Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Ministar Lalovac, Kraus i Židovska općina Virovitica

  Ljubo Ruben Weiss           15.09.2014.         3824 pogleda
Ljubo R. Weiss: Ministar Lalovac, Kraus i Židovska općina Virovitica

Samo vas molim, nemojte površno zaključiti – židovska posla, neka to rješavaju kako znaju, nas se ne tiče! Tiče nas se svih jer ovo je primjer KAKO SE NE SMIJE RADITI, kako su u našem društvu i državi mogući razni marifetluci i kako i unutar židovstva ima pojedinaca koji naprosto zaboravljaju zakone ove države i moralne i etičke norme samog židovstva. I osobno mislim da je lako pisati o nepodopštinama, marifetlucima, kabadahijskim postupcima onih drugih, ali valja nama pisati o i onima iz naših redova koji su se drznuli staviti prste u hrvatsku proračunsku kasu, poigrati se državnim novcem kao da je Alajbegova slama.

I priznajem, bilo mi je lakše pisati o temama kada sam bio samo kolumnist – sada sam, bar za lokalne prilike, i kolumnist, ali i predsjednik male Židovske općine Virovitica. Ne bih želio forsirati židovske teme u svom pisanju na ovom portalu, ali temu o kojoj će biti riječi ne mogu zaobići jer se tiče ne samo Židovske općine Virovitica, nego našeg grada, Županije, a bogme, i vlasti odnosno Vlade RH i posebno, nekih njenih ministara i ministarstva.

ZAŠTO JE DOBRO DA DJELUJE ŽIDOVSKA OPĆINA?

   I koliko god opisivao o čemu se radi valjalo bi, ako ste u blizini bivše vojarne, a danas Veleučilišta, obići Židovsko groblje u ulici Eriha Šlomovića i posebno, razgledati mrtvačnicu koja je u renoviranju već nekoliko godina sa planom da se uz pomoć sredstava Ministarstva kulture , uz pomoć grada Virovitice i drugim sredstvima ova mrtvačnica pretvori u Muzej židovstva Virovitice i ovog dijela Slavonije.

I još nešto prije nego idemo IN MEDIAS RES: ne možete si predstaviti zadovoljstvo na licu londonskog suca Davida Beana i njegove supruge koji je krajem kolovoza anno domini 2014. obišao Židovsko groblje, sjedište Židovske općine... tragajući za korijenima svojih predaka. A njegov majka je bila Virovitičanka kćerka Weinbergerovih koji su do Drugog svjetskog rata imali kožaru - trgovinu na početku Strossmayerove ulice, a koja je, što je i autoru ovog teksta bilo nepoznato, preživjela, zajedno sa sestrom, Holokaust. Oduševio se da postoji Židovska općina Virovitica (usput, nemaju je ni veći gradovi u Hrvatskoj, npr. Varaždin, Sisak, Karlovac, Vinkovci, Vukovar, Bjelovar…), drugo, zajedno smo utvrdili da moramo i zamalo 70 godina nakon Rata korigirati broj preživjelih virovitičkih Židova i Židova okolice – nije od 300 duša preživjelo 27, nego 29, i taj podatak uvrstit ću u studiju koju završavam.

     Ali, sve je ti i lijepo i dirljivo, da nema velikog ALI…ALI… Za ostvarenje Plana rada Židovske općine usvojenog u ožujku ove godine, Židovska općina Virovitica iz proračuna RH nije dobila ni kune! Urgira se već 4-5 mjeseci, na sve strane, posebno u Ministarstvu financija i u Koordinaciji židovskih općina RH, pisalo se i Ministarstvu kulture, nazivalo savjet za Nacionale manjine odnosno Ured za nacionalne manjine - Aleksanadra Tolnauera,… - ništa, baš ništa!

     Zar je moguće da ovaj novopečeni ministar Boris Lalovac gleda sa visoka na Viroviticu, na našu županiju, da mu i danas nije jasno da NITKO, AMA BAŠ NITKO NEMA PRAVO sprječavati da sredstva iz proračuna dođu do krajnjeg korisnika?? Tko mu je pomogao u tome? Ni manje ni više nego dr. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacije židovskih općina RH koji je MIMO ZAKONA konfabulirao odluku o stavljanju u mirovanje Židovske općine Virovitica. Radi se vjerojatno o svjetskom presedanu u židovstvu jer, nijedna krovna židovska organizacija, pogotovo ne Koordinacija, nema pravo ODLUČIVATI, nego samo koordinirati rad židovskih općina. I nije Koordinacija osnovala Židovsku općinu Virovitica, koja djeluje oko 160 godina nego je 1995. Židovska općina Virovitica, zajedno sa drugim židovskim općinama, utemeljila Koordinaciju.

  Svima je briga razvoj turizma na moru, Dubrovnik, Istra, Hvar...no, zanemarujemo i ne želimo iskoristiti potencijale koje imamo u unutrašnjosti. Pišu mi – „ovo je očigledan … i žalostan primjer zanemarivanja kulturne i povijesne baštine“. Zahvaljujući trudu više naraštaja obitelji Weiss sačuvani su vrijedni historijski predmeti, dokumentacija (matične knjige rođenih, zapisnici, arhiva koja sadrži i rijetke fotografije, tu su i pisma, umjetnine, spomen-albumi, knjige, ritualni predmeti…), kupljene su već i vitrine za interijer budućeg Muzeja..) Čast Turističkom edukacijskom centru u Kapela dvoru, čast biciklističkim stazama u našoj Županiji, podržavam te akcije, sve su one na dobrobit svih nas, ali što ćemo sa mrtvačnicom, što sa Židovskim grobljem koje se povremeno zbog visoke trave i žbunja pretvara u džunglu?

   Što o tome misli etnobiznismen dr. Ognjen Kraus?

REVITALIZACIJA SE NASTAVLJA - VJERSKA I NACIONALNA PRAVA VALJA POŠTOVATI

   U kontaktu sam sa Ivicom Kirinom, gradonačelnikom, Alenom Bjelicom, zaduženom za društvene djelatnosti, ali, malo se napreduje u rješavanju nagomilanih pitanja i problema. Ovom prilikom ne bih detaljno o tome koliki obol su dali Židovi Virovitice razvoju grada i okolice - da li ste ikada pomislili da je zgrada kraj Velike stanice bio nekada „Pajtašev mlin“, mlin „Gizela“ Adfolfa Pajtaša čija je kompletna obitelj stradala u Holokausta? Da i danas, 2014. stoji zapušteno veliko skladište obitelji Weissmann u ulici Matije Gupca, da su počeci Tvina vezani za pilanu koju su osnovali Židovi, da je na mjestu nekadašnje robne kuće Trgocentra bila kuća i trgovina Binga, Bingov ćošak…Zna li netko od čijeg zlata je izgrađen Gradski bazen u Parku 1942.?   Da je Virovitica dala i Miroslava Feldmana, književnika, braću Wollner, Šajberove, Zlatka Bienenfelda, Rudija Štajnera…!

     Dr. Ognjen Kraus i „krausovci“ neće zaustaviti revitalizaciju ove minijaturne židovske općine: ono što redovni i pridruženi članovi sada već sigurno znaju jest da u 2015. NE žele primati dotacije preko Koordinacije i dr. Krausa, nego izravno. Stigli su nam i pridruženi članovi koje zanima judaizam, primili smo i jednu uplatu Virovitičana kao pomoć Židovskoj općini, ovaj grad ima osobe koje znaju što je židovstvo, koje cijene vjerske i nacionalne manjine. Ministar Lalovac, i njegovi činovnici kao i drugi koji s visoka gledaju na „provinciju“ trebali bi znati da imamo razumijevanja za praznu državnu kasu i teške prilike koje su u Hrvatskoj danas, ali ovdje se radi o zakonitosti, o tome da ako vjerske i nacionalne manjine žele djelovati, od srpske do češke, svaka ima na to pravo i valja joj omogućiti djelovanje.

   Vjerska i nacionalna prava valja poštovati!

   To je evropska stečevina, to je naša zajednička budućnost.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Autor Lj.R.W.
22.9.2014. 23:31
@jedna. Zaista me podcjenjuješ! Zar ti misliš da imam vremena za razbacivanje te se baviti tvojim fiksacijama i psihozom? NO COMMENT!
jedna.
22.9.2014. 6:52
gosp. ljubo vi ste najbolji dokaz da je budali đaba govoriti, jer budala ostaje budala pa tako i vi uporno jedno te isto! ma koga to interesira vaša ofukarena, luzerska persona koja u životu nije uspjela ništa stvoriti osim rođenom bratu spletkaroški podlo oteti funkciju i od žo virovitica stvoriti vlastitu prćiju izoliranu od ostalih žo htvatske! madajte ljubo mućnite malo tom prgavom tikvurinom i okanite se dizanja repa samome sebi i bulancanja da bilo koga zanima tvrdoglavi i umišljeni bolesnik lj.r.w i svađalački jalušni luzer koji je cijeli život proveo cimbuljajući kao cvrčak. ma dajte gosp. ljubo tko bi se pametan osvrtao na paparacija koji pljuje po svemu što je hrvatsko a u životu ni vratašca na nekom kokošinjcu nije uspio napraviti a kamo li stvoriti nešto korisno i tako ostaviti traga u svom proćerdanom životu. ma dajte gosp. ljubo pokrijte se ušima i odite u krevet i nastavite dalje spavati i prespavati vašu zloću, zavist, frustraciju, životne neuspjehe i bolest koja vam razara mozak i dušu kada bi je imali. gosp. ljubo želim vam ugodan nastavak rasprave na vašu oniljenu temu ad hominem napada na osobe koje su za razliku od vas postigle svoj životni cilj i okrunili ga uspjehom i za razliko od vas ljubo nemaju potrebu i bolesni nagon da na internetskim potralima lijeće ljute rane svoje jalušne i gubitnička svakodnevnice! a što se gospodina gazdeka tiče on je već odavno digao ruke od togada staru budalunaući pravila ponašanja jer kao što vidimo đaba je ludom govoriti jer kao što znamo, iz lude jame, ludi vjetar puše, pa tako i od vas gosp. ljubo, aka "Autor Lj.R.W.2, ma šta god to novotitularsko"Autor Lj.R.W." značilo ne očekuje da poštujete ono što ste tisuće puta obećali ili kako je gosp. gazdek napisao u svojoj kolumni "Ne pljuj po podu" zato samo vi nastavite steru praksu jer gospodin gazdek već odavno ne očekuje da se ponašate kulturno i ukrotite vašu przničku svađalačku narav.
Autor Lj.R.W.
21.9.2014. 22:38
@jadna. ŽIDOVSKI PLAŠT?? Zapišavaš tekstove i osobe, zabijaš klin između Gorana Gazdeka i mene, godinama... dosadio si svojim agresivnim, netolerantnim mantrama i Bogu i vragu! A kojim se ti plaštem pokrivaš kozane moj? Slatina i Kozice odavno su digli ruke od tebe, svaka stranka zatvorila ti je vrata, možeš kokoškama u dvorištu pričati koješta, možeš pijukati s pilićima, ti si kozane moj, zajedno s pajdašima, ovu zemlju osiromašio, 15 % stanovništva Hrvatske danas 2014. živi u bijedi... Da bi zaštitio svoje od 1991. pofutrano dupe preostaje ti samo insinuranje u i klevetanje drugih... posebno moje persone! Pa gdje su ono ostale, za ovu prigodu idealne - bečke, praterske kurve? Udarati "ad hominem", jedino znaš, sve ostalo je za tebe nedostižna razina komunikacija! Ako ne znaš ništa konstruktivno napisati o informaciji, dragi moj i slatki kozane iz Kozica, odi spat....! LAJLA TOV!
tzukina
21.9.2014. 21:11
@jedna Vi ste ti koji bi trebali dobiti ban zbog vrijeđanja sudionika portala i korištenja argumenta ad hominum kako boljeg od toga nemate.
jedna.
20.9.2014. 20:42
gosp. ljubo da ste budala ne morate dokazivati novim komentarima a svi znamo i to da ste tvrdoglava mazga kojoj gospodin gazdek zbog vašeg židovskog plašta pod kojim se sakrivate ne smije dati ban zbog kršenja pravila portala. zato sami vi nastavite dokazivati koliko ste glupi i jadni.
Autor Lj.R.W.
20.9.2014. 18:28
@jedna Ma, pajdo T.t što se ti sramiš svog prezimena?? I imena?? I spol mijenjaš, samo da bi zametnuo svoj crni trag, a iz zrakoplova se vidi kako teturaš za mnom, sljedeći me u stopu, difamirajući me gdje stigneš! Aj, brajko, reci ti nama kolka ti je mirovina (uključujući braniteljske privilegije), kada imaš toliko vremena za gluparije? Zaista nisam tako značajan kako misliš! I ne ruši ugled braniteljima, kozane moj slatki i dragi! Ili si kozica, bog bi ga znao?!
O svemu, dakle, samo ne o kolumni??? Evo Jafice, biž ća!
jedna.
20.9.2014. 9:43
gosp. ljubo može vas biti sram i stid što spominjite i što se uspoređujte uspoređivati sa osobama kojima niste ni do gležnja. za razliku od virovitičkog gvardijana, starješine Jehovinih svjedoka ili o starješine Adventističke crke u virovitici. nisu ti časni ljudi kao vi podvili rep kad su vaši srpski prijatelji izvršili agresiju i razaranja naših sela i gradova i izvršili genocid nad hrvatskim pukom. za razliku od tih osoba vi ste najobičniji spletkaroš i mutikaša. da je gospodin gazdek dosljedan vi bi zbog kršenja pravila portala već odavno letjeli naglavačka sa ovog portala ali zahvalite njegovoj bezgraničnoj toleranciji vaše przničke svađalačke naravi vi mu rušite ugled. zato se pokrijte ušima, okanite se komentiranja i naravno izbjegavajte kazališne predstave na kojima nazoči vaš veliki zaštitnik gospodin gazdek.
Autor Lj.R.W.
20.9.2014. 1:59
@SVIMA Što mislite da li bi ovaj tipus, S.T. iz Slatine, koji je promijenio i spol da bi zametnuo trag, ovako kao ispod, pisao o virovitičkom gvardijanu, starješini Jehovinih svjedoka ili o starješini Adventističke crke u Virovitici?
jedna.
17.9.2014. 15:26
gosp. ljubo da ste fer i da imate i trunku zdravoga razuma onda bi svoje fustracije zbog nepriznavanje vaše persone u židovskom vodstvu rjašavali preko Koordinacije i njenog prvog čovjeka dr. Krausa a ne slinjenjem i nabacivanje blatom po internetskim portalima. poštedite nas vaših osobnih neostvarenih ambicija da se prikažete većim židovom od samog predsjednika židovske države. shvaćam i znam da vam je vrijeme na izmaku i da svim silama nastojite ostaviti traga u hrvatskoj židovskoj svakodnevnici, ali zar je to potrebno činiti baš na ovakav način!? prvo rođeni brat a sada nastavak mišljenja sam prljavog laktašena u inače mirnoj i neupadljivoj židovskoj svakodnevnici i gospodinu Ognjenu Krausu poznatom urologu koji je cijeli svoj život posvetio medicini i židovskoj tradiciji.
vlad
16.9.2014. 12:35
Iz osobnog iskustva znam da mali konflikti mogu postati veliki. Isto tako iz osobnog iskustva; u odredjenim uvjetima moramo reagirati "pogresno".
Cesto je dobro ostaviti prostor za ruku pomirenja.
Shalom


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa