Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Priroda društva

Lančana priroda salmoneloze

  Davor Suhan/Moja Rijeka           02.12.2016.         1163 pogleda
Lančana priroda salmoneloze

Kako se osloboditi zaraženog mesa koje je preplavilo Hrvatsku? Jednostavno! Upoznat ćete istinu, a istina će vas osloboditi – reći će (otprilike tako) Ministar poljoprivrede, odlučan u namjeri da sve rezultate državne inspekcije objavi javno, bez zataškavanja i kamufliranja. U principu to je potpuno u redu, ali kao svjesno misaono biće ne mogu se oteti sumnji da u pozadini svega leži neki tajni socijalistički plan oslobađanja Hrvatske od velikih trgovačkih lanaca, kao konstitutivnih narodnih supermarketa na prostoru slobodne trgovine.

Naravno da i ovoga puta nitko ne dovodi u pitanje provođenje nadležnog inspekcijskog nadzora. Ali ono što je vrlo indikativno, od početka pa do samog kraja ove operacije, to je ponovo akcijski timing. Otkuda ovakva opsežna inspekcijska analiza mesnih uzoraka baš u vrijeme adventa, pred sami Božić – najveće trgovačke svetkovine u Hrvata, kada hrvatski građani, napokon oslobođeni jugo-komunističkog Djeda Mraza, mogu konačno kupovati božićne namirnice bez imalo straha?   

Indikacija, opservacije, dezorganizacija

Nastavno na gore spomenute sasvim razvidne indicije, moramo se upitati: Kako se moglo dogoditi da se inspekcijske službe upute na teren bez da se o tome najprije izvijesti uvoznike mesa i vlasnike lanca zaraženih trgovina?

Takvo samovoljno ponašanje ne samo da je protivno javnom interesu velikih trgovačkih brandova, nakupaca i prekupaca, nego je i krajnje politički nekorektno.

Stvaranje nesigurnosti i nelagodnosti

Dobro je poznato da gotovo svi trgovački lanci u Hrvatskoj imaju dvojno državljanstvo i bio je red da se o tome najprije izvijeste nadležne inspekcijske službe u njihovim matičnim državama kako bi se izbjegla politizacija cijelog  slučaja. Na ovaj način stvara se klima nepovjerenja koja najprije pogoduje domaćim vegetarijancima i ribarima, čije gastronomske kuhinje dobivaju snažan psihološki poticaj.  

Postoje jasne indicije da bi se to moglo ponovo dogoditi i pred sami Uskrs, što bi drastično smanjilo prodaju šunke, a povećalo prodaju ribe, voća i povrća.

Zapovjedne krivolinije

Birokratsko-pravna situacija je u svakom pogledu veoma konfuzna, čemu doprinose i neprovjerene dezinformacije o dvostrukoj i trostrukoj liniji odgovornosti – gospodarskoj tekovini privatizacijske tranzicije iz vremena intenzivne pretvorbe društvenog vlasništva u nešto lično i sasvim osobno.

Na svu sreću, dosadašnja istraga barem po ovom pitanju napreduje u dobrome smjeru. Pronađeni tragovi su jasni, zaključak nedvojben: Svi dokazi za odgovornost potencijalnog širenja zaraze u društvu nalaze se negdje u prirodi. 

Za sada se sigurno zna da je prirodni lanac u kojemu je nađena zaražena hrana prehrambeni. Ostaje  još samo da se utvrdi zapovjedni.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društva