Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  O dizajnu

Kuća mađarske glazbe, arhitektonska atrakcija u Budimpešti

  Krunoslav Kovač           26.04.2023.         3227 pogleda
Kuća mađarske glazbe, arhitektonska atrakcija u Budimpešti

Kuća mađarske glazbe, Magyar Zene Háza, suvremeni je objekt posvećen glazbi otvoren početkom 2022. godine u Budimpešti. Autor je poznati japanski arhitekt Sou Fujimoto, čiji je projekt odabran na velikom međunarodnom arhitektonskom natječaju. Gradskoj upravi Budimpešte treba čestitati na hrabrosti pri izboru projekta jer radi se o nesvakidašnjem i inovativnom projektu koji je Budimpeštu uvrstio u sam vrh svjetskih metropola suvremenih arhitektonskih atrakcija. U prvih nekoliko mjeseci Kuću mađarske glazbe posjetilo je više tisuća stranih posjetitelja, posebno arhitekata, umjetnika i ljubitelja glazbe.

Ovaj impresivni projekt smješten u središnjem gradskom parku Városliget, jedinstveno je umjetničko djelo, simbioza arhitekture, krajolika i izložbenog dizajna.

Krovna konstrukcija inspirirana je formom zvučnih valova, te sadrži 100 otvora različitih veličina u kojima su zasađena stabla, dopuštajući integraciju zelenila i svijetla u interijeru. 94 velika fasadna, toplinski izolirana, prozirna staklena panela stapaju eksterijer s interijerom. Posjetitelji imaju dojam da šeću ispod krošnji stabala dok se nalaze u zatvorenom prostoru. Osjećaj hortikulture u interijeru dodatno pospješuje 30 000 geometrijskih oblika na stropu koji evociraju na lišće šume.

Kuća glazbe koncipirana je na tri kata, površine 9000 m2. U podrumu i prizemlju smještene su dvije koncertne dvorane, open-air pozornica te izložbeni prostori koji vode posjetitelje na dvotisućljetno putovanje kroz povijest europske glazbe, s naglaskom na mađarski glazbenu ostavštinu. Poseban je prostor posvećen mađarskoj pop glazbi u razdoblju 1957. do 1993. godine. Na katu nalaze se učionice, knjižnica, administrativni prostori do kojih se dolazi impresivnim spiralnim stepeništem. 

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

Kuća mađarske glazbe

Kuća mađarske glazbe

Kuća mađarske glazbe

Kuća mađarske glazbe

Kuća mađarske glazbe

Kuća mađarske glazbe

Kuća mađarske glazbe

Kuća mađarske glazbe

Kuća mađarske glazbe

Kuća mađarske glazbe

Kuća mađarske glazbe

Kuća mađarske glazbe

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu