Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zanimljivosti

Lakše ozlijeđeni srnjak uspješno vraćen u šumu

  Petar Žarković/glasslavonije.hr           10.05.2018.         5557 pogleda
Lakše ozlijeđeni srnjak uspješno vraćen u šumu

Kad je Marko Milaščević prekjučer u rano jutro izišao u dvorište pogledati zašto pas neprestance laje, doista je imao što vidjeti. S unutarnje strane žičane ograde ležao je mladi srnjak. Okupljeni susjedi odmah su pretpostavili da je divlja životinja dulje pokušavala pronaći izlaz iz dvorišta tjerana psećim lavežom i željom da se vrati u prirodu. Naposljetku, izmoren od jurnjave po dvorištu, dugonogi je srnjak legao pokraj ograde. Vlasnik kuće odmah je obavijestio policiju koja je pozvala Vladu Župana, predsjednika Lovačkog društva Jelen iz Nove Bukovice, nadležnog za područje na kome se slučaj dogodio.

– To je mladi srnjak, možda dvogodišnjak, ima još nepravilne rogove. Iz neutvrđenih razloga srnjak je probio žičanu ogradu i ušao u dvorište u Ulici Silvija Strahimira Kranjčevića, ali nije znao izići. Malo je oderao nogu prilikom prolaska kroz ogradu, ali nije se jače ozlijedio. Inače je zdrav i u dobroj je kondiciji. Divlja životinja okružena ljudima preplaši se i hoće pobjeći, a tako se ponašao i ovaj srnjak - rekao nam je Vlado Župan.

Budući da je lovnik LD-a Jelen bio na poslu, predsjednik Župan pozvao je lovca Mladena Bilušića koji je odmah došao pa su zajedno zbrinuli plahu životinju.

– Morali smo srndaću povezati prednje i zadnje noge zajedno, jer kad se osjeća ugroženim, može biti opasan i papcima ozlijediti čovjeka. Stavili smo ga u prtljažnik Lade Nive i odvezli u lovište u Novu Bukovicu. Ostavili smo ga da leži, a kad je vidio da nikoga nema, sam se digao i otišao u šumu - rekao je Župan.

Kao i inače prilikom sličnih događaja, odmah su nastale i lovačke priče kojima lovci nastoje odgovoriti na različita pitanja: Iz kojeg smjera je dotrčao srnjak – iz šumarka u obližnjim brdovitim Potočanima, ili iz ravničarskog dijela sjeverno od grada? Što je tjeralo srnjaka u grad – jednostavno je zalutao, ili je bježao od laveža pasa? Kako to da je srnjak utrčao baš u to dvorište? Ima li sve to veze i s ostalim životinjama koje sve češće svoja staništa traže u blizini ljudskih? No, čini se da je ipak riječ o običnoj slučajnosti i lijepom primjeru vraćanja divlje životinje u njezino prirodno okruženje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zanimljivosti