Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Lešković o slučaju Palm: Postajem meta jer sam pričao i pričam ono o čemu većina građana razmišlja

  Most           01.07.2019.         4407 pogleda
Lešković o slučaju Palm: Postajem meta jer sam pričao i pričam ono o čemu većina građana razmišlja

Na mrežnim stranicama Mosta danas je objavljen razgovor s Darkom Leškovićem, vijećnikom virovitičkog Gradskog vijeća iz te stranke. Povod je krađa 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna i nerazjašnjena smrt pročelnika za financije Siniše Palma. Središnjica Mosta može biti zadovoljna i ponosna na svog člana u Virovitici i predstavnika u Gradskom vijeću jer je bez ustezanja, politikantstva i namjere da preko tragedije jednog mladog čovjeka i kriminala u gradskoj upravi prikuplja jeftine političke poene i simpatije onog dijela virovitičke javnosti koja nije u HDZ-ovoj mašini, komentirao, analizirao i objašnjavao neviđenu virovitičku blamažu. Razgovor prenosimo i cijelosti.

Nemila događanja povezana s gradskom upravom Virovitice izazvala su niz reakcija, među ostalima i nekoliko Vaših. Pročelnik Siniša Palm nađen je mrtav uz obalu rijeke Drave nakon što ga je gradonačelnik Ivica Kirin optužio za pronevjeru najmanje 17 milijuna kuna. Vi se niste pomirili s činjenicom da je Palm sahranjen bez obdukcije, a još manje da je on jedini ili glavni krivac za nestanak novca.

Politička situacija u Virovitici, kao i u sličnim sredinama u kojima je jedan čovjek sa svojom ekipom predugo na vlasti, ne može se nazvati zdravom i normalnom. Poanta demokracije je rotacija političkih opcija i čelnika. Sredine u kojima jedan čovjek gotovo 20 godina ne silazi sa trona, pretvaraju se u kraljevstva. A u kraljevstvima se svi bez pogovora klanjaju kralju i njegovim dvorjanima. Stoga ne čudi ni ova situacija sa „nestankom“ izrazito puno novca i mrtvim tijelom u predzadnjem činu. Svakako nije realna konstatacija kako je samo jedna osoba bila odgovorna za sve račune Grada Virovitice i kako je pokojni Siniša Palm mogao bez ičijeg znanja samostalno raspolagati sa svim računima grada. Ako je i mogao, to je samo po sebi vrhunski propust i skandal. Dakle, prvo se radi o izrazito lošem selektiranju kadrova. Jer, gradonačelnik samostalno selektira kadrove i odgovoran je za sva svoja kadrovska rješenja. Isto kao i manager u bilo kojoj tvrtki. Nadalje, radi se o izrazito lošoj organizaciji posla koji je navodno omogućio toliku koncentraciju moći u ruke jednog čovjeka. Ovo se odradilo usprkos implementiranog sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001, koji ako se pravilno implementira treba zapriječiti upravo ovo što se navodno dogodilo. Izostanak obdukcije, uništavanje materijalnih dokaza u istrazi,… sve to slijedi nakon pronalaska mrtvog tijela Siniše Palma i baca još negativniju sliku na cijelu situaciju.

Ivica Kirin želi raspršiti odgovornost na najmanje pet adresa, rekli ste. O kojim se adresama radi?

Ivica Kirin se smatra „subjektivno odgovornim“, ma što to značilo. A za cijelu situaciju odgovornima smatra nekoliko različitih adresa. Prva adresa je narod koji posljednjih 16 godina bira takvu vlast u Virovitici. Jer, ako ih narod uzastopno bira, očito nisu i ne mogu biti loši. Drugi stup odgovornosti su mediji i zlonamjerni novinari koji šire neistinite i zlonamjerne informacije o cijelom slučaju, stvarajući nepotrebnu dramu. Treći su stup odgovornosti opozicijski vijećnici koji svojim javnim nastupima pomažu širiti neistinite glasine. Četvrti je stup odgovornosti poslovna banka koja je mogla i trebala spriječiti tako nekontroliranu fluktuaciju novca sa računa grada. I konačno, kao peti stup navodi sve ostale institucije. Od inspektorata, Hrvatske narodne banke, državne revizije,… Svi su oni mogli i trebali nadzirati poslovanje grada i upozoriti ih na propust, ali to nisu činili. Dugih pet godina.

Osjećate li se kao osoba koja, prema Kirinovim riječima, širi lažne vijesti?

Imam osjećaj kako Kirinu smetaju bilo čiji komentari. Naročito komentari onih osoba koje ne može kontrolirati. Osoba koji smiju pričati bez njegovih uputa. Ja sam definitivno na meti jer sam pričao i pričam ono o čemu većina građana razmišlja. Ja nemam konkretne informacije, osim onih dostupnih iz medija, koje gradonačelnik kontrolirano plasira od samog početka sage. Doživljavam ih i tumačim na način prosječnog Virovitičana. Bez trunke zadrške.

Postaje li Virovitica „grad-slučaj“?

Virovitica za mene nije i ne može biti „grad-slučaj“. To je grad u kojem sam zasnovao svoju obitelj i gdje pokušavam smireno živjeti. Kao i većina građana ovog grada. Nažalost, imamo nekoliko osoba koji su „slučaj za sebe“. I koji nažalost prenose lošu sliku i o Virovitici.

Kako su Vaše kolege vijećnici, a kako su građani primili vijest o podnošenju kaznene prijave protiv virovitičkog gradonačelnika Kirina?

Građani su i dalje uvučeni u svoju utrobu. Još uvijek nije razvidno da je „kralj gol“. Naime, gradonačelnik javno izjavljuje kako nema namjeru odstupiti. Kao da se cijela situacija njega ne tiče. A u takvoj situaciji, građani kalkuliraju i odabiru poziciju. Bodrenje opozicije nikome ne može koristiti. Jer, nažalost, u ovako malim sredinama, pozicija odlučuje o svemu. I o životu i smrti. To smo vidjeli baš na ovom primjeru.

Mostovac ste od 2016. godine, što Vas je privuklo u tu stranku?

Nisam mlada osoba, no politika me prije Mosta uopće nije zanimala. Radim u jednoj velikoj tvrtki i na neki sam način politiku uvijek izbjegavao. Sve dok se nije pojavila ideja Mosta u kojoj sam prepoznao „ono nešto“. I eto me. Jašem s Mostovcima već nekoliko godina.

Kako komentirate neostvarivanje očekivanog jednog mandata za Most na proteklim Europarlamentarnim izborima?

Nije me to pretjerano razočaralo. To što se događa Mostu predstavlja realnost hrvatske političke scene. Treće opcije jako teško uspijevaju homogenizirati biračko tijelo dugi niz godina. Najjači faktor homogenizacije je svjetonazor. Sve ostalo ima kratkotrajni efekt. Na nama je i dalje se bez zadrške boriti za prava malog čovjeka. To nas jedino može držati iznad vode.

Treba li Most izaći sa svojim kandidatom na predsjedničke izbore?

To je operativno pitanje koje je van moje zone djelovanja. O tome će odluku donijeti stranačka tijela. Ne smatram to bitnim za daljnji rad i napredak Mosta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm