Ruža Tomašić: hrvatska vlast nesnalažljiva u predsjedanju Vijećem Europske unije
Ćorić: SDP ne zaslužuje povjerenje; Ostojić: SDP će formirati vlast
Sučeljavanje na HTV-u bez čelnika vodećih stranaka i koalicija
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Bernardić: Upute DIP-a skandalozne, kako će oboljeli glasovati
Na području županije nema novozaraženih

  Dossier: Đakić

Ladislav Tomičić na RTL: Ispitajte Đakiću porijeklo imovine, da vidimo od čega se taj uspjeh sastoji

  Ladislav Tomičić/RTL           21.05.2019.         4683 pogleda
Ladislav Tomičić na RTL: Ispitajte Đakiću porijeklo imovine, da vidimo od čega se taj uspjeh sastoji

Nenadmašni istraživački novinar Drago Hedl pozabavio se imovinom saborskog zastupnika Josipa Đakića pa otkrio da je ovaj u svoj imovinskoj kartici "zaboravio" prijaviti vinograd na Otrovanskom brijegu, u rodnoj mu općini Pitomača. Vinograd je smješten uz vikendicu, izgrađenoj na parceli površine od 2.112 metara četvornih, navodi Drago Hedl - piše Ladislav Tomičić u kolumni na portalu RTL-a.

Kad je o činjenici da ovaj vinograd nije upisan u njegovu imovinsku karticu pitao HDZ-ovog saborskog zastupnika Đakića, ovaj mu je odgovorio kako je moguće da je na to zaboravio. Kako je moguće zaboraviti da imaš vinograd? Moguće je, jer saborski zastupnik Đakić ima toliko imovine kao da se cijeli život bavio unosnim biznisom, a ne politikom. Naravno, čitatelj će na ovom mjestu primijetiti da je politika u Hrvatskoj najunosniji biznis i neće biti u krivu, ali ta konstatacija nipošto ne bi smjela biti dovoljna da se priča o imovini Josipa Đakića ili bilo kojeg drugog političara i političarke naprosto prihvati kao nešto što se podrazumijeva i što nema smisla propitivati. Jednom kad to prihvatimo, naš poraz bit će potpun.

Ovdje ćemo se  vratiti Josip Đakiću, tek da nabrojimo što je u svojoj političkoj karijeri, sa svojom rudarsko-naftnom srednjom stručnom spremom uspio steći. Uz spomenutu vikendicu i vinograd, Đakić posjeduje još jedan vinograd u Sedlarici (1.559 metara četvornih), zatim dva apartmana na Šolti i nekretninu na istom otoku, za koju tvrdi da je parkiralište. Vlasnik je stana od 82 kvadrata u Virovitici, kao i poslovnog prostora od 22 metra četvorna, na tržnici u istom gradu. Pedntni istraživački novoinar Hedl bilježi da je u ranijim imovinskim karticama Đakić prijavljivao i stan u Virovitici od 192 kvadratna metra, gdje se navodio kao suvlasnik sa svojim malodbnim djetetom, kao i vikendicu u Šibeniku. U važećoj Đakićevoj imovinskoj karitici ovih nekretnina više nema. Šrto se prihoda tiče, Đakić navodi saborsku plaću od 21.858,93 kuna mjesečno, uz koju na ime imovinskih prava i drugih djelatnosti zaradi još četiri tisuće kuna.

Također, navodi i 210 tisuća kuna godišnje zarađenih od poljoprivrednih djelatnosti. U isto vrijeme, sin Josipa Đakića u Pitomači posjeduje hotel Divino s pedeset ležajeva i restoran u skopu hotela, dok se na društvenim mrežama hvali impresivnim voznim parkom: Mercedes, Audi i Smart. Vlasnik hotela poduzetni Josip Đakić mlađi postaje o je u svojoj 22. godini. Njegov otac, dometnimo za kraj, vozi Touareg i posjeduje brod Chris Craft.

Što je sve zaboravio?

A sad, kad smo nabrojali imovinu saborskog zastupnika Đakića, onu koju je zaboravio i onu koju je upisao u imovinsku karticu, postavit ćemo jednostavno pitanje: kako je saborski zastupnik Đakić zaradio svu tu silnu imovinu? Kako je uz sve svoje političke obaveze i dužnosti te uz svoju ulogu predsjednika HVIDRA-e našao vremena da privrijedi ovoliku imovinu za sebe i svoju obitelj? Kako je njegov sin na pragu života uspio otvoriti hotel s pedeset ležajeva i restoran i otkud mu novac za limuzine o kojima njegovi vršnjaci mogu samo sanjati?  

Josip Đakić nije usamljen primjer političara koji je u svojoj karijeri uspio zaraditi onoliko koliko ne zarađuju niti prosječno uspješni poslovni ljudi. Na suđenju gdje se sudi Zvonimiru Šostaru, dugogodišnjem suradniku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, utvrđen je nesrazmjer između njegovih primanja i imovine koju posjeduje u iznosu od čak deset milijuna kuna. I sam zagrebački gradonačelnik svojedobno je bio na sto muka kad je trebao objasniti kako je kupio penthouse u kojem danas živi. Rekao je, sjećate li se, da se radi o dva stana, a da jedan pripada njegovom bratu.

Više na Portalu RTL televizije

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: ĐakićVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.