Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Turizam

Lav voli mini golf

  Olga Vujović           16.02.2023.         2375 pogleda
Lav voli mini golf

U izložbenim paviljonima Gospodarskog razstavišča u Ljubljani 33. sajam turizma, kampiranja i karavaninga Alpe-Adria i usporedni 16.međunarodni strukovni Sajam okusa GASTexpo predstavljaju zanimljiva turistička mjesta i događaje te ponudu tradicionalne hrane i pića (ne odbijajući niti neke posebnosti – recimo kruh s ugljenom?). Sajam Alpe-Adria okuplja uglavnom lokalne i nacionalne turističke zajednice i društva (najviše iz Slovenije, ali i iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije, Italije, Nepala i Tunisa te Crne Gore koja je „država partnerica“), seoska domaćinstva okrenuta turizmu ali i odgovarajuće srednje škole.

Raspon od velikih turističkih zajednica do individualnih turističkih poduzetnika te svijest o dolazećim inventivnim snagama (što je logično , ali prilično rijetko viđeno na ovakvim okupljanjima) daje ovom Sajmu širu ponudu od očekivane (ili kako se to voli opisati- za svakog po nešto). Osim pisanih materijala, prikaza vještina (rukotvorine iz Ribnice, grafički otisak na starinskoj preši), interaktivnih programa i obilja ljubaznosti, na Sajmu su pred-viđena brojna predavanja i okrugli stolovi. Budući da su slo-venski turisti jako aktivni (nema brda na koje se ne bi željeli popeti niti rijeke u koju ne bi htjeli uroniti!) , organizatori turističkih ponuda stalno „moraju“ nešto „smišljati“, a njihova im inovativnost donosi Nagradu Jakob (prema svetom Jakovu, zaštitniku hodočasnika). Prošla tema bila je „Tematski put kao turistički proizvod“ a nagrađen je Javni zavod Notranjski regijski park za projekt Tematski put Drvošec i Centar za posjetitelje Cerkniško jezero.

Prvog dana Sajma se u dvorani „Vodeni čovjek“ („Povodni mož“, naslov balade Franceta Prešerna) održao 20. Međunarodni festival „Više znanja za više turizma“- srednjoškolska turistička tržnica: sportski doživljaji bogate turizam mladih. Prema informacijama, sudjelovale su 33 srednjoškolske ekipe iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Italije i Portugala (definitivno najveseliji sajamski program ) a kako se radi o istinskim entuzijastima, nije im bilo teško po sto puta opisati svoju ideju ili pokazati primjenu.

Među spomenutim mladim ljudima, s projektom pod nazivom Mini golf ruta Viroviticom, sudjelovali su učenici 4D razreda (Patrik Dolinac, Viktorija Đurđek, Viktorija Sertić, Adrijana Ščetarić i Mia Šebijanić) Strukovne škole iz Virovitice pod mentorstvom profesora stručnih predmeta Borisa Kuglera i Antonia Risovića. Pod sloganom „Prepoznajte veliko dok je još malo“ (Sun Tzu, autor „Umijeća ratovanja“) oni su snimili promotivni video, složili pravila igre i „zacrtali“ pet lokacija u središtu Virovitice koje golferi moraju obići i na dinamično – zabavni način upoznati grad.

Ruta počinje ispred Centra kulture gdje se može iznajmiti oprema i u čijoj su blizini Park znanosti i franjevački kompleks: samostan, park i crkva svetog Roka, zaštitnika grada. Druga lokacija pogledu nudi stari Vatrogasni dom i Palaču Pejačević (s klavirom), a „iza ugla“ je treća lokacija s Kazalištem Virovitica te Katoličkom osnovnom i srednjom školom. Četvrta lokacija je vezana uz prepoznatljivu gradsku vizuru nedavno uređenog dvorca Pejačević (u novoj je interpretaciji ostao bez perivoja, ali je dobio pet „dizajnerskih“ mostova) u kojem je smješten Gradski muzej Virovitica s novim postavom pod nazivom „Drveno doba“.

Petom lokacijom na Trgu kralja Tomislava završava ruta a tu golferi mogu vidjeti (i na njoj zasvirati) glazbenu ograda, meteorološki kamen, divovsku drvenu skulpturu „Mikeša“ i uglovnicu Prve hrvatske štedionice. Maskota ove šarmantne ideje je lav sa štapom za mini golf, parafraza virovitičkog grba.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Turizam