Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zdravstvo

Liječnicima prekipjelo. Do kada će biti “stoka za klanje”?

  Glas Slavonije           02.08.2016.         2469 pogleda
Liječnicima prekipjelo. Do kada će biti “stoka za klanje”?

Nakon nedjeljnog napada na liječnicu u osječkom Domu zdravlja ponovno je aktualizirano pitanje načina liječenja ovisnika u Hrvatskoj i njihovog dolaska po terapiju za odvikavanje od droge u ordinacije izabranih liječnika obiteljske medicine, čak i u dežurstva kod drugih liječnika.

Da su promjene potrebne izjavio je i ravnatelj osječkog Doma zdravlja dr. Miroslav Sikora. “Ovaj događaj, nažalost, kulminacija je onoga na što upozoravamo, a to je nužna promjena načina liječenja ovisnika. U ordinacijama obiteljske medicine i u dežurstvima doživljavamo neugodne situacije i nedavno smo poslali dopis HZZO-u za osmišljavanje novog modela terapije, u centrima za liječenje ovisnosti, ili negdje drugdje”, rekao je ravnatelj Sikora. Sve je, dakle na Ministarstvu zdravlja, no teško je za očekivati da će se do kraja ove godine zbog krize vlasti išta promijeniti. A do tada će liječnici, kako sami kažu, biti “stoka za klanje”, bez ikakve zaštite na radnome mjestu na kojemu često pomoć moraju pružiti i osobama koje zbog utjecaja narkotika mogu postati izuzetno agresivne, što je pokazao i nedjeljni napad. Liječnicima je prekipjelo, ne osjećaju se sigurnima na radnom mjestu!

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo nekoliko posljednjih godina u zdravstvenim ustanovama Hrvatske, bilo u bolničkom bilo izvanbolničkom sustavu, godišnje se liječi otprilike 8000 osoba. U 2015. godini na liječenju je bilo 7533 osobe, što je približno kao i prethodne godine (7812 osoba). Od ukupno liječenih u 2015. godini 6123 je uzimalo opijate (81,3 %). Zbog uzimanja i/ili ovisnosti o drugim psihoaktivnim sredstvima liječeno je 1411 osoba (18,7 %).

U sedam županija broj ovisnika na 100.000 stanovnika viši je od prosjeka Hrvatske koji iznosi 261,4. To su: Istarska županija (524,6), zatim Zadarska (501,6), Šibensko-kninska (432,6), Grad Zagreb (406,4) Primorsko-goranska (332,6), Splitsko-dalmatinska (321,1) te Dubrovačko-neretvanska (309,4). U Osječko-baranjskoj županiji registrirana su 122 ovisnika na 100.000 stanovnika, U Brodsko-posavskoj 115, u Vukovarsko-srijemskoj 133, u Požeško-slavonskoj 80 u Virovitičko-podravskoj samo 23…

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo