Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier Bolnica

Liječnik pacijentici u Općoj bolnici Virovitica: Kad si se seksala nisi plakala, pa sad začepi

  vn           16.10.2018.         14414 pogleda
Liječnik pacijentici u Općoj bolnici Virovitica: Kad si se seksala nisi plakala, pa sad začepi

Među 400 pisama žena koje su doživjele loša iskustva u hrvatskim bolnicama, kojima je naživo rađena kiretaža, pobačaj, epiziotomija ili su bez anestezije šivane nakon poroda upućenih udruzi Roda, ima i neugodnih iskustava pacijentica Opće bolnice Virovitica. Mediji su izdvojili dva. Objavio ih je danas Jutarnji list.

Prvo svjedočanstvo je napisala žena koja je u dvije godine imala dva spontana pobačaja i dvije kiretaže.

„Od jada i tuge nisam ni jaukala, previše me tuga slomila, samo su suze tekle. I kao da to nije dovoljno, zahvat je radio mladi doktor na specijalizaciji. Njegovo struganje je trajalo gotovo pola sata, a onda je još iza njega dovršavao stariji“.

Drugo iskustvo je iz 2008. godine: „Plakala sam od bolova dok mi je uzimao komadiće na što mi je rekao: Kad si se seksala nisi plakala, pa sad začepi“.

Ostala svjedočasntva, preuzeta s Facebook stranice Udruge Roda objavljujemo u fotogaleriji.

Na akciju #prekinimošutnju motivirao ih je istup saborske zastupnice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić koja je rekla kako su joj u KBC-u Split radili kiretažu “naživo”.

Ministar zdravstva rekao je da se tako ne radi u hrvatskim bolnicama, a Udruga Roda prikupila 400 svjedočanstava žena koje govore drugačije i to predala ministru. Potresne ispovijesti natjerale su državu na akciju pa su najavljeni inspekcijski nadzori u svim hrvatskim bolnicama. Istaknuo da će nakon inspekcija slijediti daljnja postupanja te da neće dopustiti nikakvo zataškavanje i da će svaki pojedini slučaj do kraja razjasniti.

U Udruzi Roda tvrde kako se nakon inspekcijskog nadzora 2015. u bolnicama ništa nije promijenilo.

Liječničke tvrdnje sada su očito prelile čašu pacijenticama čija su iskustva suprotna i kojih je previše da bi se lako povjerovalo da su baš sve one iznimke te da su sve imale medicinske indikacije zbog kojih se anestezija nije mogla primijeniti.

Na stranu pacijenata stale su i medicinske sestre: „Tom nasilju kojem je uzrok u oholosti i bešćutnosti pojedinih liječnika koji bacaju crnu mrlju na sve liječnike i cijelo zdravstvo treba stati na kraj. Pacijenti, imate pravo na trpjeti bol i imate pravo na informaciju i na riječ utjehe”, poručila je medicinska sestra koja zbog straha od gubitka posla želi biti anonimna.

“Ne smije nitko doživjeti kiretažu bez ikakve anestezije, riječi utjehe i informacije. Bolnica nije staja.
Žene nisu krave. Bilo pacijentice, bilo medicinske sestre”, kazala je druga medicinska sestra koja je, zbog mogućih problema na poslu u jednoj bolnici, također željela ostati anonimna.

Udruga Rode poziva građane da ostave crveni trag otiskom dlana u svim javnim prostorima kako bi se promijenilo stanje u zdravstvu i kako bi bolni zahvati postali prošlost. Pozvali su sve građane na službenoj Facebook stranici da prekinu šutnju te ostave crveni trag otiskom dlana u svim javnim prostorima.

“Znamo da i vi želite pružiti podršku ženama koje prolaze ponižavajuće i bolne postupke bez anestezije. Pozivamo vas stoga da to sljedećih dana učinite ostavljajući crveni trag – otisak svojega dlana – u svim javnim prostorima koje posjećujete. Neka to budu bolnice i domovi zdravlja, ali i sudovi, fakulteti, kulturne ustanove i različita javna mjesta vidljiva što većem broju ljudi”, napisali su na svom Facebook zidu iz Udruge Rode.

Sve one koji ostave crveni trag u javnim prostorima, pozvali su i da objave fotografiju, uz #prekinimosutnju i #ostavimotrag hashtag, na društvenim mrežama ili ih pošalju na mail prekinimosutnju@roda.hr kako bi ih oni objavili.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Bolnica