Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravstvo

Liječnica iz Orahovice kažnjena - izdala recept pacijentu koji je u bolnici

  Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ/Glas slavonije           12.04.2012.         2726 pogleda
Liječnica iz Orahovice kažnjena - izdala recept pacijentu koji je u bolnici

Zbog učestale prakse hrvatskih bolnica da za pacijente koji su na bolničkom liječenju od HZZO-a naplate stalnu terapiju lijekovima, a ti isti pacijenti svoje uobičajene lijekove podignu i na recept, HZZO je obvezao bolnice da elektronskim putem obavijeste obiteljske liječnike da su im pacijenti zbrinuti u bolnici. Zdravstvena administracija na taj je način namjeravala izbjeći dvostruko plaćanje lijekova za pacijente na bolničkom liječenju, jer obiteljski liječnici nakon "signala" iz bolnice dotičnom pacijentu do daljnjeg ne bi smjeli izdavati lijekove na recept.

U praksi, tvrde obiteljski liječnici, mnoge bolnice naputak ne poštuju, a zbog toga ispaštaju oni sami. Ako im bolnica i signalizira da je njihovog pacijenta hospitalizirala, obavijesti mahom nisu u realnom vremenu, a hospitalizacije preko hitne službe uopće se ne evidentiraju. Zbog propusta bolnice da dojavi hospitalizaciju pacijenta, obiteljsku liječnicu iz Orahovice Marijanu Vidaković-Peček HZZO je ovih dana novčano kaznio zbog "preklapanja računa".

- E-zdravstvo omogućilo je pacijentima da lijekove naruče s bilo kojeg mjesta, pa tako i iz bolnice. Nemam uvid gdje se tko nalazi, jer većina pacijenata završi u bolnici nakon upućivanja iz hitne službe, o čemu nemam nikakvih saznanja. Žalostan je ovakav odnos prema liječnicima koji ovdje rade u neljudskim uvjetima, prebacuju normu i triput dnevno, sami plaćaju specijalizaciju, a drže i hitnu službu na svojim leđima - kaže Vidaković-Peček. Posebno je, kaže, čudno što HZZO izriče kazne unatoč preporuci ministra zdravstva Rajka Ostojića da se liječnici za ovakve stvari više ne kažnjavanju.

U HZZO-u kažu da su bolnice tek počele primjenu novog pravila, pa još uvijek nemaju saznanja kako se ono u praksi provodi.

- Bolnice su obvezne obavijest o primanju pacijenta na bolničko liječenje dostaviti HZZO-u u propisanom elektronskom obliku, a do sada su bile obvezne dostavljati obavijesti o pacijentima koji su primljeni preko hitnog prijma. HZZO će tako zaprimljene podatke proslijediti izabranim doktorima primarne zdravstvene zaštite. Kako se radi o posve novoj odredbi, bolnice su tek počele implementaciju te u ovom trenutku još nemamo potpunu informaciju o njezinoj provedbi - kažu u Direkciji HZZO-a, gdje ne očekuju da će biti potrebe za sankcioniranjem bolnica koje se ogluše na svoju obvezu.

Svakom pacijentu - GPS

- Problem s dvostrukom naplatom lijekova mora se rješavati tamo gdje nastaje, kontrolom u bolnici. Financijsko kažnjavanje liječnika kojima bolnica nije javila da im je pacijent hospitaliziran neprihvatljivo je i treba ga izbaciti iz ugovora za primarnu zdravstvenu zaštitu. Ili neka u HZZO-u svakom pacijentu daju GPS pa ćemo znati gdje se u tom času nalazi - komentira Ida Jaugust-Šita iz Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM).

 

 

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo