Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Zdravlje

Lila tjedan: U Hrvatskoj svaki dan od raka dojke umru tri žene, a svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice

  Ivana Kalogjera/Udruge Nismo same           15.05.2018.         2510 pogleda
Lila tjedan: U Hrvatskoj svaki dan od raka dojke umru tri žene, a svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice

U Hrvatskoj svaki dan od raka dojke umru tri žene, a svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice, alarmantni su podaci na koje je upozoreno na konferenciji za novinare u povodu javno-zdravstvene akcije „Lila tjedan - Tjedan ženskog zdravlja“, koju od 14. do 20. svibnja, odmah nakon Majčinog dana, drugu godinu za redom organizira udruga „Nismo same“.

„Lila tjedan“ je javno-zdravstvena akcija kojom ženama želimo poslati poruku da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe i da redovito vode brigu o svom zdravlju, kako onom fizičkom, tako i onom mentalnom. U Lila tjednu bavit ćemo se ženama i tzv. ženskim bolestima: karcinomom dojke, jajnika i vrata maternice“ , rekla je predsjednica udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera, koja je i sama preboljela rak dojke.   

Besplatno testiranje na HPV i bez uputnice u KBC-u Zagreb

U povodu Lila tjedna - Tjedna ženskog zdravlja, u Onkološkoj ambulanti Klinike za ženske bolesti i porode, Petrova 13, Zagreb, od ponedjeljka do petka (od 14. do 18. svibnja), svaki dan od 13.00 do 15.00 sati, bit će organizirano besplatno testiranje na HPV - bez uputnice - za 240 žena. Svim ženama koje to nisu učinile u posljednje tri godine bit će napravljen i PAPA test.

Na taj način KBC Zagreb obilježava „Lila tjedan otvorenih vrata“, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. Ante Ćorušić: „U spolno aktivnih žena pretpostavlja se da je postotak zaraženih HPV-om oko 60 do 70 posto. No, samo 10 posto njih razvije trajnu infekciju HPV-om i upravo su iz te skupine i žene koje razviju preinvazivne i invazivne lezije vrata maternice. Najveći broj, dakle 90 posto infekcija HPV-om, spontano prolazi“, rekao je prof. dr. Ćorušić.

Lila tjedan podržava i dr. med. Dinka Nakić, nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka vrata maternice: „Pozivam sve žene, posebice one koje u posljednje tri godine nisu obavile PAPA test, da se odazovu pozivu na ovu hvale vrijednu akciju KBC-a Zagreb i obave pregled koji im može spasiti život.“

Rak jajnika i vrata maternice javlja se u žena u sve ranijoj dobi

Voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb, prim. dr. Višnja Matković, istaknula je kako se prosječna životna dob bolesnica oboljelih od raka jajnika, koja je prije iznosila 62 godine, u posljednjih godinu dana spustila na 58 godina: „Isto vrijedi i za rak vrata maternice, gdje je najveća skupina bolesnica u dobi između 30 i 40 godina, pa je ono na čemu bi trebalo intenzivno raditi prevencija svih vrsta ginekoloških tumora. Javnosti bi trebalo poslati jasnu poruku da ginekološki tumori nisu nikakva sramota te da se većina ginekoloških tumora može prevenirati redovitim pregledima“, istaknula je prim. dr. Matković.

Rak dojke - korak do izlječenja

Vlada RH donijela je odluku o pokretanju preventivnih programa probira kojima je cilj rano otkriti rak, ukloniti ga na vrijeme te tako dugoročno smanjiti pobolijevanje i smrtnost. Tako je 2006. godine usvojen Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a 2010. godine Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. U okviru tog programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine tako da im pozivi za besplatni mamografski pregled stižu na kućnu adresu. Prim. dr. Paula Podolski, onkologinja s KBC-a Zagreb ističe: „Iako se promjenom dobi žene potrebe vezane uz zdravlje mijenjaju, osnovne-bazične potrebe ostaju iste: redovita tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana, izbjegavanje konzumacije alkohola i pušenja, redoviti pregledi dojki i ginekološki pregledi. U žena starijih od 40 godina redoviti mamografski pregledi su najučinkovitiji način ranog otkrivanja maligne bolesti. Tada su rezultati liječenja najbolji, maligna bolest je s visokom vjerojatnošću izlječiva“, zaključila je prim. dr. Podolski.

PODACI ZA HRVATSKU ZA 2015.

RAK DOJKE
Rak dojke najčešća je maligna bolest u žena te vodeći uzrok smrti od raka kod žena, a smrtnost od te zloćudne bolesti u Hrvatskoj je među najvišima u Europi. U Hrvatskoj više od 2700 žena svake godine oboli od raka dojke, a umre ih više od 1000. U većine oboljelih žena bolest se dijagnosticira kao rani rak dojke kada je bolest operabilna, a cilj je liječenja postići izlječenje.

RAK VRATA MATERNICE
Rak vrata maternice drugi je najčešći karcinom u žena u dobi između 20 i 29 godina. Gotovo je 100 % preventabilan i izlječiv rak (uz primjeren probir i terapiju), a na godinu u našoj zemlji i dalje umre oko 110 žena. U uznapredovaloj fazi bolesti malo je terapijskih mogućnosti.

RAK JAJNIKA
Rak jajnika je najsmrtonosniji rak u žena. Statistika govori da će u Hrvatskoj samo 36 % žena s rakom jajnika preživjeti pet godina, a toliko će vremena preživjeti 78,6 % žena oboljelih od raka dojke. Od raka jajnika na godinu oboli oko 430 žena, a umre ih oko 320. U dvije trećine bolesnica rak jajnika dijagnosticira se u uznapredovalom stadiju bolesti. Trenutačno ne postoji pouzdan test probira (test kojim bi se otkrio rak jajnika u fazi bez simptoma).

 

P

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje