Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kota Lj. R. Weissa

Ljubo R. Weiss: Ipak, EU – kud puklo da puklo

        19.01.2012.         2361 pogleda
Ljubo R. Weiss: Ipak, EU – kud puklo da puklo

Ima nas koji ne moramo voditi brigu o tome jesmo li ili nismo u Evropskoj zajednici odnosno kako ćemo glasovati u nedjelju 22. veljače 2012. Prvo, datum je već tu,  nekako se brzo prišuljao, i evo nas na glasačkim mjestima na kojima smo, dijelom, bili 4. prosinca 2011., za izbore za Sabor RH. Drugo, doživotna dozvola boravka u Austriji,  upisana u hrvatsku putovnicu, omogućuje mi rad, boravak i kretanje u državama Evropske zajednice, njih 27.

Doživio sam ulazak Austrije u Evropsku zajednicu radeći u svojoj knjižari-antikvarijatu u Beču, tako da su mi u živom sjećanju atmosfera pred ulazak Austrije u EU. I poslije tog događaja.  Nisam  primijetio neku veliku prednost zbog toga, niti primjećujem danas da Hrvatska nešto izuzetno gubi što još nije u EU. -  pratim događaje u Austriji i ovdje u Hrvatskoj, shvaćajući koliko smo obje zemlje male u odnosu na svjetske sile i koliko, posebno Hrvatskoj, treba rada, znoja te poštivanja  zakona  i morala da bi  postali dio evropske porodice naroda i država. I dojma sam da evo 3- 4 dana prije glasovanja zapravo nismo imali sreće da razumijemo dubinu i sveobuhvatnost promjena koje nas očekuju. Kao da je nekome u interesu da u prvi plan dolaze manje važna pitanja i u ime tzv. demokracije javljaju se više protivnici Evropske zajednice, a ne njeni zagovornici.

Stvarno smo mi čudan politički narod: uvijek nešto zanovijetamo, a malo toga istinski i objektivno zapažamo, a negativno mijenjamo! Inače, pregovori su završeni, predpristupni sporazum potpisan, a punopravan član EU Hrvatska postaje 1. srpnja 2013. ( Napomena: „Evropska zajednica“ - EZ i „Evropska unija“- EU, koristim u istom značenju!)

ŠTO TREBA ZNATI I O ČEMU RASPRAVLJATI?

   
U poštanskom sandučiću zatekao sam brošuru „Sve što ste htjeli znati o Europskoj uniji“ i baš bih volio znati koliko je drugih građana Hrvatske pažljivo pročitalo ovu brošuru. Naime, mnogi se žale da nisu dovoljno informirani, a ova brošura ipak odgovara na temeljna pitanja Evropske zajednice i navodi promjene koje se mogu očekivati.

Iz brošure prepisujem uvodne rečenice: „Europska unija (EU) je oblik nadnacioanlne gospodarske i političke suradnje 27 europskih država koje su se slobodno udružile radi učvršćenja mira, promicanja demokratskih vrednota, blagostanja i dobrobiti svojih naroda, te gospodarskog i socijalnog napretka. Iako  svjetska kriza nije zaobišla  EU je i dalje prva trgovačka sila u svijetu, premda obuhvaća samo 7 % svjetskog stanovništva, predstavlja gotovo trećinu svjetskog bogatstva.“

Zatim, poimence su navedene sadašnje članice EU, navodi se što članstvo u EU donosi, odgovara se na pitanje hoće li nam stranci oduzeti radna mjesta, kakav će biti status branitelja, hoće li se hrvatski građani moći zapošljavati u državama EU, pod kojim će uvjetima hrvatski studenti moći studirati na stranim sveučilištima, što ulazak u EU znači za hrvatsko selo i poljoprivredu… Navedeni su fondovi EU te glavne institucije EU ( (Europska komisija, europski parlament, vijeće europske unije, sud…). Ukratko, korisna brošura koja se mogla pojaviti u javnosti i ranije, kao što je i rasprava o tim i drugim pitanjima trebala se zahuktati ranije,  a ne zadnji tjedan pred glasovanje.

Sinoć, u srijedu 18.01.2012. gledao sam na TV „Otvoreno“, među ostalima i Danielu Trbović i Anu Šovagović,Vilija Matulu… rasprava je bila zanimljiva i takvih rasprava trebalo nam je više. Dojma sam da je i Virovitičko-podravska županija prespavala ozbiljnu i širu raspravu o pitanjima pristupa Hrvatske Evropskoj zajednici, slično cijeloj Hrvatskoj. Zanimljivo je posebno to da iako su tri najveće stranke suglasne o pitanjima Evropske zajednice i  ulasku Hrvatske u nju, mediji rado bilježe primjere otpora građana kada imamo priliku vidjeti kako se ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić „obračunava“ s građanima koji ne misle kao ona i spomenute stranke. Ili ona propagira prednosti Evropske zajednice na neodgovarajući način, profesorski uporno i dosadno, čak prijeteći, zaobilazeći goruća pitanja života, ili pojedinci i grupe svoje opće frustracije iskazuju sada, a trebali su u predizbornoj kampanji za Sabor??

Evo još nekoliko mojih zapažanja o pitanjima pristupa Hrvatske Evropskoj zajednici.

Prije svega,  dojma sam da se premalo raspravlja o osnovnom pitanju: hoćemo li kao građani Hrvatske nakon ulaska u EU živjeti bolje, iz rasprave kao da je nestao pojam ŽIVOTNI STANDARD građana, zatim pitanje cijena robe i namirnica… Sjećam se da je u vrijeme ulaska Austrije u Eu bilo govora o tome kako će cijene namirnica pasti, kako će se smanjiti zbog širenja njemačkih trgovačkih lanaca na Austriju, međutim cijene su ostale iste, a neke su i povećane! Već kod obračunavanja austrijskog šilinga u euro cijene, neki moji kolege trgovci i poduzetnici zaokruživali su cijene, naravno, na više! Istina, u nas taj strah neće biti aktualan 1. srpnja 2013. jer će se mnoge mjere primjenjivati kasnije – primjerice, euro će biti uveden kasnije, na tržište rada moći ćemo bez radnih dozvola u Evropu kasnije – moguće je i sedam godina poslije, znači tek 2020 - te itd.

„OBRANA“ HRVATSKOG SUVERENITETA

O pitanju „obrane“ hrvatskog suvereniteta  raspravlja se površno, naglašava se neki veliki gubitak, euroskeptici pitaju koliko ćemo ubuduće biti kao država samostalni. Pitanje je zakašnjelo jer gubeći gospodarski suverenitet ( prodaja banaka strancima, ključnih hrvatskih firmi itd.) suverenitet je već ograničen, a on  je to i više ako se uzme što će se od 1.srpnja 2013. određivati u Bruxellesu, a što u Zagrebu.

Hrvatskoj je ostala zastava, grb i himna, zemlja, šume, vode, nekretnine njenih građana, sve u svemu suverenitet će biti podijeljen…i veliko je pitanje koliko ćemo tom podjelom biti zadovoljni. Ipak, usporedbe Jugoslavija – Euroslavija je pojednostavljivanje i ne vidim potrebu da se narod plaši nekakvom Jugoslavijom u obliku EU…Istina, posebno je pitanje što se danas događa u EU, zašto ulazimo u taj savez u vremenu njegove najveće krize – od Grčke preko Španjolske, Italije, Portugala do Rumunjske…, u kojem će se smjeru EU razvijati..??

Nisu li ti često spominjani fondovi samo dobar mamac za hrvatske firme, poljoprivrednike, udruge… Kao knjižar u Beču radio sam jedan projekt s institucijom EU i naradio sam se ne realizacijom projekta koliko papirologijom nakon njega – trebalo je papirima (računima) potvrditi svaki izdatak, čak i kupovine posluženja (naranče, sokovi, keksi) za goste u knjižari! Kao obrtnici, imali smo pravo među prvima doći do određenog iznosa eura i sjećam se opet da je bilo zadovoljstvo donijeti u knjižaru hrpe euro kovanica i pokazati te pripremiti ih za vraćanje kupcima.

NE SOTONIZIRATI, NE IDEALIZIRATI

Hoće li ulazak Hrvatske u EU promijeniti ponašanje stranih banaka u Hrvatskoj, kako će se investirati u Hrvatsku, hoće li privatizacija ići dobrim smjerom, što će biti s porezima, kontrolom granica Hrvatske i država koje nisu članice EU…U kojem će smjeru EU – prema dnu odnosno raspadu, ili će se ipak stabilizirati..?  Ukratko, ne treba sotonizirati EU, što rade euroskeptičari (EU kao pakao) ili je idealizirati (EU  kao raj): u vremenu kada svijet je podijeljen na gospodarske blokove i saveze (USA, Istočna Azija, Bliski istok, Latinska Amerika…) Hrvatska nema druge varijante osim da se priključi Evropskoj u zajednici.

Referendum je prilika da o tome sami odlučimo pa pozivam u svoje osobno ime građane da izađu u nedjelju na birališta i zaokruže DA ili NE? Promatrači referenduma su već određeni, stižu im iskaznice, prilika je to da ipak sami odlučimo, kud puklo da puklo, kamo će (i kako) Hrvatska dalje.

Kamo, ako ne u Evropsku zajednicu?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lj. R. Weiss
22.1.2012. 23:38
PRVI DOJAM:
Malo samokritike...
I dalje, nakon objave rezultata referenduma ostajem umjereni eurofil, no sada ipak još manje umjereni. Naime, moja kolumna nije razmatrala i pitanje izlaznosti birača na referendum (minus mojoj kolumni) koja, s 44 % je dramatično niska i zapravo je pljuska hrvatskoj političkoj oligarhiji. Ni ona s HDZ predznakom, ni ova sa SDP predznakom nije uvjerila birače da ONI ODLUČUJU, tako da tek sada dobivamo pitanje svih pitanja: TKO ZAPRAVO ODLUČUJE U HRVATSKOJ!? Trećeklasna oligarhija koja se dokopala vlasti 1991. i sve će učiniti da vlast zadrži (udružit će nas i s Mjesecom, samo da ostane na vlasti), interesne grupe oko hrvatskih vlada i Sabora, opet zapravo dobrano trula, nesposobna i egoistična politička oligarhija, mediji (produžena ruka spomenurte oligarhije), narod koji je još jednom dokazao da mu nije do odlučivanja! Ostati doma, popiti još koji "gemišt", popušiti još koju hrpu cigareta, onako usput povaliti partnera ili partnericu, telefonanirati do besvijesti, surfati, gledati i slušati na HTV 1 gdje nam je ponuđena "referendumska noć", kao neka vrsta loše, teško probavljive novogodišnje noći...sveti je cilj i naš građanski interes!! Sve drugo što bi značilo preuzeti svoj dio građanske odgovornosti je rizično i briga, a nama (većini!) je samo do onoga narodskog - udri brigu na veselje...
Drage moje pollitičarke i pollitičari, ostaje mi dilema što odabrati od onih hedonističkih varijanti, ili, četiri nespomenute:
1. otvoriti prozor sobe i udahnuti svježi zrak,
2. potražiti neki pouzdan kruzer i otputiti se na krstarenje, sretan što sam živ se vratiti,
3. podići zadnjicu i uputiti se na blagotvornu noćnu šetnju...
4. strovaliti se u krevet i utonuti u okrepljujući san!???
LAKU NOĆ HRVATICE I HRVATI, DRAGE VIROVTIČANKE I VIROVTIČANI - SUTRA JE NOVI DAN...

stole123
22.1.2012. 20:16
siniša nije bitno koji je branio bitno je koliko je naplatio i od čega kad su računi sanaderovi u blokadi pozdrav
slavujj
22.1.2012. 20:01
Čestitke svima koji se osjećaju pripadnicima Europe!
siniša prpić
22.1.2012. 18:36
stole123, Čedo Prodanović nikada nije branio Gotovinu, već Mišetić & com.. Vi koji ste bili po svijetu ( Srbiji i Austriji ), još niste spoznali stvarne razmjere korupcije u Hrvata, jer inače ne bi relativizirali stvari i uspoređivali Austriju i Hrvatsku.....
Lj. R. Weiss
22.1.2012. 2:37
@stole 123
Nije stiglo:
pokušaj na
lj.r.weiss@gmail.com
Usput, u Austriji korupcije koliko hoćete, iako je ukupno sređenija država nego Hrvatska. Na kraju krajeva Hypo banka banka sa sjedištem u Koruškoj, u Austriji, bila je generator korupcije ne samo u Austriji već poglavito u zemljama tranzicije, posebno na jugoistoku Evrope.
Osim toga, kako su ranije ovdje vladali (Vojna krajina, okupacija BiH...) znaju dobro naš mentalitet.
stole123
21.1.2012. 21:45
dali se netko sjeća koliku je lovu uzeo čedo prodanović kad je branio gotovinu. a zamislite koju lovu uzima što brani sanadera . volio bih vidjeti da čedo brani nekog čovjeka koji ima plaću do 10 tisuća kuna .možda ga brani i besplatno mada sumljam
stole123
21.1.2012. 21:41
siniša ausrijski sanaderi imaju lovu baš kao i naš a nemaju remetinca.
znaš li onu narodnu
tako ti je moj premili oče i zec šilji .... . na siroče .
siniša prpić
21.1.2012. 20:43
@stole, ako je tako, valja i "austrijske Sanadere" u Remetinec. Naravno, kada uđemo u E.U.
stole123
21.1.2012. 20:32
ljubo niste javili dali je konačno stigla pošta ili ne.pozdrav
stole123
21.1.2012. 20:27
siniša netreba meni reći stric niti itko drugi kako je u tim zemljama ,osobno se uvjeravam kako je gdje a te zemlje koje sam naveo radim u njima i ako nismo članica eu. prema tome nemoj se iznenaditi ali posao koji radim znaš i odlazim u te zemlje i tamo radim moj posao ,i vjeruj mi da imaju korupcije više nego kod nas austrija je otprilike kao i mi ali se sve kupi eurima .pa čak i pretovar kod policije .
siniša prpić
21.1.2012. 17:59
Tko god zasluži Remetinec, neka mu ga je. Jučer, danas i sutra.
pljuska
21.1.2012. 16:09
Ma slažem se ja Siniša da nam nema druge nego preko vode, ali ne sa ovom političkom bagrom i teretom oko vrata.

Tu nam je potop garantiran, a godinu dana kasnije i Remetinac će biti puniji!
siniša prpić
21.1.2012. 15:46
@pljuska, Vaš i euroskepticizam ostalih ( stole123 ) mi je shvatljiv, jer se brinete za R.H. no nema nama nego preko vode. Možemo mi to.
pljuska
21.1.2012. 10:26
Siniša narod bi ako želi zadržati zemlju, šume, vodu i druga hrvatska bogatstva u svom vlasništvu i pod svojom kontrolom sutra morao glasovati PROTIV ULASKA U EU.

Upravo glasom PROTIV ULASKA U EU birači bi pokazali da ne vjeruju onima koji su ih opljačkali i onima koji su sjedeći u oporbi sve to mirno promatrali, da bi danas došavši na vlast uvjeravali narod da su sposobni oduprijeti se evropskim komesarima koji su ih kako kažeš natjerali da plešu po njihovom diktatu.

Odlučnim PROTIV ULASKA U EU treba pokazati političkoj oligarhiji da je narod oduvijek bio dio zajednice iz koje ju je gramziva, nemoralna, nepoštena, i sama sebi svrsishodna politička oligarhija izolirala, da bi danas ista ta politička oligarhija koja je opljačkala i u bankrot odvela državu i narod tražila da joj narod da povjerenja i mandat da ih zastupaju u EU.

Hrvatska je u proteklih dvadeset godina postala oligarhijsko društvo, a oligarhijsko društvo je nestabilno i to upravo zbog činjenice da dozvoljava jednom pojedincu da koncentrira i uzme veliki dio moći.

Moć koju je na početku imao Tuđman, u svoje je ruke nakon njegove smrti uzeo optuženik za ratno profiterstvo Ivo Sanader, a potom njegova zapisničarka Jadranka Kosor.

Ta je moć danas u rukama Zorana Milanovića i tu se po pitanju diktature vladajuće oligarhije nije ništa promijenilo. Nažalost nova vlast je u ovom kratkom vremenu pokazala da je kod podijele funkcije i položaje najbitnija pripadnost oligarhiji, naravno oligarhiji koje je na vlasti. I nova je vlast pokazala da je stranačko članstvo iznad znanja i sposobnosti, da je socijalno neosjetljiva i da su sve one priče o tome da su drugačiji od svojih prethodnika čista laž i obmana.

Zato odlučno NE ulasku u EU, jer politička oligarhija treba prvo dokazati da je sposobna ispuniti obećanja na kojem su dobili izbore, a to je da će oni, kukuriku koalicija, a ne evropski komesari i njihova mrkva i batina, izvući državu iz krize i recesije. Godinu dana nije nikakav gubitak vremena, već samo mjera opreza i dokaz da je narodu dosta praznih obećanja i rotacije vlasti.
siniša prpić
21.1.2012. 9:53
@stole123, imam i ja strikana u Kanadi, a i po svijetu ima Prpića koliko Vam srece hoće...., nema šansi ovolikom lopovluku kao što je u R.H. Ako to tamo napraviš, nadrljao si i pouka je to za druge da je to "pec,pec". Da skratim, sjetite se što je rekao B.Bušić.... i bi tako. I Vojvodina je drugačija od ostalog dijela Srbije jer je bila dio Austrougarske. I građevine i ljudi, mentalitet.... Pozz
stole123
20.1.2012. 23:50
siniša dali ti smatraš da u eu. nema kriminala kao kod nas ili da nema korupcije .i da su eu. tražili da se kod nas to riješi.kad god hoćeš ja ću ti dokazati obrnuto a to je . njemačka,austrija,mađarska.te zemlje imaju korupcije više nego kod nas .mada mi neki tvrde da i druge imaju korupcije ali ti tvrdim za ove zemlje sa kojima komuniciram i kontaktirama non stop .
siniša prpić
20.1.2012. 23:18
Pitati se "da li će građani R.H., nakon ulaska u E.U., živjeti bolje ili lošije", potpuno je deplasirano.
Pa nije to neko fiksno stanje. Ništa se ne mijenja preko noći. Mnogo toga ne ovisi o nama, ali mnogo toga i ovisi. Budimo bolji ljudi, ne kradimo svoju zemlju, mislimo svojom glavom, ne prodajmo zemlju ( šume, vodu... ) strancima, već je sami obrađujmo i naplačujmo plodove.
Za mene nema dvojbi - ZA ulazak.
Zar netko misli da bi procesuiranje silnog lopovluka U R.H. ikad krenulo bez pritisaka iz E.U.
?!! Trebalo nas je valjda plašiti da će se ući tek sa Srbijom, da bi onda svi poletili glasati ZA ulazak.
Katastar, stoljetne šume, ceste, imunološki i ini Zavodi, ono malo kulture, pa čiji je to utjecaj, no utjecaj Europe...., nakon svega postajemo neozbiljni. Definitivni ZA. Pitanje je samo koliko još dugo mislimo puzati.....
stole123
20.1.2012. 23:10
mmmm pa i u eu. ima korupcije i to puno više nego kod nas.netko je rekao prije par dana da nisu zadnjih 17 godina radili reviziju u briselu,te da fale ogromne količine novca koje će jednog dana i hrvatska morati vraćati ako eu. opstane
stole123
20.1.2012. 22:59
mmmm ako sad izglasamo ne za godinu će se pojaviti novi referendum ali ako da bog dotle će se raspasti i eu.
MMMM
20.1.2012. 21:41
Meni je osobno već dosta rasprave o EU, mi smo ušli u Europu kada su završeni svi pregovori i potpisan sporazum, narod se sada pita reda radi, da ga se htjelo pitati, pitalo bi ga se prije svih potpisivanja i dogovaranja. Ako sada na referendumu ne prihvatimo, prihvatit ćemo kad tad. Tu na nama uopće ne leži odluka, jer je davno donešena, napokon sam shvatila. No, ne znam kakve će se sve stvari mijenjati, hoće li biti bolje ili gore, ali u svakom slučaju u našoj državi vlada kaos, inertnost, nezainteresiranost, korupcija i bezidejno čekanje da netko nešto pokrene. Trulost se proširila od vrha do najšire javnosti, pa i djece, pa tako imamo 11-12-godišnjake koji žele život provesti u neradu i slušajući cajke, zarađujući nepošteno i ostati neokrivljeni za bilo što. Od koga su to naučili? Od primjera naše države. Kako da riješimo taj problem, koji je veći od sveg duga i EU? Kako da promjenimo svijest čovjeka, svijest mlade generacije koja će jednog dana biti na našem mjestu? To me zanima, a rješenja ne vidim u vidokrugu. Nkoga se ne može aktivirati, motivirati, zaokrenuti, ukazati na razliku dobra i lošega. Zar je bitno gdje smo ako je takvo građanstvo u većini? Svi pametni žele pobjeći iz takve situacije i tako ostaje još manje ljudi koji su voljni raditi i raditi i mijenjati i pomoći.
miško
20.1.2012. 20:28
Dajte nas pustite s privatnim porukama!
Ljubo, možda je otišlo u neželjenu poštu. Pogledajte tamo!
stole123
20.1.2012. 19:08
ljubo.17-1-2012 u 22-29
20-1-2012 u028
20-1-2012 u1902
stole123
20.1.2012. 19:01
ljubo pa poslao sam na tu adresu i to par puta
Lj. R. Weiss
20.1.2012. 13:32
@stole123
Na sadašnju mail adresu nisam ništa primio od tebe!
Ako si slao na moju mail adresu, ona nije tajna, pa je ponavljam za tebe, ali i druge koji mi se žele privatno obratiti:
ljubo.ruben.weiss@gmail.com
stole123
20.1.2012. 0:32
poslao sam ponovo pogledajte dali je stiglo
stole123
20.1.2012. 0:29
ljubo izgleda da sam pogrješio pa napisao jedno s umjesto dva
Lj. R. Weiss
19.1.2012. 23:56
@stole123
Ne znam na koji tekst misliš? Prenesi ga ovdje, možda potakne raspravu? Imam dojam da su čitatelji zasićeni temom EU i Hrvatska...Da li većina spava?
stole123
19.1.2012. 22:55
ljubo pa mogli ste objaviti i onaj tekst što sam vam poslao možda bi bilo realno objaviti i nešto što ne odobrava ulazak u eu.


Još iz kategorije Kota Lj. R. Weissa