Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Čavlović

Linić optužuje Čavlović-Smiljanec za neutemeljenu procjenu

        06.05.2014.         2392 pogleda
Linić optužuje Čavlović-Smiljanec za neutemeljenu procjenu

Ministar financija Slavko Linić u danas objavljenom očitovanju premijeru Zoranu Milanoviću o "predmetu Spačva", optužuje bivšu ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec za neutemeljeno nisku procjenu zemljišta u Vinkovcima, koje je država preuzela od Spačve na ime poreznog duga u postupku predstečajne nagodbe.

U očitovanju objavljenom na web stranicama Ministarstva financija, Linić tvrdi da procjena koja je načinjena na temelju naloga Nade Čavlović Smiljanec u ožujku ove godine, nije provedena na temelju zakonskih propisa koji Poreznu upravu ovlašćuju za provođenje procjene tržišne vrijednosti nekretnina, te da nije sačinjena korištenjem podataka koji su već bili na raspolaganju Područnom uredu Porezne uprave Vukovar. Pored toga, drži kako nisu uzete u obzir prethodne procjene koje su proveli ovlašteni sudski vještaci.

Zaključuje da je procjena Porezne uprave iz ožujka 2014. napravljena mimo pravila struke, jer se Područni ured Porezne uprave Vukovar nije držao usporednih cijena i tabličnih pokazatelja.

U svom očitovanju premijeru Milanoviću, Linić kaže kako je nepoznato zašto je Nada Čavlović Smiljanec s tolikim vremenskim odmakom od sklapanja kupoprodajnog ugovora zatražila od Područnog ureda Vukovar procjenu vrijednosti zemljišta te ocjenjuje procjenu neutemeljenom.

Linić navodi da ga je Čavlović-Smiljanec u travnju izvijestila da je zemljište u predstečajnom postupku Spačve precijenjeno te upozorila na velike razlike u procjenama.

"Kako me je ravnateljica o tome osobno obavijestila tijekom travnja 2014., a sudska odluka je donesena u svibnju 2013. zaključio sam da je ulaskom novog vlasnika i potpisanim Sporazumom s ostalim vjerovnicima predmet predstečajne nagodbe zaključen", piše Linić.

Dodaje kako je uputio ravnateljicu (Porezne uprave), s obzirom da procjena Područnog ureda Vukovar odstupa od procjene vještaka, da učini novu procjenu jer je ocijenio da mogu zbog eventualnih kriminalnih radnji pokrenuti postupak naknade štete od sudskog vještaka i Spačvina revizora.

Na kraju, Linić kaže kako smatra da je neodgovorno prozivanje svojih suradnika od strane Čavlović-Smiljanec za novi izbor sudskog vještaka jer je za dodatnu procjenu bila osobno zadužena.

"Temeljem pristigle nove procjene ne nalazim elemenata prijevare i kriminalnih radnji, a to znači niti eventualnog zahtjeva za naknadu štete", kaže Linić.

Pitanje zemljišta u Vinkovcima koje je poslužilo za zatvaranje poreznog duga Spačve unutar predstečajne nagodbe, otvorio je današnju Jutarnji list koji se pita jer li Linić time oštetio državu za 27 milijuna kuna, jer je prema procjeni koju je naložila Čavlović-Smiljanec to zemljište vrijedno 6 milijuna kuna, a ne 33 milijuna koliko je plaćeno.

Cijeli slučaj mediji dovode u vezu i s navodnim političkih sukobima unutar Vlade odnosno SDP-a, u kojem se s jedne strane Slavko Linić, njegov smijenjeni pomoćnik Branko Šegon i drugi čovjek Porezne uprave Tihomir Kralj, a s druge bivše šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i premijer Zoran Milanović.

U popratnoj promemoriji koju je Ministarstvo financija objavilo uz Linićevo očitovanje, navodi se kako je u postupku predstečajne nagodbe za Spačvu, utvrđen dug te tvrtke prema Ministarstvu financija od 28,7 milijuna kuna te je odlučeno da se taj dug podmiri preuzimanjem nekretnine to jest oranice u Vinkovcima, površine 52,9 tisuća četvornih metara čija je vrijednost prilikom izlaganja predstečajnog plana iskazana u visini 33,6 milijuna kuna.

Procjenu zemljišta koju je Ministarstvo financija preuzelo u postupku predstečajne nagodbe obavio je stalni sudski vještak Vladimir Štekl iz Županje, a potvrdilo revizorsko društvo KM Revizija. Prema toj procjeni, vrijednost zemljišta procijenjena je na 33,7 milijuna kuna. Potom su Spačva i Ministarstvo financija potpisali kupoprodajni ugovor 25. studenoga 2013. godine, kao rezultat sklopljene predstečajne nagodbe od 15. svibnja te godine, a kao kupoprodajna cijena navodi se 33,6 milijuna kuna.

U promemoriji se nadalje tvrdi da je zemljište i ranije bilo procjenjivano, primjerice 2010. godine na 35,5 milijuna kuna, a 2011. na 33,6 milijuna kuna.

Suprotno svim tim procjenama ovlaštenih sudskih procjenitelja, kaže se u promemoriji, te suprotno zakonom propisanom postupku izvršena je još jedna procjena vrijednosti zemljišta napravljena temeljem usmenog zahtjeva ravnateljice Porezne uprave od 3. ožujka ove godine, kada je zemljište procijenjeno na 15 eura po četvornom metru. Napominje se da je u prethodne četiri procjene zemljište po kvadratu vrijedilo 671,60, 636,99, 636,93 i 518,43 kune.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Terminator
8.5.2014. 12:06
www.jutarnji.hr/linic-sdp-ovcima-poslao-pismo--milanovic-me-lazno-optuzuje--zasto-dva-mjeseca-skriva-podatke--/1189605/

//www.jutarnji.hr/milanovic-je-naredio-cavlovic-smiljanec--nadi-mi-nesto-protiv-slavka-/1189439/

fitilj
8.5.2014. 11:26
@mikes08 ne vjerujem da bi se partijaneri pobunili protiv Zokija, jer bi time ugrozili opstanak na valovima i zobnicama državnog proračuna i lokalnih uprava i samouprava.

Osim toga za izglasavanje nepovjerenja Milanoviću treba imati potporu onih saborskih zastupnika SDP-a koji bi prijevremenim izborima izgubili ne samo privilegije soborskog zastupnika, već i debele saborske mirovine koje im se smiješe samo ako ostanu u saborskoj kaljuži čitave četiri godine mandata!
mikes08
8.5.2014. 8:48
Na obzoru je sudar. Moguće je da na lijevom krilu se trefe:

Milanović, Opačić, Bauk, Jovanović, Maras, Ostojić-mup, Zmajlović, Borzan, Jakovina(e), Mrsić, Čavlović, Dragovan, Marinović, Stazić,

vs

Komadina, Bernardić, Picula, Obersnel, Linić, Gavran, Vidović, Sabo, Antunović, Ostojić-dr, Mršić, Josipović, Leko, Jurjević, Lugarić, Račan,
atma
7.5.2014. 21:44
@fitilj, iluzija je prejaka za narod. Iluzija ih nagoni da žele biti prevareni. Kao na primjeru magarca kojeg gospodar tuče i istovremeno na užetu drži zalogaj trave malo ispred njega. Magarac misli - Još samo jedan korak i dohvatit ću travu. No, trava je uvijek "malo" ispred.
fitilj
7.5.2014. 21:04
@mirovnjak vjerni branitelj i vojnik svoje partije! Partijener, uvijek na zadatku razbijanja diskusije i skretanja merituma diskusije u pogrešnom pravcu.

Da žalosno je što je nekadašnji drvoprerađivački div GAJ propao, ali na njegovoj propasti, gašenju i gubitku radnih mjesta i njegov lijes čavle je udarao i SDP!

No sad je tema činjenica je državna štetočina i luzer Zoran Milanović umjesto preuzimanja vlastite odgovornosti za čitav niz skandala, otpisivanje dugova po volji jednog jedinog čobjeka, srljanja države u nova zaduživanje, nje predvidivi bankrot i dužničko ropstvo, porast nezaposlenih, porast broja blokiranih građanki i građana, propast privrede, gospodarstva, našao dežurnog Pedra u Slavku Liniću!

A lupeška nesposobna banda umjesto da progleda i prizna da nije dovoljno da visi Perdo, skrušeno šuti i kliće grobaru Hrvatske Zoranu Milanoviću ode o tomu kako je on mandatar i može kako mu volja, pa makat i Hrvatska propala, jer kukulele mafija i njeni lupeži su pobijedili na izborima!

Glavni je krivac našao Perdra na kojeg je svalio svu krivnju za strampedo u ponor bez dna kao da je katastrofalno stanje u državi rezultat katastrofalne porezne politike i nesposobnosti jednog ministra, a ne vlade sastavljene od stranačkih podrepaka i aparatčika, luzer i debila bez obraza i morala, kojima je Zoran Milanović kao najveći luzer i debil i moralno smećena čelu.

E moj narode, gdje ti je ostalo ono malo ljudske hrabrosti, dostojanstva i odgovornosti za pokoljenje kojima ostavljaš zlo i naopaku u nasljedstvo!!!!!!!!!!!
mirovnjak
7.5.2014. 20:28
Siniša!
Možeš i ti odgovoriti umjesto Ljube.
Ili barem reci što od navedenog nije točno.
Gospodarstvenik si nemoj uvijek politiku.
fitilj
7.5.2014. 20:26
Kao što je Nadicina ostavka bila logični potez zbog nefunkcioniranja Porezne uprave pod vodstvom stranačke soldatuše, nesposobne Nade Čavlović Smiljanes, tako je i Linićeva smjena logični slijed pretvaranja Ministarstva financija u prčiju jednoe jedine nesposobne osobe koja je odlučivala o milijunskim otpisima dugovanja državi.

No obadvije smjene su samo potvrda da smo banana država u kojoj lakrdijaš Zoran Milanović po stoti, ili tisućiti puta dokazuje da su Banski dvori i Markov trga smrdljiva močvara koju bi pod hitno trebalo isušiti.

Jer smjeniti one kojima je još do jučer slijepo vjerovao i držao lojtru, a na podnijeti i sam ostavku je lakrdija koja je moguća samo u banana državi gdje su svi poltroni, baskičmenjaci i kreature bez osobnog stava i morala!
siniša prpić
7.5.2014. 19:50
@mirovnjak, želite reći da Milanović griješi ?!
Nije vrag da je u tom slućaju u pitanju samo ego ?
mirovnjak
7.5.2014. 14:32
Ljubo!
Mi smo u Slatini imali tvrtku Gaj koja nije imala predstečajnu nagodbu završila na bubnju prije zakona.
U mnogu čemu slična Spačvi:
-Isata djelatnost
-Skoro pa isti ukupni dug oko 105.000.000,00 kuna.
Državi oko 30.000.000,00 kn.
Ostalo bitne razlike:
Gaj u stečaju prihodi od prodane imovine neznatno veći od troškova stečaja.
Spačva što imovinom što dokapitalizacijom platila preko 50% dugova. Radnicima i dobavljačima a djelomično i državi.
-Država od Gaja nije dobila ni kune od Spačve će dobiti bar 6.000.000,00 kn.
-Nakon Gaja nitko državi ne plaća nove poreze nova Spačva platila u zadnijh godinu dana oko 15.000.000,00 kuna.
-I najvažnije U Gaju ne radi nitko u Spačvi oko 680 radnika.
Za to pitanje ŠTO JE OD OVO DVOJE BOLJE?
Ljubo R. Weiss
6.5.2014. 23:37
Prodajem zemljište u Rezovačkim Krčevinama. Očekujem cijenu negdje između Linićeve i Nade Čavlović Smiljanec utvrđene za zemljište Spačve! Ponude na mob..... Ako prodam postajem bogataš. Istina, nije 5 hektara, nešto oko 1 hektar ali prelijep položaj, za vedra vremena pogled do Budimpešte, mogućnost gradnje bar pet manjih vikendica, izlaz na cestu Jasenaš-Virovitica. blizina struje... , mogućnost pretvaranja zemljišta u skladište trupaca, pogodno za pčelare...i slobodne umjetnike (slikare, pisce...).
siniša prpić
6.5.2014. 22:20
Rezultat 1 : 1 , protiv Milanovića.
branitelji
6.5.2014. 11:35
SLAVKO LINIĆ je smijenjen, a Boris Lalovac je novi ministar financija!

"Rekao sam mu da nema moje povjerenje i da ne vidim kako bismo mogli nastaviti ovu suradnju. Za njegovog nasljednika ću predložiti Lalovca. Do ovoga je došlo jer me prije dva mjeseca bivša šefica Porezne upozorila na neke sumnjive predstečajne nagodbe. Pretpostavljali smo da je riječ o grešci, ali trebalo je odgovoriti na pitanje zašto? Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne. Moj posao je da provjeravam, postavljam pitanja i dajem naputke. Greška se može dogoditi...

Drugi razlog, ministar Linić je jedan intenzivan, katkad i agresivan prema suradnicima. Početkom ove godine imali tzv. slučaj pomoćnika ministra, kojega sam nažalost sam morao isključiti, jer ministar nije vidio što se mora učiniti, čekao sam dogovor i obraćanje javnosti, tražio sam od ministra da ga smijeni, on je to odbio, pa sam morao to učiniti javno. Ministar je nastavio cijelo to vrijeme do dana današnjeg govoriti o svom bivšem pomoćniku kao žrtvi."

"Na kraju i način, ministrovo objavljivanje odgovora na moj upit nije u redu. Objavio ga je na stranicama prije nego ga je poslao meni. Mene njegov odgovor ne zadovoljava. Radi se o grešci na štetu državnog proračuna, što je potvrdila Porezna uprava kojoj u ovom slučaju vjerujem. Jer to je alarm. Na ovakav način se ne može raditi, povjerenje je ozbiljno narušeno"

"Ne želim govoriti o jutrošnjem sastanku s Linićem. Nisam bio zadovoljan odgovorom. Želim se ograditi od bilo kakve kaznene odgovornosti. Hrvatska javnost je traumatizirana iskustvom s bivšom vladom i stvari moramo rješavati što je moguće brže. Meni je trebalo dva tjedna da naložim da Šegon ode. Moji kriteriji su svima u Vladi jasni."

"Pomoćnici ministra odgovaraju Vladi, s njima razgovaram rijetko, ovo sa šeficom Porezne je iznimka. Bila je to izvanredna situacija. S njom sam malo surađivao. Istragu političku o funkcioniranju sustava moram voditi"...

"Sve je javno, javni su ugovori o predstečajnim nagodbama, nema šanse da se nešto sakrije, i svi koji uoče trebaju ukazati na eventualne nepravilnosti..."

"DORH i USKOK nisam upoznao sa svojim saznanjima. Ova Vlada je, možda će to biti nekorektno prema Liniću, ali ova Vlada je ojačana ovime jer pokazuje stav i gard. Čiste ruke su važnije, predstečajne nisu loša stvar. Ja se nadam da tu neam ničega, već da se radi o tvrdoglavom otporu kojim se štiti svoje suradnike. Da se moj šef kabineta našao u situaciji u kojoj se našao pomoćnik ministra otišao bi odmah. Iako ne vjerujem da bi se to dogodilo "

"Kao da optužite izumitelja automobila za sve smrti u prometu automobilima. Predstečajna nagodba je dobra stvar ako se strogo kontrolira."

"Vi ste vidjeli da reagiramo rijetko, reagirali smo jednom na osobu koja je iznosila klevetničke tvrdnje. prema tome ne želim o tome uopće govorit. Vjerujem da je Slavko Linić čovjek kojemu je SDP važan. Nećemo ga isključiti iz stranke"

"Meni neke stvari nisu normalne. to što je objavljeno u medijima su javni dokumenti. Ja sam namjerno uzeo dva mjeseca da riješimo problem, ali nije se riješio. Ja sam s Linićem komunicirao preko medija jako malo."

"Ja nemam utjecaja na to što objavljuju i kako objavljuju hrvatski mediji. Svaki dan u novinama, portalima, televizija, ima niz priloga na razne teme gdje imate niz neimenovanih izvora. Vi novinari to volite, ja ne volim. Ja ne znam što to znači. Ja želim samo istinu. Ja bih želio da istina nije tako crna. Na kraju svega, bitno je što je istina"

"Ovo ja ne vidim kao pljačku, već kao grešku"

"Nisam rekao da ne vjerujem Liniću. Niti je ministar radio procjene, to su radili neki neovisni vještaci. Tako i država kad pregovara čuje privatnog vještaka pa bude skeptična, pita Poreznu koja kaže da to vrijedi šest puta manje. I tada se pregovori nastavljaju. Porezna uprava nije radila procjenu, u ovom predmetu uopće nije radila Procjenu. Zato je procjena napravljena tek nedavno."

"Glasajte za varalice"

Kako je Indexu potvrđeno iz Vlade, Milanović je jutros Linića pozvao na razgovor, a nakon razgovora sazvao je izvanrednu press konferenciju.
branitelji
6.5.2014. 10:32
pobiše se drugovi.....malo prekasno....
Fabijan
6.5.2014. 7:40
čisto sumnjam da se ta sirotinja potpisuje pod kodom sidro...
SIDRO
6.5.2014. 7:24
Vidi,vidi tko se to nama smješi?Jel je to možda ona družina koja je izmislila "stup srama"?
Uvedite još jedan mali porezčić i problem riješen, platit će sirotinja.


Još iz kategorije Dossier Čavlović