Plenković: Kada je HDZ jedinstven - tada i pobjeđuje na izborima
Klinici za infektivne bolesti dodatnih tri milijuna kuna za sprječavanje koronavirusa
HND o koronavirusu: Nepotrebno širenje straha u medijima
Analitičari: Inauguracija primjerena, govor uravnotežen i s poznatim stavovima
Miljenić: Inauguracija prošla dostojanstveno i svečano, primjereno zemlji i funkciji predsjednika
Milanović: Ne kanim biti korektivni nego konstruktivni faktor
Sabor u srijedu o popisu stanovništva

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Mladić iz ulice Garibaldi (o Ratku Mladiću)

        28.05.2011.         2443 pogleda
Ljubo R. Weiss: Mladić iz ulice Garibaldi (o Ratku Mladiću)

Ne znam da li je Adolf Eichmann (1906-1962) prije svog uhićenja bio na svadbi nekoga bivšeg naciste u Buenos Airesu, ali Ratko Mladić ušao je u moju memoriju preko snimaka gdje raspojasano pleše na nekoj svadbi. Ušao mi je potpuno u svijest kao ratni zločinac koji je u ratu zapovijedao i jedinicama smrti, kao osoba koju traže policije više država.
Drugi svjetski završio je 9. svibnja 1945., jedan od najvećih ratnih zločinaca IIWW Adolf Eichmann otkriveno je da živi u Buenos Airesu pod imenom Ricardo Klement (Clement), stanovao je u ulici Garibaldi. Petnaest godina kasnije, u svibnju 1960. grupa dobrovoljaca Mossada kidnapirala ga je i posebnim avionom prebacila u Izrael, gdje mu je suđeno 1961. godine.Na suđenju u Jeruzalemu osuđen je na smrt i obješen. Kremiran je, ali mu je pepel prosut po Sredozemlju daleko od obala kako niti jedna država ne bi mogla biti počivalište ovom zločincu. Prije vješanja, popio je pola boce Carmela, vrste suhog izraelskog vina. Nije pojeo zadnji obrok.

HTJELI IH PROGLASITI MRTVIMA
Rat na našim prostorima završio je Daytonskim sporazumom potpisanim u prosincu 1995. Ratni zločinac Ratko Mladić, (Božinovići, 1942.) otkriveno je da živi u selu Lazarevo, kraj Zrenjanina, pod imenom Milorad Komadić(?) i uhapšen je u jutro 26. svibnja 2011.,u kući u ulici Vuka Karađića, dakle, 16 godina nakon završetka rata. Veronika Eichmann pokušala je muža Adolfa proglasiti mrtvim, spriječio je to -Simon Wiesenthal... Obitelj Mladić htjela je Ratka Mladića proglasiti mrtvim jer se od 2002. nije javljao obitelji...Doveden je u jakoj policijskoj pratnji do   istražno tijelo u Beogradu, oronuo, kažu, izgubljen u vremenu i prostoru. Ali ne toliko izgubljen da ne odbije optužnicu i kaže: „Ne osjećam se krivim!" Ipak, očekuje se da Ratko Mladić bude izručen Međunarodnom sudu u Haagu gdje će mu biti suđeno. Po sadašnjim pravilima i zakonima Sud u Haagu može ga osuditi na doživotni zatvor. Iako sam za ukidanje smrtne kazne, u ovakvim slučajevima, kakav je Eichmannov i Mladićev, trebalo bi je ostaviti, kao odvraćanje, kao znak, kao poruka mladima i mlađima, onima koji danas ne znaju tko je bio Hitler, Eichmann,Mengele, Milošević, Mladić..., koji ne znaju tko su bili „gospodari rata" 1991. - 1995.
Već napisana optužnica tereti ga za mnoga zlodjela, pored ostalih i za genocid, suučesništvo u genocidu, progone na političkoj ili rasnoj osnovi, istrebljenja, ubojstva, teroriziranje civila, okrutno postupanje..., konkretno, smrt više od 8 000 ljudi, Bošnjaka iz Srebrenice te za pretvaranje Sarajeva u opkoljeni grad, neku vrstu logora, te bombardiranje Sarajeva kao i zločine u Škabrnji, Kijevu...
Hapšenje Ratka Mladića toliko je značajna vijest da je išla kao „breaking news" na mnogim tv postajama u svijetu, prikazani su snimci s dovođenja uhićenog, i uslijedila je lavina  komentara događaja. Komentira se naveliko i na razne načine, sve do neodobravanja uhićenja, kao što rade srpski radikali i srpski „naprednjaci", pa i većina mještana Lazarrva. Neka reagiranja podsjećaju i na scene kada je uhićen Ante Gotovina: „Ratko - heroj!" Pravo na prosvjede je demokratsko pravo, ali neshvatljivo je da su se u Novom Sadu, na Palama već i drugdje okupili prosvjednici koji su, primjerice u Novom sadu, sukobili i s policijom.
Najčešće se spominje u komentarima PRAVDA JE SPORA, ALI DOSTIŽNA! a to je i moje mišljenje.

SEDAM GODINA SLOBODE - ZAŠTO?
Da, pitam se i ja zar nije mogao biti uhapšen koji dan nakon onog raspojasanog plesa na svadbi, kako je moguće da netko i sam nema trunku osjećanja da nema pravo na taj ples, da nema pravo uopće pojavljivati se u javnosti? Za razliku od Eichmanna, koji je vrlo brzo nakon IIWW promijenio svoj identitet, Ratko Mladić godinama nije tajio svoj identitet i svoju ulicu Garibaldi, i da ga se htjelo, moglo ga se uhapsiti. Mene osobno brinu prije svega žrtve njegovog divljanja, kao i onih kojima je komandirao, žao mi je traumatiziranih osoba nakon Srebrenice, no, brinu me tih sedam godina relativne slobode i polujavnog života. Brinu me stoga jer nije postojala svijest da je ratni zločinac zapravo izrod ljudskog roda, čovjek koji okrvavljenih ruku mogao je ići u restorane, na utakmice i na - svadbe... Brine me odnos svih nas prema ratnim zločincima, do dana današnjeg kada netko i pomišlja na nova prosvjedna okupljanja u Srbiji (možda i drugdje?) povodom uhićenja Ratka Mladića.
Eichmanna se intenzivno nije tražilo jer je nastalo razdoblje hladnog rata, ratni saveznici, SSSR s jedne strane i USA, Velika Britanija i Francuska s druge strane, bili su u tako zategnutim odnosima da je hapšenje ratnih zločinaca bilo sporedno, nešto daleko od prioriteta velikih sila. Dakle, politika je određivala obračun s ratnim zločincima, kao što i danas, nažalost, politika je podosta utjecala na hapšenje Ratka Mladića. Ali, i tako bolje nego nikako - pokazuje se da sud u Haagu ima svoj rezon postojanja, da ma koliko rogoborili protiv njega, upravo zbog tog Suda ratni zločinci nikada neće mirno spavati. I Goran Hadžić i svi oni koji su teško okrvavili ruke, ne poštujući druge narode, vjeru, sigurnost, prava, Ženevske konvencije o zarobljenicima...Žrtve imaju i danas, 16 godina nakon Daytona pravo na pravdu, ne osvetu nego kaznu zločinaca. Zločin bez kazne je dvostruki zločin, kazna treba biti znak da se rat ne isplati i da se zločin ne isplati.

KAPA DOLJE ONIMA KOJI SU IPAK STALI NA REP MLADIĆU I MLADIĆIMA
Možete i ovaj kratki dnevnik uzeti kao politiziranje, koje će sada uslijediti na mnogim stranama, ali okrenutost prema žrtvama, podizanje svijesti da ratni zločin ne zastarijeva, rasprave o dubljim uzrocima rata 1991-1995., svijest da je moguće da se G. Hadžiću sudi i u 96. godini života (kao mađarskom ratnom zločincu Kepiru, koji je sudjelovao u novosadskoj raciji kada je pod ledom Dunava život izgubilo na tisuće Židova, Srba ...), znak je da se čovječanstvo ne miri s ratnim zločinima. Da li će Srbija biti nagrađena stjecanjem kandidata za EU ne mislim da je presudno, kao što ne mislim da je presudno što će i dio Hrvatske i Bosne i Hercegovine likovati zbog ovog uhićenja. Na nama je da se prema uhićenju Mladića, ne iz ulice Garibaldi, već iz Karađićeve, odnosimo kao uhićenju, jednostavno, ratnog zločinca odnosno bistre glave i bez jakih političkih primisli. One su moguće kao pitanje ZAR TEK SADA, one su moguće kao pronošenje svijesti o vrijednosti mira, potrebi međunarodne, a što se tiče nas, Hrvatske, regionalne suradnje.
Jugoistok Evrope ušao je u recentnu povijest po krvavom, strašnom ratu koji je unesrećio na stotine tisuća ljudi, red je da ovaj prostor uđe u povijest kao onaj koji se obračunava s ratnim zločincima. Stoga i kapa dolje Borisu Tadiću, Ivi Josipoviću, Carli del Ponte,  Serge Brammertzu, svima onima koji su razumjeli poruke Srebrenice, Vukovara, Ovčare, Škabrnje, Paulin Dvora, Ahmića...
Našim, vašim, svima ratnim zločincima

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

independente
5.6.2011. 23:17
sretniji bih bio da je tema nešto o gospodarstvu, o životno važnim pitanjima, jer mislim da su egzistencijalni problemi-tragedije danas prioritetniji za raspravu i rješavanje nego li ovi koji zadiru u pitanje tzv patriotizma ili mjerenje tko je koliki Hrvat, Židov, Musliman......Ne bih se zanosio "poštenim" suđenjem u Haagu jer tamo je, očito, sve a najmanje pošteno ( pogotovu iz hrvatskog kuta ). Kažu da danas živimo u civiliziranom svijetu pa pozivanje na "oko za oko zub za zub" ne može tako lako proći. Kako bi se po tom mjerilu tretiralo "brutalno" ubojstvo koje je autom prije koju godinu napravio mladi idiot u makarskoj zavivši u tugu obitelji i cijeli kraj? a dobio je kaznu NIŠTA jer je tajo kupio bmw sanaderu!! što reći za ubojicu iz đurđevca koji je usmrtio hladnokrvno svog rođaka-zaštitara? dobro je rakao novinar sa index-portala da je šteta što Mladića nisu riješili kao i bin ladena!! ali nisu i sada mu, u duhu s civilizacijskim dosezima i normama, treba suditi-ako bude sreće brzo i nemilosrdno, kako je i sam naređivao i izvršavao zlodjela po bosni i hrvatskoj. šteta što se autor otvoreno sukobljava s pojedinim osobama ( snekima je gotovo svakodnevno na kavi ) koje komentiraju temu ( uže ili šire ) jer portal je za takove komentare a na uredniku je da one koji su vulgarni ili neetični, makne s portala.
Na kraju, molio bih sve da se usredotoče na temu a ne na nekakve osobne taštine i, na žalost, lupetanje o svemu i svačemu. ( A što se tiče aktuala o izraelu i palestini- g. Weiss, otvorite tu temu pa da vidimo komentare pod tekstom koji o tome govori. sigurno bi bilozanimljivo....)
Lj. R. Weiss
5.6.2011. 22:20
@Marijan Bosanac - Boss
Drago mi je da si se predstavio, a bilo bi mi drago da i PAŽLJIVO čitaš: dakle, za ukidanje sam smrtne kazne osim za one osumnjičenike kojima je dokazan - genocid! Nije to nikakvo spuštanje na nivo zlikovaca već samo primjena biblijskog OKO ZA OKO, ZUB ZA ZUB i to posebno ako je ratni zločinac ubijao ili organizirao ubijanje po etničkoj osnovi.
Kako smo se javno upoznali, volio bih da se upoznamo i u stvarnosti pa i nastavimo raspravu. Dakle, na kojem te mjestu mogu počastiti kavom ili nekim drugim pićem?
siniša prpić
2.6.2011. 18:32
Ljubo, eto razloga za zadovoljstvo. Gospodin Marijan upotrebljava pero, bolje no mnogi profesionalni novinari. Ili je možda trenutno konobar, a inaće je po profesiji novinar. Po meni, vrlo iskreno i odlučno. Valjalo bi otići kod čovjeka na kavu......gdje se radi ?!
Boss
2.6.2011. 15:05
Vi gospodine Weiss politikantski upotrebljavate Škabrnju za svoje jeftine kvazipomirljive teorije.Ja sam vam ukazao na činjenicu da haški sud neće i nema namjeru procesuirati krivce za zločin u Škabrnji.To je jedan od dokaza kako to tjelo jest prvenstveno politička, a ne pravna institucija i eksponent onih političkih snaga koje nastoje izjednačiti krivicu za rat na ovom prostoru,a čija stajališta vi proklamirano zagovarate pisanjem svojih tekstova na ovome portalu.Vaše shvaćanje prava ne ide ukorak sa suvremenim civilizacijski vrijednostima,jer zagovaranje smrtne kazne nije čin vrijedan ničega drugog nego prijezira i zgražanja.Mladić i Eichmann nesumnjivo jesu zločinci pod čijom je komandom učinjeno strašno zlo, ali oduzimanjem života tim krvnicima znači pasti na njihovu razinu, a to nikako ne smije biti put kojemu mi stremimo kao civilizirano društvo, bez iznimke. Moje ime je Marijan Bosanac i radim kao konobar.Nemam se ja razloga skrivati, moji argumenti su jasni i stojim iza njih.
Lj. R. Weiss
1.6.2011. 16:34
@Boss
Ne čitaš pažljivo, jer da tako čitaš ne bi došao do zaključka o smrtnoj kazni do kojeg si došao. Lijepo pišem da sam za ukidanje smrtne kazne ali U SLUČAJU EICHMANNA I MLADIĆA, trebala bi biti ostavljena.
I drugo, nemaš ti monopol na pijetet prema žrtvama Škabrnje! Krajnje je primitivno i politikantski uzimati si taj monopol! I kakav si ti to anoniman "Boss"?? Pravi "boss" nastupa s imenom i prezimenom, dakle, opet si neuvjerljiv!
Boss
1.6.2011. 14:29
2011. godine optirati za smrtnu kaznu ponajprije smatram primitivnim činom.Dovođenje u isti kontekst uhićenje Mladićevo i ono Gotovine je opasno,glupo i nadasve provokativno.Vaše pisanje kao i dosad jest slab pokušaj argumentiranja stajališta o niveliranju krivnje i odgovornosti u ratovima devedesetih.Vjerojatno znate da za Škabrnju neće biti podignuta optužnica i zato nemojte spominjati to ime,jer te žrtve ne zaslužuju da vi s njihovim spominjanjem opravdavate svoje "ko nas bre zavadi" teze!
Lj. R. Weiss
31.5.2011. 4:13
EVO JEDNE POUČNE PRIČE KOJU SAM NAJAVIO:
Uzme se jedna osobina ili neko djelo ili djelovanje koji su vrlo rašireni ako ne i univerzalni i za to se optuže SAMO Židovi ili Izraelci. To su obično radili Hitler i Staljin. Konkretno, za Izrael toliko ne, jer je Izrael doživio tek Staljin koji je umro 1953.
To je isto uradio i raniji predsjednik uprave Harwardskog sveučilišta A. Lorens Lovel, dvadesetih godina prošlog stoljeća kada je pokušao ograničiti broj židovskih studenata JER Židovi „zabušavaju i prepisuju ispite”. Kada su predstavnici studenata govorili o tome da i ne-Židovi zabušavaju i prepisuju ispite, Lorens Lovel je odgovorio: “Ne mijenjajte temu, ja govorim o Židovima!"
Isto se i danas ponavlja kada se izabere samo Izrael za kritiku, a ne kritikuju se neprijatelji Izraela: „Ne menjajte temu, mi govorimo o Izraelu.”
(iz knjige Alana Deršovica, profesora na Harwardu!)
Lj. R. Weiss
31.5.2011. 3:56
@siniša
Jedan političar od formata treba pažljivo čitati tuđe tekstove i pažljivo slušati narodno bilo. Ali, ni u svakom slučaju tom vox populi ne podilaziti!
Dakle, nigdje nisam napisao da su ISTI, već da su vrlo SLIČNI! Inače, ispričat ću ti, kada se nađemo, jednu priču o rektoru s Harwarda na temu Židova i antisemitizma. Ako je nađem, možda je još noćas ispišem!
Dalje, tema nisu izraelski generali već ovaj puta srpski general Ratko Mladić! I ako netko cijeni mir i zalaže se za njega onda sam to ja, tako da ovo s nišanom i ciljnikom ne znam kome ide? Pozz
siniša prpić
30.5.2011. 22:58
Ljubo, nije isto. Samo Vam ime kaže - Ratko. To smeče od čovjeka je žarilo i palilo, ne zna se gdje nije. Nije isto. Što se tiče suđenja za ratne zločine ( bez suda ), pa ni danas mnogi ne odgovaraju za zločine iz 1945.-1946......., pa nemojmo opet po istim "stazama slonova". Vrlo dobro znate da ni jedan izraelski časnik nije suđen za ratni zločin. Barem ja nisam čuo. Dok u Jeruzalemu ne bude mir, neće ga biti nigdje. Minhen, Ljubo ( Avrame), Minhen. I Robert (Bob) Zimmerman. Kanimo se i nišana i ciljnika.
Lj. R. Weiss
30.5.2011. 22:27
@anakonda
Inače, desničari i na jednoj i na drugoj strani vrlo su slični. Nekada HEROJ GOTOVINA, danas HEROJ RATKO...
Lj. R. Weiss
30.5.2011. 22:24
Drago mi jeda je među nama "sanjalica", po jeziku vidim srpskog roda. Dakle, virovitica.net se čita i s one strane "bande". Možemo biti različiti, ali i takvi možemo voditi dijalog. pa nećemo se cijele naše kratke živote gledati samo preko nišana, u Hrvatskoj bi sada rekli "ciljnika"!
A ovim koji su skeptični prema Haškom tribunalu poručujem da taj sud nije idealan, ali se bojim, kakva je atmosfera u obje države, Hrvatskoj i Srbiji, nacionalni sudovi ne bi sudili osumnjičenima za ratne zločine. A vjerujem da se slažemo da ratni zločini ne smiju ostati nekažnjeni, a to znači ubojstva starih, A žena, djece, civila, zarobljenika...Da li stranci mogu suditi nama? Mogu, čak mislim da znaju više o nama nego mi sami o sebi! I suglasan da su suđenja trebala biti odmah nakon rata...Da, ali onda se još više štitilo osumnjičene za ratne zločine nego sada!
anakonda
30.5.2011. 10:35
apsolutno ne branim mladića, samo je zanimljivo analizirati ponašanje "desnice" u rh pogotovo zbog josipa đakića i purde, presude našim generalima, uhićenje generala gotovine od strane kirina....:

Kad zagusti - hapsi: Kako hrvatski desničari dijele lekcije Srbiji

TAKO JE lako praviti se pametan, pa čak i moralno superioran. A onda ispasti glup i licemjeran.

"Međunarodna zajednica prisilila je Srbiju da počne funkcionirati kao pravna država i privede pravdi ratne zločince", izjavio je HDZ-ov saborski zastupnik JOSIP ĐAKIĆ.

Izgovor, a ne motivacija
Nema toga što su Sanaderova i Kosoričina vlada učinile, a da nije bilo povezano s izravnim pritiskom Europske unije. Uključujući, prije svega, suradnju s Haagom. To je češće bio izgovor, a ne motivacija.
I otkud onda bilo kojem hrvatskom političaru, a naročito onome s desnice, pravo da takvo ponašanje nabija na nos Srbiji? Ona samo slijedi poteze hrvatskih vlasti u proteklih nekoliko godina. Kad zagusti - hapsi.

Topnički dnevnici i čista savjest
I danas upravo oni dijele lekcije Srbiji. Danas se upravo oni prave moralno superiornima. Unatoč činjenici da pod pritiskom međunarodne zajednice još uvijek kopaju u potrazi za topničkim dnevnicima za koje tvrde da ne postoje, još uvijek imaju obraza optuživati Srbiju da je najvećeg balkanskog zločinca uhitila samo kako bi dobila status EU kandidata.
Pa što ako i jest? Srbija barem ispunjava svoje obveze prema Haagu i EU, što se u mnogo slučajeva ne bi moglo baš reći za Hrvatsku. Naročito ne za HDZ. I najmanje u vezi ratnih zločina.
Uzmimo za primjer izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića da će "istragom biti utvrđeno jesu li institucije srpske države sudjelovale u skrivanju Ratka Mladića", te da će "svi Mladićevi pomagači biti uhićeni".
......
INDEKS.HR
MMMM
30.5.2011. 10:07
Dvojnih sam misli prema haškom tribunalu, mi koji smo bili u sredini zbivanja kojima se sudi ne možemo taj sud sagledavati objektivno. Barem ja ne mogu. Svaki od naroda kojima se sudi ima svoju stranu priče, svaki narod očito po prosvjedima oko ovog uhićenja smatra ljude koji su sudjelovali u našem ratu herojima, s koje god strane da ratovali.
Jako puno vremena je prošlo, ne znam koliko i taj sud može biti objektivan jer će slušati subjektivne obrane i prema mom mišljenju poluobjektivne optužbe. Naš rat je bio branilački, a svi znamo kako su završili generali koji su ga vodili, samo po tome ne mogu polagati vjeru u taj sud jer ne vjerujem da stranci mogu pojmiti u cijelosti situaciju koja je tu vladala i objektivno presuditi svakom sudioniku.
Ratnim zločincima se treba suditi, po mom mišljenju trebalo se to dogoditi davnih vremena i sudovima u našim državama dok su još sjećanja i činjenice bile svježe, jer svi znamo da sjećenja blijede i da je svakoj osobi isto sjećanje pomalo drugačije, pootovo što više vremena prolazi.
Nemojte krivo shvatiti, ne zagovaram da se Mladiću ne sudi, mora se, na takvom sudu kakvog su nam odabrali i potpisali suradnju, samo kažem da taj sud možda nije najbolje rješenje i da smo sve to mogli napraviti pametnije.
sanjalica
29.5.2011. 16:30
Ne razumem se mnogo u politiku, pa se trudim kloniti iste. Sa ljudske strane posmatrano, mislim da su uvek ima losih i odbrih ljudi na obe strane zavadjenih naroda. Nazalost, cesto ovi prvi bolje prodju od opvih drugih. Glasam za mir, i sigurna sam da je to zelja svakog normalnog coveka koji misli na sebe i na one koje voli, i koji je bar nekad, bar malo, osetio ugljenisani ukus rata. Bilo bi lepo kada bi svi ljudi dobre volje stali na jednu stranu i borili se protiv sila zla. Samo Bog zna sta je prava istina, zato ne dozvolimo da nas zavadjaju, jer ako je necega bilo dosta na ovom nasem Balkanu to je krv. A tako je lep, i bilo bi lepo umesto mirisa krvi opet osetiti miris kise i lipa...na Balkanu...NASEM Balkanu, koji pripada svim ljudima dobrog srca.
maky_horzic
29.5.2011. 13:13
Za ovog gnjusa se kazna nikako nemože izreći, smrt je za njega spas, treću je dob proživio na slobodi, i sada kad je psihički i fizički pred krajem života, plasiraju nam predstavu kako je uhićen i da će mu biti suđeno, fuj!!!
Zar da vjerujem sudu koji je osudio nevine ljude, zar da vjerujem da će taj sud presuditi pravedno????
Hag i haški sud su po meni najveći kriminalci, režiseri i scenaristi nedjela na prostoru takozvanog balkana, žrtvovali su i ismijali tisuće majki, oduzeli tisuće sinova, ili gledali kako ih mladić kolje i ubija, pa zar da njima vjerujem kako se bore i postoje za pravednost, pravdu, slobodu???
Gade mi se svi!!!


Još iz kategorije Kota Lj. R. WeissaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.