Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Muke po izborima 2011., s teškim mučninama

  Ljubo R. Weiss           26.11.2011.         2814 pogleda
Ljubo R. Weiss: Muke po izborima 2011., s teškim mučninama

Bio sam uvjeren da ću kolumnu pred izbore za Sabor 2011. napisati s lakoćom i zadovoljstvom. Ništa od toga - pišem je s mješavinom raznolikih osjećaja, zadovoljan što je na odlasku politička ekipa koja nam je zamalo dva desetljeća zagorčavala svakodnevni život, izbacujući nas iz takta, uglavnom nekompetentna, lažljiva i kradljiva. Mogu uspoređivati obje ekipe -onu socijalističku, do 1991. i ove poslije, kapitalističke, ili bolje zvuči, poduzetničke. Pripadao sam onima koji su zdušno se zalagali za višestranačje, za takmičenje različitih političkih opcija, idejnih opredjeljenja gdje će stvarno najstručniji i najpoštenije preuzimati dužnosti na četiri godine kada će na DAN D glasači sa zadovoljstvom izlaziti na birališta i ocjenjivati dosadašnje i birati, ako su nezadovoljni, nove.

BESKUĆNIK NA RIJEČKOM GROBLJU?

 Zapravo, neposredan povod za pogoršanje raspoloženja bili su TV snimci s riječkog gradskog groblja gdje je u TV reportaži prikazan beskućnik koji oko dvije godine živi u grobnici, u brlogu i drlogu, te i bez grijanja. Javili su se i neki birokrati koji kažu da je slučaj teško riješiti jer, eto, nesretnik nema - važeće adrese!

   Ne samo zbog ovih dramatičnih slika, meni se na ove izbore za Sabor naprosto ne izlazi do birališta. Razočaran sam poimanjem vlasti, strankama, višestranačjem, odnosom prema politici koja je vulgarizirana i uglavnom shvaćena kao promjena Kurte (Kurtinice) s Murtom, kao cirkuska smotra, kao namirenje osobnog džepa gdje za opće interese Hrvatske, nikoga nije briga. Prestao sam vjerovati hrvatskim političarima i mislim da ni oni u svijetu nisu mnogo bolji i da većina ulazi u tu prljavu djelatnost zbog ego-tripova, samozaljubljeni u sebe i svoje sposobnosti, netolerantni, bez znanja što je to vještina vladanja i demokracija. Sve teže gledam TV prezentacije, sučeljavanja kandidata za Sabor, naprosto mi ide na živce njihovo prenemaganje i dijeljenje političkih savjeta. S druge strane, shvaćam i obvezu da se bar glasovanjem pokaže odgovornost za funkcioniranje političkog sustava, u krajnjem, razvoj Hrvatske.

   Neću vam stoga reći izravno što nam je činiti - neka to bude  VAŠA svjesna odluka vezano  za građanskih prava i obveze. Do zadnjeg časa kolebat ću se između dvije opcije: izaći na biralište i predati PONIŠTENI LISTIĆ, ili ipak, u zadnji tren odlučiti se neku od ponuđenih političkih opcija.

   Ima opcija, stranaka na pretek, čak 315 kandidata za upražnjena mjesta na desnoj strani Markova trga, a dio i u Banskim dvorima, u foteljama ministara. Pratim njihove blijede izborne kampanje, povremeno frcne iskra, uvreda, laž, izmišljanje programa čijom realizacijom bi trebali u krenuti u „bolji život.", prebacivanje iz šupljeg u prazno, hrpe obećanja koja medno teku s usana naših političara. I dok oni snivaju, uglavnom daleko od zemlje i tla, slažu bajke i basne, baš se pitam kako njih doživljavaju djeca? Vjeruju li bar ona  tim slatkim pričama ili su i djeca pročitala naše političare i političarke? Naime, i ta djeca slušajući te političke maštarije gdje svi znaju sve (posebno Čačić,

Nobelovac za ekonomiju, inače ing.arhitekture), ili nitko ne zna ništa, a najmanje  KAKO OSTVARITI političko-ekonomske ciljeve države, razvijati regiju Slavoniju itd., i ta djeca zalutaju na programe gdje se izvještava sa suđenja Sanaderu i gdje se već nazire presuda, no jedino nije jasno hoće li optužnica biti proširena i  na nekog svjedoka? Naime, svi mi želimo zemlju znanja, razvoja i blagostanja, ali malo je onih koji znaju objasniti a kako se to konkretno postiže? Pitam jednog sparing partnera za političke rasprave da li on stvarno misli da se u nas toliko kralo ili to tužitelji, odvjetnici, mediji... jednostavno pakuju optuženiku ili jedni drugima?? I tko je tu onda uopće čist, i tko je zaslužio glas birača??

SVI KRADU, NITKO NE KRADE?

  I onako iz inata kažem sam sebi: „E, neš ti moga glasa, lopino...taman HDZ vladao još najmanje 50 godina!" Ne vjerujem jednima, ne vjerujem drugima, pa ni trećima. Može li drugačije i nešto pametno i radikalno novo reći Milan Bandić, Željko Kerum, Anto Đapić, Dražen Budiša, Radimir Čačić, Slavko Linić, Stipe Jambrić-Jambo, Miroslav Tuđman, Vladimir Šeks, Jadranka Kosor...? Jer, slušam svjedočenje Mate Granića u vezi Sanadera i Hypo Banke kada i tu stječe se dojam, i nad lopinom, još veća lopina!!?

U Hrvatskoj je potrošeno međusobno povjerenje - niko nikome ne vjeruje, taman da se pojave genijalci na nebu političkih zvijezda bit će gledani sumnjičavo. I što je sumnjičavost građana veća to je sredina manja, učmalija.

Ipak, postavlja se pitanje, dali pored dva bloka, Kukurikavaca i HDZ-a ima mjesta u Slavoniji za jednu snažnu, dobro organiziranu regionalnu stranku Čast narodnim nošnjama  i slavonskim bećarima, zvučnim tamburicama ali Istarska narodna stranka vođena je od ljudi drugog karaktera  ciljeva, a najmanje pravomoćno osuđenom osobom za ratni zločin.

  I općenito, mali je to teren a stranaka koliko ti srce želi : ovih umirovljeničkih, pravaških, ravničarskih, gorovitih, ženskih, zelenih...Da su se objedinile, da je nastao jedan solidan Treći put ne bi se ova dva  ranija bloka toliko junačila.!?

Po svemu, neke stranke će nestati ili se provući kroz iglene uši,, kao neparlamentarne stranke,(HSLS, HSS) neke će postati stranke iznenađenje (Hrvatski laburisti)...Ponekad razmišljam šteta tih novaca za promidžbu, moglo se to podijeliti u humanitarne svrhe...?

   Vidim Sinišina stranka (HSPD) podržala je Kukuriku koaliciju i to je razborit izbor. Posebno će biti zanimljivo analizirati rezultate Šeksa, Đakića, Tolušića.. - odlaze li oni polako u prošlost, tko će se domoći unosnih fotelja evropskog parlamenta? I to evropske zgrade koja s ljulja od Grčke preko Italije do Španjolske... i neće li hrvatska, spora i u kašnjenju, kako to već biva, ući u Europsku zajednicu kada ona više nikome neće biti zanimljiva??

    Ipak, i pored gužve pred golom, pogodaka baš i nema. Malo smo se uskomešali, digla žaba nogu da je potkuju, sada bi i ostale žabe potkivanje. A naš, hrvatski problem i nije baš kompliciran: mi oduvijek ne volimo državu, hrvatsku državu, mi se još nismo saživjeli da je to naša država, i da je valja čuvati od Beograda, Beča, Budimpešte, a sada već i od Bruxellesa!

KOLIKO DUGO ENGLEZI ŠIŠAJU TRAVU?

   Polako, neće to ići preko noći! Koliko su ono samo Englezi šišali svoju travu dok nije postala njegovana, ures baštovanski? A mi bi nakon 20 godina htjeli odmah prekrasan perivoj?

   Na kraju, primjećujete da sam se smirio - nigdar ni bilo sa nekak ni bilo, i nigdar ne bu, da nekak nebu

   I vjerujte, važno mi bilo da postanem lijevo krilo, da mi ne lome bagrenje, al se nekad dobro jelo, siguran da na tom svijetu samo mijena stalna jest! I da će dogodine stići opet lastavice, rode i ako bude sreće i po planu, vratit će se rodanica, netko će nekoga izvarati, ali dimnjak će stajati poput svjetionika, taj stari slavonski znak, ili pak kapelice kao mjesto pored puta, u panonskim nizijama.

Ilistracija Enes Čelosmanović

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

boris
12.12.2011. 22:13
fuj sve sami komunisti
MMMM
5.12.2011. 22:26
Ja mislim da su administratori s pravom donijeli odluku o brisanju nevažnih komentara i vrijeđanja. Ono što netko načuje od nekoga ne mora biti istina. A između ostalog, ne znam zaštoje važna činjenica bilo kome ako neka osoba nema osobnu iskaznicu. To baš i nije bitna stavka za izbore.
sanjаlica
5.12.2011. 17:51
Pustite to. Sad kad su izbori prošli, kažite vi nama kad će Jugoslavija? Nakon 20 godina izgubiše ostaci starog sistema organizirani u HDZ-u. Postoji li sad neka šansa za jednu lepu pravednu Jugoslaviju kako je to naš najveći sin drug Tito zamislio? Hoćemo li konaćno uništiti sve fašiste?
pljuska
4.12.2011. 8:01
Gorane nije točno da nije pobrisan komentar kojeg sam napisao ispod komentara i pitanja kolege neutralni od 3.12.2011 11:38:37.

U tom sam komentaru pojasnio da su pobrisana 4 komentara i to moj komentar u kojem sam se osvrnuo na birokratsku nemilost prema onom beskućniku koji nema dokumenata, i dao primjedbu da taj eskućnik zbog toga što nema dokumenata neće moći glasovati isto kao i neko sa ovoga portala koji nema osobne iskaznice. Inače tu sam informaciju dobio iz izvora u koji nemam razloga sumnjati, da ne kažem mogao bi staviti ruku u vatru da je istinita, a bar bi ti Gorane kao profesionalac morao cijeniti izvore informacija koji su važni elementi u obavljanju tvog posla.

Znači pobrisani komentar nije bila nikakva namjera vrijeđanja, već samo komentar sa sadržajem i osvrtom na temu i tvrdnju autora:" Do zadnjeg časa kolebat ću se između dvije opcije: izaći na biralište i predati PONIŠTENI LISTIĆ, ili ipak, u zadnji tren odlučiti se neku od ponuđenih političkih opcija.", ili želiš i dalje tvrditi da je objavljivanje informacija koje dobiješ i pisanje saznanja vrijeđanje i klevata!!!!

Potom su pobrisani komentari Mikeša09 u kojem se osvrće na moj komentar, te Tomislava u kojem upravo ukazuje da komentiram na temelju odbaviještenosti, tj. informacijama. Kao četvrti komentar je pobrisan odgovor Mikešu09.

Znači sve na temu i nema nikakvog vrijeđanja, osim ako istina vrijeđa, i nema nikakvod dovođenja čitatelja u zabludu osim ako kolege Mikeš09 i Tomislav neće potvrditi da su pobrisani njihovi komentari, ili će pak ostale kolege koji su pročitale moj odgovor koji se je nalazio ispod komentara neovisnog od 3.12.2011 11:38:37

Da točno je da je bilo tri istovjetna komentara, ali to je rezultat jer je sistem pokazivao tri puta obavijest "došlo je do pogreske ....." pa sam tri puta stisnuo "Dodaj komentar" Dakle da su obrisana dva od tri komentara bilo bi sve u redu, ali ne brisana su ni manje ni više nego TRI, a potom i četvrti komentar.

No možda se na portalu nezna tko sve briše!!
Goran Gazdek
3.12.2011. 21:32
Pljuska,
ne samo da vrijeđate moje suradnike i mene nego dovodite u zabludu ostale čitatelje. Komentari na koji odgovaram, jasno se vidi, nalazie se iznad moje opaske (Vi i neutralni).
općinaSlatina
3.12.2011. 20:36
protivnik sam brisanja bilo kakvih komentara, neka se vidi tko smo i kakvi smo, makar i skriveni,
neka briše ODO a ne administratori
pljuska
3.12.2011. 20:10
E moj Gorane, zar ti je to profesionalna etika da pobrišeš moj komentar, a onda na njega odgovaraš!!!!!!!!!!!

Jadno je to moj Gorane, toliko jadno i nisko da ne zazlužuje odgovora na tvoj gornji komentar.
Goran Gazdek
3.12.2011. 16:15
Pljuskin komentar je brisan jer nema veze s temom ovog članka. Riječ je o jednom te istom komentaru podignutom tri puta. Pljuski nije prvi put da koristi ovaj portal za vrijeđanje i iznošenje netočnih podataka o autoru ove kolumne.
neutralni
3.12.2011. 11:38
Pljuska , a tko je brisao i što je prebrisano ? Da znamo i mi koji nismo baš puno na portalu i na neki način smo neinformirani. Hvala ...
pljuska
3.12.2011. 10:49
Brisanjem komentara u kojima se iznosi istina i dovodi u sumnju vjerodostojnost pojedinih učesnika ovog portala nije demokratski čin i nije u skladu s pravom na iznošenje mišljenja. Znači li brisanje komentara ukidanje prava na slobodu govora i kritike preme onima koji ne govore istinu.

Brisanje komentara štititi one koji ovdje nastupaju s figom u đepu, a to je licemjerno i nepošteno.

Zar su vlasnik portala i njegovi administratori zaboravili da je svojevremeno ovaj portal krasio amblem s natpisom: "Slobodan grad-slobodan portal".

tomislav
29.11.2011. 9:13
Koliko se sjećam takvi ortodoksi su u vrijeme SFRJ zaklinjali se u vječnu ljubav bratstvu i jedinstvu, pače, još više nakon porvog rata hitali u beograd nositi vjerodajnice države HSS pobjednixi serviji a nakon drugog isto to ponovili. Vidjet ćemo da li sada slijedi zaklinjanje u vječnu ljubav prema narodima europe kojoj kažu oni od uvijek pripada ovaj narod i njegov teritorij. Živjela pravovjernost!
Lynx
28.11.2011. 17:07
@branitelji, si bil na lobotomiji?
branitelji
28.11.2011. 17:00
Tomislav
Znači nam puno.I više nema razloga da plačemo za NJom jer smo ju oživjeli.Sad ti plači za svojom jugom.
plavac
28.11.2011. 14:10
ma pustite pljačke i slično, bitno je kako se ponašamo na prometnicama.

Eto ovih dana kako je loše vrijeme, loši uvjeti vožnje, stradaju nam ljudi na prometnicama.

Pripazite malo, magla , klizav kolnik i slično, treba voziti pažljivo.

vaš plavac
tomislav
28.11.2011. 11:13
Pa predpostavlja se da vole svoju domaju koju su tako opljačkali držeč ruke na srcu, pa bi im to onda bila najveća nesreća ovog života, zar ne ?
hdznedajboze
28.11.2011. 11:05
Za najtežu pljačku društva uvesti najstrože kazne progonstvo.Postavlja se pitanje kojoj zemlji trebaju takvi ljudi?Drugo takvi ljudi bi bili sretni da ih se deportira,oni imaju bogatstvo stvoreno pljačkom u mnogim zemljama i tamo bi dobro živjeli.Jedino riješenje je Goli otok.
tomislav
28.11.2011. 10:56
U Ateni u prapočecima EU civilizacije izgon je trajao deset godina taman da te svi zaborave, a čini mi se da se to zvalo ostrakizam. To bi trebalo uvesti i ovdje pa nek plaču za lijepom svojom, ako im to išta uopće znači.
Lj. R. Weiss
28.11.2011. 9:46
@Tomislav
I ja smatram da bi se za najteže kategorije pljačke društva trebalo uvesti i najteže kazne, sve do zaplijene imovine i progonstva; Vjerujem da bi to bilo u funkciji odvraćanja od najtežih kriminalnih djela!
Lj. R. Weiss
28.11.2011. 9:43
@Mikeš09
Osnovne su moje dvije primjedbe: 1) iamo mi dosta kandidata ALI PREVIŠE SE NJIH PONAVLJA (dva mandata bila bi dovoljna, dati drugima šansu!),
2.trebamo doći u situaciju da ne biramo između crnih vragova, da se stvori sustav kandidiranja da im se to u STARTU ONEMOGUĆI...
tomislav
28.11.2011. 8:26
Ovo što oprethodnih kažer da nisu zaslužili ovdje živjeti je poticaj da se za pljačker tipa sanadera sveždera u KZ uvede sankcija gubitka državljanstva i izgona iz zemlje uz oprethodno zadržavanje svih nezakonitih dobiti. Pa nek žive kod kralja samoe u oceaniji. Ovako i sad u remetincu primaju više i na njih se troši više nego na jednog beskučnika na groblju u rijeci.
Mikeš09
28.11.2011. 8:09
Gospodine Weiss i gospodo draga,ljudi su se krvavo borili i ginuli za demokraciju i slobodno pravo glasa (dosta njih je bilo sa figom u džepu) .Borili su se i za bolju Hrvatsku od ove koju nam već desetljećima lažno i lopovski prezentiraju i baš zato zbog svih pokvarenih i takvih koji nisu vrijedni da uopće žive u ovoj zemlji trebaju svi do zadnjega izaći na izbore i zaokružiti nekoga poštenoga koji nije iz elite,a reći da nemaš za koga glasati je čista laž i komformizam , bolje je glasati i zacrnog vraga nego za ove najveće obmanjivače i svakodnevne tv napuhance...izađite ljudi i otpušimo jednom za svagda te lažove,lopove i napuhance bez obzira na stranke...svugdje ih ima...
stole123
27.11.2011. 22:32
siniša ti pišeš kao pošten političar a mislim da si trebao sačekati izbore pa tad sa nekim u koaliciju kao i ostali političari a ti na neko rukovodeće mjesto jer su nam potrebni pošteni ljudi a ne političari koji obećavaju dok nedođu na vlast ili bolje rečeno koji se sjete da imaju narod iza sebe samo kad im je potreban glas na izborima a opet da ti ponovim da hdz-eovi birači neće dati glas kukuriku koaliciji glasove će podjeliti hsp, i hdssb. i moglo bi biti tesno za slavoniju da je dobije sdp.
stole123
27.11.2011. 22:27
ljubo ja nemam primjedbe na vaše pisanje nego imam primjedbu da bi trebali češće pisati i malo više objavljivati jer ostale tekstove i pisce preletim a vaš svaki pročitam ,što znači da je dobar a isto tako i upozorim na nešto ako mislim da nije u redu ali požurite sa sledećim tekstom nemojte dugo čekati pozdrav
MMMM
27.11.2011. 20:44
Odlično napisano, i ja sam duboko razočarana u to u što se politika kod nas promijenila. Više nema onu svoju izvornu svrhu i nadam se da će se to uskoro promijeniti radom svih nas skupa zajedno. Jedni mijenjaju stanje na jedan način, jedni na drugi, jdni na treći. Mislim da je ipak najbitnije ne izgubiti svaku nadu, ostati se boriti i naravno izaći na izbore, kako kažete, ako baš se i ne nađe neka stranka koja se smatra dovoljno dostojnom da joj se da prilika, nka se barem poništi listić kako bi smanjili mogućnost malverzacija. Nadajmo se najboljem i radimo za najbolje! Srdačan pozdrav!
Lynx
27.11.2011. 20:32
Treba uvesti obavezu izlaska na izbore, a tko ne izađe drapnit 500 kuna kaznu pa nek se češe.
slavujj
27.11.2011. 19:41
svakako se treba i mora izaći na izbore,i poticati ljude da izlaze na izbore, a za koga će glasati je njihova odluka, pa makar za "najmanje loše",
ali se svakako mora pisati ,govoriti i misliti da ljudi izađu na izbore,jer izaberu nekoga tko će obavljati poslove za koje ih birači plaćaju i ti izabrani odgovaraju biračima a ne svojim strankama
,svakim tekstom poticati ljude da su važni ,jer oni biraju,plaćaju i smjenjuju te izabrane,što je najvažnije,da ti izabrani počnu shvaćati da odgovaraju samo svojim biračima a ne da se birača sjete samo pred izbore,
a birači će prepoznati lopove,nemoralne,i sve nevjerodostojne i lažljive ,nedostojne da obavljaju bilo koju dužnost za koju ih građani plaćaju!
Feral
27.11.2011. 19:13
Ovaj text je malo ispod vašeg nivoa. Ako sam dobro shvatio , vaša poruka bi bila da se ne ide na izbore ili da se zaokruži nevažeći listić ( što bi ipak bio pomak od prve ideje ).
Činjenica je da se na ovim prostorima često glasalo protiv a ne za, pa će tako vjerojatno biti i ove godine.Uspjeh u obavljanju građanske dužnosti bi bio i u slučaju da damo glas najmanje lošem jer se tako ipak može izbaciti najviše loš.
Lj. R. Weiss
27.11.2011. 0:18
stole 123
Pišem onako kako mislim da je najbolje, analiziram političke događaje i jako mi je žao da su realnosti takve kakve jesu. Nekoliko naraštaja zaslužilo je nakon 1991. bogatiji života, nažalost izdali su hrvatske nacionalne interese. Žao mi je da baš ja moram upozoravati kako su iznevjereni hrvatski navcionalni interesi i koliko će nam vremena trebati - najmanje 10 godina- da stabiliziramo političko-ekonomske prilike.
@siniša prpić
Nijedna odluka tvoje stranke neće biti jednoglasna aliova odluka s podrškom SDP-u i kukuriku koalicijijedina je , za sada, logična. HSPD ima i vremena i potencijala. Prodati HSPD za neku sitnu privilegiju ne bi bilo pošteno. Mladi nedostaju stranci, mladi....a to se može poboljšati!
siniša prpić
26.11.2011. 22:44
Ljubo, dobar tekst. Šalom !!
@Stole, 19 ljudi gradskih ogranaka, Podružnica, te Glavni odbor HSPD-a donio je odluku o podršci.
Iza ovih izbora vrlo brzo slijede lokalni. Virovitici je potrebna promjena. U koliko "stvari" neće ići dobro HSPD je navikao progovarati iz oporbe HDZ-u, pa nema razloga da ne upozorava na loše stvari i SDP. U konačnici, to je zadaća svakog poštenog čovjeka ( i SDP-ovaca ). To, na kraju krajeva, i mnogi na ovom portalu čine. U večini slučajeva, s razlogom. Pozz

stole123
26.11.2011. 22:18
ako je točno da siniša podržava kukuriku koaliciju to mu je velika greška trebao je ostati neovisan i jačati svoju stranku ovako će narod reći. dao glas siniši ili kukuriku koaliciji isto je a njega će osuđivati već ljudi iz njegove stranke za takve izjave pa mu ni oni neće dati povjerenje mislim da je trebao ostati neutralan
stole123
26.11.2011. 22:15
gospon ljubo potpisujem u cijelosti tekst jedino imam jednu zamjerku a to je da malo više pišete to jest češće jer na netu prvo otvaram kolumne i tražim vaše ime i prezime jer znam da se tu krije neki dobar tekst
sanjаlica
26.11.2011. 18:27
Potpisujem! Dobro kažeš Ljubo. Uništili nam lopovi HDZ, sve pod krinkom detuđmanizacije. Treba nam nova hrvatska stranka bez lopova i jugofila. Bravo!


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa