Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

Lanci i trgovine: Imamo jednu trgovinu na 136 stanovnika, trgovci ih žele još više

  tportal.hr           29.11.2016.         1556 pogleda
Lanci i trgovine: Imamo jednu trgovinu na 136 stanovnika, trgovci ih žele još više

Iako se naizgled čini da se ni igla više ne bi mogla ugurati na tržište maloprodaje, svi trgovački lanci koji su prisutni u Hrvatskoj u potrazi su za novim prodajnim kvadratima. Prema posljednjim državnim statistikama, kod nas je otvoreno 31.100 prodavaonica s ukupnom prodajnom površinom od 4,5 milijuna četvornih metara. Hrvatske prodavaonice prosječno se prostiru na 143,5 kvadrata, a na 136 stanovnika dolazi jedna od njih.

Dok novi prodajni kvadrati bujaju na području četiri županije, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske, Primorsko-goranske te u Gradu Zagrebu, jer je u njima smještena gotovo polovica prodajnih kapaciteta odnosno 49 posto prodavaonica i 55 posto njihovih prodajnih površina, u Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj ih je najmanje.

Takve trendove pokušavaju promijeniti u križevačkom KTC-u, tvrtki koja se nalazi u vlasništvu obitelji Katavić. Na hrvatskom tržištu prisutni su 24 godine, a svoje prodavaonice su za to vrijeme proširili na 23 grada. Uz super i hipermarkete, u njihovu su vlasništvu dva trgovačka centra, poljoprivredne ljekarne, ali i vrtni centar te 10 benzinskih postaja.

'Ove godine planiramo otvorenje još dva supermarketa, u Grubišnom Polju i Petrinji, a investicije su vrijedne oko 22,5 milijuna kuna', ističe Melanija Zorko, izvršna direktorica za marketing KTC-a, tvrtke koja zapošljava 1.266 radnika.

Najveći trgovački lanac u Hrvatskoj, Konzum, raspolaže s više od 700 prodavaonica i konstantno ulaže u uređenje svojih prodajnih prostora, razvoj novih tehnologija te poboljšanje procesa. Nakon velikih prošlogodišnjih ulaganja u nove prodajne prostore ove godine fokusirali su se na unapređenje postojeće mreže.

Tako su od početka godine u cijelosti preuredili deset postojećih prodavaonica i pokrenuli nekoliko inovativnih projekata u prodajnoj mreži. U ovoj godini planirano je otvorenje deset novih lokacija, s preko 6500 četvornih metara novih površina, a među zadnjim novootvorenim trgovinama ona je na zagrebačkoj Kajzerici.

Iz Konzuma poručuju kako će i dalje nastaviti s ulaganjem u informatizaciju te razvoj online trgovine Konzum Klik, u kojoj je dostupno više od 11.000 artikala uz cijene koje vrijede i u njihovim prodavaonicama Super Konzum.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo