Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Mađarski dealovi i Radimir Čačić

  Ljubo Ruben Weiss           18.04.2012.         3320 pogleda
Ljubo R. Weiss: Mađarski dealovi i Radimir Čačić

Dakle, mađarski sud u Kapošvaru, na intervenciju više instance (pravosudne?) odgodio je „do daljnjega" suđenje Radimiru Čačiću, Prvom potpredsjedniku hrvatske vlade, njegovom Veličanstvu bahatosti, uz obrazloženje da je potrebno ustanoviti njegov status (diplomatski...?). Inače, ročište je bilo zakazano za utorak, 17. travnja 2012. A propos, nakon sjajne političko - politološke analize prof. dr. Mirjane Kasapović o liku i djelu Radimira Čačića može se samo razrađivati neki aspekt te analize koja je kvintisencija negativnog vezano za ulogu, po mom, Sanadera dva hrvatske politike u zadnjih dvadesetak godina.

Pitanje: da li je u trenutku izazivanja prometne nesreće dotični gospodin imao diplomatski status, u skladu s međunarodnim pravom i konvencijama? Sigurno nije. Da li je imao diplomatski pasoš tada? Možda, kod nas je svašta moguće: ako su običan hrvatski pasoš nabavljali neki ruski i srpski mafijaši, zašto jedan diplomatski ne bi nabavio Radimir Čačić, te se s njim vozikao Evropama?

O zemljo, otvori se!

I zašto me taj slučaj toliko zanima? Iz više razloga, ali prvenstveno stoga što je sve očiglednije: kako  pred sudovima nismo jednaki bez obzira na rasu, boju kože, spol, socijalni status. Kada se počinje kupovati pravda, naime, kapitalizam počinje pokazivati svoje najgrublje lice! Dalje, mađarsko pravosuđe pokazuje da je pravna država i u EU samo tlapnja, zatim, slučaj Čačić pokazuje kako se politička aktivnost da koristiti kao izvrstan štit u obrani sve do uvlačenja vlastite zemlje u nerazmrsivo klupko sukoba interesa. I, koliko je  vremena potrebno da bi Čačićevi kolege političari (Kukuriku koalicija) shvatili da su štete od deala s Čačićem daleko veće nego koristi?
Ali, zapravo, ovo je tek srednja faza bruke koja neće pasti samo na Čačića, nego na vladu Milanovića i cijelu Hrvatsku!

MEHANIZAM IZBJEGAVANJA KAZNE

Osnovno što želim reći je da je pokrenut mehanizam izbjegavanja kazne jer, 17. travnja 2012. sud u Kapošvaru imao je namjeru očitovati se o krivnji Čačića i odmjeriti mu kaznu, koja, velika je vjerojatnost, ne bi bila samo uvjetna. Kao posljedicu to bi imalo povlačenje Čačića s dužnosti prvog potpredsjednika vlade, ako ovaj, što je velika vjerojatnost, ne bi se izvlačio da kazna nije pravomoćna.

Pođimo od početka: olako prelaženje preko pitanja ostavke neposredno nakon prometne nesreće, zatim uključivanje osumnjičenog za ubojstvo iz nehaja u izbornu kampanju Kukuriku koalicije, zatim imenovanje na izmišljenu dužnost PRVOG potpredsjednika hrvatske vlade te stvaranje imagea Čačića kao spasitelja hrvatske ekonomije, smišljen je put izbjegavanja kazne. Ona rečenica koju ponavlja svakim novim priopćenje nakon nesreće odnosno ročišta obična je fraza koja može pasti na pamet samo Ankici Mamić, stručnjakinji za pakiranje nesreća u blješteći staniol: "Kao što sam i ranije isticao, a što sam potvrdio i na zadnjem ročištu na kojem sam bio prisutan već kao prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske, u sudskom procesu sudjelovat ću kao i svaki drugi građanin i naravno poštivati sve odluke suda. Kao i uvijek do sad, o svim za javnost relevantnim informacijama, a vezano uz navedeni postupak, obavještavat ću hrvatsku javnost".

I gledajte sada ovaj scenarij: sutra, ako ne i tri i više godine od nesreće (dogodila se u siječnju 2010!), što postavlja pitanje već do sada odugovlačenja u sudskom postupku, mađarski sud izriče oštru presudu i što radi? Ruši prvog potpredsjednika hrvatske vlade, zaustavlja spasitelja hrvatske ekonomije, zapravo, očigledno želi zlo susjednoj zemlji odnosno državi. E, to nećemo dozvoliti, kako nam to mogu raditi!? viče naša ministrica vanjskih poslova, slučajno stranačka kolegica, koja istina u Čačićevu ponašanju vidi buršikoznu ososbu, no to je samo stil, hm, hm...U međuvremenu prolistao sam nekoliko rječnika hrvatskog jezika, i nigdje pojma „buršikozan", no vjerojatno nije neka odlika, prije, nedostatak...??

Dakle, Mađarska štiti MOL, koristi suđenje za pritisak na INU i Hrvatsku... I zato naravno, dobro je za Mađarsku da je Čačić u Nadzornom odboru INE, ne u NO, već, kako on kaže „ja ću biti predsjednik Uprave INE..". Istina, to će mu oduzimati vrijeme, bit će mu to dodatna briga, ali za interese Hrvatske, sve, kaznu za prometnu nesreću, ni u kojem slučaju! Možda je upravo i stoga - gubljenju vremena i brige - prepustio mjesto predsjednika Teniskog saveza Hrvatske Franji Lukoviću?

Onda će Ćačić, umjesto ministra obrane, vlade, Predsjednika... pronaći posao stoljeća - kupovinu mađarskih MIG-ova za hrvatsko ratno zrakoplovstvo, A. Mamić će ispjevati pjesmu o velikoj šansi, ministrica Pusić, zvana Seka, podržat će Čačića, naravno, i s kojom primjedbom, reda radi: 'Istina je, Čačić zna biti grub i pretjeran. Činjenica je da ne pazi na zauzdavanje nagle i eksplozivne prirode, ali treba razlikovati njegov buršikozni nastup od rezultata koje postiže. Gotovo da bi bilo bolje ne slušati što govori nego samo gledati što radi', ocijenila je Pusić za Globus. Na pitanje hoće li Čačićevi ispadi upropastiti stranku, Pusić je rekla da neće. 'Nisu ni dosad pa neće ni ubuduće', zaključila je. To što je HNS u vrijeme zadnjih izbora za Sabor bio na rubu izbornog praga, što je Čačić najomrznutiji minIstar u Kukuriku koalicijskoj vladi, nema veze... „Sve to ide u rok službe!", komentirao bi nestašni Gazimir.

VODITI INU, MOJE JE POSLANJE

I odustati od NO INE neće se moći, jer, vidite po suđenju Sanaderu što nam MOL odnosno Mađari rade: upravljaju kompanijom tretirajući je podružnicom MOL-a tajeći čak od hrvatskih članova Uprave, što zapravo rade...A tko može srediti Mađare, ako ne deux ex machina Čačić, koji je sredio Izraelce, kako ne bi Mađare... I da, usput će ponoviti poruku Komisiji u Bruxellesu kako se trese od njihova prigovora da ne smiju ministri u nadzorne odbore državnih poduzeća... Jer, sve je kod prvog potpredsjednika iznimka: i neki magleni oblak iz okoline Balatona (pedesetak puta sam prošao tom okolinom autom, i NIKADA mi se nije pojavio, a eto, njemu jest...slično onom grmu na Sinaju koji je gorio pred očima, bit će, Mojsija..)

Zapravo, zanima me stvarno kakav je to sada Čačić diplomat, još više, kakav je bio u trenutku prometne nesreće kada je s jedno 135 km na sat STRAGA udario u auto i usmrtio dvije osobe...? Za očekivati je da Ankica Mamić ustvrdi kako je Katalin Liptak vozila unatrag i udarila auto nedužnog Čačića koji je besprijekoran vozač i koji do nesreće kod Balatona nije imao nijednu... I zar nije čuo Čačić i ona da diplomatski imunitet ne pomaže ni ambasadorima stranih zemalja kada krivo parkiraju, recimo u Beču, a nekmoli ako pokupe dvoje ljudi na cesti i pošalju ih na drugi svijet?

Sve u svemu, očito je da su Mađari shvatili da pritiskati Čačića, vrhunskog diplomata, nema smisla, a naša vlada kako je izuzetno korisno imati u vladi i na čelu INE, ipak, izuzetno ranjivog političara. I siromašnog - nadam se da nije zaboravljena ona izjava pred sudom o prihodu od blizu 1000 eura mjesečno!?? I možda je to ključni razlog da MOL ponavlja kako se raduje da će u NO INE biti dva važna ministra vlade, Čačić i Linić...? Usput, ne vjerujem u nezamjenljivost bilo kojeg političara, pa ne vidim zašto Grčić, pa i Linić i Vrdoljak u krajnjem, ne bi bili odgovarajuća zamjena Čačiću?
Ali, što bismo mi bez Čačića? Potonuli, kao što misli Milanović, i zapravo s Gazimirom Čačićem sam sebi steže definitivno omču oko vrata.

A mi, građani??

Da li se sjećate bar jedne izjave Čačića o značaju hrvatskog Sabora, demokraciji, pravima radnika, referendumu kao poželjnom obliku odlučivanja, rak-rani hrvatskog društva korupciji, nevladinim udrugama, značaju slobode medija, ljudskim pravima...?
Tko nas šiša, kada ionako nemamo diplomatski  status!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
12.5.2012. 23:20
kolega slavujj upravo sam saznao da Ljubo R. Weiss nije bolestan bar ne u smislu onog drugog fizičkog, a ne mentalnog zdravlja.

Naravno treba mu poželiti svako dobro, jer opsesije koje muče našeg Ljubomira može ispoljavati i "liječiti"i na drugim portalima.

slavujj
12.5.2012. 19:59
Iskreno se nadam da gospodin Weiss nije opet bolestan,kao što je bio nedavno,
samo neka se on vrati, pa makar se mi često i neslagali s njim,želim mu svako dobro!
fitilj
11.5.2012. 18:53
Zna li tko gdje je nestao Ljubo R. Weiss? Nema ga više na naslovnici, a koliko vidim u zadnjih mjesec dana portal je po pitanju rasprave postao puno kvalitetniji. Nema ni brisanja komentara, još samo da se vrati oni koji su nas napustili.
joker
30.4.2012. 23:02
same gluposti... piše
vlad
27.4.2012. 14:40
Slucajno sam napisao god umjesto good. U engleskom ove dvije rijeci imaju pozitivno znacenje, a jedan od razloga je i symetrija:
god guy
bad guy
Razlika je samo u slovima g i b, koja su takodje symetricna, jer ako okrenete b na glavu, dobit ce te ponovo g.


vlad
27.4.2012. 14:30
Funkcioniranje nove vlasti ovisi od mnogih globalnih faktora. Da li je bolje spasiti drzavu i pri tom unistiti tisuce besposlenih ? Cesto normalna logika nije u pravu. Imamo primjer iz NOB; partizani su u teskim ratnim akcijama spasavali svoje ranjenike. Normalna logika kaze da je najbolje ostaviti taj "Last" i pobjeci bez ranjenih. Ali su oficiri shvatili da su ti ranjeni, poslije oporavka najodaniji borci. Umiruci su poslije neopisivo zahvalni za svoj zivot. Ovdje je taj fenomen "ljubavi" vrlo mocan i bahatost (sto znaci: bez ljubavi, tj. egocenrizam) nije ispravno rjesenje. Americka filozofija podjele svijeta na bad guy i god guy je u ovoj raspravi vazna. Je li predsjednik Tudjman god guy, sto je stvorio Drzavu ili je bad guy, sto je osiromasio mnoge. Za g. Ljubu je g. Cacic bad guy, vjerojatno i zato sto osiromasuje mnoge da bi spasio drzavu. Neki to vide obrnuto.
fitilj
26.4.2012. 16:29
stole123 pa zna se zašto tvornice nisu dane radnicima, a zemlja seljacima.

Da su tvornice i poljoprivredna zemljišta povjerene onima koji su ih stvarali i koji od proizvodnje i plodova žive, Tuđman i njegovi lopovi bi ostali kratkih rukava.

Da ne bude zabune ono što su uradili pokojni Tuđman i njegovi nasljednički mangupi, napravio bi i pokojni Račan i sadašnji luzer Zoki i njegovo kukavno jato.

Kolega slavujj, točan je zaključak da para vrti gdje burgija neće, a kako je u glavama naših političara puno truleži, "kapital " bez puno muke stvara enormne dobiti.
slavujj
25.4.2012. 21:57
@fitilj,
slažem se,zato sam u predzadnjem komentaru i govorio da treba urediti odnos između rada i kapitala,samo što to guru izgleda nije razumio,jer je za njega kako mi se čini razumljiv ovaj sramotan prijedlog koji naprosto omalovažava i podcjenjuje svaki rad,
ako se vlada misli tako odnositi prema bilo kakvom radu kao li će onda tek ovi nazovi kapitalisti.
Apsolutno se slažem sa vašom zadnjom rečenicom,to je zapravo i najvažnija uloga vlade koju oni izgleda ne shvaćaju kao svoju obavezu,to je lagano rješava poreznom politikom
ali je od presudne važnosti stanje u "glavama političara"jer je nažalost iz naše prakse vidljivo da se "kapital "prvo pozabavi s njima,a onda im sve ide lakše,tu je najveći problem!
stole123
25.4.2012. 21:43
fitilj da se nadovežem na komentar, nekad je radnicima uzimano od plaće da bi se firma proširila i uložila sredstva da postane veća i jača, sad meni nije jasno ako je to uzimano godinama radnicima kako je ispalo da su te tvornice pale u državne ruke i prodane u bescenje pojedincima, zašto nisu date radnicima koji su ih i stvarali,sjetite se titove parole tvornice radnicima zemlja seljacima ,a na kraju je ispalo da je to sve državno a ne od radnika i seljaka koji su to i stvarali.
fitilj
25.4.2012. 14:47
Štovane kolege slavujj i guru nemojte mi zamjeriti što se miješam u vašu diskusiju.

Mišljenja sam da u pravno uređenoj državi nije od presudne važnosti u čijim se rukama nalazi kapital, već pravedna, podjela stvorene dobiti, tj. treba se truditi da se stvorena dobra razdijele u skladu s propisima općega dobra, odnosno društvene pravednosti.

Treba dakle svu snagu i sve sile napregnuti da se obilje stečenog kapitala u istim razmjerima ne gomila kod bogatih i da se u dostatnoj mjeri razdijeli onima koji daju radnu snagu.
slavujj
24.4.2012. 17:02
Ne znam kako ćete mlade uvjeriti u tu vašu teoriju!
slavujj
24.4.2012. 16:59
@guru,
nije važno dali se slažete sa mnom,važno je da se slažete sami sa sobom!
Ne slažete sa mnom oko nečega što ja nisam nigdje,baš nigdje, spomenuo niti jednim slovom,
pa mi se čini da se ne slažete sami sa sobom,
ja sam samo naveo da ne vjerujem u vašu fantaziju i mogućnost da 90%kapitala bude u rukama "običnih građana" jer je to po meni nemoguće, osim ako vi možete utjecati na to kao i na stanje u Americi u Europi,
ako ne vi sami onda barem vaša stranka ili partija!
Ne znam koliko ćete
guru
24.4.2012. 4:52
Slavuj možda bih se složio s tobom da živimo negdje drugdje. Naša zbila je da V
irovitica i dalje ima lopovsku vlast. Imamo veleučilište ali sa kojim renomeom. Za koju su to našu stratešku granu proizvodnje obrazovani naši mladi?
Može li im grad ponuditi usavršavanje osim da kose ambroziju u industriskim zonama.
Nažalost Kirin je pomagao Sanaderu da od nas izvuku i zadnju paru kako bi familija Sanader uživala gdje se god našla od Hrvatske do Amerike.
S pravom sumnjam da i Kirin nije polizao prste dok je sa HDZ-om vrcao med. Vrijeme će pokazati što nam donosi.
Naši stari dok su živjeli u jednoj prostoriji urušavajuće kučice govorili bi napravimo prvo štalicu a štalica će kasnije napraviti kuću.
Ja bih danas prvo otvorio dva gola otoka zatim pokupio svu lovu od njenih stanovnika i sagradio štalice da bi naši unuci mogli razmišljati o gradnji kučice.
Nažalost ove naše sjede glave još nisu došle pameti. Još uvijek podržavamo lopove i divimo se njihovoj sposobnosti i sjaju prividne moči.
Bože kako izači iz ove pustinje uma a da pri tome ne uništimo sve što dotaknemo.
slavujj
23.4.2012. 21:27
guru,
slažem se da je većina naših tajkuna do kapitala došla prevarom ,nečasno u sprezi s politikom,ali mislim da ste velikoj u zabludi ako mislite da 90% kapitala bude u rukama "običnih "građana (to bi već bila sfera fantastike),jer to bi značilo da praktički kapitalizam niti ne postoji.
Mislim da je to nemoguće i da je puno važnije urediti odnose između kapitala i rada a ne da se kao sada pojavljuju ideje da se mladi zapošljavaju,pa makar to zvali stažiranjem, za plaću od 1. 600,00 kn jer to osim što nije nikakvo rješenje je sramota kao sama ideja.
Govore o problemima s povećanjem minimalne plaće,,tobožnjom nemogućnosti isplate od strane poslodavaca,samo razmišljanje na takav način govori da im u glavama nekih još uvijek postoji nekakva "kočnica",
jer kakav bi se to napredak trebao dogoditi s takvim plaćama,to nema veze sa ekonomskim promišljanjima,to je razmišljanje o plaćama kao djelu socijalne politike,održavanja bilo kakve zaposlenosti,tu nema nikakvih ideja novog razvoja i boljitka.
guru
23.4.2012. 14:13
ova vlada kao i prošla u osnovi zagovara liberalni kapitalizam. Razlikuju se samo u nekim blažim varijantama. Uspjeh će za građane biti jedino ako profunkcionira pravna država u punom smislu.
I prošla je vlast tvrdila da pravna država funkcionira a istovremeno imamo 50 000000000 nepodmirenih poreza.
Radnicima doprinosi na plače nisu isplačivani godinama.
Takva državna uprava i pravosuđe pogodovali su samo lopovima svih vrsta .Cijela vrhuška HDZ-a je za to sve znala ali su im takovi nazovi privrednici (lopine) za izbore donirali lovu za izbornu pobjedu.
Ova vlast pokazuje da ima namjeru dobar dio toga sankcionirati.
Pustimo im do kraja godine ipak su večinom mlađi ljudi pa im ne smijemo vagati sve u gram.
Želimo li društvo bogatih i sretnih ljudi mora doći do promjena u Americi i Evropi na način da 90 % kapitala pređe u ruke građana a ne kao do sada u 5% tajkuna.
Naši tajkuni nisu stekli kapital znanjem i inovacijama več prevarama ,monopolom i spregom sa korumpiranim političarima.
Možda će nova fezbuk generacija znati odraditi posao bez oružane revolucije ali to će za naše sijede glave biti prekasno.
Lj. R. Weiss
21.4.2012. 18:55
@guru
Cijenim tvoj upis, no dodao bih dvije-tri napomene:
1. Nova vlada jest naslijedila vrlo lošu situciju prethodnika, treba joj i vremena za preokret, ali ono što zabrinjava je da nova vlada nastavlja u mnogome kao i stara. I Čačić nije u politici i ekonomiji od jučer da bi ga amnestirali od kritike, dapače, biti u vrhu politike i ekonomije znači i snositi odgovornost za mnoge negativnosti koje nas prate od devedesetih godina, a kojim su pridonijeli i pridonose zastupnici krupnog kapitala.
2. Znam ponešto o kriminalu u našoj Županiji, znam ponešto i o nekim vrlo delikatnim temama, ali dok postoje određene službe kojima je u opisu radnog mjesta suzbijanje kriminala, suzdržavam se previše kukurikati. A, nažalost, ima tu oko mene i takvih zlobnika koji jedva čekaju da stavim glavu u ralje lavova. A ja ipak čuvam svoju već sijedu glavu, a od mlađih očekujem, kao što sam ja to mlađi činio, da smognu hrabrosti i bore se smjelo za pravdu, istinu i mir! Činit ću to i sada, mislim da to i radim, u granicama svojih mogućnosti! Pozz!
guru
21.4.2012. 11:05
LJubo slažem se ja da Čaćić nije najsretnije riješenje za HNS pa tako ni za vladu. Osječam samo da nije korektno napadati one koji su najmanje krivi za cjelokupnu ekonomsku pa i političku situaciju u zemlji.
Činjenica da sadašnja vlada treba prilagoditi zakone potrebama promjena koje namjerava napraviti.
Za sada to čine solidno i to će se vidjeti kasnije u radu vlade.
Osvrnimo se malo na situaciju kakovu je zatekla ova vlada.
Bivši tenisač Bruno Orešar upropastio desetke poduzeča šutjelo se sve do sada. Radnici nisu primali plaču več 6 - 8 mj. Sada je za to po vama kriva ova vlada.
Što je sa Viroviticom? Hoče li Buduči gradonačelnik Prpić po vama biti kriv za dugove koje će ostaviti Kiro? Što sa nezaposlenima u našoj županiji gdje gotovo SDP-ove vlasti nije bilo?
Gospodine Ljubo gotovo da se i ne sječam teksta gdje ste stručno novinarski obradili ili ukazali na kriminal u svom zavičaju.
Ako želite ostati zapaženi svojim tekstovima ja vas molim da pišete o Virovitičkom lopovluku jer njega najbolje poznajete a i čitaocima je interesantniji.
fitilj
21.4.2012. 7:54
@stole123 slažem se s tvojim mišljenjem uz napomenu da nigdje i nikada nisam tvrdio da Čačića treba osloboditi krivnje za saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi.

Dapače treba ga tretirati kao i sve druge građane pred sudom, što se realno gledano u slučaju Čačića i njegovog suđenja u Mađarskoj i događa. Postupanja mađarskog pravosuđa su potpuno u skladu s Međunarodnom Konvencijom i međunarodnim pravnim normama, a ova kenđijada koju iz vlastite pakosti i zlobe izvodi Ljubo je ispod svake razine nepristranog i profesionalno novinara, što smo u ostalom u nizu Ljubinih tekstova naučili čitati, a u kasnijim komentarima i razračunjavanja s neistomišljenicima i kritičatima doživljavali još i gore ispade gnjeva i uvreda.

Smatram da je u ovom slučaju problem u Ljubinoj opsjednutosti Radimirom Čačićem i Ljubinom načinu pisanja koji jasno i nedvojbeno ukazuje na dvostruka, pristrana i pljuvačka mjerila kojima se služi Ljubo u svojim uradcima i komentarima, a sve to jer Ljubo živi u uvjerenju da je ON uvijek u pravu!!

Naravno da je svaki zločin zločin i da svaki zločin treba osuditi, isto kao što i svaka žrtva bez obzira dali je žrtva saobraćajne nesreće ili nekog drugog ljudskog nemara i greške, zaslužuje kaznene sankcije. Svaka normalna osoba s normalno razvijenim osjećajima za pravdu i pravednost zna i u sebi ima duboko usađena mjerila etičnosti i morala, a profesionalni novinar za kojeg se Ljubo stalno busa u prsa i maše diplomama da je, bi sve te navedene osjećaje i postulate pravde, pravednosti i istinoljubljivosti morao imati u malome prstu. Pogotovo zato što mu novinarski kodeks, a kojeg se kodeksa nažalost većina hrvatskih novinare ne drže, propisuje da:

U obavljanju svojeg posla i djelovanja novinar se mora rukovoditi općim načelima i etikom novinarskog poziva.
Polazeći od načela da su u demokratskom društvu javna glasila slobodna, samostalna, istraživalačka i otvorena za različita mišljenja, novinar za svoj rad snosi odgovornost pred javnošću, zakonom i pred svojom profesionalnom organizacijom.

Iznošenjem samostalnoga i kritičkog stava u traganju za istinom kao osnovnim načelom u profesionalnom radu, novinar aktivno sudjeluje u stvaranju javnog mnijenja i kolektivnom rasuđivanju o stvarima koje se tiču sviju.

Novinar kao i svaki građanin ima pravo na svoje političko i drugo opredjeljenje i angažiranje. U svojem djelovanju on poštuje profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima, što je jedan od uvjeta za objektivno, profesionalno izvještavanje o događajima.

Novinar je obavezan iznositi istinitu, uravnoteženu i provjerenu informaciju. On navodi osobe ili ustanove od kojih je dobio podatak, informaciju ili izjavu. Ima pravo i da ne otkrije izvor informacije, ali za objavljeni podatak snosi moralnu, materijalnu i krivičnu odgovornost.

Novinar ima pravo pristupa svim izvorima informacija kao i pravo da slobodno istražuje sve činjenice koje uvjetuju javni život. Bude li novinar neopravdano spriječen da dođe do tražene informacije, ima pravo o tome obavijestiti javnost.

Novinara obvezuje zakonska odredba o čuvanju, državne tajne. Novinar poštuje embargo na objavljivanje informacije. Ako su prema njegovoj procjeni, navedena ograničenja zloupotrijebljena za zatvaranje informacija, novinar na to upozorava nadležne i od njih traži objašnjenje za javnost.

Pri izvještavanju, a posebno u komentarima i polemičkim tekstovima, novinar je dužan poštivati etiku javne riječi i kulturu dijaloga, te uvažavati dostojanstvo i integritet osobe s kojom polemizira.

Rad novinara podložan je kritici javnosti. Novinar i uredništva obvezni su da se pažljivo odnose prema svim prijedlozima, preporukama, primjedbama i kritikama koje im se upućuju i o tome su dužni povremeno obavještavati javnost.

To je samo dio a cijeli kodeks se može pročitati na www.poslovniforum.hr/zakoni/kodeks_novinara.asp

I onda stanimo na loptu i razumno, bez emocija prosudimo koliko je recimo u gornjem tekstu i Ljubinim komentarima novinarske etike, traganja za istinom kao osnovnim načelom u profesionalnom radu i objektivnosti i profesionalnog izvještavanja o događajima, a ne nametanja vlastitih animoziteta prema Čačiću, ili bilo kojem drugoj osobi koju Ljubo uzme na zub!
stole123
20.4.2012. 23:03
fitilj nebi želio da ispadne da branim ljubu, ali ni meni se čačić kao političar nesviđa već sam negdje pisao da bi milanoviću bilo bolje bez njega,što se tiče suda u mađarskoj daj mi sad iskreno odgovori dali misliš da ga zaista treba osloboditi, i dati mu uvjetnu kaznu, razmisli dobro dvoje ljudi je pod zemljom zahvaljujući njegovoj brzini, svi mi prekoračujemo brzinu i više negoli je on prekoračio ali nismo nikog ubili,a on ako nije sposoban za vožnju neka plati vozača pa bar on ima love da si to može priuštiti,na kraju zar moraju svi imati vozačke dozvole, vjeruj mi da ima ljudi kojima nebi dozvolio da voze ni bicikl a kamoli automobil, a visoko obrazovani su , i još nešto nemožemo svi biti doktori,političari,obrtnici itd, zašto moramo svi biti vozači,
ernest
20.4.2012. 14:22
Ma kome god to smetalo, ali gospodin Weiss je u pravu.
fitilj
20.4.2012. 13:14
Kolega guru ovo je samo nastavak niza Ljubinih uradaka u kojima nema je novinarski kodeks zadnja rupa na svirali. To je očigledno razlog da Ljubine kenđarije ne nalaze mjesta u novinarskoj publitistici, već po popralima.

Evo jednog komentara čiji naslov glasi: "Zloban si Ljubo, a zloba je Ljubo nedostatak dobrog u čovjeku!

@Ljubo u tvojoj opsjednutosti Čačićem potpuno si izgubio kompas i naravno sposobnost realne prosudbe činjeničnog stanja. U svojoj pakosti i zločestoći ti se naslađujući i veseliš Čačićevoj nesreći, pri čemu zaboravljaš niz sličnih slučajeva iz hrvatskog pravosuđa u kojem su čak i gore saobraćajke završavale uvjetnim osudama krivaca. Zloba je Ljubo nedostatak dobrog u čovjeku!

Da si pravi pravcat novinar, a ne deklarirani zlobnik i vješt copypastaroš i povezivač tuđih tekstova o Čačiću znao bi da je Čačić jedan iz niza onih koji su legalno i legitimno ovlašteni da posjeduju diplomatske i službene putovnice Republike Hrvatske. Nije to nikakva privilegija, već je to u svim državama svijeta uobičajena procedura vezana za izdavanje diplomatskih i službenih putovnica o čemu si se mogao informirati na: cadial.hidra.hr/searchdoc.php?query=zakon&searchText=on&searchTit...

Čudno je da si copypastao sve ono što je napisano negativno o Čačiću, što samo govori u prilog tvoje zlobe, neprofesionalnosti i opsjednutosti Čačićem, ali nisi copypastao ni slovca o mišljenju stručnjaka prema kojem mišljenju Čačiću prijeti do pet godina zatvora ako bude osuđen. Međutim mnogi stručnjaci vjeruju, da će dobiti samo uvjetnu kaznu na temelju olakšavajućih okolnosti kao što su slabe vidljivosti, suradnja s policijom i činjenicu da nije bila pod utjecajem alkohola u trenutku nesreće.


Lj. R. Weiss
20.4.2012. 12:21
@guru@ guru, ajmo in medias res!
Zapravo, svjestan sam i Čačićevih prednosti, ali i nedostataka. Istina, ja pišem uglavnom o njegovim nedostacima, i dalje stojim iza tih zapažanja. I bašje obrnuto: ono što može nekada novinar, političar nikako ne može, pogotovo loš poltičar što on jest!
Ne radi da se nešto radi, pa makar i bleferski: radi se o tome da se nađu ekonomske mjere za spas hrvatske ekonomije, odnosno, spas države. I da se koliko god je moguće usklade izborna obećanja i današnja političko-ekonomska praksa.
NIJEDAN, baš NIJEDAN negativni trend u 110 i nešto dana nove vlade nije zaustavljen, niti je na vidiku takvo zaustavljanje. Dapače, slijedi val poskupljenja, novo zaduživanje (već je učinjeno ovih dana - Linić je bio u Londonu i Washingtonu..) i "fasadizacija" ekonomije.
Čačića, ako je išta dobro napravio u ekonomiji, definitivno je pregazilo vrijeme, osim pogodovanja građevinskom lobiju ("kreditima u nove betone"), on ništa ozbiljnije ne radi, a priča o Zagrebu na Savi, čista je demagogija! Pokretanje proizvodnje izostaje, svaki dan novi stečaj, novo zatvaranje obrta, novi nezapsoleni, nova zaduživanja - sve deja vu iz HDZ vremena!
Da o političkom profilu njega i HNS-a ne govorim - ne vodi se država kao poduzeće, u njegovu svjetonazoru nema prava radnika i građana! A da ne spominjem koliko apsurdna je aktualna javna svađa njega i Jakovčića... Dakle, mađarski dealovi Čačića su samo jedan aspekt njegova kontraproduktivnog ponašanja, nema tu osobnog razračunavanja. Osim toga, lijepo sam u uvodu naglasio zašto me slučaj prometne nesreće zanima, a trebao bi i tebe, "guru", ako analitički poimaš politiku!
fitilj
19.4.2012. 16:25
@Ljubo čestitam na svjetlom trenutku tvoje zdravorazumske prosudbe da je "No comment!" ispravno promišljanje s tvoje strane, s tim prije što je poznato da je svalk diskusija s tobom naprosto paradoksalna.


Neka na tome Ljubo ostane, izuzev ako se ne probude oni tvoji poznati partikularni interesi za obranom neobranjivog i stvaranja nereda pod tvojim "kolumnama."

guru
19.4.2012. 16:19
Gospon LJubo ovaj vaš komentar mi se čini promašenim.
Nisam vidio da ste tako žustro napali Sanadera koji je prodao upravljačka prava INE MOLU.
Ovo mi prije liči na Vaša razračunavanja sa Čačićem.
Šta možete LJubo on je ministar a vi novinar.
Ono što si dozvoljava ministar ne bi smio novinar. Novinar bi se trebao držati novinarskog kodeksa.
Ovo mi sve liči kao da napadamo vatrogasce kad gase požar , umjesto da tražimo palikuču.
Lj. R. Weiss
19.4.2012. 15:22
@fitilj
No comment!
fitilj
19.4.2012. 11:07
Bez namjere da branim Čačića mislim da je naslađivanje ljudskom tragedilom najniži oblik ljudske pakosti i zloće. Ono što se je dogodilo Čačići može se dogoditi svakome od nas koji smo svakodnevno u saobračaju.

Meni je fakat nejasno kako ti Ljubo ne dosade te tvoje fikcije i kako se star čovjek može toliko fokusirati i fiskirati na tuđu nesreću. Očigledno je da si ti Ljubo što si stariji, tim više opsjednutiji frustracijama vlastite neuspješnosti u životu.

Tebi bi Ljubo najbolje bilo da nabaviš vudu lutku Čačića i da je pikaš do besvijesti.

Usput nabavi si vudu lutke s napisima RH, FINA, Kenđo i da ne nabrajam sve frustracije i likove tvoje Don Quihotske opsjednutosti, da ne kažem mržnje!Nano-59
19.4.2012. 1:00
O bože, kako vam se da uživati u nevolji tuđoj. Ne želim opravdavati ono što nema mogućnost, ali niti uživati u tuđem zlu. Možda ga pozovete sebi da mal popričate dok novine listate na kiosku, možda i promjenite mišljenje o njemu.
????
18.4.2012. 20:55
Pustite čovjeka neka radi!


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa