Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Olgine recenzije

Ljubav se ne trži niti ne kupuje

  Olga Vujović           08.04.2024.         1642 pogleda
Ljubav se ne trži niti ne kupuje

Međunarodna izložba ilustracija Voli me/ne voli me u virovitičkom Gradskom muzeju može se pogledati još do subote, 13. travnja. Otvorena je 14. veljače, na Valentinovo, a  prvi puta se pojavila u zagrebačkoj Galeriji VN godine 2012. na inicijativu književnice Ane Đokić, a onda je godinama putovala „brdima, dolinama i morima“, povećala se brojem sudionika i radova te se s kustosicom Sonjom Švec Španjol zaustavila i u Gradskom muzeju Virovitica (14.2.-13.4. 2024.).

Autorica tog projekta, Ana Đokić, zapisala je o namjeri izložbe sljedeće: „U ovo naše doba puno se priča i piše o ljubavi. Ljubav se slavi, ili se za njom čezne, u književnosti. O ljubavi se puno raspravlja i s psihološkog aspekta. Ljubav se tumači i s povijesnog stajališ- ta. Religijskog. Sociološkog. Etičkog. Estetskog. No što biva kada riječi, i one napisane i one izgovorene utihnu? „Voli me/ ne voli me“ pokušaj je neverbalnog odgovora na pitanje - što za svakog od nas znači ljubav?“

A ilustracije su doista raznolike (neću nabrajati sva imena autora/autorica ni navoditi stručne komentare Švec Španjol o njihovim radovima ) ne samo pristupom nego i likovnim jezi-kom (realistični, apstraktni) pri čemu nisu prezali ni od koje tehnike. Tematski su ljubav i njezin prestanak prikazivani i izravno i metaforama, podjednako zadirući u ljudski i zoo- morfni svijet jer – svima je potrebna ljubav.

Ako se složimo da „slika govori više od tisuću riječi“ (s čime se mogu tek djelomične složiti jer inače ne bih pisala) onda ću preko nekoliko izabranih ilustracija pokušati dočarati ideju i izgled ove izuzetno duhovite i šarmantne izložbe. Ali je ipak najbolje izravno se uvjeriti u moje riječi….

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Olgine recenzije