Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zdravstvo

Liječnici u Virovitici ne žele dežurati vikendom

  Marija Lovrenc, Tea Romić / Večernji.hr           04.01.2014.         3759 pogleda
Liječnici u Virovitici ne žele dežurati vikendom

Do utorka, 7. siječnja obiteljski doktori, pedijatri i doktori dentalne zdravstvene zaštite te domovi zdravlja mogu dostaviti svoje ponude Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) za posebna dežurstva subotom od 15 do 20 sati, te nedjeljom, i blagdanom od 8 do 20 sati. Većina tih liječnika po Hrvatskoj već je imala organizirana vikend i blagdanska dežurstva i ovu vijest dočekuju spremni i zadovoljni na prilici da dodatno zarade, no dio liječnika žali se da o ovoj odluci HZZO-a nije dovoljno informiran te da ne zna kako će za to biti plaćen.

Neinformirani liječnici

Tako Virovitica i drugi gradovi Virovitičko-podravske županije možda uopće neće imati liječnika koji će dežurati vikendom i blagdanima, jer dosad, neslužbeno doznajemo, liječnici nisu pokazali interes za inicijativu.- Može se dogoditi da se do kraja roka na području Virovitičko-podravske županije ne javi niti jedan liječnik. Bit će razumljivo ako priliku za ova posebna dežurstva ne prihvate. Nakon preopterećenog radnog tjedna, malo tko će prihvatiti uvjete po kojima će raditi nedjeljom i blagdanima, a za to biti plaćen gotovo kao za normalan radni dan - kaže Melita Sirovica, županijska pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i socijalnu skrb. Sami liječnici u toj županiji nemaju ništa protiv da se uvede ova vrsta dežurstva, no dio njih nije zainteresiran jer ga smatraju financijski neisplativim. Obiteljska liječnica Vlatka Janošević u Pitomači upozorila je na veliku količinu posla koju liječnici imaju tijekom tjedna, pa se pita kako kvalitetno odraditi i vikend dežurstvo te u ponedjeljak opet biti oran za posao.- Možemo biti dva dana ovdje, a bez ijednog pacijenta ili raditi cijeli vikend, ali da vam to nitko ne plati - zašto projekt smatra demotivirajućim objašnjava dr. Janošević. Glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut objasnio nam je da će obiteljski liječnici, pedijatri te doktori dentalne medicine za provedeno dežurstvo biti izravno plaćeni od HZZO-a, dok su do sada dežurstvo ugovarali samo domovi zdravlja koji su organizirali i plaćali naknadu doktoru u okviru raspoloživih sredstava ugovorenih s HZZO-om. Utvrđena cijena za postupak posebnog dežurstva je 55 kuna po pacijentu, a sumnja da će ti dani dežurstava proći bez iti jednog pacijenta, jer će sada hitna sigurno dio pacijenata upućivati dežurnim liječnicima.

Nema dovoljno pedijatara

U Međimurskoj županiji liječnička dežurstva vikendom već su uhodana, no problem je s pedijatrima kojih nema dovoljno da bi pokrili i nedjelju. Pet pedijatrica, od kojih je jedna pred mirovinom, izmjenjuju se u dežurstvima koja počinju u petak poslijepodne, a završavaju u subotu u 16.30 sati.- To dobro funkcionira, ime i adresa dežurne pedijatrice nasnimljeni su na automatskoj sekretarici, pa roditelj koji nazove svog obiteljskog liječnika zna kome se taj vikend treba javiti. Nedjeljom dežura liječnik opće medicine u Ulici Matice hrvatske, jer nas pedijatara nema dovoljno da bismo pokrili i nedjelju - kaže dr. Dušica Kvakan-Gazdić iz Čakovca.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

francek
7.1.2014. 17:01
Štovani liječnici !
Ako i Vas ova nesposobna politička oligarhija uspije preveslati, smijat će nam se svima u lice do isteka mandata...
fitilj
6.1.2014. 14:47
@UooH točno tako! Ni luzeri i kokošari s Markovog trga ne samo da ne rade vikendom, već i mjesecima i svejedno redovno ubire plaću za svoj nerad.
UooH
6.1.2014. 12:11
Mislim da ni policija ne bi trebala raditi vikendom :D
freeman
6.1.2014. 9:33
jadni, jako im je teško raditi na minimalcu
kišni
6.1.2014. 8:00
eto čitam naslov i ne mogu vjerovati liječnici ne žele raditi odnosno dežurati vikendom, i što je tu problem neka se ljudima dobro plati njihov rad vikendom i nema nikakvih problema samo čekam velike dušebrižnike da počnu pametovati po portalu da su potpisali hipokratovu zakletvu ma nemojte što bi trebali raditi besplatno ili za kikiriki, doktori i doktorice vi ste pametni i školovani izborite se za svoja prava, kada nam je ostali dio naroda sagnuo glave pa im naše drage i premile vođe rade što hoće.


Još iz kategorije Zdravstvo