Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Priča

Ljubavna priča mačorana Garfielda, Mame Mačke i njemačke ovčarke Betty

  Sanja Tkalčec           22.02.2019.         2157 pogleda
Ljubavna priča mačorana Garfielda, Mame Mačke i njemačke ovčarke Betty

Iako se volimo cijele godine, veljača je mjesec u kojem slavimo ljubav. Osim Valentinova, dana zaljubljenih, veljača je poznata i po još nečem. To je mjesec kada mačke imaju svoj pir. 

Ovo je priča o dugogodišnjoj mačjoj ljubavi. 

Garfield. Što reći o njemu? Samo ime govori sve. Narađasto klupko koje isključivo voli sebe, uživa u dobroj hrani i vječito namrgođen. Jedne je veljače osvanuo sa svojom družicom. Doveo ju je i ona je ostala dugi niz godina kod nas. Iako smo ju redovito hranili i pazili, ostala je poludivlja. Bila je nepovjerljiva prema ljudima, ali je vodila brigu o Garfieldu. Redovito mu je donosila miševe koje je on prezrivo pogledao i okrenuo se na drugu stranu. Svakodnevno ga je lickala i lizala, pazila da uvijek bude čist i uredan. Jedino je frktala na njega kada je imala potomstvo. O njima je skrbila sa posebno velikom pažnjom. Garfield je u tom periodu bio prepun razumijevanja kao i svaki pravi muškić. Nju smo zbog te neizmjerne ljubavi nazvali Mama Mačka. 

Nekako smo odlučili da je vrijeme da našu životinjsku ekipu proširimo i nabavimo psa. Tako je stigla Betty, njemačka ovčarka. Garfeld ju je krajičkom oka pogledao i okrenuo glavu na drugu stranu. Po sistemu - ako ne vidim, ne postoji. Mama Mačka se nakostriješila, počela frktati i zauzela obrambenu poziciju kako bi zaštitila svog mačorana. 

Betty je vrlo brzo shvatila tko je glava „obitelji“. Garfeld se postavio kako pravo muško i jasno joj dao do znanja da će biti onako kako on hoće i kako mu odgovara. Često su se znali odšuljati u dječju sobu i smjestiti na krevet. Prvo Garfeld, a onda Betty. 

Iako su u ljetnom periodu sva vrata uvijek bila širom otvorena, Mama Mačka nikada nije ušla u kuću. Sjedila je ispred ulaznih vrata i čekala Garfielda. Uvijek na oprezu i zabrinuta za njega. Ukoliko je procijenila da ga nema duži period i da mu možda prijeti opasnost od zločestog psa, dozivala ga je sve dok se lijena mačorčina nije izvukla iz udobnog kreveta i pokazala joj se da je živa i zdrava. Onjušla bi ga, liznula i dala pusu. Tek kada se uvjerila da su mu sve dlake na broju, dopustila mu je da se vrati na popodnevni odmor. 

Živjeli su tako nekoliko godina. Garfield je šefovao, Mama Mačka se skrbila za njega, a Betty je bila nužno zlo. A onda je došla zima i Betty se razboljela. Mama Mačka je prvi puta ušla u kuću. Urođeni instinkti su joj rekli da nema opasnosti. Pratila je Garfielda u stopu i učila kako se ponašati. Prvi puta je dopustila da ju pomazimo. Tek tada je postala dio naše obitelji. 

Nedugo nakon toga, dolazim sa posla, Mama Mačka leži na otiraču pred ulaznim vratima. Ne reagira na mene, pa čak ni na Betty. Unosim ju u kuću, a za nama ulazi ostatak družine. Pažljivo ju polažem na garnituru. Oči su joj mutne i više nema iskre života. Garfield se sklupčao do nje, grijući je svojim tijelom.

Svako malo bi ju liznuo i onjušio. Činilo se kao da joj želi staviti do znanja da ju treba i da želi da ostane sa njim. Betty ih je promatrala i po prvi puta shvatila ozbiljnost situacije. Pustila ih je da se u miru oproste. 

Pred jutro je Mama Mačka otišla. Ubrzo nakon toga i Garfiel se promijenio. Podsjećao je na starca koji je izgubljen bez svoje druge polovice. Lutao je po kući bez cilja mjaučući. Često je znao sjesti ispred zida i gledati u njega netremice. Podsjećao je na starca sa Alzheimerom. Iz tjedna u tjedan je sve više kopnio, sve dok jednog jutra nije otišao svojoj Mami Mački. A za njim i Betty.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priča