE politizira.
Još jedno objašnjenje-nema tu izravne veze između DRUGA ZOKE I STALJINA - veza je u METODAMA političke borbe koje su staljinističke.
I najvažnije, što neki ne vide - zbog slabosti socijal-demokracije uskrsnuo je i naci-fašizam, pa i staljinizam. Ali, za takvo promišljanje treba, primjerice, znati i povijesne okolnosti u vajmarskoj Njemačkoj! A to znači i opasnost da se i u nas nakon što se socijaldemokracija temeljito ispromašivala pojača se zov za "ocem domovine", odnosno autoritetom koji bi mislio i odlučivao za sve nas. To znači da krajnji rezultat, ne samo u nas mogu biti - nacionalne ili nacionalističke diktature, autokratski načini vladavine!
slavujj
7.6.2014. 1:04
Ne bi bilo loše da autor objasni gdje se to pojavio, dva puta spomenuti,Zdravko Komadina?
Te svakako malo pojasniti kako je uspio povezati naslov i temu kolumne sa naci-fašizmom?
Potpuno razumijem i shvaćam nezadovoljstvo autora i bilo kojega čovjeka sa lošom ekonomskom situacijom i neadekvatnim ponašanjem politike,ali spominjanje naci-fašizma je po mom mišljenju- velika glupost.
Ako je Milanović ili bilo tko pozvan od strane domaćina-organizatora na utakmicu kojom se otvara svjetsko prvenstvo,onda taj svakako treba da ode na otvorenje,jer će kao i igrači predstavljati Republiku Hrvatsku.
Sve države i narodi bi bili sretni da imaju tu čast i privilegiju igrati takvu utakmicu,veću i bolju reklamu za državu se ne može ni napraviti ni platiti,samo to nekima nije jasno.
Cijeli svijet već mjesecima govori i piše o Hrvatskoj,ne samo o nogometu .
Sulejman veliki
7.6.2014. 0:13
Svakim svojim zapisom Bać Joza pokazuje kako šupalj i zaista ne vjrujem da je to velečasni kako netko ovdje tvrdi. Jer, koliko znam oni su obrazovna i pametna čeljad. Doduše, ne svi. Evo, neki danas čekali i dizali u nebesa ratnog zloćinca u Zagrebu na aerodromu. Sramota! No vratimo se našoj sramoti - Bać Jozi.
Kaže taj netko tko se umislio da je svećenik uvaženom g. Ljubi: Kako je autor mogao prije lokalnih izbora dizati u nebesa lokalni virovitički SDP, a sada toliko po njemu pljuvati"?
Niti sam vidio da je autor dizao SDP u nebesa niti sada po njemu pljuje.
Ja to vidim ovako: normalno je hvalite one od kojih očekuješ promjene. Ako se te promjene ne dogode, ako se ekipa pokaže kao nesposobna normalno je da ju kritiziraš.
I od HDZ-a smo puno očekivali, hvalili ih i bodrili, a vidi šta su napravili: u ratu žrtvovali dijelove Hrvatske, neki činili ratne zloćine, dok smo mi rtaovali oni su pljačkali....
atma
6.6.2014. 23:27
Piše g.Ljubo: "... ne želim napisati što bih učinio na mjestu Damira Barića…?? ..."

youtube.com/watch?v=F8u3kRVdjmY
bać joza
6.6.2014. 23:06
Poštovani!

Budući da je ovaj portal ipak lokalnog karaktera, bilo bi mi draže da je autor ove kolumne sav svoj bijes na SDP i Zorana Milanovića prikazao kroz prizmu SDP-a u Virovitici. Bilo bi lakše za komentirati, jer ipak nismo dovoljno informirani o vrhu vlasti u Republici Hrvatskoj.

Zanimalo bi nas kako je onaj komu je svaki čovjek bitan tako lako otjerao svoju protukandidatkinju na unutarstranačkim izborima.

Još bolje bi bilo pitati se kako je autor mogao prije lokalnih izbora dizati u nebesa lokalni virovitički SDP, a sada toliko po njemu pljuvati. Znam, obraćenja su moguća, no da li se obraćenje stvarno dogodilo?
atma
6.6.2014. 22:06
@terzo, i tebi bi bilo dobro da pažljivije pročitaš i bolje razmisliš. Milanović se nije proslavio u svom mandatu, ali usporedba sa Staljinom je neumjesna.
terzo
6.6.2014. 21:48
Neka imas sta imas ,ali izraz "supkanje" pogresno definiras . Bilo bi pozeljno da pazljivije procitas i bolje razmislis (pripazi na svoju privatnu firmu).
atma
6.6.2014. 21:25
@terzo, imam privatnu firmu i ne šupkam se Ljubi, za razliku od tebe.
terzo
6.6.2014. 21:10
@atma , di ti zivis (ili drugo pitanje , zivis li i ti na drzavnoj sisi) ???
atma
6.6.2014. 20:58
Svašta je ovdje napisano, ali nije mi baš jasno otkuda autoru inspiracija do Zokija uspoređuje sa Staljinom. To je u najmanju ruku pretjerivanje. Premijer je smijenio jednog ministra jer više nema njegovo povjerenje i šta sada!? Čemu tolika halabuka?
terzo
6.6.2014. 20:43
Bravo Ljubo ! Nista ama bas nista nebih imao za korekturu u ovom tvom perfektno sastavljenom clanku i opisu danasnje hrvatske politicke stvarnosti .
Govoris mi iz moje zalosne duse , iz nemoci moje i vjerovatno vecine ovog mog i tvog napacenog naroda .
Ocigledno se na politickoj sceni salabazaju i kocopere same politicke NULE (nistice), kojima je predobro (dok su na vlasti) , bez da ich je imalo briga za onu "stoku sitnoga zuba" (iako je nisu jos tako nazvali).
Imao si hrabrosti udariti "caval" po glavi . Kapa do poda , zu pozrav ......... terzo .
Ljubo R. Weiss
6.6.2014. 11:36
@drug
Nije fer govoriti u ime svih! Ako ti se ne dopada kolumna, izbaci me iz SDP-a, ha, ha... Usput, poznato je da sam NESTRANAČKI, NEZAVISNI novinar više od 25 godina! Nemam ambicija naći se na nekoj stranačkoj listi, ne ganjam karijeru, živim od austrijske i hrvatske mirovine, kada usfali prodam koju knjigu...Mnogi moji novinarske kolege poželjeli bi ovakvu neutralnu poziciju! Neutralan, a ipak ANGAŽIRAN za MIR i DOBRO!
Zdravo, druže moj, ovaj put su tvoji drugovi prekardašili svaku mjeru!
Fabijan
6.6.2014. 10:17
Sdepeovci svojim pilećim mozgom ne kuže da hadezeovi mediji koriste unutarstranačke sukobe kako bi oblatili stranku i vratili kriminalce na vlast. U nekim su se stvarima trebali ugledati na stranku koja će uskoro i pravomoćno biti osuđena za kriminal a to je da sukobe među njima riješe u njihovim brlozima. No bar je jedno sigurno Milanović nije narod nazvo stokom sitnog zuba kao što je to napravio staljinov učenik
UooH
6.6.2014. 9:53
Ljubo upravo to, dobro napisano, izdvojio bih : Zorana Milanovića - autokrat, bez kontakta sa stvarnošću, izgubljen u vremenu i prostoru.
Covjek koji se pokazuje danas, 2014. godine - Staljinovim šegrtom, gubitnikom svih gubitnika!
drug
6.6.2014. 9:14
Ljubo daj i ti nas nekada poštedi...


Još iz kategorije Kota Lj. R. WeissaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.