Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Viroexpo

Led lampa, namještaj Scoola i voćna vina Incanti najinovativniji proizvodi

        26.01.2010.         2063 pogleda
Led lampa, namještaj  Scoola i voćna vina Incanti najinovativniji proizvodi

Lampa virovitičke tvrtke RS Metali Xenon najinovativniji je proizvod 15. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2010. Drugo mjesto pripalo je Tehničkoj školi iz Virovitice s proizvodnim programom „Scoola" - školskim namještajem, a treće Obrtu Fructus iz Orahovice s voćnim vinima Incanto.

Lampu s LED tehnologijom namijenjena za osvjetljavanje ulica i parkova. Ekološki je prihvatljiva uz veliku uštedu energije, visoku iskoristivost u boji, rijetke prijevremene kvarove, nisko termičko opterećenje, usmjerenu distribuciju svjetla uz vijek trajanja od čak 14 godina. Primjerice, takvom rasvjetom će se osvijetliti prostor gdje će se od 22. do 24. siječnja održavati Viroexpo 2010 i Cvjetni trg u centru Virovitice. LED rasvjeta je iznimno štedljiva - dnevno troši 1.080 W, a živina žarulja od 540 W, dnevno troši 5.400 W, što na godišnjoj razini i kod upotrebe velikog broja žarulja nudi iznimno veliku uštedu. „Drago mi je da su naša nastojanja da tržištu ponudimo ekološki prihvatljiv proizvod koji štedi energiju prepoznata i da je LED lampa izdvojena kao najinovativniji proizvod", kaže direktor TS Metala, Vladimir Deči.

Učenici Tehničke škole posebno su ponosni na školski namještaj koji su sami izradili i za to još dobili nagradu. Posebno im je drago što se premijerka hrvatske Vlade Jadranka Kosor nakon što je u petak svečano otvorila sajam kratko zadržala na njihovom izložbenom prostoru i što ih saslušala. Nagrada nije slučajna, sustavnog dugogodišnjeg rada nastavnika te škole i tradicije prerade drveta u Virovitici. I lani su dobili nagradu za najinovatniji proizvod - drvenu loptu. Uz školski namještaj na ovogodišnjem Viroexpu izložili su drvene šahovske figurice pokretane robotom kojeg sami programiraju.

Iako već navikao na priznanja oduševljenje nagradom nije krio ni Krešimir Kostelac, vlasnik Obrta za proizvodnju voćnih vina, rakija i likera. „Program „Incanto",  što na latinskom znači očarati, naš je ekskluzivni brend. Voćna vina od kupine, jabuke i višnje punimo u posebno dizajnirane boce koje nudimo i u eko kartonskim ili drvenim kutijama. No ono što je najbitnije, prije punjenja u boce vina nisu filtrirana kako bi se sačuvala što izvornija aroma, boja i punoća vina, te stoga postoji mogućnost nastanka finog taloga na dnu boce", objašnjava Kostelac.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Trepet
26.1.2010. 14:02
Čestitke inovatorima, i iz razloga što je vidljiv bitan i veliki napredak. Naime, prije dvije godine najinovativniji proizvod na Viroexpu bio je kolač šapica!!!???
cuccurin
26.1.2010. 9:24
čestitke još jednom


Još iz kategorije Viroexpo