Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Priroda društva

“Lista srama” – crna komedija Porezne uprave

  Davor Suhan/Moja Rijeka           18.07.2014.         2555 pogleda
“Lista srama” – crna komedija Porezne uprave

Ljeto je vrijeme za lagane teme. Ovoga tjedna biram kulturu. Istina, nije mi lako. Kulturna scena i nije nešto bogata događajima; sezona je godišnjih odmora, ali u hrvatskom narodnom kazalištu, na širokom scenskom prostoru od Dunava do Prevlake, uvijek se nađe zanimljivih predstava. Evo, upravo ovih dana igra sjajna crna komedija u režiji Porezne uprave, sastavljena na poreznom obrascu JOPPD.

Kada je početkom godine pušten u promet, malo tko je mogao zamisliti da je riječ o dokumentu koji će na svijetla pozornice iznjedriti jednu od najvećih domaćih scenskih djela u žanru gospodarskog humora.

Nastala je sasvim spontano, sjedinjenjem 6. kapitalnih rukopisa ( Obrazac ID, Obrazac ID-1, Obrazac IDD, Obrazac IDD-1,Obrazac IP i Obrazac R-Sm ) u jednu jedinstvenu statističku cjelinu.

Kada je precizno popunjen po propisu i skupljen na jednu zajedničku hrpu sa tisućama istovjetnih kompjuterski obrađenih potpisnica, JOPPD daje jasan pregled moralno-političkog stanja u sektoru domaćeg poduzetništva.

Rezultati prvog čitanja bili su poražavajući. Zgrožena lopovlukom u vidu zakidanja pošteno zarađenog novca radničkoj klasi, Porezna uprava odlučuje sastaviti Listu srama.  

Trebala je to biti jedna vrlo ozbiljna predstava za javnost kako bi se svim nesavjesnim poslodavcima, koji ne isplaćuju dohodak svojim radnicima, stalo na kraj.  Ali već u drugom čitanju, obavljenom u redakcijama medijskih kuća, novinari otkrivaju da je riječ o pravoj komediji, sa vrlo istančanom dozom crnog humora, gdje u biti sama Država  razotkriva svoju vlastitu sramotu – odajući sliku nezasitne porezne krvopije koja nerealnim rashodovnim nametima ismijava sama sebe.

Jedna od najzanimljivijih scena, je priča o “sramoti” mladog poduzetnika Damjana Pasarića:

“Lista je, doznajemo, formirana na temelju dostavljenih JOPPD obrazaca u kojima su poslodavci sami iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće.

Zagrebački poduzetnik, Damjan Pasarić, objašnjava da je tvrtku registrirao u ožujku 2013. godine. Prije toga je, kaže, tri godine bio nezaposlen. Tvrtka se bavi dizajnom Internet-stranica.

- Želio sam legalizirati taj posao jer, budimo iskreni, mogao sam to raditi i na crno, kao i mnogi drugi, ali izabrao sam ovaj put i što sam dobio zauzvrat - pita se Pasarić.

Ogorčen stanjem u državi, Pasarić je na društvenoj mreži napisao: ‘To što posla nema u ovoj državi, to što klijenti ako ih ima jednostavno ne plaćaju obavljene usluge i to što sam u biti dužan sam sebi,  nikome drugome nije bitno. Bitno da me se stavi gore pa da tek onda nitko neće poslovati sa mnom. Sad još samo čekam da idem u zatvor jer sam sebi nisam mogao isplatiti plaću, i što sam se trudio po njihovim nemogućim uvjetima otvoriti firmu i stvarati vrijednost, makar je to ovdje naprosto nemoguće i suludo...’.

- Pa 40 posto dužnika su jednostavna društva s ograničenom odgovornošću, zaista ne znam zašto su nas stavili na listu. Mislim, da sam nekoga zaposlio pa da mu nisam platio, ne bih ništa rekao, ali da me se kažnjava zato što se trudim i pokušavam od nečega napraviti nešto u ovoj državi... - kaže Pasarić.

Dodaje da si je uspio isplatiti tek prvih nekoliko plaća, ali u ovih je godinu dana, kaže, od klijenta uspio naplatiti samo 500 kuna. Sad mu se dug popeo na više od godinu dana neisplaćenih plaća i doprinosa, a račun njegove tvrtke je blokiran.

- Moja priča s ovom državom je gotova. Pa sad, ako hoće, nek’ me i hapse zato što pokušavam nešto napraviti umjesto da se prijavim na burzu i sjedim doma - dodaje Pasarić....”  (jutarnji.hr)

Sažimajući vlastita razmišljanja o poduzetičkoj sudbini ovog mladog čovjeka, čini mi se da bi njegovu poslovnu biografiju bilo vrlo korisno uvrstiti u program obavezne školske lektire srednjih ekonomskih škola ili kao temu nekog izvanrednog književnog seminara na ekonomskim fakultetima.

Već dugo imam dojam da se naši ekonomski stručnjaci previše bave statistikom, a premalo čitaju narodne priče.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
22.7.2014. 9:06
Nije bez veze prošlo tisuću godina da nismo imali svoju državu
a sada kad ju imamo...preko dvadeset godina nama ona ne služi da živimo normalno već samo kako da ju pronevjerimo, opljačkamo i što više unazadimo...naravno uz pomoć svjetski
poznatog ``hrvatskog jala`` koji se evo i u kvizovima koristi kao opći pojam...užas...
slavujj
21.7.2014. 18:54
@atma,@mikeš09,@MACAN,-bravo!

@okupator,
s kojim se ti to komentarima ne možeš složiti?
Ja bih iz tvog komentara zaključio da se i ti ne možeš složiti s ovakvim stanjem ,jer navodiš:
-"Imamo tromi i nesposobni državni aparat koji svemu ovome treba stati na kraj."
A to je uglavnom većini komentara -poanta.

Ako je ikako moguće promijenite tu tvrtku koja vam ne izdaje račun,sve što oni zataje uzeli su iz vašega džepa.
Dokle god je puno takvih slučajeva porezne stope i doprinosi će sigurni rasti ,jer ne plaćaju svi koji bi trebali.Imati ćete manju mirovinu,lošije zdravstvo,školstvo itd,itd.

Čudim se da to ne shvaćete?
atma
21.7.2014. 9:19
@okupator, ovi "dečki" što ne izdaju račune su državni neprijatelji broj 1! Je li to jasno ili trebam elaborirati zašto?
okupator
21.7.2014. 8:58
Ne mogu se složiti s niže-navedenim komentarima.
O ovom problemu mogu progovoriti sa svoga stajališta i iz svoga kuta gledanja.
-OVO JE POTEZ VLADE KOJA ŽELI REĆI: "GLE, KAKO SMO MI NESPOSOBNI! PA ETO MI NIŠTA NE RADIMO"
-NEISPLATA PLAĆE?
-Jedni plaću ne isplaćuju iz razloga što zbilja sebe ne mogu naplatiti.
Poznajem tvrtku čije sam usluge ove godine trebao osobno u tri navrata, dečki rade na veliko i zbilja imaju posla ko u priči. Nikad meni nisu izdali račun ni za jednu od tih usluga. Vidio sam da sebi ne isplaćuju plaće već duže vrijeme. Zašto? Vjerojatno rade „pametno“ jer će im država to prije ili kasnije oprostiti ili otpisati.

-Imamo tromi i nesposobni državni aparat koji svemu ovome treba stati na kraj.
Mikeš09
21.7.2014. 7:03
Umjesto ove liste treba objaviti koliko i kome država duguje para jer riba smrdi od glave a ne od repa...
Osim toga ovi nazovi kapitalisti (čast izuzecima) su nekakvi liovi koji skupe ili imaju nekakvog kapitala, bilo ostavštinu ili su ga zaradili vani i ajmo otvorit firmu i šta rade...počinju izrabljivat radnika dajući im minimalac ili isplate na ruke samo da bi se što prije obogatili,``stostruko`` vratili ukloženo u najmanjoj mogućoj jedinici vremena, odmah si podebljavši vozni park kupujući najskuplje aute,okućnicu i nekretnine na moru, ``izlete`` na Sejšelima ili malo do Amerike da vide iz prve ruke kako se to tamo radi i sva im zarada ide na njihovo suludo bogaćanje i bolesna ega a da o bahatosti i izvrgavanju, pogodovanju i nepoštivanju zakona i ne pišem...što im više raste zarada to su im radnici duže na minimalcu ne svjesni da im nije tih i takvih radnika i pogodovanja ove nesposobne države nikad ne bi bili to što jesu. Tako je kod nas barem u 80 % slučajeva i zato ne mogu nikada i neću biti za ``vlasnike`` takvih tvrtki za razliku od kolumniste koji kao da živi negdje u prirodi pecajući ribe a ne u našem bolesnom društvu u kojemu je sve naopako...
Osim toga ako nisi u stanju plaćati, prvo onom koji ti taj kapital stvara,dakle radniku a onda poreze i obaveze državi kojih ima previše uz to su i prevelike...ne možeš otvoriti tvrtku...stavi lijepo lovu na banku, uloži u neke fondove,nekretnine, ima načina...i spasit ćeš nas i sebe i državu...ovako...zbog pravodobne nekontrole državnih organa i stranačkih upliva, pogodovanja i gledanja kroz prste tim i takvim ``kapitalistima`` od malog formata nam i je tako...banana država...
MACAN
20.7.2014. 12:26
nije to lista srama, to samo pokazuje koje firme nemaju para, ne znači da su nužno vlasnici "zli" ljudi, ali realno to je potpuno nebitno, bitno je da se plaće ne isplaćuju u tim firmama i da u njima ne traba raditi niti s njima druge firme poslovati jer očito nemaju para za podmirenje svojih obveza. Tako da ne moraju povući i druge firme sa sobom.
Davor
19.7.2014. 23:05
@Slavuj, naravno da ne žive svi od rada na crno, to je bila samo pretpostavka da uđemo u biti problema. Većina ih živi na teret nekog zaposlenog člana obitelji. Ali nema veze, svako ima svoj pogled na problem. Ne moramo se svi slagati. Hvala na konstruktivnom komentaru.
slavujj
19.7.2014. 22:40
Davore, puno ste toga napisali,
ja se slažem samo sa tvrdnjom da je sramota za državu da su takve stvari uopće moguće.
Sve ostalo je, po meni, nepotrebn jer niti jednom riječju ne daje odgovor na pitanje iz mog prošlog
komentara,
-koja je svrha postojanja tvrtki koje godinama nemaju prihod?

Sve vaše tvrdnje su po meni nelogične i neutemenjene.
Kao prvo ne može se pretpostaviti "da 400 000 nezaposlenih živi od posla na crno".To je velika neistina ,a govoriti još da oni zarade "dvije do tri tisuće kuna mjesečno" je velika glupost. Ne znam kako ste uspjeli spojiti te nezaposlene sa "REALNIM" prihodima?
Ja sam uvjeren da je općenito više rada na crno kod osoba koje imaju stvarno zaposlenje,nego kod ovih za koje Vi pretpostavljae da zarađuju do 3 000 kn "na crno".
Tvrdnja da je "tvrtka sredstvo za rad i ne smije se gasiti?" Shvaćate li da onaj tko godinama nema prihod,taj vjerojatno godinama ni ne radi?
Čudi me da je za vas "jedina zdrava,poštena i realna gospodarska politika" postojanje tvrki koje godinama ne rade,godinama nemaju prihod.Isto tako godinama uživaju sva prava iz zdravstvenog i mirovinskog fonda,u koji naravno ne uplaćuju niti lipe.
Vidite takve "tvrtke i biznismeni" imaju izravan utjecaj na Vaše i moje zdravlje, na Vašu i moju "buduću" mirovinu.
Ne znam kako to ne shvaćete?Davor
19.7.2014. 21:29
@Slavuj, idemo onda stvari postaviti sasvim konkretno i zadržimo se samo na razini poslovnih rashoda koji odlaze na ime fiskalnih obveza. Ali krenimo od početka, od prvog koraka u pošteni biznis. Potpuno je jasno da se te sve obveze mogu podmiriti samo iz PRIHODA. E sad, pretpostavimo da ovih 400 000 nezaposlenih živi od posla na crno. Budimo realni i prihvatimo činjenicu da prosjek njihove zarade iznosi, u najboljem slučaju, dvije do tri tisuće kuna mjesečno. Mislite li da se sa tom zaradom može otvoriti obrt ili firma? Jasno da ne može…i da je tim ljudima jedino rješenje nastaviti raditi na crno ili kopati po kantama za smeće. Ne mogu shvatiti da to netko godinama ne vidi. Mene zanima, zašto je problem uskladiti rashode sa REALNIM prihodima, odnosno zašto je problem donijeti zakon po kojemu dok MIRUJU prihodi, MIRUJU i rashodi?

Dakle, obrt ili firma samo su instrumenti poslovanja i samo njihovo postojanje ne bi smjelo biti opterećeno nikakvim financijskim obvezama jer to je čisti porez na RAD, koji se treba stimulirati, a ne oporezivati. (Tvrtka je sredstvo rada i ne smije se gasiti.) Fiskalne obveze trebaju biti vezane samo na PRIHODE…i to u realnom postotku. To je jedina zdrava, poštena i realna gospodarska politika. Kod nas je potpuno suprotno. Oporezuje se RAD koji u startu gura u poslove na crno jer nisu svi ljudi poslovno spretni i uspješni. Zato kada je riječ o neizvršenim fiskalnim obvezama, ja sam uvijek na strani vlasnika tvrtki i ne priznajem nikakve liste srama. Jedini koji se trebaju sramiti su oni koji sjede u Saboru i donose zakone po kojima je pošteni rad posao RIZIK.

Oni koji su pokušali otvoriti tvrtku i pobjegli glavom bez obzira već pri prvom koraku u svijet vlastitog biznisa, sigurno znaju o čemu govorim.
atma
19.7.2014. 19:40
Liste srama su najobičnija budalaština. Država bi se prva trebala sramiti. Evo npr. Hrvatske autoceste uopće ne izdaju fiskalne račune iako prometuju s gotovinom. Treba li još nešto dodati?
slavujj
19.7.2014. 18:40
@sloboda govora,
živi li netko bolje od mene?
Mislim da je relativna stvar,stvar shvaćanja života,morala,sreće.

Ja sam sa svojim zadovoljan,ne bih ga mijenjao za niti jedan drugi.

Moram još samo reći da se slažem sa vašim komentarom.
slavujj
19.7.2014. 18:32
Davore,
nisam ni pomislio da je čovjek iz vaše priče nepošten ,varalica ili nekakav lopov,želio sam reći nešto drugo.
A to je upravo suprotno od ovoga što vi tvrdite u svom komentaru,misli da ne bi trebalo dozvoliti postojanje tvrki koje su godinama bez ikakvog prihoda.
Ne bih dozvolio postojanje takvih tvrtki. Ovo što vi navodite u svom komentaru je nemoguće-
"zašto se zanemaruje mogućnost da poslovanje obrta ili forme može godinama biti bez ikakvih prihoda."
Po meni to nije-poslovanje?
Koja je uopće svrha postojanja tvrtki ,a da godinama nemaju prihod?
Moga bih razumijeti da su im prihode nedovoljni da pokriju razhode,znaći da posluju s gubitkom,dešava se,
Ali ovako,to je samo paravan,interes je vjerojatno drugi.
Mnoge tvrtke nisu niti osnivane da bi ostvariave prihod i dobit.
To se ne bi trebalo miješati s obrticima koji zapadnu u teškoće.
Ali za to postoji rješenje.Kad pogledamo te silne liste dužnika vidljivo je da je "politika "tome pogodovala.

Svi su "čuvali svoje",zato nam je tako!
Davor
19.7.2014. 17:38
Htio sam reći “vlasnici”, a ne ”vlasnicima” (tipfeler)
Davor
19.7.2014. 17:33
Ne vezano za ovaj primjer, zašto se zanemaruje mogućnost da poslovanje obrta ili forme može godinama biti bez ikakvih prihoda. Odakle u tom slučaju da vlasnicima namire svoje obveze? A takvih primjera je na stotine. S kojim pravom se njih može smatrati nepoštenima? (zadržimo priču na tome)

slobodagovora
19.7.2014. 17:27
@slavujj,ma koji "privremeni financijski problemi?"
Najveći dio tih dužnika je osnivao tvrtke da bi svjesno kršio zakone.Znali su da im država nemože ništa. I to su koristili.Pitanje je samo gdje je tomu kraj?
Takovi kao ja i Vi će i dalje plaćati sve svoje obveze da bi mutikaže i mučkaroši mogli živjeti bez rada.
Možda čak i bolje od mene i Vas?
slavujj
19.7.2014. 14:04
Više puta sam već navodio da nikakve "liste srama" ne vidim kao rješenje problema,po meni je to sramota za državu i one "koje naroda plaća" da ne dozvole takvo stanje.
Kad čovjek pročita ovakav tekst jednostavno je
nizbježno postaviti pitanje-pa kako taj čovjek živi? ako je "u godinu dana od klijenata uspio naplatiti samo 500 kuna"*
Živi li od nečega drugoga?.od ovoga očito ne može.
Nije li i to samo još jedan način varanja države?,a time i svakog građana koji uredno plaća poreze i doprinose?
Ne mogu a da ne spomenem da i svi takvi koji ne plaćaju, koriste ista prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja potpuno jednako kao i svi oni koji uplaćuju u te fondove.
Pa je li to normalno? i može li takvo stanje opstajati?
Naravno da ne može.

Apsolutno mogu razumjeti da se netko nađe u privremenim financijskim problemima, ali naplatiti "500 kuna u godinu dana" sigurno nije "privremeni financijski problem?"

jedna.
18.7.2014. 16:12
gosp. Suhan, a koji dosadašnji potez zokijeve vlade nije crna komedija!


Još iz kategorije Priroda društvaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.