Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Sport

Licence za pastuhe

  Petar Žarković/glasslavonije.hr           23.04.2018.         2192 pogleda
Licence za pastuhe

Udruga slavonskih uzgajivača hrvatskih hladnokrvnih konja Čađavica, koja obuhvaća Virovitičko-podravsku i dio Osječko-baranjske županije, organizirala je licenciranje konja pastuha odabranih za pripusnu sezonu 2018.. Riječ je o postupku koji provodi povjerenstvo državnoga Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka (SSUUHH), odnosno pregledu zdravstvenog stanja i kondicije kojim se ocjenjuje njihova sposobnost za pripuštanje. Licenciranje je obveza uzgajivača pa je u Čađavicu dopremljeno dvadesetak pastuha s područja koje pokriva čađavačka udruga.

– Licenciranje je važno, jer muška grla prenose genetiku na potomke pa se biraju kvalitetna grla koja imaju sve osobine hrvatskog hladnokrvnjaka, pojasnio je predsjednik udruge i uzgajivač Ivan Dugaja. Članovima udruge troškovi postupka licenciranja manji su za 50 posto nego ostalim uzgajivačima. To je jedan od razloga da se svi uzgajivači uključe u udrugu i da nastupaju organizirano.

Prema riječima uzgajivača hladnokrvnjaka, predsjednika krapinske udruge i predsjednika državne komisije Mirka Majseca, Čađavačka udruga jedna je od boljih u Središnjem savezu.

– Kod starijih konja ovim pregledom napravimo samo reviziju, a kod mladih moramo ocijeniti njihovu sposobnost za pripusnu sezonu - rekao je Majsec.

Inače, djelovanje čađavačke udruge pohvalio je općinski načelnik Mirko Rončević.

– Ne možemo se pohvaliti s mnogo udruga u našoj općini koje dobro rade i postižu značajne rezultate, ali ova je udruga doista uzorna i zato Općina ne štedi sredstva kad treba pomoći njezin rad - rekao je Rončević.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Sport