Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Prosvjeta

Librina «Nova škola» na virovitički način

  mm           30.10.2003.         6061 pogleda
Librina «Nova škola» na virovitički način

poljoprivredna skola u virovitici VIROVITICA, 30. listopada – Poljoprivredna škola koja bi upisivala samo prave poljoprivrednike, odnosno učenike koji u obiteljima posjeduju zemlju, a pruža uz teorijsko znanje ujedno i praksu na modernim poljoprivrednim strojevima u kratkim je crtama virovitička realizacija Librinog programa «Nova škola» s kojim će se ta stranka predstaviti na nadolazećim izborima.
«Novac koji sada koristimo za obrazovanje nije dobro iskorišten. Mnogi mladi ljudi poljoprivrednu školu upisuju jer im ništa drugo nakon rokova nije preostalo i redovito ne ostaju na zemlji. Naša škola omogućila bi im steći znanje kojim bi mogli konkurirati u poljoprivrednoj proizvodnji i obradi u zemljama Europske Unije, a još važnije, ostati u županiji kojoj je zemlja jedino blago», istaknuo je prof. Boris Kulišić, idejni tvorac projekta nove poljoprivredne škole, na virovitičkom predstavljanju Librinog programa «Nova škola», održanog u srijedu navečer u restoranu MFM.
Kako su je članovi LIBRE zamislili, škola bi uz znanja iz poljoprivrede mladima nudila i ekonomiju, informatiku i poduzetništvo. Učenici bi nakon te završene srednje škole mogli sami upravljati obiteljskim gospodarstvom i sudjelovati na tržištu bez velikog broja posrednika.
«Bila bi to samostalna škola, a ne u okviru drugih škola, kao danas. Njezin rad financirala bi dijelom država, a dijelom vlastita proizvodnja. Praksu znanja ne možemo postići bez parcela zemlje, strojeva i poljoprivrednih kultura. Škola je stoga zamišljena kao srednje veliko poljoprivredno gospodarstvo sa oranicama, stajama i skladištima strojeva. Ne bi to bilo teško ostvariti jer je gospodarstava koji propadaju sve više. Ovako bi svi imali koristi», istaknuo je Kulišić.
Glavni razlog projekta poljoprivredne škole, za koju članovi Libre još nisu predložili lokaciju, leži u podatku o upisu učenika u srednje škole na području Virovitičko-podravske županije. Oni govore da 70 posto njih upisuje škole kako bi kasnije nastavili obrazovanje, a u preostalih 30 posto nalaze se uslužne i proizvodne djelatnosti. U posljednjih pet godina za poljoprivrednika i ratara u dvije srednje škole upisano je svega 63 učenika, a taj se broj u odnosu na ostale srednjoškolske smjerove može zanemariti, upozorili su članovi Libre.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta