Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Fra Ma Fu

Kvartovski portal Trešnjevka online o Virovitici i Zagrebu: Veže nas Fra Ma Fu

  Iva Anzulović/Trešnjevka online           27.07.2017.         2254 pogleda
Kvartovski portal Trešnjevka online o Virovitici i Zagrebu: Veže nas Fra Ma Fu

Ljeto nas je odvuklo s kvarta na granicu Podravine i Slavonije, ali i ovdje u Virovitici pronalazim vezu s Trešnjevkom koliko god to nevjerojatno zvučalo. Ta je veza izravna i vezana uz legendarnog fotoreportera Franju Martina Fuisa rođenoga Virovitičana koji je veliki dio svoga života živio i radio upravo na našem kvartu.

Svojim reporterskim radom zadužio je oba grada i oba su mu se odužila nazivajući ulice njegovim imenom pa tako i na Jarunu i u Virovitici postoje ljudi koji kao svoju adresu navode ulicu Franje Martina Fuisa.

Fuis je bio avanturist, lik samo takav. Biciklom je prešao uzduž i poprijeko sve od Zagorja, Podravine, Slavonije do Prigorja, a poginuo je vozeći avion 1942. godine. Znao je tjednima živjeti sa sirotinjom koja je u to doba svoje privremene nastambe gradila na području današnjega križanja Vukovarske i Savske ulice kako bi sve doživio iz prve ruke, a izvijestio je i kako je upravo tamo upoznao “najveće duše.”

Upravo priča o Fuisu, istinskom i iskonskom fotoreporteru, nagnala me da se upitam koliko zapravo znamo o ljudima čija su imena ujedno i nazivi naših ulica. Koliko su njihov rad i postignuća obilježili povijest kada su zaslužili da ih tako pamtimo i, najbitnije od svega, što smo naučili iz te povijesti.

Vođena tim razmišljanjima skovala sam plan istražiti što se o povijesti kvarta može iščitati iz nazivlja ulica i trgova jer i ja sam među onima koji pojma nemaju zakaj se Ozaljska zove baš Ozaljskom, zakaj iza Ljubljanice imamo niz uličica koje nose nazive kvarnerskih otoka, a ne znam ni kako se i zašto nadležni oduče dodijeliti neko ime baš toj ulici. Sada me sve zanima, a posebno ulice koje nose nečije ime i prezime.

Kao majka mudrosti, povijest nas samo može educirati, ali i povezati onako kako Fuis povezuje Trešnjevku, kvart u kojem živim, i Viroviticu, grad u kojem ove godine ljetujem. Ne znam je li od šuma kojima smo okruženi ovdje na “ogradi” Slavonije ili od tišine koja ovdje gospodari, ali totalno sam uronila u prošlost i kopanje korijena.

Vjerujem kako nas kroz život grade i ambijent i situacije i interakcija s ljudima koje putem srećemo, a mene je definitivno izgradio naš kvart na kojem sam na istoj adresi, u istoj kući već 38 godina. Gdje god otišla, srce mi nikada ne udara kao kada se vraćam doma na kvart, pa je zato istražiti je li i drugima jednako jako kucalo srce kada su dolazili na našu Trešnjevku postao radni izazov kojeg se s posebnim zanosom prihvaćam.

I o samom Fuisu će još biti riječi na našem portalu jer se u Virovitici tijekom jeseni održava treći festival reportaže i reportera Fra Ma Fu nazvan po, već legendarnoj kratici kojom je Franjo potpisivao svoje članke. U planu je sudjelovanje i izvještavanje s tog zanimljivog događanja, a sada sam samo poželjela podijeliti svoju sreću spoznajom kako je naš kvart takvoj legendi ukazao poštovanje kakvo zaslužuje te se time opet proširio izvan svojih fizičkih granica pa povezao naizgled nepovezivo.

Sjajan nastavak ljetovanja, gdje god bili, želim vam svima i neka vam povratak doma bude ovjenčan onim divnim osjećajem trešnjevačke dobrodošlice i srdačnosti.

Vaša
Iva (na ljetovanju)

Izvor Trešnjevka online

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fra Ma Fu