Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

Krunoslav Kovač i Hrastico nastupili na izložbi Centra za dizajn HGK

        24.09.2013.         7124 pogleda
Krunoslav Kovač i Hrastico nastupili na izložbi Centra za dizajn HGK

Četvrta izložba Zajednice za industrijski dizajn (ZzID) na kojoj su predstavljeni novonastali proizvodi dizajnera Zajednice svečano je otvorena 19. rujna u Centru za dizajn Hrvatske gospodarske komore. Na izložbi je među ostalima predstavljena komoda iz programa „Arsany" autora Krunoslava Kovača i proizvođača tvrtke Hrastico iz Pitomače.

Riječ je o kolekciji namještaja čiji se koncept zasniva na autentičnom materijalu - dobro očuvanom hrastu i brijestu - nekada sastavnim dijelovima građe tradicijskih seoskih kuća i štala. Oblikovanjem je naglašeno svojstvo oporabljenog drveta i ljepota nedostataka u strukturi drveta nastalih kroz desetljeća. U proizvodnji je korišten jednostavan tehnološki proces s velikim udjelom ručne izrade, te uljni premazi.

Zajednica za industrijski dizajn osnovana je prije četiri godine na inicijativu Centra za dizajn i grupe dizajnera s ciljem širenja kreativne platforme kroz članstvo u Zajednici, umrežavanja industrijskih dizajnera u Hrvatskoj, povezivanja dizajnera s gospodarstvom i promoviranja dobrog dizajna u zemlji i inozemstvu, tom je prilikom istaknuo direktor Centra za dizajn HGK Luka Mjeda objašnjavajući kako su na četvrtoj izložbi predstavljani svi proizvodi u funkciji.

Posljednje su dvije godine teške godine za industriju, a industrijski dizajneri pokazali su da su bolji od industrije bez koje opet-nema proizvoda, rekao je Mjeda dodavši kako su predstavljani proizvodi na izložbi nastali u zadnjih godinu dana. Direktor Centra za dizajn HGK čestitao je dizajnerima na njihovim proizvodima te je izrazio nadu u uspjeh nagovora tvrtki na redizajn proizvoda, što je također novi dizajn.      

Inače, na izložbi „SOLID ACTS - Design from Croatia" održanoj u travnju ove godine u Italiji u organizaciji Centra za dizajn HGK, a u okviru najvećeg Sajma namještaja i prateće opreme u Milanu - Salone del Mobile 2013, sudjelovalo je 13 dizajnera - članova ZzID-a.

Na ovogodišnjoj izložbi Zajednice za industrijski dizajn IV predstavljeni su sljedeći autori i radovi: Ksenija Jurinec: „Quadrupedia" - kolekcija štokrla, klupa i stolova; Ada Kezić: „LAKO eco FU(rni)TURE" system - stolac, „LAKO eco FU(rni)TURE" system - stol, LAKO eco FU(rni)TURE" system - polica; Krunoslav Kovač: „ARSHANY" - komoda, proizvodnja Hrastico Pitomača; Sanja Kovačić i Neven Kovačić: „UP-LIFT" - fotelja; Maja Mesić: „FOLK" - ručno izrađeni tepih od vune; Carmen Mikuš: „Tube" - svjetiljka (ciklus „Redizajnirano"), „Tube" - stol (ciklus „Redizajnirano"), „Coflek" - tabure (ciklus „Redizajnirano"); Zrinka Nedeljković: „TORBA S TYPE" „TROUSERSAVER" - steznik za hlače; Mihaela Omerović: „LuLi lampa" „Suvenir NSK" - prsten, ogrlica, naušnica, narukvica; Ines Stošić: „paxx" - komoda s dekorativnim okvirom; Darko Špiljarić: „LUCAS" - podna lampa.

Izložba ZzID može se razgledati ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 16 sati, četvrtkom od 10 do 18 sati te subotom od 10 do 14 sati u Centru za dizajn HGK, Draškovićeva 45 (prizemlje Hotela Sheraton), Zagreb

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

UooH
24.9.2013. 19:43
Kruno mozes ti i bolje.
siniša prpić
24.9.2013. 16:47
O, Tomislave, Tomislave......
tomislav
24.9.2013. 15:07
To je neki tvrdi dizajn bliži vremenu sovjetske unije nego nekom boljem rješenju. No, De gustibus non est ... To je TVIN u privatnom obliku! A Tvin je opremao ruski parlament u što se jako dobro uklopio.


Još iz kategorije Gospodarstvo