Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Knjige – put bijega od ovog svijeta

  Ljubo Ruben Weiss           31.03.2013.         2944 pogleda
Ljubo R. Weiss: Knjige – put bijega od ovog svijeta

Kako pobjeći, bar privremeno, od ovog mukotrpnog svijeta, gdje svatko od nas nosi manji ili veći križ života?? Po početku pomislit ćete da ću pisati o Uskrsu, velikom i značajnom blagdanu kršćana odnosno katolika. Ne, poštujem ovaj blagdan, čestitam vam, dragi čitatelji Uskrs, neka vam je blagoslovljen i miran, ali poznajući moj stil razumjet ćete kada kažem da imam bar jednu primjedbu. Naime, apsolutno razumijem pojedinačne čestitke, obiteljske, kada se svećenici iz hijerarhije  pa i papa Franjo obraćaju s porukom URBI ET ORBI, svojim vjernicima, ali ne razumijem  kada to rade političke stranke, posebno one koje nisu demokršćanske... I čudom se čudim ovom dijeljenju obojanih pisanica, čokoladnih pisanica,  zečića,  cica-maca i koječega drugog što mladi članovi stranaka rade po našim ulicama i trgovima. Izgleda mi to kao dijeljenje lizaljki djeci da ne kmeče, da ih se udobrovolji  sitnicom dok glavni gazde i bossovi časte se pri punim trpezama. Nikako mi nije jasno da se  ti mladi članovi naših dičnih političkih stranaka daju nagovoriti na nešto što je ispod razine djelovanja danas neomiljenog Saveza socijalističke omladine iz  tzv.komunjarskih vremena.

MUKE KNJIŽARSKOG POSLA

    No, pustimo to, i razmislimo na koji način ovo blagdansko vrijeme možemo učiniti uistinu okrijepom za dušu, novim početkom, ma koliko na našoj blagdanskoj trpezi bilo manje šunke, tvrdo kuhanih i ofarbanih jaja,  proljetnog luka i vina . Naime, ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici zapazio sam neku noć  pripreme za prodaju knjige - bijeli veliki šator i dva knjižara... Razmišljao sam kakav je to „peh", jer je padala kiša, bilo je hladno, turobno vrijeme... Podsjetilo me to na 15 godina mukotrpnog rada s knjigama u Austriji, na vrijeme kada sam i ja pogledavao prema nebu i pratio prognoze vremena, kada sam konkretno za vrijeme  iznenadno ljetnog pljuska, zapravo oluje, sklanjao knjige sa štanda koji sam imao u Volksgartenu u Beču, prilikom  festivala filma iz država ex-Jugoslavije.. Sklanjao sam mokre knjige u obližnju zgradu, noseći banana kutije s knjigama na suho, i sigurno, a publika došla na projekciju filma prstom nije makla da mi pomogne, dapače, nagurali su se na vrata zgrade, jedva sam se probijao kroz njih, zatim sam mokre knjige sušio dva -tri dana i noći u knjižari, neke morao i baciti jer iako nove, toliko su bile oštećene da nisu više bile za prodaju...

ŠTO NUDI „KNJIGICA"?

   U  prošlu subotu sam upoznao Dražena Matijevića, jednog od knjižara, razgledao ponudu knjiga, interesirao se za jednu koja mi je hitno potrebna, a zagubila mi se (Franjo Tuđman: Bespuća povijesne zbiljnosti, PRVO izdanje, Naprijed, 1989.).

Čovjek se već 20 godina bavi knjižarskim poslom, vlasnik je udruge „Knjigica" (Zagreb) koja se bavi prodajom, otkupom, zamjenom knjiga, stripova, udžbenika, časopisa.. Požalio mi se na loše vrijeme i promet u Bjelovaru iz kojeg su stigli u Viroviticu,  hvaleći gradskog komunalnog redara koji ih je izvan radnog vremena dočekao i pomogao im da dobiju mjesto ispred Gradske knjižnice, postave šator... Ugodno su me iznenadile cijene - čak oko 800 naslova knjiga po cijeni od 1o kuna!! Knjiga u nas jest skupa, čak je Linić - Nadino ministarstvo  uvelo porez na knjige kojeg ranije nije bilo...i  to, to se zove usklađivanje s evropskim stečevinama, a bit će toga još...hm,hm???

Dražen mi je pričao da je njima kao knjižarima u vremenu krize teško, ali uvijek se nađu oni koji znaju da je čitanje jedan od najljepših bjegova od  ove grde svakidašnjice i odvoje koju kunu za knjige.I njemu osobno knjiga i pisanje pomogli su u jednoj fazi života i o toj fazi nerado  govori. „Kulturnih ljudi ima u svakom vremenu, oni čitaju, vole knjigu, vole dobre romane..! Nema više kupovanja knjiga na metre, za regale, netko kupi i desetak knjiga, ali bira naslove.." Vidim, ima i slikovnica, od Pepeljuge do Crvenkapice (5 kuna), ima zamalo sav asortimana po područjima koji sam i sam nekada držao u svojoj knjižari-antikvarijatu u Beču, od  klasične literature do priručnika, rječnika,  monografija.. Jer, knjiga je uvijek dobar poklon - i za rođendan, imendan, vjenčanje... Evo nekih naslova i  nekih cijena knjiga koje su mi zapele za oko, zapisano bez  rangiranja, i ocjenjivanja:

JERGOVIĆ: SRDA PJEVA, U SUMRAK, NA DUHOVE

- Miljenko Jergović: Srda pjeva, u sumrak, na  duhove,  nekada 120 kuna, sada 40 kuna,
- Ja sam Zlatan Ibrahimović, 40 kuna,
-  Međugorje, monografija 30 kuna,
-  Papa i Hrvati, 20 kuna,
-  Predrag Matvejević: Mediteranski brevijar,
-  Naučite djecu lijepom ponašanju,  sa 48 sniženo na 20 kuna,
- John Grisham -politički trileri,-  Daniel Easterman : Otjelovljenje, sa 180 kuna sniženo na 50 kuna,
- Mira Vučetić: Knjiga kuharstva,  sa 680 sniženo na 300 kuna,- Dinosauri, s 298 sniženo na 200 kuna

Naravno, naći ćete tu knjige Ive Andrića. Miroslava Krleže, Fjodora Mihajlovića Dostojevskog,  tu su i klasici literature XX stoljeća, ali i knjige o glavobolji, cvijeću,  tu su rječnici prema engleskom, njemačkom, francuskom.., ponuđeni su  i brojni DVD-i, CD-i također s povoljnim cijenama. Ističe se cijenama cijela jedna serija  novih knjiga izdavača Jutarnjeg lista sa samo 10 kuna po knjizi!

DRAŽEN ZNA 2000 NASLOVA KNJIGA NAPAMET

Odlazeći, pohvalio sam se da sam u vrhuncu posla s knjigama u Beču, znao napamet  oko 2000 naslova knjiga, za većinu njih i izdavače, pamtio sam njihov izgled odnosno likovno rješenje korica... Kada bi me probudili u pola noći, znao sam sve to, a evo, danas,  prisjetim se tog mukotrpnog posla  s vremena na vrijeme, posla koji ne donosi  veliki novac, ali pruža veliko zadovoljstvo,  taj bijeg u romane i drugo štivo, bijeg s najmanje negativnih nuspojava. Nije droga, nije alkohol, nije kocka, nije opsesivni sport, nije opsesivni seks, ali je izvor nadahnuća i stjecanje znanja.. Jer. čast Internetu i googlu,  to je većinom informacija,  dok knjiga ostaje knjiga: prijatelj kojeg rado srećem, a kada je pročitam ponovo, kao da sam sreo još jednom prijatelja! Dražen mi je povjerio da i on danas zna 2000 naslova, napamet!

On i njegov kolega ispod bijelog šatora, ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici su ovdje do  8. travnja 2013.

Dobro ste došli pod bijeli šator, u svijet knjiga!

(31.03.2013.)

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
15.4.2013. 11:15
Što će vam Franjo Tuđman kad ga toliko ne volite a tek da ga ``shvatite``...e moj Ljubo...treba prvo dobrano promijenit naočale... a tek kut gledanja...tamo negdje ispred prozora na svjetlijoj strani...u cvijeću...pogledom na zelene livade i s mirisom lavande i hrvatskog mora...
...a tek lupit petama i ...
Ljubo R. Weiss
13.4.2013. 15:24
Mikeš09
Da, to bi trebala biti neka vrsta iznenađenja! Problem sam riješio, ali ako znadeš nekog tko bi htio prodati tu knjigu, još uvijek sam zainteresiran! Pozz!
Mikeš09
8.4.2013. 10:23
Imam knjigu koju tražite ali ju ne prodajem...mogu ju samo posudit...
Sigurno nešto pišete o Franji i židovima...poz...
Ljubo R. Weiss
4.4.2013. 2:24
@Mikeš09
Baš sam sinoć, predvečer, bio do šatora odnosno knjižara pred Gradskom knjižnicom i čitaonicom. Mada nemaju sreće s vremenom, u vrijeme kada sam bio (oko sat vremena) nailazili su zainteresirani, nešto se i prodalo knjiga. Oduševila me jedna majka koja je kupila za svoju kćerku dječje časopise i knjige. Naravno, najbolje idu knjige po 10 kuna, i te knjige nisu neki "šrot", već među njima ima vrlo kvalitetnih djela.
Pitao sam jednu ženu slučajno, koji su njeni motivi da čita. Znaš što mi je odgovorila??
"Umrla bih da ne čitam!" Kupila je odlične naslove, jedan roman želi čitati ponovo!
E, sad male dopune i ispravke kolumne:
1. Mediteranski brevijar, Predraga Matvejevića snižen je sa 68 na 40 kuna (to je inače najbolja knjiga o Mediteranu koju sam ikada pročitao!!)
2. Romani Johna Grishama su od 20 kn (meke korice) do 50 kn (tvrde korice)!
3. umjesto "Otjelovljenje" naslov je "Utjelovljenje".
Kupio sam biografiju Tuđmana, zanimaju me biografije poznatih političara.
I još jedan važan podatak: Dražen mi je obećao potražiti "Bespuća povijesne zbiljnosti" Franje Tuđmana, no jedan važan ispravak: PRVO IZDANJE iz 1989. je izdavača MATICA HRVATSKA, iz Zagreba. Ako netko ima tu knjigu koju tražim u Virovitici i okolici, kupio bih je! Pišem nešto, i HITNO mi treba, a volio bih je imati, ne samo posuditi! Dolazi u obzir i zamjena za neku knjigu koju imam!
Mikeš09
3.4.2013. 15:28
Članak za svaku pohvalu...zna Ljubo kad hoće.
Ne treba sve gledati kroz političke naočale...civilizacijski je svakome čestitati ali djeliti pisanice kao što rade eSDePfeovci smatram da je stvarno licemjerno i perverzno...


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa