Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Još jedna zloupotreba židovstva?

  Ljubo Ruben Weiss           17.11.2013.         2881 pogleda
Ljubo R. Weiss: Još jedna zloupotreba židovstva?

 Kažu, brat ti je bolestan, pusti ga! I tako svaki put kada kažem da  nemam uvid u to kako troši novac Židovske općine, koji dobije iz raznih izvora.  Za 2012, godinu u kasi se našlo 84 000 kuna, još krajem prošle godine tražio sam čiste račune, specifikaciju troškova, odluke tijela  Židovske općine Virovitica, dobio sam ih samo djelomično.

Dugo šutim, više ne mogu šutjeti jer sutra će me, kao što me pitaju i danas, pitati da li sam nešto od svega znao!

A znam  da je lažno predstavljanje  nezakonito.  Netransparentno trošenje financijskih sredstava, pa i iz državnih i lokalnih izvora, je također nezakonito. Vrijeme je za mene uvijek vrijeme čistih računa, jednostavno, taka sam se rodio, i takav ću umrijeti.

I onda opet upozorenje: NEMOJ, BRAT TI JE I K TOME, BOLESTAN!

Moj brat predstavljao se do neki dan,  nakon godinu i više od NEOPOZIVE OSTAVKE na mjesto predsjednika, kao predsjednik Židovske općine Virovitica,  točno do 14. studenog 2013. Tada smo se mi malobrojni sastali u lijepim prostorijama Židovske općine Virovitica,  o okviru bivše vojarne, tužni što nas nema više. Holokaust je progutao veliku većinu virovitičkih Židova, i Židova okolice - većina je otišla u dim Auschwitza.  Nekada, davne 1941. bilo je 234 židovske duše u Virovitici, Holokaust je preživjelo 28,  dakle 206 duša je smrtno stradalo. U okolici Virovitice , u selima i trgovištima živio je 61 Židov, a preživjelo je samo 8 Židova, znači likvidirane su 53 osobe. U Virovitici i okolici smrću je završilo  ukupno 267 Židova! Ni spomenika,  zamalo ništa - na mjestu gdje je bila sinagoga danas je stambeno-poslovni objekt i dvojezična ploča, odmah na početku ulice Matije Gupca, jedna knjižica koju smo brat i ja zajedno napravili. Od studenog 2012..  zamire rad Općine, moj brat ne prenosi nakon NEOPOZIVE OSTAVKE, dužnost na drugu osobu, ne saziva skupštinu... Bio je dužan organizirati skupštinu, a na to ga nisu poticali  ni dr. Ognjen Kraus iz Zagreba, ni drugi. Nema sastajanja do ovog četvrtka  14, listopada 2013. Donosimo zaključke, šaljem ih medijima kao v.d. predsjednika najmanje Židovske općine u Hrvatskoj.  Do mene dopiru glasovi da se u Zagrebu ne slažu s tom odlukom, prve vijesti u medijima o održanoj skupštini nisu sasvim precizne, daje se riječ  nepozvanima,  bivši predsjednik virovitičke Židovske općine nažalost percipira okolinu hendikepiran teškim bolestima.i ne shvaća da je Parkinsonova bolest uznapredovala...

UGASITI ŽIDOVSKU OPĆINU, ILI NASTAVITI?

U taj četvrtak mogli smo Židovsku općinu Virovitica ugasiti. Podmetnuo sam leđa i prihvatio prijedlog da je ne ugasimo, da još pokušamo svi zajedno završiti obnovu mrtvačnice na Židovskom groblju i  pretvoriti je u muzejsko-memorijalni  objekt, možda i prostorije za druženje imati tamo. I ponešto još ostaviti traga u Virovitici i šire kojom kulturnom priredbom pod motom NEKA SE JOŠ ČUJE I NAŠ GLAS!  Zaprepastio sam se kada sam vidio stavove o tome, koji su čak dospjeli do medija. S obzirom na razne gluposti koje piše i radi  očito je da više nije sposoban obnašati dužnosti u Općini, a kamoli predstavljati Židovsku općinu Virovitica.

ČLAN KOJI NE PLAĆA ČLANARINU eventualno ne može glasati, a nikako ne gubi pravo na članstvo u Općini. Sramoti se slanjem nesuvislih poruka uokolo, radi nekakve konzultacije, a zna ako su potrebne jedino mjesto  koje ima za konzultacije je skupština Židovske općine Virovitica., a ima oko sebe i osobe pravno-politički potkovane.

JAVNOST upoznajem nerado s ovim činjenicama, znam da će mi neki zamjeriti, ali stanje na kontu Židovske općine Virovitica, treba javnost znati, između ostalog i da se spriječe glasine. Punih četrdeset godina  sam židovski aktivist, živio sam u konzervativnoj židovskoj općini Beč, koliko i meni zdravlje dopušta želim, sa suradnicima revitalizirati Židovsku općinu Virovitica, uvjeren da ima  osoba, koje uz nas malobrojne Židove, žele raditi i čuti naš tihi glas,

Osobno preuzimam na sebe obvezu  sazivanja Skupštine  Židovske općine Virovitica, ali ukidanje Općine bilo bi preuranjeno i kardinalna greška.  Što će biti u budućnosti, ne znamo, možda se priključimo Židovskoj općini Osijek, možda se povežemo sa daruvarskom općinom, možda se priključivanje  vjerskoj organizaciji Bet Izrael, možda Koordinaciji, unatoč mog mišljenja da Koordinaciju židovskih općina Hrvatske vode dijelom problematične osobe koje ne brinu  posebno  o socijalnim potrebama članstva i dozvoljavaju da desetljeće zjapi prazna rupa u urbanom tkivu Zagreba. Budućnost je u ovim turbulentnim vremenima  teško predvidjeti, no ono što obećavam to je da ćemo u vrijeme krize prvenstveno  brinuti o socijalnim potrebama članstva i prijatelja Općine odnosno pridruženih članova.

SOCIJALNO, JAVNO, HRABRO...

Židovska općina Virovitica nije mogla ostati privatni feud Željka Weissa, starijeg, a on feudalac i etnobizničar, bez obzira i hvalevrijedan rad oko obnove mrtvačnice.

Nakon  objavljenog članka o stanju oko gradnje Kulturnog centra sa sinagogom u Praškoj 7, u Zagrebu, gdje se zalažem za HITAN početak gradnje  upozoravaju me  na nered u mom dvorištu, koji čak nije od jučer. Ali, Židovima Zagreba i Hrvatske, ne treba parkiralište, nama treba Muzej, Biblioteka, dvorana za predavanja,  dvorana za izložbe, možda i mala sinagoga u okviru Centra, pulsirajuća točka samog središta Zagreba. Zalažem se za to i zalagat ću se i na Net stranici grupe koju sam osnovao prije oko 7 mjeseci i koja uspješno radi.

Da bih bio vjerodostojan u javnosti, PRISILJEN SAM O SVEMU TOME pisati i objaviti  ovu kolumnu. Molim vas da mi pomognete  da održimo Židovsku općinu Virovitica, molim vas da pomognete održati ovo malo preostalog zdravlja mog brata! Boli me duša kada vidim da nosa okolo uramljene fotografije Jeruzalema, Izraela,  rabina... i prodaje ih. Njegovo „šnorovanje" po bankama i firmama te od  pojedinaca sugrađana te  od Židova u Hrvatskoj i svijetu, porijeklom  iz Virovitice, baca ružno svjetlo na židovstvo. Tražio je čak novac od potomaka Židova Virovitice koji vode spor sa vlašću da im se vrati odnosno nadoknadi  vrijednost kuće i zemljišta gdje je nekada bio tzv. Bingov čošak, a danas su tamo  robna kuća i banka. Da li je to ponašanje posljedica nevraćanja imovine u Lukaču, u naturalnom obliku, ne znam. Sramoćenje je to sve skupa židovstva, i Virovitice, a nije isključeno da tu ima  i još nečega, ali okrenut sam budućnosti i molim sve dobronamjerne za pomoć!

 Jer, BEZ ČISTIH RAČUNA SE NE RAČUNA!

 ŽeljkoWeis, stariji, i pored svega ima šansu da kao povjerenik za obnovu mrtvačnice, uz zajednički trud, završi ovaj projekt. Ne želim se sramiti što sam hrvatski Židov, želim da u miru proživim zadnje godine života, radim istovremeno na završetku tri knjige, pišem, objavljujem... Ni on, ni ja nemamo drugog zavičaja od ovog, virovitičkog, Ne želim naglašavati da sam zadnjih tjedana primio nekoliko antisemitskih poruka pa i dvije prijeteće i da sam s njima upoznao Policijsku upravu Virovitičko - podravske županije. Na svu napetost u međunacionalnim odnosima u Hrvatskoj, nama ne trebaju afere vezane za Židove. Međutim, bez ikakve prijetnje ikome, oni koji me znaju, znaju i to da sam u stanju objaviti sadržaj antisemitskih poruka. To ne činim, jer mislim da je vrijeme da mislimo na budućnost i svi, i Hrvati, i Srbi, i Česi, i svaka manjina zajedno s dominantnim narodom, radimo za život dostojan svakog čovjeka.

Žao mi je što sam morao JAVNO progovoriti o našim, židovskim mukama, kao i općim mukama, no želim mirno spavati i bez  gorčine još ponešto učiniti na dobrobit svih nas. Moralno-etički principi i židovstva, ali i nastojanja  da živimo u uređenoj pravnoj državi, moto su mog rada i djelovanja desetljećima. Vi se ne morate složiti ni s idejama koje pronosim, niti ovim postupkom, ali savjest i sjećanje na oca, uvažavanje izvorne židovske tradicije temeljene na  vjeri, etici, posebno solidarnosti. nalaže mi da ne živimo mimo židovske tradicije i  u mutežu.

Kao  postariji čovjek, novinar  i Židov,  vjerujem da je to, i pored svega, moguće

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
5.3.2014. 17:48
@Ljuuuuuuboooooo Rrrrrrr. Weeeeeeiiiiiissssssuuuuuu, javi seeeeee! icv.com.hr/2013/03/zeljko-weiss-o-nemilom-dogadaju-koji-se-dogodio-na-sjednici-skupstine-zidovske-opcina-virovitica/

@Ljubo što je to s tobom? Popapala Jafica jezik, ili papa guza gaće, jer nisi ono čime bi se rado okitiila tvoja persona non grata!
fitilj
28.2.2014. 22:26
@Ljuuuuuuuuuuuuubooooooooooooooooooooo Rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiissssssssssssssssssssssssssssssuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, javi se seeeeeeeeeeeeeeeee! icv.com.hr/2013/03/zeljko-weiss-o-nemilom-dogadaju-koji-se-dogodio-na-sjednici-skupstine-zidovske-opcina-virovitica/
fitilj
26.2.2014. 11:40
Zamolio bi Ljubu R. Weissa da mene i čitatelje izbave iz nedoumice i pojasne tko je v.d. predsjednika, tj. predsjednice Židovske općine Virovitica. Smatram da javnost ima pravo da zna, istinu, a ona može biti samo jedna i potvrđena od Koordinacije židovskih općina u RH.

No ni nakon 2 dana Ljubo se ne oglašava bilo sa potvrdom, bilo demantijem vjerodostojnosti citiranog dopisa Koordinacije židovskih općina u RH broj 27/2013 od 8. prosinca 2013 u kojem stoji da je za vršiteljicu dužnosti tajnim glasovanjem izabrana gospođa Danica Polak, a ne Ljubo R. Weiss.

Čudno mi je da se persona koja se busa u neka transparentna novinarska i publicistička prsa ne oglasi i demantira, ili potvrdi autentičnost dopisa Koordinacije židovskih općina u RH broj 27/2013 od 8. prosinca 2013. godine!

fitilj
24.2.2014. 9:13
Ljubo R. Weiss piše: "Do mene dopiru glasovi da se u Zagrebu ne slažu s tom odlukom, prve vijesti u medijima o održanoj skupštini nisu sasvim precizne, daje se riječ nepozvanima, bivši predsjednik virovitičke Židovske općine nažalost percipira okolinu hendikepiran teškim bolestima.i ne shvaća da je Parkinsonova bolest uznapredovala..."

Zamolio bi Ljubu R. Weissa da mene i čitatelje izbave iz nedoumice i pojasne tko je v.d. predsjednika, tj. predsjednice Židovske općine Virovitica. Smatram da javnost ima pravo da zna, istinu, a ona može biti samo jedna i potvrđena od Koordinacije židovskih općina u RH.

Naime prema dopisu Koordinacije židovskih općina u RH broj 27/2013 od 8. prosinca 2013 za vršiteljicu dužnosti je tajnim glasovanjem izabrana gospođa Danica Polak, a ne Ljubo R. Weiss.

Kako bi se izbjegle sve nedoumice pozivam Ljubu R. Weiss da se očituje na tu temu. Unaprijed zahvaljujem!
Ljubo R. Weiss
19.11.2013. 16:08
@Vlado
Da bi čovjek preživio, i u nevolji ima čast! Ti dobro znaš kako sam teško živio u Beču, ali nije mi palo napamet da radim na bilo čiju štetu! Nitko ne pita kako su i zašto dvije-tri obitelji Weiss u Virovitici, došle u sadašnje stanje. Da je nadoknađena šteta - u denacionalizaciji, da smo brat i ja dobili odštetu a dinamitom srušenu vikendicu možda bi on lakše disao i ne bi posezao za onime što mu ne pripada. To se tiče svih nas. Drugo si ti ipak, bio si izbjeglica u Beču, bez idje ičega,ali žena ti jse zaposlila, radila (i radi) kao bolnička sestra dan i noć, i ti radiš, kao strojarski inžinjer voziš taksi! A mogao bi obijati bogate bečke radnje!
vlad
19.11.2013. 9:34
Kao što si se branio u Knjižari u Beču sa: "Ako nemate što raditi, ne radite to ovdje" tako si i dalje pod pritiskom. Često koriste naše najbliže da bi nam naudili.
Država je u krizi i nema novaca za socijalne potrebe; da bi čovjek preživio prinuđen je da se snalazi i samim tim sebe dovede u još gori položaj; osobno sam to preživio i imam potpuno razumijevanje za Željka; nadam se da će mo mu moći pomoći i cijeloj Židovskoj općini Virovitice.
jedna.
18.11.2013. 21:56
ljubo zaboravljate što ste napisali o svom rođenom bratu. sramotno više nego sramotno za čega sve optužujete i proglašavat vlastitog brata.
Ljubo R. Weiss
18.11.2013. 21:33
Vidjeti "nož u leđima brata" može vidjeti izopačeni um. Ovo je uobičajena rasprava u radu jedne vjerske zajednice koja nije, i ne smije biti DRŽAVA U DRŽAVI! U nas postoje određena pravila, običaji, Statut, državni zakoni, pa i promjene u vodstvima židovskih općina. I budite sigurni kada dođe JOM HAŠOA, Dan sjećanja na mrtve Holokausta, i brat i ja stat ćemo pred spomenik na Židovskom groblju u Virovitici, i zapaliti šest svijeća, svaku za milijun umorenih žrtava Holokausta. U židovskom svijetu i u Izraelu, bez obzira na sve razlike u politikama, i mišljenjimane mogu biti dvije kolone sjećanja!
JOM HAŠOA JE ZAKON!
jedna.
18.11.2013. 8:35
gosp. ljubo holokaust je daleko, daleko iza nas i spada u daleku prošlost. istina o holokaustu i njegove žrtve su svima poznate i priznate. holokaust niko ne naziva takozvanim što vi činite sa Domovinskim ratom. bez znanja istine o Domovinskom ratu nema ozbiljne političke svijesti i dobrih međunacionalnih odnosa. sve je samo podlost, licemjerje kojom blaite vlastitog vlastitog brata u podlosti da zasjednete na njegovo mjesto. koliko ste "dobrobitni" za hrvatske židove i svoj kraj pokazali ste bjekstvom u beć. zar mislite da ćete kao predsjednik židovske zajednice virovce dočepati nečega što svojim promašenim životom niste uspjeli ostvariti. e pa kud će gore sramote od toga da brat bratu zabija nož u leđa1
Ljubo R. Weiss
18.11.2013. 4:29
@slavujj
Nije krenuo brat na brata, to ugavnom u židovstvu ne postiji. Postoje zakoni i židovska etika i solidarnost, prije svega. Svi smo dužni poštovati zakon, etiku i posebno se zalagati za solidarnost među ljudina, bez obzir na vjeru i naciju. Davno se krenulo na obitelj Weiss, nema pravednog obeštećenja za djedovinu, nema obeštećenja za dinamitom srušenu vikendicu u Bilogori srušenu početkom 1992. godine. Nema normalnih uvjeta za život, svi smo osiromašili pa i hrvatski Židovi. No, uvjeren sam da je agonija Židovske općine Virovitica predugo trajala i da smo svi zajedno dužni pokrenuti aktivnost Židovske općine Virovitica, na dobrobit svih nas. Vjerujem da će bivši predsjednik dati svima nama svoje iskusttvo i znanje, za sve ima posla. Vrijeme je pooštrene kontrole i odgovornosti i vjerujem da ćemo uz pomoć ove sredine nastaviti s radom. Posebno držim jako važnim edukaciju o Holokaustu, jer bez tih znanja o povijesnim događajima nema ozbiljne političke svijesti i dobrih međunacionalnih odnosa, nema budućnosti za sve nas.
slavujj
17.11.2013. 20:44
Svako dobro u budućem radu toj malobrojnoj zajednici Židovska općina.
Ne mogu a da ne spomenem kako mislim da će im biti preteško to buduće razdoblje i sigurni nikome nije i neće biti lako,pa i sam osjećam nekakvu gorčinu kada vidim je krenuo brat na brata.


Još iz kategorije Kota Lj. R. WeissaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.