Banner
Ministrica Vučković: Dobri rezultati u ribarstvu
INA donirala 900.000 kuna dječjim odjelima zdravstvenih institucija
Sabor: Rasprava oko hitnosti zakona kojim se osiguravaju besplatni obroci u školama
Jutarnji list: Za pripreme osmaša za nacionalne ispite traže i do 2900 kn
Večernji list: Privatnici - za isti novac obavili bismo 25 posto više pregleda
Stručnjaci upozoravaju: Privatizirani mirovinski sustav srlja u propast
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno

  Gastro

Kulinarstvo kao osobna iskaznica

  Olga Vujović           17.11.2022.         691 pogleda
Kulinarstvo kao osobna iskaznica

Projekt „Okusi hrvatske tradicije“ potiče izgradnju identiteta ugostiteljskih objekata „kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i piće iz bogate riznice hrvatskog kulinarskog nasljeđa. A to nasljeđe objedinjuje pripremu tradicionalne hrane po starim recepturama i načinima, ujedinjuje poljoprivredu, enologiju, proizvodnju i kulturu, te je važan dio održivog razvoja lokalne zajednice.“ (iz Kataloga nosioca standarda 2022.).

Ovogodišnji, treći nacionalni Dani „Okusa hrvatske tradicije“ traju od 18.-28. studenog 2022.i obuhvaćaju 125 ugostiteljskih objekata u jedanaest županija. Spomenuti katalog donosi ne samo imena restorana već i jela po kojima je spomenuti objekt karakterističan (kao i druge praktične informacije), a svaki od njih „obilježen“ je znakom koji prikazuje tanjur na kojem su tri kružne spiralne tvorevine u žutoj, plavoj i crvenoj boji (optički komplementarne boje). Pri opisu tradicionalne kuhinje valja imati na umu utjecaje koji su, zajedno s lokalnim običajima, iznjedrili karakteristična jela određenog podneblja, pa recimo količina začina može osjetno promijeniti „očekivani“ okus.

Žitelji Virovitičko-podravske županije mogu birati između raznovrsnih ribljih (slatkovodne ribe) jela i jela spravljenih od dvorišnih, livadnih ili šumskih životinja (perad, svinje, goveda, divljač) pri čemu ne treba zaboraviti na nasljeđe mađarske i njemačke kuhinje. Ponovo posežem za rečenicom iz kataloga: „A jedna od cijenjenih namirnica u kulinarstvu koja danas obilježava ovaj kraj svakako je prepoznatljiva virovitička paprika. (…) Pa tako gotovo da i nema jela u kojem nije jedan od sastojaka. Bar prstohvat. No, najbolja je, kažu domaćice, punjena smjesom svježeg povrća , mesa, riže… te ukuhana u finom sosu od paradajza.“

Zanimljivo je da među sedam županijskih ugostiteljskih objekata (uz restorane tu su planinarski dom i ribička klet!) koji njeguju tradicionalnu hrvatsku kuhinju niti jedan nije u Virovitici. Misterij dostojan kriminalističkog pera Milana Nikolića!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gastro