Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Aktualnosti

Linić zgrožen? S pravom!

  Boris Pavelić/Novi list           25.07.2013.         2532 pogleda
Linić zgrožen? S pravom!

Slavko Linić opravdano je zgrožen odlukom suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića da predstečajnu nagodbu Dalekovoda zaustavi s objašnjenjem kako su predstečajne nagodbe protuustavne. Jer, ta sučeva odluka mogla bi nepotrebno srušiti možda jedini uspješan gospodarski projekt ove vlade - dokazano učinkovito spašavanje stotina tvrtki s desecima tisuća radnika.

  Sudac Kolakušić otkazao je jučer današnje prvo ročište u predstečajnoj nagodbi tvrtke Dalekovod, svjetski poznatoga graditelja elektrokomunikacijske opreme s 1.800 radnika. Objavio je kako zakon koji regulira predstečajne nagodbe, Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, smatra protuustavnim, pa će u roku od osam dana podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti. Kolakušić tvrdi da je zakon protuustavan, jer propisuje da se prvo ročište u predstečajnoj nagodbi mora održati unutar petnaest dana od podnošenja zahtjeva. Time se, tumači sudac, narušava Zakon o parničnome postupku, koji štiti prava sudaca da sami zakazuju ročišta u predmetima koje vode.

  Takva je odluka posve neočekivana. Zakon je na snazi od 1. listopada prošle godine, ali mu dosad nitko nije osporio ustavnost. Dosad je više od četiri stotine tvrtki zatražilo predstečajnu nagodbu. U dosad obrađenim postupcima, među kojima su i neka od najvažnijih hrvatskih poduzeća, poput Varteksa, prijavljeno je ukupno više od 40 milijardi kuna dugova o kojima se valja dogovoriti. Da vlada nije uvela mehanizam predstečajne nagodbe, svi bi se ti dugovi poravnavali u stečajevima, koji - svi to znaju - traju godinama. Predstečajne nagodbe, međutim, dosad su spasile mnoge tvrtke. Dramatično su ubrzale pregovaranje o dugovima te omogućile nesmetani nastavak poslovanja. U interesu svih: radnika, koji su nastavili raditi; dužnika, koji su dobili sigurnost naplate i mogućnost da utječu na proces; posrnulih tvrtki, koje su neopterećene nastavile poslovanje; države, koja je nastavila ubirati poreze i smirivati društveno nezadovoljstvo. Riječ je tisućama radnih mjesta, desecima milijardi kuna dugova koje valja riješiti, te o vrijednim budućim poslovima koji izravno ovise o uspjesima predstečajnih nagodbi. A sada je odluka suca Kolakušića zaprijetila da će sve to stati. Ugrozila je uspješan projekt, nužan za gospodarski oporavak, usvojen konsenzusom u Saboru, koji hvale i sindikati, i poslodavci, i cjelokupna javnost.

  Sadržaj, način i vrijeme Kolakušićeve odluke skandalozni su. Sudac poručuje kako vlada nema pravo sudovima oduzimati neopravdani privilegij da budu spori. Ali predstečajne nagodbe i postoje zato što stečajevi beznadno dugo traju, a to obesmišljuje stečaj kao takav, jer tvrtke nestaju bez traga, vjerovnici ostaju bez dugova, radnici bez posla i plaća... Ako je zakon protuustavan, nije li sudac imao pola godine i dva saborska čitanja da na to upozori? Što da kažu suci koji provode zakon? Kolakušićeva je odluka pogrešna i štetna. Ona je školski primjer otuđenosti suca od životnoga konteksta zemlje u kojoj živi i radi.

Kolumna Zemlje koje nema Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kišni
26.7.2013. 17:15
bravo liniću maži ih sve ali daj i todorića tedeschija i ostale a ne da im se opraštaju milijarde duga jer su plaćali kojekakve kampanje, a udaraš samo po sirotinji
drug Đuka
26.7.2013. 16:32
Čestitke Liniću
Tako se sprovodi fiskalizacija. Bravo...
atma
26.7.2013. 16:09
Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi = chewing the chewed (žvakanje prožvakanog)
atma
25.7.2013. 21:49
Boro, jesi li se ikada zapitao što je vlada učinila da ne dolazi do stečajeva? Njih zanima jedino ubiranje harača i ništa drugo!
frida
25.7.2013. 14:32
i ja sam isto zgrožena tim zakonom otkako se pojavio, pa nitko ne piše o meni.
zakon jest sulud i dopušta svakakove makinacije, a linić i vlada su mogli drugačije urediti da se radi po stečajnom zakonu. njima je lakše ovako, kao i u svemu. ne popravljaju što nije dobro, već smišljaju još veće nepravde. uostalom, dobro je znano da se suci namještaju, samo ne znam šta im se sada desilo u ovom slučaju?! žurba na godišnji?
i nije sudac otuđen, već je otuđena vlada.
atma
25.7.2013. 13:58
Zanima me samo koji novinar je napisao ovaj članak.
MACAN
25.7.2013. 13:26
Tko radi sa predstečajnim nagodba ili bar sudjeluje kao vjerovnik u prijavi tražbina zna, da je to zapravo ništa drugo nego najobičnija pljačka i muljaža vjerovnika, pogotovo sad kas u uveli privremenu mjeru da si mož odblokirat račune i uplačivat kom očeš samo trebaš znat to prikazat.... te priče o spašavanju radnog mjesta su z amalu djecu, svaka firma može tako nastavit radit ako joj otpišeš 70% svih potraživanja + sve kamate koje su postojale....
Nikola Huljak
25.7.2013. 12:26
Einstein:

"Problemi se ne mogu riješiti istom razinom inteligencije koja ih je stvorila".


Još iz kategorije Aktualnosti