HDZ: Krunoslav Katičić novi glavni tajnik HDZ-a
Plenković: Vlada će biti nešto manja od prethodne
Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava
Plenković: Medved i Grlić Radman ostaju ministri
Fond: Ukupno 853 prijave za poticaje za električna vozila
Državna matura uspješna, nepravilnosti u dvije gimnazije
Pupovac: Za dužnost potpredsjednika Vlade predložit ćemo Borisa Miloševića

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Na mladima svijet ostaje - o Vlatku Smiljaniću

  Ljubo Ruben Weiss           12.04.2014.         3357 pogleda
Ljubo R. Weiss: Na mladima svijet ostaje -  o Vlatku Smiljaniću

Kada čovjek u trećem dobu, koji si utvara da je ostavio traga u životu, počne raditi inventuru ponekad može zaključiti, po stanju u gradu Virovitici i u hrvatskom društvu kao da se nije maklo dalje od početka. Naime, to je osjećaj da nismo završili neke nama važne poslove odnosno da nam je opus nezavršen. Slušao sam na tu temu zaista povijesnu osobu kao što je bio Simon Wiesenthal, „lovac na naciste“ koji je često govorio: „Pišite o povijesti, o vašim životnim iskustvima, o tragediji Holokausta, prenosite to svojoj djeci, ona će svojoj djeci…Wiesentahal je umro u poodmakloj dobi, a iz zadnjih njegovih intervjua danih medijima izviralo je razočarenje učinjenim. A zapravo, ako se zna bar djelomično opus Wiesenthala nije imao pravo na razočarenje i negativne misli. Čak dva Dokumentacijska centra nazvana po njemu djeluju i danas – jedan u Los Angelesu i jedan u Jeruzalemu. Ovaj drugi vodi Efraim Zurroff, publicist, istraživač, povjesničar, moj virtualni prijatelj, evo, zahvaljujući i Wiesenthalu posredno, i Zuroffu direktno, istražuje se uloga čovjeka u Osijeku osumnjičenog da je počinio u Drugom svjetskom ratu, ratne zločine.

   Zašto je povijest važna? Važna je stoga što mudri ljudi, posebno političari mogu iz povijesti štošta naučiti, a oni najmudriji raditi na tome da se najgrublje epizode povijesti – ratovi – ne ponove. Međutim, ne radi se samo o znanju povijesti shvaćene kao niz ratnih i drugih sukoba, sukoba, radi se o tome da i gradovi imaju svoju povijest, da postoji i povijest ekonomije, sve do povijesti religija i primjerice, sporta.

PRVA PREGNUĆA

   Naravno, postoji i povijest političkih stranaka, ali i povijest strančarenja, postoje i osobe koje u pojedinim strankama dale poseban pečat. Tako sam došao i do Vlatka Smiljanića čije POVIJESNICE sam počeo manje-više redovito čitati na našem portalu. Zatim, čuo sam za nagrade koje je osvojio, i jednostavno, zamoren pričama starijih oko mene, počeo sam se zanimati za one osobe za koje sam ocijenio da imaju talenta i budućnost. Tako sam i s Vlatkom u nekoliko dužih razgovora razmijenio mišljenja, informacije, ugodno smo raspravljali o povijesnim i drugim temama. Naravno, više smo raspravljali o onim povijesnim temama u kojima se slažemo, a manje o onima o kojim se ne slažemo. Ostavio mi je dva rada i jednu knjigu na uvid: rad ČARYK, na temu Jovana Budisavljevića Čaruge, zatim rad „Bilogorska istina za slobodnu Hrvatsku“ i pravu povijesnu studiju o Mari Matošec, književnici, publicistkinji i političarki HSS orijentacije. Na neki način zaista me je impresioniralo da mladi čovjek, danas kada znanje i pisanje nije IN, već ima radove kojima se ne mogu podičiti ni mnogo stariji autori, pa ni moja persona. Priznajem, da duže radove iako ih imam nekoliko pri završetku, nemam discipline završiti i predati u tiskaru. Samo od do sada objavljenih članaka - kolumni u više od 40 godina pisanja dale bi se složiti najmanje tri knjige osrednje debljine.

   Vlatko je u IV razredu virovitičke Gimnazije, ovo bi mu trebala biti prijelomna godina – matura i upis na Filozofski fakultet u Zagrebu, dakako, povijesti. Bit će mu solidna preporuka za upis dosadašnji samostalni istraživački radovi i ocjene kao i sveopća naobrazba koju stiče čitanjem.i razgovorima, a i mentori na gimnaziji bili su mu i jesu od velike pomoći. Razgovarali smo i o dojmovima s ekskurzije u Bosnu i Hercegovinu, zanimao sam se za to kako percipira noviju povijest.

Ne, ne mislim da će Vlatko nastaviti tamo gdje ću ja stati, jednostavno mislim da u vrijeme sveopćeg kaosa i svojevrsne krize vrijednosti taj mladi čovjek zaslužuje ohrabrenje u nakani da se bavi jednom znanstvenom disciplinom kao što je povijest. Jer, ma koliko volimo pogledati zabavne sadržaje, koliko god volimo viceve i sport, mislim da su mediji pretjerali sa tim zabavama i pričama o ipak tričarijama iz naših života ili ljepše rečeno, ipak nečemu što je zabava, razbibriga, ali ne i znanje. A znanje je moć, velika moć i zadnji je trenutak da se Hrvatska okrene cijenjenu znanja i onome što netko ima u glavi i zna to inteligentno, logički ili izreći ili zapisati, ali ne na temelju samo „rekla - kazala“ već na temelju dokumenata...

OD KOGA UČITI?

   Od koga će Vlatko učiti? Tko će mu biti uzor, idol? Ideali?

   Marina Merzel-Lovrić. Željko Sabo, Milijan Brkić? Dakle, tajnik HDZ-a…koji je, po svemu, prepisao 2/3 svog diplomskog rada…

   Rad, nerad? Historia est magistra vitae – stajalo je kao natpis u vrijeme mog gimnazijskog školovanja u razredu. Da li je stvarno historija učiteljica života? Kako na prošlosti učimo za budućnost? Tako da se širi Netom lista s popisom tridesetak radnji u Vukovaru u kojima ne treba kupovati jer su – srpske?!

   Što učiti od Milijana, za kojeg Karamarko, povjesničar, tvrdi da je on naš, dobar dečko, „on je moj suradnik…“? Što učiti od lokalnih političara koji gube priključak za Zagreb, kojima vlakovi voze, nažalost, u jednom smjeru i bez povratka? Nekima voze u Bruxelles, nekima u Sisak, nekima u Osijek, nekima nikuda! O tim konkretnim pitanjima nismo razgovarali, jer su se dogodila odnosno otvorila u najnovije vrijeme, ali pretpostavljam što bismo zaključili!?

   Rođeni u vrijeme osamostaljivanja Hrvatske, danas imaju 24 godine…Posao, stan, kuća? Ne znaju mnogi što bi započeli odnosno koja je njihova uloga u povijesti odnosno svjetskoj revoluciji? Iza nas je 1/5 stoljeća, vrijeme za temeljitu inventuru?

Tko će podvući crtu i reći – da, do 1991. živjelo se bolje, poštenije, mirnije, bilo je ideologije, i moralno-političke podobnosti, ali poslije…?

   Moja varoš kao ukleta varoš…?

   Vlatko će za koji mjesec otići za Zagreb, na studij.

   Što mu poželjeti, nego sreću…U nadi da na mladima svijet ostaje i da ipak nije sve izgubljeno.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
18.4.2014. 19:08
@terzo što je i tebi su cigarete preskupe!?
terzo
18.4.2014. 17:46
@fitilj i birtaski rjecnik
Mislim da i ovaj naziv nije dovoljno kritican , za ovako prostog i neodgojenog tipa kao ti "fitilj".
Po svojoj neodgojenosti , prostaciji i bezobrazluku si nenadmasiv. Popravi pobogu svoj nastup , dok imas sanse i mogucnosti .
fitilj
18.4.2014. 12:40
@Ljubo nisam ti ja banana pa da se ljepiš na mene kao govno na čizmu. Ušupkavaš se dječarcu koji je pao na tvoje idiotarije, a kritiku tog tvog ušupkavanja ne podnosiš. Lezi spavati ili se odi malo snanirati u bolnicu. Bar tako sam nešto načuo. Vele kada Ljubi zagusti plaćati obveze i životne troškove, on se malo od "odmoriti" i financijski oporaviti u bolnicu!
Ljubo R. Weiss
18.4.2014. 12:03
@jedna.
Iz zrakoplova se vidi da si se oglasio "fitiljko"! Lijepo te je Ines pitala - ako ti se ne sviđaju, što ih čitaš i nabacuješ se na njih blatom?? I tako već 5-6 godina!
Dosadio si i Bogu i Vragu! I sve sam sigurniji - pomest će te mladi, na mladima svijet ostaje! Mada in nazivaš "neodgojenim šiparicama"! Ali, to je tvoj prepoznatljiv slatinsko-kozičko-birtaški rječnik!
jedna.
18.4.2014. 10:25
Jeste Ines_Golić upravo tako! Falila si na ovom portalu uvijek kada je bila prozivka neodgojenih šiparica.
Ines_Golić
17.4.2014. 14:01
Posebno puno mi fali fitiljko .:)

To ako sam se ja ostavila pisanja, ne mora Gosp. Ljubo, on to voli, on piše što misli, i ako Vam se to ne sviđa, ne čitajte, kak ja kažem "boli me uvo".


Pozdrav svima :)
Ines_Golić
17.4.2014. 13:58
Vidim i nakon duuuugo vremena još uvijek sam popularna na ovom portalu :D Super, i vi meni falite isto, vaši dubokoumni komentari i ostalo.
Mikeš09
17.4.2014. 8:09
Savjetovao i u hvalospjevima bacao bisere ali svejedno mislim da pojedincima puno fali ta mala...onako umjesto sladoleda...kao desert
UooH
15.4.2014. 19:05
Savjetovao je ljubo i Ines pa ona prestala pisati kolumne.
Ljubo R. Weiss
15.4.2014. 17:57
@mirovnjak Javljam se kada me se izravno pita ili kada sam osjećam potrebu da komentiram neki čudan upis. Tako sada MORAM i tvoj: bio bih sretan da sam u mladosti imao sve dobre učeitelje i mentore! I ne radi se toliko o savjetima koliko o POHVALI. Čudi me da tako nisi shvatio kolumnu, nego na način kako to slatinski tvoj prijatelj želi, koristeći najčešće gebelsovske metode već najmanje četiri godine ponavljanja stupidnosti sve dok netko u njih i ne povjeruje. I problem naših mladih baš i jest u tome što većinom nemaju uzora, idola, ideala... A jedna stara židovska poslovica glasi: I NAJBOLJEM KONJU POTREBAN JE BIČ, I NAJPAMETNIJEM ČOVJEKU POTREBAN JE SAVJET!
mirovnjak
15.4.2014. 16:05
Ljubo!
Od 12 komentara 5 je tvojih. Malo previše istina nisi se približio jednom drugom kolumnisti sa ovog portala inače tvom osobnom "prijatelju" koji drži rekord od 48 svojih komentara od 65 ukupno upisanih na svoju kolumnu.
Inače se slažem da mlade ljude treba pustiti same naravno dobronamjeran savjet iskusnih uvijek dobro dođe, ali nije nužno da bude preko medija.
Ljubo R. Weiss
15.4.2014. 14:12
@gvardijan O tome koliko će se utjecati na Vlatka Smiljanića odlučuje on sam. Siguran sam također da će se znati riješiti isključivih osoba. Nije mi samo jasno, ako se mislilo na kolumnistu Lj.R. Weissa kao isključivu osobu, kako je ova kolumna ocijenjena čak s - 30 lajkova!??
gvardijan
15.4.2014. 9:26
Ljubo, ostavi Vlatka neka sam traži svoj put. Svaki povjesničar koji želi pronaći svoje mjesto u povijesti kao znanosti ne bi smio biti podložan vanjskim utjecajima, a pogotovu ne bi smio pasti pod utjecaj isključive osobe.
Ljubo R. Weiss
15.4.2014. 0:35
@Mikeš09 Tema ove kolumne nema veze s tvojim pitanjem. Kada budem pisao o karakteru rata na prostoru ex-Jugoslavije logično je očekivati ovakvo pitanje i odgovoriti na njega. Tema je sada ZNANJE JE MOĆ, na primjeru jednog virovitičkog gimnazijskog učenika autora nekoliko studija i POVJESNICA koje objavljuje na ovom portalu - Vlatka Smiljanića - i koji planira od jeseni studirati povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Mikeš09
14.4.2014. 13:41
Pošto gosn. kolumnista mrzi tipfelere molim ga da mi objasni nešto i o svojoj upisanoj tvrdnji u jednom prijašnjem uratku u kojemu je pisao o ``tzv. domovinskom ratu``...je li je i to bio tipfeler koji začudo nikad nije objašnjen ni demantiran ili...
odgovor čekam već godinu dana ali od Ljube ni glasa...ima on važnijih stvari pogotovo sad kad je glava na ramenima ostala netaknuta za razliku od onih iz ``tzv domovinskog rata``...u kojemu nije sudjelovao ali ima čovjek svoje ``visoko`` mišljenje ili ...
fitilj
13.4.2014. 17:23
KAKO NE TRPIM TIPFELERE, ponavljam upis:
@Ljubo R. Weiss ima na stotine mladih i još sposobnih od tvog suigrača, ali se oni nisu dali upregnuti u tvoja kola.

Nadam se da će kad tad taj mladi gospodin progedati i spoznati s kim se je upustio tikve saditi.

Nadajmo se samo da mu druženje s tobom neće previše naškoditi!
fitilj
13.4.2014. 17:20
@Ljubo R. Weiss ima na stotine mladih i još sposobnih od tvog suigrača, ali se oni nisu dali upregnuti u tvoja kola.

Nadam se da će kad tad će i taj mladi gospodin proledati i spoznati s kim se je upustio tikve saditi. Nadajmo se samo da mu druženje s tobom neće previše naškoditi!

Ljubo R. Weiss
13.4.2014. 14:52
KAKO NE TRPIM TIPFELERE, ponavljam upis: "Naglašavam da kolumna nema ideološke prizvuke, ona je pisana prije svega sa pozicije ZNANJE JE MOĆ. i odbijam zlonamjerna tumačenja ove kolumne. Oni koji više godina čitaju moje kolumne neopterećeni ideologijama i frazetinama, a ne ponavljaju na udbaški način ono što i ptice na grani znaju, zahvaljujući difamacijama moje persone od strane nekolicine čitatelja, znaju što je bit ove i drugih poruka. Svako snatrenje i konfabuliranje o nekakvim jugoslavijama još jednom odbjam i zaista se nadam da će se sada, kada sve maske pomalo padaju, čitatelji znati čitati ovu kolumnu i druge, na način kako su napisane, a ne kako ih pojedinci, u svojim fantazmagorijama i halucinacijama, vide. Pišem o jednoj mladoj, talentiranoj osobi, o dosadašnjem radu jednog gimnazijskog učenika, uz dobre želje za nastavak školovanja, kao i njegovoj generaciji; NIGDjE ne spominjem Jugoslaviju niti je to u primisli glavna ideja kolumne. Jednom, ako dotični budu uporni, ispunit ću im želju i usporediti elemente životnog standarda SR Hrvatske (SFRJ) i demokratičnosti današnje Hrvatske. Bit će to posve izravno, a sada molim zadnji put čitatelje da se u komentarima drže teme i klone se drskih napada "ad hominem". Predugo pišem i objavljujem da bih imao potrebu bilo kome se danas šupkati. Tako tumačeći kolumnu, imam osjećaj da se ne želi povrijediti samo mene već i mladog gospodina, ni kriva ni dužna, uspješnog učenika Gimnazije, Vlatka Smiljanića, ali i njegove profesore i mentore! Što se mene tiče, nema daljnjih komentara, osim odgovora na izravna, korektna pitanja čitatelja portala.
Ljubo R. Weiss
13.4.2014. 14:46
Naglašavam da kolumna nema ideološke prizvuka, ona je pisana prije svega s pozicije ZNANJE JE MOĆ. i odbijam zlonamjerna tumačenja ove kolumne. Oni koji više godina čitaju moje kolumne neopterećeni ideologijama i frazetinama, a ne ponavljaju na udbaški način ono što i ptce na grani znaju, zahvaljujući difamacijama moje persone od strane nekolicine čitatelja, znaju što je bit ove i drugih poruka. Svako snatrenje o konfabuliranje o nekakvim jugoslavijama još jednom odbjam i zaista se nadam da će se sada, kada sve ,asle pomalo padaju, čitatelji znati čitati ovu kolumnu i druge, na način kako su napisane a ne kako ih pojedinci, u svojim fantazmagorijama i halucinacijama, vide. Pišem o jednoj mladoj, talentiranoj osobi, o dosadašnjem radu jednog gimnazijskog učenika, uz dobre želje za nastavak školovanja, kao i njegovoj generaciji, NIGDjE ne spominjem Jugoslaviju niti je to u primisli glavna ideja kolumne. Jednom, ako dotični budu uporni, ispunit ću im želju i usporediti elemente životnog standarda SR Hrvatske (SFRJ) i demokratičnosti današnje Hrvatske. Bitt će to posve izravno, a sada molim zadnji put čitatelje da se u komentarima drže teme i klone se drskih napada "ad hominem". Predugo pišem i objavljujem da bih imao potrebu bilo kome se danas šupkati. Tako tumačeći kolumnu, imam osjećaj da se ne želi povrijediti samo mene već i mladog gospodina, ni kriva ni dužna, uspješnog učenika Gimnazije, Vlatka Smiljanića, ali i njegove profesore i mentore! Što se mene tiče, nema daljnjih komentara, osim odgovora na izravna, korektna pitanja čitatelja portala.
slavonac11
13.4.2014. 11:42
Svi koji još žive u prošlosti i sanjaju neku novu jugoslaviju poručujem da je nikad neće dosanjati :)
Imate sdp na vlasti koji je nasljednik onog sistema pa po njima pljujte jer čine sve ono što niti jedan komunista ili socijaldemokrat nebi učinio :)
fitilj
13.4.2014. 11:41
@Francek Ljubo je 1991 kao i mnogi Jugosloveni i jugonostalgičari zbrisao i sklonio se na sigurno kako bi zločinačka JNA, pobunjeni Srbi i četnici na miru obavili posao klanja, pljačke, progona i genocida nad Hrvatima.

Inače članak je još jedno sramotno šupkanje Ljube Rubena Weisa. Ovaj puta se radi o osobi bliskoj Ljubi, ili kao što priloženi link dokazuje njegovom suigraču.
www.icv.com.hr/2014/03/ljubo-r-weiss-predsjednik-zidovske-opcine-virovitica/

Inače nebi reagirao na ovo najnovije Ljubino prosipanje žući po Hrvatskoj, da ta žuć ne dolazi od strane osobe koja nije dijelila sudbinu onih koji su na radnim mjestima, svojim domovina i na ratištima osjetili opasnost i svu zloćutnost i brutalnost zločinačke JNA, srbočetničkog agresora i njegovih domaćih balvanrevolucionara.

Inače nebi reagirao na ovo najnovije Ljubino prosipanje žući po Hrvatskoj, da ta žuć ne dolazi od strane osobe koja za Domovinski rat, njegove žrtve ne nalazi riječi pijetata i ne nalazi riječi pohvale za hrvatske branitelje bez čije nesebične i herojske borbe i žrtava nikada nebi imali samostalnu i slobodnu, nažalost još uvijek ne i potpuno demokratsku Lijepu Našu Hrvatsku Domovinu!
Ljubo R. Weiss
13.4.2014. 10:28
Nemam namjeru, francek, komentirati svaki upis ispod moje kolumne, ali razdoblje do 1991. držim dobrim razdobljem u razvoju Hrvatske i Jugoslavije. Sporno je nekoliiko godina nakon Drugog svjetskog, ostalo razdoblje je vrijeme obnove i izgradnje, pa čak i pristojnog životnog standarda, posebno u poredbi sa drugim istočno-evropskim zemljama. Osim višestranačja i relativno veće slobode medija, mi smo danas na gubitku, posebno se to odnosi na razinu morala i etike, ali i razvojne šanse. Može li mlad čovjek danas, primjerice, do stipendije za studij, studentskog kredita, zaposlenja? I Francek, kako god bilo, narodnih kuhinja u vrijeme "mraka" nije bilo, i za svaku se sitnicu nije išlo pitati u Beograd, kao što se danas ide pitati u Bruxelles,Strasburg i Washington! Točka!
francek
13.4.2014. 9:16
Gospodine Ljubo !
Čitajući Vaš tekst već sam pomislio da ću konačno i od Vas moći pročitati nešto što nije prožeto ili bar ne asocira ideološki na prvu ???? No , vjerojatno niti Vi kao ni mnogi drugi ne mogu pobjeći od sebe , zar ne ? Vi ste do 1991g. očigledno živjeli pod "staklenim zvonom" !


Još iz kategorije Kota Lj. R. WeissaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.