Malo pritužbi na kršenje izborne šutnje u Hrvatskoj
Stožer: 86 novih slučajeva u protekla 24 sata
Prijatelji životinja protiv prodaje živih riba i rakova u supermarketima
Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj
Ponosni Zagreb održao prosvjednu biciklističku vožnju
U inozemstvu se glasuje bez dojava o nepravilnostima
Na području županije nema novozaraženih

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: NEĆU, NEĆU – J. Kosor, R. Čačić. V. Pusić i ostali nezamjenljivi

  Ljubo Ruben Weiss           07.04.2011.         2687 pogleda
Ljubo R. Weiss: NEĆU, NEĆU – J. Kosor, R. Čačić. V. Pusić i ostali nezamjenljivi

„NEĆU, NEĆU!" odgovarala je Jadranka Kosor, koja inače inzistira da je se oslovljava predsjednicom vlade ili premijerkom, na inzistiranje u Saboru RH da što prije podnese ostavku i raspiše izbore. Izgovarala je te riječi prkosno, poput povrijeđena djeteta, uz onaj čuveni Jacin osmjeh, koji je, po meni, mješavina prezira, prkosa i neprimjerene vedrine. Često se pitam, gledajući je, kako bi izgledao njen psihogram kada bi ga radili psihijatrijsko-psihološki eksperti uzimajući u obzir riječi koje koristi, neverbalnu komunikaciju kao što su geste, odjeća i sl., ponašanje u stanu, ponašanje na javnim mjestima, u susretu s drugim  političarima itd. Dojma sam, otkako je nasljednim dekretom Sanadera došla na zahtjevne dužnosti, da Jadranka Kosor ima jedan mali problem - naime, ili nema osjećaj za stvarnost u kojoj živimo, ili joj nedostaje emocionalne inteligencije ( pojam koji je u psihologiju uveo Daniel Goleman), ili joj je slava (??) toliko udarila u glavu da se osjeća moćnijom nego što u stvarnosti jest. Gledao sam nju, kao i zastupnike u Saboru te članove vlade, skoro četiri sata u srijedu, 6. 04. 2011. kada,  na početku zasjedanja Sabora za određeno razdoblje,  članovi vlade imaju obvezu odgovarati na pitanja zastupnika. I što zaključiti nakon ta četiri sata?

 MUČNINA OD SABORSKOG CIRKUSA

Da mi je mučnina od tog cirkusa koji nam povremeno priređuje politička grupacija ljudi, uz časne izuzetke, koji su se toliko odnarodili da su zaboravili tko ih je (narod) i zbog čega birao u nekada časni hrvatski  Sabor (da bi služili narodu i rješavali probleme gospodarstva, međudržavnih odnosa, kulture, zdravstva, obrazovanja, sudstva... sve do svakodnevnih stvari života, a vezano za stanovanje, promet, opskrbu itd. Slušajući te verbalne akrobacije, nadigravanja, ismijavanja i zajebavanja, zapravo, i vladajući HDZ, njegovi partneri te oporba na čelu sa SDP-eom i HNS-om, zapravo, zabavljaju se na račun tzv. malog čovjeka koji povremeno škrguće zubima, ponešto prosvjeduje i viče DOLJE LOPOVI, HOĆEMO IZBORE, a da zapravo nemam dojam da bi većina uistinu htjela smjenu vlade. Naime, ono što je davalo neku nadu u promjene, kao da je utihlo (prosvjedi u hrvatskim gradovima), raspravlja se o tome hoćemo li ili ne do kraja 6.mjeseca završiti pregovore i približiti se predpristupnim ugovorom dvorcu koji se zove Europska zajednica. Stvara se ozračje  da ćemo tog datuma kada postanemo 28. članica EU svi živjeti bolje - imati sigurna radna mjesta, dobro zarađivati, imati kuće, stanove i aute, putovati po svijetu, uživati u glazbi, filmovima, seksu, ladanjima i koječem drugom lijepom i ugodnom kako eto, Zapad živi već desetljećima. Da će trebati više i ozbiljnije raditi, boriti se s konkurencijom, dati iz proračuna i u europski proračun, a ne samo iz njega vući milijarde eura, voditi računa o provedbi zakona, vraćati enormne dugove koje su nam vlade nagomilale, itd. malo se spominje. Živio sam u Austriji kada je ona pristupila Europskoj zajednici, kada je uveden euro itd. i dobro se sjećam kako je početna euforija Europskom zajednicom ubrzo splasnula.Ipak, boljeg rješenja od Europske zajednice nigdje na vidiku!

VESNA PUSIĆ O RADIMIRU ČAČIĆU

  Zato sam i s dosta rezerve slušao trezvenu Vesnu Pusić u mojoj omiljenoj TV emisiji „Nedjeljom u dva", koju vrlo hrabro i umješno vodi Aco Stanković, gospođu političarku i profesoricu koja dosta zna o tim pitanjima. Sve je išlo koliko-toliko dobro dok Aco Stanković nije zašao ovoj političarki jednim pitanjem „pod kožu". Možda sam onima koji moje pisanje prate „u stopu" već i dosadan razmišljanjima o kvaliteti čelnika Hrvatske narodne stranke Radimira Čačića, stranke u kojoj je i dr.Vesna Pusić, no mislim da je nakon svih prijevara i razočarenja, došlo vrijeme da s punom ozbiljnošću biramo nove članove Sabora i vlade. To znači, dobro razmisliti kome ćemo dati povjerenje da nas vode iduće četiri godine - kojoj stranci i kojim pojedincima?

   Dakle, Stankovića je zanimalo koliko je oportuno za HNS isticanje Čačićeve kandidature za potpredsjednika Vlade, kad se protiv njega vodi sudski proces u Mađarskoj.

"Mi se moramo pripremati kao da će sve biti u redu", rekla je „grande - dame" hrvatske politike Vesna Pusić, koja je nevoljko priznala da je to jedan od problema na leđima stranke. Usput je dodala da se to tako ne gleda unutar stranke, da mu se mnogi dive što je nastavio sa stranačkim radom, drugi bi se nakon toga slomili.
I konkretno:
"Naravno da nije sretna pozicija. Bilo bi sto puta bolje da toga nema i da se slobodno o tome može razgovarati", smatra predsjednica HNS-a. I dodaje da bi Čačić za eventualnu buduću vladu bio vrlo dragocjen jer nemamo puno ljudi koji su u stanju tako razumjeti gospodarski segment.

   In medias tres: Kada se radi o moralnim pitanjima vezanim za lik naših političara, da li pri raspravi o tome, vrijede općeprihvaćeni (nadajmo se!) društveni stavovi i vrijednosti, ili pak stranačke naočale? Mišljenja sam da gledati to kroz stranačke naočale je pogrešno, jer to nije objektivno gledanje već usko stranačko, a svjedoci smo da takva gledanja mogu imati katastrofalne posljedice (primjer Sanadera i HDZ-a!).

Nevjerojatno je da se arogancija prema javnosti, bahatost, neizvještavanje danas javnosti o tijeku sudskog procesa u Mađarskoj, drži vrlinom, u nesreći s posljedicom dvoje mrtvih se vidi nešto „što ga nije slomilo", a ne vidi se potreba odgovornost i uobičajena praksa u svijetu, uključujući Europu - zamrznuti javne dužnosti do ishoda sudskog procesa! Pa je stoga nevjerojatno da gospođa Pusić, prva perjanica proeuropskih stavova u zamalo svemu, kada se dođe do pitanja odgovornosti čelnika njene stranke za prometnu nesreću nalazi u nemoralnom ponašanju Čačića - odliku! Umjesto da je kada se nesreća dogodila tražila ostavku svoga kolege, do sudskog epiloga što bi bio svjetski - europski kriterij, ona ide dalje, i proglašava Čačića -nezamjenljivim zapravo, nedodirljivim.

Ovakvim stavovima gđa Pusić je relativizirala vjerodostojnost svoje stranke, ali i sebe kao političarke.  Jer, koliko god su važna ekonomska znanja (koja su, usput meni kod Čačića dvojbena, o čemu se - uz pitanja njegova poštenja - moglo konkretno slušati ina Aktualnom satu u Saboru) ovog trenutka Hrvatska treba tražiti čelne ljude novog Sabora, sudbene i izvršne vlasti, bez mrlja. Političke i javne osobe trebaju svojim primjerom promicati moralne vrijednosti, i pogotovo suosjećati s običnim, prosječnim građanima One trebaju biti uzor narodu, a ne njegova sramota! Znalci teme odnosno „stručnosti" Čačića ne zaboravljaju debakl stoljeća u Izraelu devedesetih, sumnjivu privatizaciju Coninga te neke mutne poslove na Jadranu (gradnja Doma umirovljenika u Dubrovniku, mutež oko kupovine i investicija u Zelenu puntu na Ugljanu itd.).

NE ZBOG SELA, NEGO ZBOG SEBE

Naravno, na biračima, hrvatskim tijelima, kao i posebno na sudskim instancama u Mađarskoj, je da kažu svoju konačnu riječ, no svako ublažavanje i uljepšavanje situacije te „lika i djela nezamjenljivog", moglo bi ukazivati da se Čačiću žuri smijeniti izborima „brod luđaka"(HDZ vlada zaslužuje kritiku, ali...ali..) i zasjesti u fotelju ministra ne da bi bio spasitelj posrnule hrvatske ekonomije nego -  sebe i svojih firmi!

Iako nije još počela izborna kampanja, iako se još ne zna ni datum izbora, pišem ovo kako bi sebi i vama odgovorio za koju stranku i pojedince glasovati kada dođe vrijeme izbora. Za sada nemam prijedloge, znam samo kome osobno neću dati glas - muljatorima koji nam podižu tlak i šećer, koji su zaboravili potrebe naroda koji vode, koji su istina pokrenuli borbu protiv korupcije, ali koja baš i nije dala neke spektakularne rezultate, koji bi nas uveli u Europsku zajednicu, a ne bi nam objasnili pošteno što to zapravo znači. Zvali se oni J. Kosor (HDZ), Šeks (HDZ), Čačić (HNS), Đakić(HDZ)..., svejedno je.

  Jer, Hrvatsko, spasi nas spasitelja...

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
11.4.2011. 17:00
valjda treba uvesti red u državi jer sve ostalo je za sada nebitno, to je uvidio čak i jedan hebrang:

Intervju dr. Andrija Hebrang
Krivi su svi koji su slušali Sanaderove nezakonite zahtjeve


........Vi ga nikad niste poslušali u nečemu problematičnom?

Ne, apsolutno nikada!

Predsjedniče, to ne može!

Je li vam nekad predlagao nešto problematično?

Ne, on mi je znao predlagati neke stvari s kojima se nisam slagao i odmah sam ih i odbio. Ali nije mi to predlagao s namjerom da izvršim kazneno djelo u njegovo ime nego zato što ne može premijer znati o svakom području baš sve. Zato ima ministra! Premijer može iz neznanja predložiti i pitati može li se napraviti to i to, ali zato je tu ministar taj koji mora reći: Predsjedniče, taj i taj prijedlog ne može ići jer je protuzakonit! Ako vi to niste rekli, bilo zato što imate neku korist od toga ili zato što vam je karijera ispred zakona, vaša krivnja je neupitna! ......

konačno da HEBRANG izjavi nešto pametno i pošteno!!!!???????
Lj. R. Weiss
10.4.2011. 13:58
@Tomislav
-----------
...Treba o tome misliti s ulaskom u EU jer nije samo ispuniti uvjete, za ulazak treba te uvjete održavati.
-----------------------
Odlično zapaženo!
anakonda
10.4.2011. 11:04
I SADA DODAMO JOŠ OVO:

Izvješće
State Department o RH: Mnogo korupcije, cenzure, diskriminacije
U godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava ističe se da je Vlada često u središtu korupcijskih afera te da korupcije ima posvuda

A OD KOJI POLITIČKIH STRANAKA SE SASTOJI VLADA?????
anakonda
10.4.2011. 10:46
istina, ulaskom u eu neće se rješiti svi problemi koji uništavaju hravtsku.

manji je problem što je jaca prazna i podmitljiva ali je veći problem hdz. Uostalom, kakav političar može biti u ovakvoj stranci, pošten?

"WASHINGTON TIMES": JADRANKA KOSOR JE PODMITLJIVA, A HDZ JE OD HRVATSKE STVORIO MAFIJASKU DRZAVU

“HDZ je stvorio mafijašku državu. Ta stranka je pljačkom javne imovine napravila štetu od najmanje milijardu dolara. HDZ je doveo zemlju na rub kolapsa``, kaže Kuhner opisuje vladajuću stranku u Hrvatskoj.

pitanje:
zašto nam strani mediji moraju javno ukazivati na poštenje hdz-ovih političara???????
zar naši mediji nemaju ta saznanja?????????

i sada GLAVNO PITANJE:

JESU LI SVI POLITIČARI ISTI??????
tomislav
9.4.2011. 22:15
Drago nam je čuti što misli Times ali ni nama ne treba mnogo da to zaključimo jer ona ko i svaki balkanac zna političariti na sitno ali od perspektive i budućnosti tu leba nema. Baš danas u jednom domaćem filmu koji se zvaše Šuma sumarum (Dani hrvatskog filnma) kaže lik koji glumi Holanđanina: Vi balkanci kad se obrijete, počešljate, navučete košulju i odijelo izgledate ko i mi zapadnjaci ali kad počnete raditi totalno ste dekoncentrirati, ne možete raditi timski i raditi kao uigrani tim, vi ste zbog stalnog mijenjanja tema i teza totalno beskorisni.
Ima tu istine. Treba o tome misliti s ulaskom u EU jer nije samo ispuniti uvjete, za ulazak treba te uvjete održavati.
hdznedajboze
9.4.2011. 18:53
Washington Times: Kosor je prazna i podmitljiva!
anakonda
8.4.2011. 19:10
zamislite sportski klub koji je zadnji na tablici a trener i uprava se nedaju smjeniti i tvrde da su sve uprave i treneri ISTI!!!????

što se iza brda valja?
A SADA POLITIKA. SVE MI SE ČINI DA ĆE HDZ DOVESTI HRVATSKU U OVAJ POLOŽAJ:

Obala Bjelokosti na rubu rata

Ki-moon je pozvao Gbagba da podnese ostavku
Ban je pozvao Gbagba da podnese ostavku i vlast prepusti oporbenom čelniku Alassaneu Ouattari, koji je, prema tvrdnjama UN-a i međunarodne zajednice, pobijedio na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca.
Država u političkoj blokadi
Vlada Laurenta Gbagba, spornog predsjednika Obale Bjelokosti, zatražila je u subotu od snaga Ujedinjenih naroda i pripadnika francuske mirovne misije da napuste zemlju.
Obala Bjelokosti se nalazi u političkoj blokadi od drugog kruga predsjedničkih izbora održanog 28. studenoga. Izborno povjerenstvo Obale Bjelokosti PROGLASILO je da je na izborima pobijedio OPORBENI čelnik Ouattara, ali DOSADAŠNJI predsjednik Gbagbo ODBIJA PRIZNATI PORAZ. Ouattarinu pobjedu priznala je većina zemalja u svijetu.
tomislav
8.4.2011. 13:10
Nema sumnje čačić treba još danas otići i nikad više, never more.
Pusička naravno drobi, muž joj je odande gdje je čista demokracija pa bi trebala malo učiti i to primjeniti ovdje. Ali drag je taj stolac u kojem sjedi.
Na žalost glasovat će se za manje zlo a to je oporba pa makar bila za koje vrijeme opet isto, ali, kakav narod takovu vlast zaslužuje. Ili, da je narod dovoljno pametan onda mu vlast ne treba.
mika
8.4.2011. 9:32
Svaka čast gospodine LJubo! Sve što ste napisali to je tako, i sa time se slažem .Nema se za koga (ponuđenog) glasovati. Ali nešto čujem kao da se nešto iza brda valja, kao da se formira nova opcija koja bih mogla uliti nadu narodu. Ako je to istina ima nade za bolju i pravednu Hrvatsku gdje će biti bolje i nama a ne samo njima. Živi bili pa vidjeli što se to iza brda valja.
sanjalica
8.4.2011. 2:03
kao i uvek,sjajan i argumentovan clanak. bilo da se neko slaze sa vama ili ne, mora se priznati da uvek pisete sa puno cinjenica,strasti i ljubavi ka svojoj domovini,ali i ljudima uopste.bravo za to
stole123
7.4.2011. 22:28
gospodine ljubo svaka čast na tekstu ali ste u pravu i za koga glasati nisam za komunizam kao tomo ali nisam ni za kapitalizam i ovakvu privatizaciju koja je napravljena u hrvatskoj nisam ni za sdp i kukuriku koaliciju ali ni za hdz kojem sam član od 1991 godine razmišljam stalno o laburistima ili lesaru kako bi bilo dobro da napravi neku koaliciju sa šišljagićem i srbom možda grješim ali masa ljudi sa kojima komuniciram imaju slično mišljenje kao i ja možda imam pogrešno razmišljanje o tim strankama ali momentalno nevidim ni jednu pametniju kombinaciju neznam i sačić mi je simpatičan kao političar volim ljude koji ne mjenjaju svoje mišljenje olako još imam i sanaderovu knjižicu da se ni jedan zakon neće donjeti bez suglasnosti baze ali to je trajalo samo dok nije dobio izbore kasnije se to sve zaboravilo i nastala opća pljačka hrvatske
Tomo
7.4.2011. 21:42
želim komunizam ... da radim isti posao od 7h-15h ... da neplaćam zdravstveno ... da imam siguran poso i primanja do kraja života ... i da mogu pita na poslu.
*ebeš demokraciju ... ona je za kreativce
pozzz iz zg


Još iz kategorije Kota Lj. R. WeissaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.