Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravstvo

Liječnici koncesionari traže od mandatara da podrži sustav koncesija u primarnoj zaštiti

        19.01.2016.         1355 pogleda
Liječnici koncesionari traže od mandatara da podrži sustav koncesija u primarnoj zaštiti

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite zatražila je od mandatara Tihomira Oreškovića da podupre sustav koncesija i povećanje broja liječnika koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer te ordinacije ostvaruju bolje pokazatelje kvalitete rada od onih pri domovima zdravlja. Zatražili su i da im pomogne kako bi se uklonio njihov "diskriminirajući položaj" u odnosu na liječnike obiteljske i dentalne medicine, ginekologe i pedijatre koji djeluju u sklopu domova zdravlja.

Udruga ističe kako je analiza HZZO tijekom 2015. godine pokazala da su koncesionari imali 30 posto veći prosjek broja osiguranika po timu, nekoliko desetaka puta veći broj provedenih preventivnih pregleda te broja panela kroničnih bolesti, da je puno bolja opremljenost tih ordinacija jer se više ulaže u opremu.

Smatraju da liječnici koncesionari predstavljaju najučinkovitiji i najjeftiniji dio zdravstvenog sustava, te da mogućnost takvog načina rada treba pružiti i ostalim kolegama, za što su preduvjet izmjene zakona i ukidanje odredba važećeg zakona po kojoj do 30 posto ordinacija primarne zaštite mora ostati djelovati u sklopu domova zdravlja.

Liječnici koncesionari navode kako su političari i "zdravstveni uhljebi" glavni krivac stanja u kojem nitko nije zadovoljan s postojećim zdravstvenim sustavom, ni pacijenti ni zdravstveni djelatnici. "Najteže  je u primarnoj zaštiti gdje se od liječnika traži europska kvaliteta rada, a s 'balkanskim vremenskim i kadrovskim standardima i normativima'. Tako liječnici koncesionari imaju gotovo dvostruko veći broj pacijenata od liječnika u EU, a naša cijena sada rada je 3-8 puta manja od npr. automehaničara", navode u pismu.

Ističu kako primanja ovise o broju osiguranika i pruženih usluga te priznaju da plaće koncesionara mogu biti i za 30-100 posto veće od liječnika zaposlenih u domu zdravlja, koji prima oko 7000 kuna. No, koncesionari zato moraju sami iz tih sredstava pokrivati doprinose i poreze, iznos koncesije, režijske troškove, svoju plaću i plaću medicinske sestre kao i nabavljati potrebnu opremu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo